Thursday, September 29, 2011

Kepentingan Bestfriend


 Apakah kepentingan bestfriend dalam hidup anda?

Saya pernah tahu/kenal orang yang claimed mereka tiada bestfriend. Setiap kali berhadapan dengan orang sebegini pasti dalam kepala saya bermain-main, siapa dia share stories with? Siapa nak buat benda bodoh bersama dia dan gelak tentangnya beberapa tahun kemudian? Kalau berdepan dengan masalah, siapa tolong ambil kertas dan tulis ‘pros’ sebelah kanan, lukis garisan tengah, dan tulis ‘cons’ sebelah kiri lalu sama-sama list outkan isi pertimbangan?

Banyaknya kepentingan bestfriend dalam hidup saya. Saya ada beberapa sets of BFFs dalam hidup ini yang betul-betul rapat dan kongsi banyak hal luar dalam. Kenapa sampai few sets? Sebab as life goes on, saya discover orang-orang berbeza yang layak saya panggil bestfriend :’) Jadi apakah kepentingan mereka? Dove Chocolate kali ini membawakan kepentingan bestfriend dalam hidup seorang perempuan.


Temankan ke mana jua hati desire.
Perempuan selalu pergi toilet sama-sama kan? Ini bermakna, kalau semua tempat dalam dunia nih boleh bawak bestfriend dia, mesti dia nak bawak. Orang tua selalu pesan, perempuan pergi mana-mana mesti berteman. Inilah kepentingan bestfriend, jadi gunakan bestfriend anda sebaik mungkin. Seperti saya pergi JB untuk buat write-up Iskandar Malaysia tempoh hari, ajak Ekin teman tidur kat hotel, kalau tak dah seram sensorang dalam kepala terbayang apa tenggelam timbul dalam bath tub berisi air merah (lebih-lebih).


 Seram.

Lebih seram. Eh tak tak, gurau je gurau. Ekin jangan sesali berkawan denganku T_T


Cari solution semua permasalahan.
Kalau hati gundah-gulana akibat masalah yang takleh diselesaikan sendiri, mesti tuju ke bestfriend. Walhal, most of the time diorang memang takkan boleh solvekan pun. Idea bukan boleh pakai sangat, 2x5 je dengan idea yang dah dipikirkan sendiri tadi. Tapi ringan terasa bebannya apabila bestfriend sudi dengar dan respon terhadap problem kita. Tak payah call Wanita Hari Ini nak cerita.



Sambil nak cari solusi, sambil melantak Dove Chocolate. Ekin… kalau kau ingat lagi luahan hatiku tempoh hari, please lupakan, malu I bila terkenang balik warghahahahaha T_T


Kongsi minat yang sama.
Okay kenapa ayat macam TV pendidikan sekarang? KONGSI MINAT YANG SAMA?! Kahkahkah.
You know what I mean, share interest atau discover new ones pastu fan girl mode ON. Sekarang my CLUB 10 (set of BFFs in UiTM Johor), tengah gilakan We Got Married, City Hunter & Running Men. 


Kongsi minat yang sama... Dove Chocolate yums!


Kongsi minat yang sama... Dennis Oh yums eh? Haipppp!


Kongsi pengetahuan dan pendapat.
Kahkahkah saja nak teruskan ayat TV pendidikan dah alang-alang guna kat atas tadi. Pengetahun dalam konteks ini bukan sahaja ilmu yang diterima dari sesi kuliah/pembelajaran, malah ilmu-ilmu dari magazines dan petua nenek moyang a.k.a beauty tips! Even dalam belog ini pun kalau ada yang I konon-konon bagi petua, banyak juga yang dicilok dari rakan taulan *peace tepi pipi*.

Banyak betul ya kegunaan bestfriend, rugi kalau tak sedar dari sekarang dan make full use out of them LOLOLOL *menari perut ke depan*


 Petua untuk pemuda.


Benci orang yang sama.
Bestfriend kena sehati sejiwa. Kalau ada sesiapa yang buat onar kepada kita, dia wajib take side (which is our side of course, hewhewhew).

