Sunday, September 11, 2011

The Things Women Discuss About Their Man

Or other people’s man. I realized when a bunch of ladies sit together, they can’t help but to talk about the significant things their spouse did, or some amazing traits they see in their or someone else’s partner. Seronok untuk kongsi apa yang kita lihat (di pasangan orang lain) dan apa yang kita sendiri alami (dari pasangan kita) dengan kawan-kawan rapat. Seolah-olah kami berkata “Baik, let’s put all the notable qualities on the table and scrutinize em one by one”, LOL.


Sounds familiar ladies? We’ve all had this and we’ll be having it again on our next meal together :P Men, are you itching to know what we discuss about you? Here’s a fun list I’ve compiled together with my girlfriends. The Things Women Discuss about Their (And Someone Else’s) Man.




“He is beyond romantic!”
Bab-bab romantik nih, mesti nak/taknak terpacul juga jadi topic perbincangan. Semua perempuan nak lelaki romantic jadi tak hairanlah benda tuh yang diangkat-angkat. Benda kecil macam SMS setiap pagi pun boleh jadi kebanggaan, just because tak semua lelaki buat. Ataupun surprises yang kawan kita dapat dari pasangan dia, mesti kita cerita kat orang lain. Sebab kita happy wujud lagi lelaki camtu. Even pakwe hantar kad raya untuk diri ini dan family pun nak gebang.

“My ex supervisorkan, suami dia loving sangat. Isteri dia bila penat balik dari kerja straight terus tidur, bila bangun pagi tengok kaki dah dipakaikan stoking”


“He is always willing”
Next is bercakap pasal tolerance level. Lagi high tolerance level seseorang lelaki, lagi untung pasangannya dari pandangan kami.

"Syida tuh kan suka try- try makanan. Pakwe dia layankan aje walaupun terpaksa bersesat-sesat cari jalan pergi tempat tuh”.

“Kalau shopping dia tak tunggu kat luar macam tunggul, tapi dia siap pilihkan sekali. Pilih warna, corak, then tunggu luar fitting room nak bagi komen kat I”.

“I tengok, Paan tuh tak kisah pun bini dia makin naik berat badan. Lagi sayang adalah. Bertuah badan”.


Islamic Deeds
Islamic deeds like how? Benda-benda simple yang mengingatkan kita nak dekat diri kepada Allah. Pasangan wanita bangga kalau sang lelaki ada ciri-ciri lelaki yang mampu memimpin. Walaupun mungkin takdelah sampai layak masuk imam muda, just ada hint keimanan pun dah cukup sejuk hati.

“Sekali-sekala keluar kena pakai tudung. Dia kata I cantik pakai tudung and it’s a good practice”

“Kitorang tengah puasa enam sama-sama!”

“Boyfriend Qila gempak, dia hafal Yassin.”



“He does this and that to impress my parents”
Why is this a topic of discussion? Because efforts should never go unnoticed!

“Hari tuh kitorang pergi open house Aini, boyfriend dia yang duk sibuk bakar ayam. Semua orang bergaya sambut tetamu, dia dengan t-shirt pagoda pakai seluar baju Melayu sibuk bakar ayam”.

“He calls my mom on her birthday”

Sounds simple? But we gush over that, guys!


“He did not just buy you that!”
Most of the time of course kita bangga ada orang nak spend so much money on us. Tapi ini selalu dibuka untuk discussion bila ada orang tanya atau tegur.

“Cantiklah kasut flats nih” “Cantikkan? Imran yang belikan hari tuh, dia tak tahan tengok I jalan gonjeng dah 2jam pakai high heels”.

“Azlan ni jenis yang kalau bab makan takpe nak spend lebih”.

“Boiri tiba-tiba je beli Sony Bravia untuk rumah kitorang. Dia kata tak best nak main PS3 dengan budak-budak kalau guna Samsung tuh. Untung Kekna dapat lelaki pemurah”.



Jealousy Level
Ini comel. Kitorang suka discuss your jealousy level. Jealousy shows that you’re afraid to lose someone. So bila boyfriend/suami siapa-siapa antara kita berasa cemburu (yang berpada-pada saja ya), mesti kitorang rasa alololo so sweet.

