Friday, November 4, 2011

Pramugari atau Gaun Pengantin?

Fuh tajuk… kontroversi. Konon-konon tengah buat pilihan yang menentukan masa depan. Malang sekali untuk anda yang suka cerita sensasi, ia hanya propa belaka. Ini kerana ia adalah dua judul buku dalam tangan saya sekarang.


Buku dari Koleksi Syok! Terbitan PTS...




Aku, Dia & Gaun Pengantin dan Pilihlah Aku Menjadi Pramugari.

Apabila nak berangan-berangan, antara dua buku ini, of course I akan baca Aku, Dia & Gaun Pengantin dulu. Dalam pada itu, bolehlah bagi input dekat Kekna yang tengah busy persiapan wedding dia. Memang buku ini I find somewhat useful. Not only bercerita pasal the hilarious journey of a bride-to-be, juga diselitkan sekali to-do-list and tips for bakal pengantin.

Bolehlah Keknis share sedikit k? Nak lebih-lebih, sila beli dan baca sendiri.
ñ  Bunga: Ada few types yang boleh didapati dengan harga ekonomi bila season dia, jadi survey dahulu. Jangan pilih rupa dan warna sahaja, ambil kira baunya.
ñ  Tempat majlis: Senaraikan apa yang diingini dari tempat itu, dan sediakan soalan untuk diajukan sewaktu tinjauan.
ñ  Gaun pengantin: Minta pendapat designer. Minta pendapat orang ketiga, orang yang melihat. Jangan perasan sensorang.
ñ  8-6 bulan sebelum berkahwin: Buat budget, usha direktori perkahwinan, tetapkan jumlah persalinan kat majlis, cari rumah, daftar kursus pra-perkahwinan dan etc (nanti beli bacalah). Pengantin lelaki, check balik jumlah duit hantaran yang dah difinalized. Salah percaturan, naya.
ñ  5 bulan sebelum perkahwinan: Pergi kursus, beli cincin, pergi facial dan spa (siapa nak diet, sila start sekarang), tempah videographer dan photographer serta banyak lagi.
ñ  2 bulan sebelum perkahwinan: Cepat cari pengapit! Hantar kad jemputan! Dan beberapa lagi agenda…
ñ  3-1 hari sebelum majlis: TIDUR AWAL. Atau selama-lamanya akan tersemai wajah tak semegah dalam album kahwin. Macam mana nak ikut trend dan jadikan Facebook display picture nanti? LOL.

Bila usha website PTS ini lebih banyak senarai novel yang catchy-catchy, boleh rambang mata (ceh novel Pilihlah Aku Menjadi pramugari pun I tak baca lagi). Kemudian… aik ada contest ler pulok.


 Ada peraduan Bongkar Kod Rahsia. Wah.. Hadiah Ipad 2 pula… Terus Keknis klik iklan itu. Bila Keknis study-study peraduan ini, novel yang Keknis beli boleh digunakan untuk bongkar kod rahsia. Tapi nak kena tambah 6 biji buku lagi sebab kena masuk 8 pusingan untuk melayakkan menang hadiah utama.

Bagaimana?
1.    Layari www.peraduan.pts.com.my


 2. Sebelum bermain kena daftar dahulu dan kena ada FB tau. 
     Klik pada 'Daftar Sekarang Untuk Menang'


3.    Pilih buku mana yang anda ada. Dan make sure buku itu ada dalam tangan!



   4. SUNGGUH NERVOUS KEKNIS SELAK BUKU CARI PERKATAAN YANG DIA NAK. HOI.

5.    Bila dah tekan 'Hantar' keluar paparan ini.

Tahniahlah kitew! Selesai pusingan pertama. Minggu depan tunggu pusingan kedua, nak guna buku Aku, Dia & Gaun Pengantin pula.

Oh ya, pertandingan bermula 1 Oktober -23 Disember 2011, jadi jangan buang masa lagi! Satu pusingan hanya satu minggu! Okay bye Keknis undur diri dahulu sementara korang semua usha www.peraduan.pts.com.my . Ingat, membaca amalan orang cool.


52 comments:

  1. ingtkn hanis nk jd pramugari da td hek9!~

    ReplyDelete
  2. mcm nak trylah gaun pengantin tu, hehe~

    ReplyDelete
  3. Tajuk Entri di Amboih..!!!