Cerminkan kita.
Macam entri Cermin Bestfriend yang saya pernah tulis, bestfriendlah orang yang bertanggungjawab sedarkan benda yang kita ignorant terhadapnya selama ini. Mungkin orang lain takkan tegur kita mulut busuk / kunyah makanan bising / pakai tudung rambut bersepah nak keluar anak tudung / taik mata lupa bersihkan / mascara sememeh , tapi bagi seorang bestfriend, itulah kerja dia. Dia yang akan tegur dan beri kritikan membina untuk kita terus melangkah ke depan selari dengan arus globalisasi.


 Cermini diri

Banyakkan kepentingan bestfriend? I love em all, you guys know who you are! 
Terima kasih bestfriendku! Cari bestfriend anda dan peluk dia sekarang /belikan Dove Chocolate untuknya/ kedua-dua pilihan sekaligus. Hewhewhew get ready Hanis, bestfriends kau semua akan tuntut Dove Chocolate lepas baca ni *pecahkan tabung*.


106 comments:

  1. wah3. best gila jadi bfffffff Hanis ! hakhak. btw, it's really true;)

    ReplyDelete
  2. Hee..kita selalu buat benda bodoh dan gelak bersama beberapa tahun kemudian kan..ke aku je yang slalu buat benda bodoh dan digelakkan korunk nih...howoe..

    ReplyDelete
  3. bf sy selalu ajk gosip sama2..ktorg bergosip sama kita dua je..tak story dkt org lain pun. Tu la yg bestnye..yg tak bestnye dia dah kahwin n ada life sndiri. Tapi, tu tak pernah halang kami dari terus rapat... :)

    ReplyDelete
  4. banyak kepentingan bestfriend .... kalau boleh setiap hal,setiap perkara,setiap saat mesti nak dengan bestfriend rite :)

    ReplyDelete
  5. we got married. running men. sukaaa. hehe. benci orang yang sama, betul!

    ReplyDelete
  6. kawan baik ialah kawan yang tegur bila kita wat salah...

    yg penting point pasal benci org yg sama tu mmg mesti...haha...

    ReplyDelete
  7. kak hanis pun minat korea..yeaayy,kita geng.;))

    ReplyDelete
  8. alaa.. nak juga BFF.. ada, tapi jauh T_T dan sorang je T_T

    ReplyDelete
  9. Agree with you, Hanis. Semua orang perlukan bestfriend untuk sharing their problems or what so ever.

    ouh ya, part city hunter and running man tu suka sangat coz my friends pun suka tengok running man so boleh la gelak guling2 bersama2. Hahaha.

    ReplyDelete
  10. my sisters is my bestfriend!. tak payah risau tntg bestfriend akan lari pg kat kawan yg lain sbb kami masih keluar dari perut yg same. hewhew.. *gelak bangga*

    ReplyDelete
  11. yup.. ade bestfriend mmg penting.. :)

    ReplyDelete
  12. macam iklan dove jer ni,,hehe,,btul2,,bestfren lah pendengar yg setia,,,love them!

    ReplyDelete
  13. kebanyakan bestfriend lelaki...

    tapi ada hadnya

    ada perkara tertentu yg kita hanya boleh buat dengan bestfriend perempuan sahaja

    =)

    ReplyDelete
  14. entry yg menarik!
    kepentingan bff....
    nice shirt!
    spongebob..hehe

    ReplyDelete
  15. hanis...

    betul sangat..eka rasa bf memang sangat2 penting walaupon kita ada boipren....

    satunya...boipren kita tak akan ada setiap masa dengan kita,boleh dgr masalah kita setiap masa...

    tapi,bila kita ada bestfriend,macam2 boleh buat..macam2 benda boleh sembang..

    boleh gelak2 sampai sakit perut guling2 lagi2 bila keluar sama2 dating kat taman,kat kedai mkn ke boleh gelak berdekah2 cerita pasal dulu2 punya cerita...

    seronoknya......

    kalau kita susah.kita sedih,kita ada tempat meluahkan...kongsi hobi gitu..hehehehehe

    ReplyDelete
  16. Bestfriend memang penting...
    Agree with the topic...

    http://secretissecret11.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. yeay, BFF kita pon suka tengok Running Men macam kita !

    ReplyDelete
  18. nak komen 1 je,*menari perut ke depan* mana dapat ayat tu hahaha ^0^






    *latest update tekok beriuh : keganasan mat rempit

    ReplyDelete
  19. bestfriend saya sangat baik sampai orang kata kami kapel.. tapi saya tak kesah.. sebab segalanya dia tahu pasal saya.. :)

    bestfriend adalah segala2nya..

