Monday, December 19, 2011

Mesej Rakyat ke Rakyat

Adakah anda seorang warganegara Malaysia?
Ya.

Telah mencapai umur 21 tahun?
Ya, tua tua tua.

Bermastautin di bahagian pilihan raya yang ingin didaftarkan?
Ya, eh… ke manakah soalan ini membawa kita.

Tidak dihalang / hilang kelayakan oleh undang-undang yang berkuat kuasa?
Ya! Oh boleh daftar mengundikan?!

Tepat sekali, marilah mari, pilih dan undi!

Apabila anda mencecah umur 21tahun, bukan sahaja anda menerima kek berbentuk kunci, bukan sahaja anda boleh claim insurans kalau langgar divider jalan, bukan sahaja anda boleh membuat keputusan tanpa kebenaran ibu bapa (wah jom tukar nama jadi lebih urban), malah anda boleh pilih siapa anda mahu wakilkan suara anda di Dewan Rakyat /Dewan Undangan Negeri melalui undian pilihanraya. Sungguh terasa kedewasaannya.

Jadi siapa yang nak menguruskan perihal pendaftaran dan pilihanrayanya sekaligus? Pastilah Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia, cekap dan telus!

“Urusan pendaftaran ini telah dilaksanakan oleh SPR semenjak ia ditubuhkan tanpa gagal. Urusan yang dahulunya dilakukan secara bermusim iaitu setahun sekali selama antara 21 hingga 42 hari, kini dibuka SETIAP HARI untuk sepanjang tahun sejak 16 Julai 2002.”

Jadi sekarang dah boleh daftar bila-bila anda kelapangan. I tahu, ada yang tua bangka tapi tak daftar lagi kan? Beria gebang kedai kopi tapi tak undi. Betapa ruginya, satu undi itu tidak dimanfaatkan untuk mengubah nasib penduduk setempat. Tak nampak signifikasinya satu undi dari anda itu? Bak kata Dalai Lama, “If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito in the room.” 




 Mengundi patut dilihat sebagai satu tanggungjawab. Tanggungjawab untuk meletakkan sesuatu pada tempatnya. Andai anda tidak mengundi dan daerah anda jatuh kepada tangan yang zalim, mungkin tidak mengapa kalau anda seorang yang suffer. Tapi realitinya, tidak. Anda tidak mengundi, tak mempraktiskan hak anda, boleh rosak susu sebelanga terus takde siapa dapat kalsium.


Andai anda tak tahu, SPR ada website tersendiri, jadi silalah lawati untuk tahu cara mendaftar, senarai tempat mendaftar, nak semak status pendaftaran dan pelbagai perihal lain pilihanraya.




Tambahkan pengetahuan dari kotak hebahan dan berita SPR. Dan boleh check online status anda sebagai pendaftar juga!


Sebelum saya pergi, biarlah saya tekankan… Exercise your right to vote, it’s given to you for a reason.

60 comments:

  1. uhuk2 belum cukup umur nak mengundi

    ReplyDelete
  2. Sesetengah kita ingat undinya tak pentin:, "Biarlah org lain mengundi, aku malaslah. Cuma aku sorang tak mengundi, negara tak akan rugi"

    Masalahnya jika ramai yg berfikir macam akal lembu begitu, kita akan biarkan negara ini diperintah oleh lembu. Rugi sangat kan.

    Sebenarnya dengan hanya satu kuasa undi kita boleh mengubah sesuatu yang baik menjadi lebih baik atau sesuatu yang buruk menjadi yang terbaik!!

    ReplyDelete
  3. dear, bile u dah remind pasal ni, baru i ingar i tak register lagi.. ayah i selalu tanya dah daftar ke belum..huhu..padahal dah tua dah pn..bukan baru nak masuk 21..teruknya rasa..will do asap..tq dear..gud entry

    ReplyDelete
  4. marilah berdaftar..
    so sweet la hanis ni.
    terbaik lak entry!

    sangat bermanfaat!

    ReplyDelete
  5. alamak... saya belum mendaftar undi lagi. huhu~

    ReplyDelete
  6. Nice to meet u Hanis at NAPBAS.U are so gojes. Wah ini namanya dah nak pilihanraya.. :)

    ReplyDelete
  7. very informative!

    saya dah daftar, anda bila lagi...

    ReplyDelete
  8. jadi sukarelawan mase pilihan raya anti.. xtau la dapat g mengundi ke x :)

    ReplyDelete
  9. Saya sudah mendaftr..

    hanis, ada entry untuk anda..

    Kita jumpe di Nuffnang Asia-Pacific Blog Awards 2011..

    http://danieldeadie.blogspot.com/2011/12/hanis-zalikha-vs-daniel-adie.html

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah dapat mengundi pada pilihanraya lalu... bagi yang cukup umur pastikan anda berdaftar supaya dapat mengundi pada pilihanraya akan datang...

    di Malaysia undi adalah hak warganegara. Di Australia pula kalau tak silap, mengundi adalah wajib... kalau tak mengundi kira dah buat kesalahan undang-undang...

    ReplyDelete
  11. saya dah undi tapi belum check status pun lagi. neway, tq hanis for this info.

    hanis update la malam NAPBS tuuu... Hanis cantikk sangat okay. de tengok gambar hanis kat satu blog tu.

    ReplyDelete
  12. waaaahhhh saya tidak mendaftarkan diri lagi...
    wahahahahahhaha

    ReplyDelete
  13. vote wisely!

    dulu iklan lagu "Mari Mengundi' tu glamer.. :-)

    ReplyDelete
  14. marilah mari, kita mengundi, tunaikan kewajipan pada negara.. wahhhh.. feeling lebay kejap

    ReplyDelete
  15. I yang sambut birthday di perantauan nie bila balik haritu terus bergegas pergi daftar mengundi. Siap risau lagi tak sempat balik bila next election, so kena mintak borang dekat embassy if that actually happens. If only semua orang sedar tanggungjawab pada negara...