    Follow sudah, komen sudah, klik iklan pun sudah...
    Jom singgah sini pulak... =D

    http://takbest.blogspot.com/2011/11/apple-macbook-air-percuma.html

    ReplyDelete
  4. keknis :p -hm..baru tau info sal presediaan sblm kawin..bgitu rupanya..hehe

    ReplyDelete
  5. nak baca buku memang sesuatu yang sgt ssh nak buat.. haha

    ReplyDelete
  6. nak baca yg gaun pengantin!haha...

    ingat hanis nk jd pramugari td..br nk wish u luck!hehe

    ReplyDelete
  7. keknis rajin masuk contest ya :)

    ReplyDelete
  8. very interesting! jom serang kedai buku.. :) watchaaa~

    ReplyDelete
  9. nanti kita nak kahwen kita cari keknis. hee

    ReplyDelete
  10. keknis suka baca novel?samalah kiteww :)

    ReplyDelete
  11. keknis rajin baca buku lah!saya pon.muahahaha,ANGKAT BBAKUL SENDIRI :/

    ReplyDelete
  12. ala,sayang xbli buku ney ary tu,pdhl da nmpk dpn mata da time pesta buku PTS kt skola adik..

    ReplyDelete
  13. suka sgt yg tips secara ringkas tuuu.... wiee~~~ haha

    ReplyDelete
  14. U shud read malay novel from Hlovate. :)

    ReplyDelete
  15. HAHA ! tajuk entry bukan main kan ? (:

    ReplyDelete
  16. cer try baca NAMA KU BEDAH pun best sangat

    ReplyDelete
  17. la macam tu je ke??

    kena cuba ni..

    ReplyDelete
  18. bagus! bagus! mari baca buku ye kawan-kawan!

    *jawapannya=pengantin le yek? hoho!

    ReplyDelete
  19. senang laa... na cuba la... TQ for information! Like it

    ReplyDelete
  20. wah! macam tu plak. sounds good! tq HZ! :)

    ReplyDelete
  21. macam menarik jer buku "pilih aku jadi pramugari tuh" sebab tetibe teringin nak jadi pramugari emirates

    ReplyDelete
  22. Hai hanis...selamat hari raya haji

    ReplyDelete
  23. Hi! We are selling secondhand PTS One (especially Ain Maisarah) and chic lit novels in a very good condition. GRAB THEM NOW BEFORE IT'S TOO LATE! :)

    ReplyDelete
  24. yup..membaca budaya org cool...loooike dat...hehe :)

    ReplyDelete
  25. gaun pengantin tu macam sweettt je kalau nak baca!:) hehe cambest je baca novel ni hehe nak try lah baca novel pulak:')

    ReplyDelete
  26. kalau ingat-ingat balik dah xpernah kot baca buku-buku macam ne.asyik hadap education for school saja..bosan bosan.hehe

    ReplyDelete
  27. best lah duduk malaysia buku macam macam yang best best...tak sabar nak balik duduk malaysia...boleh breakfast roti canai...

    ReplyDelete
  28. bagus. i like this entry the most!!
    jom ajak orang ramai baca buku banyak2....yeahhhh

    ReplyDelete
  29. oh ye adik hanis..akak mau link blog hanis ni kat blog akak boleh ker?

    (mintak2 boleh laaaa)

    ReplyDelete
  30. Macam best jer...nak cari jugak la buku ni tp xtau bila nak baca.huhuhuhu

    ReplyDelete
  31. seronok baca blog u...Nice blog and good writing, continue and keep up a good work,jom singgah korean fashion malaysia online / online shopping blog. have a nice day

    ReplyDelete
  32. seronok baca blog u...Nice blog and good writing, continue and keep up a good work,jom singgah korean fashion malaysia online / online shopping blog. have a nice day

    ReplyDelete
  33. kalau nak memang hadiah utama, kena masuk 8 pusingan kan? maknanya kalau mula minggu ni sampai 23 Dec 2011 - baru 7 minggu. x layak la ye? T___T

    ReplyDelete
  34. aku , dia & gaun pengantin tu mmg best bku dia .

    kelakar sgt2 selain ade tips2 sempurna tuk yg nk kawen .. ;D

    ReplyDelete
  35. mcm best je ni..sis baca novek tak bagi kita pinjam..hehee

    *suka baca novel,tapi tak suka beli novel..hehee

    ReplyDelete
  36. Latest News Updates Bollywood, Hollywood, Dating & Fashion
    Online Bollywood News and Reviews
    http://www.onlinebollywood.net/

    ReplyDelete
  37. ermm, interesting kan...,
    lagi satu pasal Pengantin, nak kawin body nak ada shape n kurus kan.kena pakai corset..hehehe.. kalau nak cun, jom surfing sini http://emmznordin.blogspot.com

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!