    ReplyDelete
  20. bestfriend akak sekarang adalah suami akak..:)

    ReplyDelete
  21. i love my besfrens <3.. sometimes they can be my savior, thats y i love them.

    ReplyDelete
  22. best ade bestfrend yang memahami..bleh bsama kita wktu sng n sush...kdg2 sedey bila ade jgk kawn2 wktu sng je bsama..bila sush menjauh..=(

    ReplyDelete
  23. nice ! lagi!

    i have bestfriend.. but we are different gender. haha

    ReplyDelete
  24. yeah..
    mmg penting unt ada kawan rapat..ho3~~~
    kalau kita xdapat kwn yg baik, kita kenelah jadi kwn yg terbaik

    ReplyDelete
  25. agak-agak bila kita bole jd BFF?=.="

    ReplyDelete
  26. So sweet la hanis..hehe..lakukan semuanya sama2..:) tp suami xleh la sm2 kan..hihih

    ReplyDelete
  27. Keknis(no offense) don't steal my Dennis Oh!

    I setuju from the very initial point ;)

    ReplyDelete
  28. wah wah..best wife nye entri xde?

    ReplyDelete
  29. cane if bff lain jentina? cam xleh je kan

    ReplyDelete
  30. setuju. Bff ni banyak kepentingan. tapi Bff la susah nak cari

    ReplyDelete
  31. Nice entry..buatkan i ingat pada bffs i..hee :))
    nice2!

    ReplyDelete
  32. T_T yes. i pn ade rmai BFF. bla sorg backstabbed me..i lost 1 that i loved most. yes.it's so truee all u say here..mebi i'm not gud enaf to be her BFF ! HEWW3

    ReplyDelete
  33. T_T yes it's so true dear. tp kdg2 when "bff" being someone we ever knew b4..mmg sedih sgt2. when someone yg kite hrpkn bole be our side become 1st backstabing person yg we ever imagine to be..how we can subscribe she's my angle BFF..i lost friend i loved the most.. allah maha mengatahui..n YES.. i do have lots of BFF beside me now..wuuu~

    ReplyDelete
  34. gmbar last cool...tk nmpak kamera, clever..guna shutter release?

    ReplyDelete
  35. dah lama x dew bff since after school la Dik Nis... Nowaday akak nye BFF adalah Mr hubby... betullah, Mr Hubby akak selalu tegur, tudung sengetlah, tudung x match ngan baju lah, celak terteballah (sound agak fussy, tapi akak suka).... kalau kawan kat opis ke, mmg xpernah tegur apapown (maybe nak jaga hati kita)... ***teringat BFF masa zaman school dolu, sangatlah best... giler.... hahahahahaaaaaa

    ReplyDelete
  36. sedapnyer dove..itu yg difikirkn bile bace entry hanis ini~~

    ReplyDelete
  37. besfren aku sorang je jau pulak tu :(

    ReplyDelete
  38. kawan susah dan senang sentiasa bersama...

    ReplyDelete
  39. dah agak dah komen pertama mesti 'bestnya jadi bestfriend HZ'. LOL

    ReplyDelete
  40. heeeeeeeeee
    syoknye die ber DOve DENGAN BFF KAN?
    heeeeee
    betol2!
    once dh ade bff..jage betol2 persahabtan tu kan?

    ReplyDelete
  41. Camera set timer then letak kat sinki je daaa

    ReplyDelete
  42. Oh... one of my bestfriends have commented on thsi entry :P

    ReplyDelete
  43. yeahhhhh! running mannnn the best :DDD

    ReplyDelete
  44. "Bila ada org wat onar, BFF nesti on our side" mmg wat saya teringat. Perkara yg tak boleh lupa bila: - Ada kawan yg mengatakan kawan baik saya tapi sanggup menyalahkan saya atas perkara yg tidak ada mengena dengan dia disebabkan kawan lelaki yg juga kawan kami. Dia juga kata kawan baik saya tapi sanggup tikam belakang dengan mengutuk saya bila lecturer yg telah memberikan markah destinction sampai lecturer tu suh saya wat balik assignement tuh...huhu...kawan baik jenis apakah ini. Sejak peristiwa tu saya percaya dia bukanlah kawan baik saya walaupun dia kata saya ni kawan baik dia.
    Mmg org kata..."Can Forgive but can't forget" tapi itu menjadikan kite lebih berhati-hati memilih BFF. :-)