    ReplyDelete
  16. x dpt undi lagi lah. x cukup umur. hehe

    ReplyDelete
  17. dah daftar dah.heheh :) rasa cam budak2 tpi kena gak daftar..

    ReplyDelete
  18. Already daftar minggu lepas kat post office, tp xsure dh boleh semak ke belum, sbb try semak online haritu, belum ade data lg.. ish2..

    ReplyDelete
  19. saya tak cukup umur lagi,, but sebaik je ckup umur,, insya ALLAH,, tidak aku kulupakan tanggungjawab ku yang satu ini :D

    ReplyDelete
  20. lakukan perubahan. anda boleh mengubahnya.

    ReplyDelete
  21. tak cukup umo lagik nak mengundi. hee.

    ReplyDelete
  22. good job hanis!
    it's lucky if we have more responsible young adults like you :)
    registering is only one of many responsibilities that you have as a young adult....then comes the responsibility to vote wisely...

    nonetheless - awareness is KEY!
    thanks for reminding your fellow peers and readers of their responsibility to this country!

    ReplyDelete
  23. i muda lagi.. 18 tahun.. so malas ngundi lah..

    ReplyDelete
  24. Umur dah lebih dari layak untuk mengundi. Tapi masih belum mendaftar. Huhuhuhu.

    ReplyDelete
  25. Taufiq : Klu jadi sukarelawan, slalunya akan mengundi secara pos seminggu awal mcm kerani undi

    ReplyDelete
  26. nak rasa jgak pengalaman mengundi:-)

    ReplyDelete
  27. Saya sudah mendaftar...anda bagaimana pula? :p

    ReplyDelete
  28. da lama jadi pengundi sbb diri ini suda lama meninggalkan alam 21tahun itu...hukhuk

    ReplyDelete
  29. wah hanis..sempat lagi post entry mesej rakyat ye..;') ingt tgh bersilat nak kenduri kakak.;')tahniah hanis.

    ReplyDelete
  30. koh3 tak minat politik
    n tak cukop umo
    next year baru 20
    huaa
    T_T

    ReplyDelete
  31. saya dh mndaftar..dan sy x sabar nk pegi mengundi...

    ReplyDelete
  32. hai hanis, undi sapa masa PRU nanti? Undilah PAS demi kebaikan ummah sekalian...tq

    ReplyDelete
  33. Wah.... Hanis Zalikha da boleh mengundi ey? hehehehhe

    ReplyDelete
  34. projek ic amat mengecewakan.. dan kami berpakat xnak mengundi sampai bila2.. kerna jika diluah mati emak,jika ditelan mati bapa.. so tragis.. =(

    ReplyDelete
  35. dah cukup umur, tapi belum mengundi lagi. =)

    ReplyDelete
  36. okeyhhh..mari mendaftar..rancang dah lama tp,belum sempat nak mengunjung dimana-mana yg boleh mendftr untuk mengundi..so,sementara cuti ni nak g mendftr lah..=)

    ReplyDelete
  37. marilah mari..kita mengundi..eh

    http://pinkbubblegumprincess.blogspot.com/2011/12/agihan-pendapatan-dan-bonus-asb-2011.html

    ReplyDelete
  38. Hahaha tengah serius2 baca tibe2,

    "Anda tidak mengundi, tak mempraktiskan hak anda, boleh rosak susu sebelanga terus takde siapa dapat kalsium."

    Hahahaha..

    So jom kite pegi mengundi baru la semua orang dapat kalsium..(^_^)

    ReplyDelete
  39. sy x dftar kan diri lagi..huhuhu

    ReplyDelete
  40. Setiap undi itu adalah penentu masa depan Malaysia dan rakyatnya :)

    http://azriisayie.blogspot.com/2011/12/myspace-diludah-facebook-dipuja.html

    ReplyDelete
  41. umor dah 24....tp x daftar2 pun lagi...

    ReplyDelete
  42. undilah parti cap ayam :)

    P/S : cik hamis kalah nabpas 2011 kan?xpa cuba lagi thn depan..salah satu cnth sistem demokrasi....

    dtg merapu dr Tekok Beriuh

    ReplyDelete
  43. mari mengundiii!!!! tp saya tak berdaftar lagi. uhuk

    ReplyDelete
  44. belum daftar lagi pun,konfius nie nak mengundi kt putrajaya @ kedah..kekeke..

    ReplyDelete
  45. undi denagn bijak ye wahai rakyat Malaysia.

    ReplyDelete
  46. satu undi akan membuat perubahan yg besar. lagipon kalau xmengundi, dosa sbb xpilih pemimpin..

    http://pendapatniaga.blogspot.com/2011/12/please-start-business-in-your-area.html

    ReplyDelete
  47. yup, saya rasa tak guna gebang banyak2 di kedai kopi...

    baik tunjuk apa yang anda mahu di kertas undi....

    and then hormatlah suara majoriti..

    to those yang xde integriti ke ape, pandai2 lah diorang jawab di neraka nanti...


    eh, tetibe cam pantun...haha..

    ReplyDelete
  48. buat julung kali saya pun perlu mengundi tahun depan...ape2 pun undi adalah rahsia....keputusan di tangan semua....tapi ramai katanya atas pagar...ape pun tak bole...huhuhuhu

    ReplyDelete
  49. jom...mari mengundi... :-)

    www.dzuandiey.com

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!