“Leya kalau nak keluar mana-mana yang ada lelaki, mesti suami dia nak ikut. Hahaha”.

“Faizal sanggup datang sini ambil I, daripada biar I tumpang Jenal”.



Gentleman Quality
Hewhewhew ini mesti ada. Gentleman qualities masih bernilai di abad serba canggih ini. Small gestures yang menunjukkan seseorang lelaki itu gentleman masih jadi intipati perbualan wanita-wanita yang duduk bergebang bersama.

“Your boyfriend is really nice, tak sangka dia nak keluar pagar rumah dia just to greet us”.

“Laki dia mana bagi dia buat kerja berat-berat”.

“Aku tak pernah nampak Mat tinggi suara or berdengus dekat makwe dia. Kalau cakap lembut je, berhemah je.”




“Him? House chores?”

Kitorang tak bincang pasal korang main bola petang-petang. Kitorang tak bincang pasal korang gi gym nak badan gedang. Kitorang suka bincang kalau korang jenis yang bila kat rumah ringan tulang.

“Petang-petang camni si Hadi tuh sibuklah membakar sampah kat depan rumah dia”.

“Faiz tuh kan rajin masak untuk girlfriend dia. Hari tuh aku baru try dia masak ayam merah, dah macam pompuan yang masak aku rasa”.

“Suami si Nur tuh pantang tengok rumah sepah sikit, mula angkat penyapu. Bukan nak pukul orang yang sepahkanlah. Nak sapu lantai lah”.



Young moneyh!
Memang kerja engineer/pilot/manager tuh gempak. Tapi yang dapat attention kitorang ialah, what you do besides that- your side income. Whether you can sustain dalam economy yang tak menentu with your money-making talent. Knowing that you can provide security to your lady gets our credit.

“Kalau petang tuh takde class, dia pergilah jenguk ternakan lintah dia. Untung bini dia dapat suami lecturer yang tak boleh duduk diam”.

“Suami dia pegawai kerajaan, tapi kan diorang duk jual beli properties. Ada yang diorang beli and sewakan”.



Itu saja setakat ini. Para wanita, ada nak tambah? :P

93 comments:

  1. hahah so true those little things yang buat women love about their men and can help to brag about it! i love listening to my friends yang brag about their hubby and even boyfriend punya kebaikkan. i adore. tak jeles. just amaze. :-)

    ReplyDelete
  2. ala..so sweet and so true keknis.. :)

    ReplyDelete
  3. sangat betul. semua ni pun I cerita everytime jumpa bestfriends bergossip bout our boyfriends hehehehe

    ReplyDelete
  4. Nice.. mcm entry dua tujuan.. satu nak bagitau apa yg pompuan suka bincangkan.. dua nak suh lelaki buat mcm tu, atau bf haniz zalikha buat mcm tu kot.. Hahaha

    ReplyDelete
  5. very true !! very well described lah !! perbezaan lelaki & perempuan buatkan mereka lengkap sebagai pasangan..

    yin & yang..

    kalau lelaki - lelaki
    or perempuan -perempuan.. takkan perfect yin & yang dorang..

    ReplyDelete
  6. betul...betul..tambah dialog yg ada nama faiz tu..hahaha..memang dia pandai masak kalah org prempuan...=)

    ReplyDelete
  7. Hahaha
    How difference the topic that women and man discuss..

    ReplyDelete
  8. haha, agak lah. major ladies loves to brag about their man's especially new couple. suka dengar apa yang diorang share about their boyfie or even hubby. haha, so true. :)

    ReplyDelete
  9. tibe2 pndang cermin...well,ade kot sikit2..haha

    ReplyDelete
  10. so lelaki diluar sana jom jadi seperti di atas,ahaks! tapi nak cari yang sesempurna itu payah,huhu

    ReplyDelete
  11. ooo.. nak tau the things man discuss about their woman?

    nothing..

    hahaha.. :P

    ReplyDelete
  12. & I guess one more thing kalau lelaki tu lebih macam peka atau tk lupa dgn important dates. Ni memang sgt memikat hati, shows that he really cares :D celebrate atau tak itu belakang cerita kan hehe.