    ReplyDelete
  45. u and ur bestie sama-sama cantik hanis =)

    ReplyDelete
  46. hurm bff pompuan saya memang tak da. heran juga. skang dah kawin memang bff my hubby jek la. kawan shoping, kawan makan, kawan ber'karaoke', kawan photoshoot huhuhu

    ReplyDelete
  47. wah, saya pernah minat dennis oh but now I have a new crush on another pan-asian actor. his name is DANIEL HENNEY!!!

    p/s: bestfriend is among the must-have things in our life...

    ReplyDelete
  48. bestfriends memang penting! tapi kena hati-hati pilih juga.harap-harap yang ada sekarang ni boleh kekal lama. :)

    buat kerja bodoh bersama-sama.hehe. tu paling penting! selalu cakap hi to strangers yang lalu depan kolej dengan kawan.HAHA

    ReplyDelete
  49. hewhewhew.

    betul betul hanis.

    bff mmg penting. yg best benci org yg same :P haha

    ReplyDelete
  50. omg! i heart my bff too! though we both have married and our husbands disapprove if we need 101 time together.. i should totally write more often about her. tq for reminding me how special bff is

    ReplyDelete
  51. tapi susah nak cari kawan yang sesuai untuk dijadikan BESTFREN .

    ReplyDelete
  52. kadang kadang orang kita tak suka dulu dan selalu kutuk tula akhirnya jadi bff kita kan...

    ReplyDelete
  53. lazat btul dove choc tu..manis mcm HZ jugee...

    ReplyDelete
  54. bff tuh is part of ur family oso..mereka akan stay by ur side even kita ssh or senang..

    ReplyDelete
  55. BESTFRIEND saya hanya ALLAH SWT dan keluarga. Dalam hidup, saya memang x pernah letak bestfriend dalam mana-mana kawan yg saya ada. Saya berkawan dengan semua orang. At least bila kawan tu xde, saya boleh dapatkan kawan yg lain sebagai teman ke mana-mana. Kita x boleh harapkan seseorang untuk menjadi bestfriend hingga akhir hidup di dunia, sebab kubur pun lain-lain. Kadang-kadang bestfriend lah yg paling hipokrit. Baju yg korang pakai x lawa, dia akan cakap lawa. Semua tu bukan sebab nak jaga hati, tapi sebab diorang nak kau nampak hodoh depan org lain. Cuba korang uji bestfriend korang. Korang x cantik & glamour, korang x pandai, korang x kaya, ada sangat ke kawan yg nak jadi 'bestfriend' korang? Aku pernah jatuh sekali dalam hidup. Dan aku x sangka bestfriend aku lah org pertama jauhkan diri dari aku masa tu. Selama ni aku dgn dia buat semuanya bersama, x sangka bila aku betul-betul perlukan dia, dia pergi macam tu je. so jgn nak letak harapan menggunung sangatlah kalau korang pun x tau apa tindakan bestfriend waktu korang dalam kesusahan.

    ReplyDelete
  56. 200% agree with you about kepentingan bestfriend yang you tulis nie!!
    setuju3!

    ReplyDelete
  57. OH ya Allah.. kecik je dunia ni..kak hanis, kak ekin tu my ex-rumet aka senior mase sek teknik dulu..hoho... tak sangke dpt jumpe dy lg..hehe

    ReplyDelete
  58. OH ya Allah.. kecik je dunia ni..kak hanis, kak ekin tu my ex-rumet aka senior mase sek teknik dulu..hoho... tak sangke dpt jumpe dy lg..hehe

    ReplyDelete
  59. wow!!bestnya hanis ada rmi bestfriend ikut spesifikasi tertentu..sgt setuju.bestfren sgt penting dlm menemani kehidupan kita.

    ReplyDelete
  60. i love my bff too...sy ad rmai sgt bff.. :)

    ReplyDelete
  61. haha..


    suka tgk pic yang gosok gg same2 tu??


    wauuuu!

    sweet!

    ReplyDelete
  62. dah lama tak jumpa bff..

    masa zaman2 sekolah bff sgt penting..sekarang mcm dah kurang.. family no 1..