    ReplyDelete
  13. Nak tambah one more. Lg suweet, if a man tak bagi kite cerita hal2 baik psl dia altho mmg dia sgt baik. Mulalah kita rase bagusnye mamat ni... very humble..

    ReplyDelete
  14. so damn true :D memang takle elak.haha

    ReplyDelete
  15. exactly..gud info hanis.. kalo la entry ni boleh dipublishkan sebagai iklan tv kan??

    ReplyDelete
  16. boleh saja discuss macam2 jangan lebih sangat la... hehehe...
    jarang la dapat sembang macam tu... jeles la nih...

    ReplyDelete
  17. :P Just a fun list to let you in on what we talk about.

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. romantic things mestilah top rank awww

    ReplyDelete
  20. so ade tak guys yang nak challenge entry ni. we women nak tau jugak you guys bincang ape pasal perempuan. hewhewhew

    ReplyDelete
  21. Hehe me and my girls must include the bad thing onee alsoo XD sometimes haha. Like I stress dgn bf I sebab tak reti wish goodmorning and the discusion goes like 'I punya pun, dioramg like yada yada' LOL

    ReplyDelete
  22. agreed hanis ! kan best kalau dpt tahu what men talks bowt women pulak. any guys willing to make up an entry for that? =) i would like to read

    ReplyDelete
  23. nice one sis :) samee laaa mcm eyka :P

    ReplyDelete
  24. oh wow this is interesting lah! ;)

    enciksyazwanpunyablok.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. macam2 topik keluar bila berkumpul. haha~

    ReplyDelete
  26. what man discuss about their woman? better never know coz u might annoy with man. Well, i guess most girls do really know what man always talk about woman.

    ReplyDelete
  27. what man discuss about their woman? better never know coz u might annoy with man. Well, i guess most girls do really know what man always talk about woman.

    ReplyDelete
  28. bingo..
    mmg nie pun girls sllu gossip bila jmp besties... :)

    ReplyDelete
  29. btul sgt... even bnda yg sgt simple bf dia buat pun girls boleh perasan then sembang2 dgn kawan haha

    ReplyDelete
  30. comel !!! sekali ngan dialog gitu...tak pasai-pasai berdrama ngan diri sendiri jap...wakakakkak

    ReplyDelete
  31. setuju dengan gr@wan. tak payah tahu la apa yang lelaki bincang tentang perempuan. sometimes i also feel gross when my friend always said,,

    budak degree. tua pun tua la, asalkan barang baik.

    and what the heck. i'm just ternganga. sangat tak releven. tapi yeah! mostly boys do and borak bnda macam itu.

    haha. btw, nice la entry ni! sangat mengujakan!

    ReplyDelete
  32. betul.. betul.. betul... sgt betul.. men should take note about this.. heheheh

    ReplyDelete
  33. pertama kali tengok HZ tulis entri panjang berjela muahaha seronok baca . erghhh nak tau sgt laki citer pasal ape ? hahah tau tak ?

    ReplyDelete
  34. ish terangguk-angguk i baca entry u hanis.
    semua i setuju! hee

    ReplyDelete
  35. Oh lagi satu jangan lupa. "Die pakai frogskin hari ni nampak macam noh hujan sikit la." ;D

    ReplyDelete
  36. ooo saya guilty utk semua di atas, cuma kdg2 memuji dia, kdg2 memuji laki org lain (yg mana untung betul isteri yg terlibat itu). kdg2 siap ckp sket dpn suami dgn niat biar dia berubah jg, tp kdg strategi ini memakan diri.

    satu topik lg yg sering dikupas ialah, 'keterrorran menjaga anak'. haaa... slalu gak compare suami sapa paling loving dgn anak2, paling cekap tukar lampin, paling berbakat tidokan anak dlm2 minit, etc.. etc.. tp adat la, x kan bole tick semua boxes di atas kan. nama pon manusia. tp us girls, nama pon girls, kdg2 tergossip lebih plak opps..

    ReplyDelete
  37. lelaki (lebih kpd suami,bkn bfrnd...terutamanya) elok klu follow style Rasullullah spt tertulis dlm dikitab2 sahih,lbih dn sgt2 gentleman trhadap isteri2nya.bkn main hentam,stok bahan ngamuk je.jd ikutla keperibadian 'gentleman' ni.serba serbi gentleman&penyayang!!

    ReplyDelete
  38. banyak ni santapan otak otak di pg hari..

    bende2 begini seronok dibaca..haha

    ReplyDelete
  39. hurm betol tuh nur setuju tapi sometimes kalo bercerita pasal boyfriends ada kawan2 yang jenis tak nak mengalah bila dia punya adalah yang terbaik hehehe

    ReplyDelete
  40. Interesting entry Hanis! I've been married for the longest years I guess my hubby (MH) has some of the traits liisted cuma kekadang tak TERrealised. Bila among galfrens gathered talkin bout the 'men' in our life barulah tekeluar " eh, baiknya your hubby beb tunggu u buat rambut kat Salon sampai berjam-jam..." ;-))

    ReplyDelete
  41. bess kalau tetuba husband sms 'i love u' out of nothing. just because.... itu mmg sengih jelah sepanjang hari.. :D

    ReplyDelete
  42. Aaaa I likeeeee this !!

    Sangat betul. Yang tang keimanan tu, nmpk lelaki baca doa makan pun dah cairrrrr

    ReplyDelete
  43. hmm,what about if women doesn't much care about some of the this.especially about morning wishes,huh.not necessary sangat kot :D

    ReplyDelete
  44. my husband yang tahu harga pampers huggies paling cheapest kat shop mana. kalo tanye i, memang ke laut.
    harga susu my doter pun dia yang tahu kat mana paling murah. so kalo my frens tanye pasal harga pampers, i akan jawab "ask my husband please" =p

    ReplyDelete
  45. love it!! memang topik2 ni yang selalu jdi bahan perbualan perempuan...ahahaha. boy, please take note. hee

    ReplyDelete
  46. kehlasss, ahkak suka sesemua tu ;)

    ReplyDelete
  47. Haha btol sgt, bila jumpe member, smua bende psl bf/suami nk cite. semua quality laki tu berlumbe-lumbe nk kua dari mulut. Tapi bile gaduh, cam laki tu x pernah buat baik langsung...

    ReplyDelete
  48. ha ah setuju sangat2. i pun cerita camtuh bile jumpe boyfrens i.. eh.. girlfrens.. eh..

    jap! cube teka aku nih laki or pompuan or pondan?

    "oh.. tengok.. boyfren i muscular kan? grr grr"

    ReplyDelete
  49. “Leya kalau nak keluar mana-mana yang ada lelaki, mesti suami dia nak ikut. Hahaha”.

    Ahaks~ ^_^ even though im not married yet, it sure seems like my boyfriend right now is set to be as above.

    ReplyDelete
  50. Keknis! What I like about this entry is...Dialog2 keknis..kelakar.Tuje..bukan pasal young money ke house chores ke...

    ReplyDelete
  51. wut eve the topic is, i just dun interested to hear bout other's bf. hahaha. cam nak jwp "ade aku kesah balak kau mcm mana pon?". hahaha

    ReplyDelete
  52. http://wanwidget.com
    wah, oh ni rupernyer apa yg pompuan citer yer

    ReplyDelete
  53. Very interesting hanis!!! SUka suka suka!!! =)

    ReplyDelete
  54. Very interesting hanis!!! SUka suka suka!!! =)

    ReplyDelete
  55. eh..macam betol jugak...sebab bile aku balik dari dating and jupe roommate aku, mesti secara x sengaja tercerita pasal bende yang kelakar masa dating tadi..tp lepas cite macam malu pulak..haha

    ReplyDelete
  56. True enough! Love to read this kind of entries (and the ones related to your mom) from you! Keep up the good vloggin!

    ReplyDelete
  57. so true :) boleh tak akak nk copypaste simpan dalam blog akak..

    ReplyDelete
  58. totally agree. dan apa yang hanis kemukakan sangat dahsyat lah ... u memang bijak dan cantik ! of cos !

    ReplyDelete
  59. Jenal??...hehehe....nice name. Dalam banyak-banyak nama watak yg u bagi Jenal memang nama paling kelas...:)

    ReplyDelete
  60. am a guy.
    cried reading this post.
    waiting for that girl.
    to be the man like your post.
    how i wish.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!