    ReplyDelete
  63. sib bek tak jadi bff hanis zalikha.......

    ReplyDelete
  64. sape amikkan gosok gigi tu..kuang kuang kuang...guna timer..yeaaay!

    ReplyDelete
  65. tpi sy belom ade best fren... searching3....

    ReplyDelete
  66. aku pun ada gak best friends yg aku senaraikan sebagai VVIP dalam hidup aku. walaupun berjauhan dan jarang jumpa, tetap keep in touch dan amik tau hal masing2.

    ReplyDelete
  67. salamhanis..
    nie sekadar teguran..
    maaf kalo teguran ini menyinggung...
    saya dapati dove choclate itu non halal..

    http://halalguide.org/New_Non_Halal_Chocolates.html

    hanis public figure..

    segala tindak tanduk hanis menjadi ikutan pembaca
    dan peminat

    mencari halal itu fardu setiap umat islam..

    akhr sekali..
    maaf jika hanis tersinggung..

    ReplyDelete
  68. ada org tu kekdg lebih sygkan bff dari boifren sendiri..huhuhu

    ReplyDelete
  69. it's harder and harder to fine one, bila zaman semakin menjadikan orang bermuka2. =_=

    best entry ni , hanis.

    yang suka entri ni,

    FahmiMahat

    ReplyDelete
  70. ape produk yg bagus tok menghapus dark circle ye?? :)

    ReplyDelete
  71. Babe,itu under UK lah. Barang overseas kan memang kalau sama brand pun; tak halal, sebab diorang takde supplier halal.

    Dove Chocolate Malaysia certified halal.

    ReplyDelete
  72. hahahhaa..comel jerr *menari perut ke depan* hehhehee..yupppppp bff amat penting.nty kawin dorang laaa jd bridesmaid...hehehee..tmpat nangis2.lappkan airmate..gelak2 sapai pecah ank tekak..tanpa bff..sunyi idop..nice entry hanis..nk cekelet dove jugakklahh!! *peace tepi pipi* ('')V

    ReplyDelete
  73. bestfren?bestfren sendri adalah hubby sendiri....hehe

    ReplyDelete
  74. http://wanwidget.com/
    kawan baik memang perlu

    ReplyDelete
  75. hi.
    BFF for me, person yang always support kita nak buat apa asalkan tak mudarat diri. tak kesahla ape2 pon. ada time susah and senang. cane nak tau, try la buat susah gile gile gile gile! p/s: i ade 2 org je BFF kot. yg lain, sekadar kenalan! quality first!

    ReplyDelete
  76. agreee!!!!

    bestfren and i sesama download & share running man! ;D

    ReplyDelete
  77. untunglah... jadi org cantik ni

    ReplyDelete
  78. PART CITY HUNTER TU KITA SAMA.HAHAHA

    ReplyDelete
  79. hanis! u duduk Puteri Pacific Hotel kan? tgkat brape?


    i knl sgt2 hotel tu. tmpt prktikal i. cm ne u kat hotel tu? ok? layanan? makanan? selesa x?


    bff.. susah kan nk cri betul2 macam apa yang kita nk. even dah dapat tpi mesti ada yang mengata...

    ReplyDelete
  80. ohh chocolate tu, so delicious!!!

    ReplyDelete
  81. Salam alaik..

    Betul cakap anda. manfaat bff kepada diri kita adalah sangat menarik..

    ^^

    semoga best friend forever dapat membimbing kita bukan mengkhayalkan kita

    semoga penulisan anda dapat memberi manfaat kepada masyarakat.

    insha Allah..

    kalau ada masa, datang pulak ke blog saya

    Salam alaik..

    ^^

    ReplyDelete
  82. you selalu buat entry pasal friendship kan?
    i love that. :D
    and in conjunction, i wrote one jugak on http://ainainwauhidus.blogspot.com/2011/10/similar-but-different-girls-species-in.html

    the topic/content/explanation might not be the same
    tapi its about friendship jugak.
    love your writing, honest. ;)

    p/s: sorry i like like like your header and buat mine sama concept dengan awak. heee *tunduk.loser

    ReplyDelete
  83. LOL ! running man sangat daebakkk !!!

    ReplyDelete
  84. baca blog hanis sambil hug bestfren. lol

    ReplyDelete
  85. suddenly miss my bestfren. huhu

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!