Wednesday, January 25, 2012

Delete Memory Empty Recycle Bin


Seterjaganya aku dari tidur (baru cipta ‘seterjaga’ 3 saat lepas), kepalaku menoleh ke jam di dinding. Oh belum Subuh lagi. Aku coba menahan ngantuk sementara menunggu azan. Ku golek ke kiri, mata ku kuyu. Ku golek ke kanan, syaiton makin galak menyikat bulu mata sambil mengusap keningku. Oh layannn.

Aku bermain dengan minda. Ku pikir, kalau minda aku bekerja, masakan pula aku boleh lena, bukan? Ok geli. So aku trylah ingat balik amende yang aku mimpi malam tadi. Perah punya perah (otak), tersembul muka kawan aku Ilmi. Pastu keluar muka Hakim, then muka Hasrina Aidah. Pastu aku perasan ada Iz, ada Tina, Izzah lama-lama aku perasan weh wehhh ada satu geng ada woh!

Dan dan tuh juga, terus semua memori-memori sekolah baik yang jernih mahupun yang keruh, rushed through my veins (wah gituew), macam air kat empangan yang pecah, atau macam iklan Milo Fuze yang sumo ramai-ramai himpit dalam kereta mini tuh pastu wooooooooooosh! Ha camtulah memori aku menerpa, tengok dah satu perenggan aku guna untuk describe.

Memori Bangang di Sekolah.

1. Siapa pakai tudung kat sekolah mesti boleh relate betapa gelabahnya kalau angin tiup. Serabai. Langsung takde rupa Maya Karin layan ombak atas batu. Dunia ini tidak adillllll!  Aku paling sadis sebab masa tuh waktu rehat, tengah makan laksa. Tiba-tiba angin tiup bucu belakang tudung dah sampai ke dahi, auuu sexy leher I. Sebab aku terkejut, bucu depan tudung plak masuk kat laksa. Kawan-kawan aku mula-mula semua diam je muka masing-masing muka tahan cirit, pastu last-last tak tahan, bantai gelak kat musibat yang menimpa diriku. Ngong. Thanks God for these budiman friends you sent me.

2. Pastu aku benci kalau orang main cucuk pinggang kat perhimpunan. Kalau awal-awal memang lah lawak pastu boleh gelak-gelak. Yelah, lawak kan rupa orang terkejut bahu terangkat? Aku sendiri flashback pun tergelak. Then bila terperasan budak yang kita minat ada kat barisan sebelah, terus WEHHH JANGAN AHHHHH. Mulalah rasa yang kawan kita nak sabotaj depan our crush (alololo ‘crush’ yewww), boleh perang dingin untuk dua masa pertama (kalau korang tak familiar dengan ayat ‘dua masa pertama’ berarti korang dah tua.) Kehkehkeh.

3. Kita dulu kan takde handphone. Harapkan talipon rumah. Pastu internet pun jarang bukak (ke I sorang je yang begitu skema ini?) maka tak selalu berhubung dengan kawan (tak macam budak zaman sekarang buka FB tanya homework ape). Jadi kebanyakan info tak sampai secepat yang kita mahukan. Di pagi yang indah kita sungguh teruja dah pakai baju PJK, tengok-tengok satu class semua pakai baju biasa. Bila kita sampai dekat sikit, semua buat muka DIDN’T-YOU-GET-THE-MEMO?. Damn you. Kalau aku hot pakai baju PJK takpe gak pakai sorang-sorang. Ini pakai tracksuit yang bila jalan bunyi plastic berlaga, pastu ada zip ketat kat bawah sampai buku lali gatal.

 4. Masa sekolah aku antara yang paling malas sekali. Tapi aku pandai, kalau aku tak siapkan kerja, bila cikgu suruh buat kat depan, aku terus angkat tangan nak volunteer sebab aku nak buat nombor yang aku dah siapkan je (selalunya hanya satu soalan yang ditengah). Sebab tuh cikgu ingat aku dah siap complete semua, sungguh terpuji ini budak.

Tapi langit sang tupai tak selalunya cerah, dan bila langit dia gelap, dia lompat-lompat atas dahan akhirnya jatuh ke tanah sebab vision tak clear. Akulah tupai tuh. Masa tuh aku Darjah 6, pengawas sekolah lagi. Cikgu suruh letak homework atas meja dia nak check. Tengok-tengok 4 orang tak siap/tak bawak. 3 budak lelaki, aku sorang je perempuan (sorrylah malukan kaum). Cikgu nak denda masa tuh, tapi dia tengok aku sorang perempuan, so dia cam tak sampai hati, dia still try nak tolong. Dia tanya aku “Hanis awak tak bawa buku ya?” “A ah, tak bawak” “Tapi awak tak bawak, awak siap kerja kan?” Ini patutnya laluan aku untuk menipu dan get away. Tapi lidah aku selalu taknak coordinate dengan niat jahat. Jadi lidah pun jawab “Tak bawak, tak siap”. Confident. Sekarang kau berdiri depan kelas… sebelah.  DEPAN KELAS SEBELAH, BUKAN KELAS SENDIRI. Deym.

123 comments:

  1. ape yg kak hanis buat always saye buat^^ hehehe, kite geng!!

    ReplyDelete
  2. hahaha! mase kena denda tu, 'crush' perasan tak? hoho! indahnya dunia... (>.<)

    ReplyDelete
  3. belum masuk part tudung pon mkn sambal kopok lekor.uhhh serabai T____T

    ReplyDelete
  4. okay thats funny and made my day!

    ReplyDelete
  5. ahaha...bagus la budak nama hanis tu.
    kalo kita kompen lidah laju je jwb siap =p

    ReplyDelete
  6. hanis2..u just make my day la....pheww first day at work after cuti berzaman..and this i was reading..ahahah~ thnks gojes! ;P

    ReplyDelete
  7. hahahaha! omg. i can relate to all of these.

    ReplyDelete
  8. Biasa la sekolah adalah zaman yang menyeronokan,,,, huhu rindu...

    ReplyDelete
  9. Pernah kena jalan itik depan asrama putra sebab tak siap kerja sekolah. Tobat 'best'.

    ReplyDelete
  10. so cute la ur story!! i faham apa maksud waktu pertama kedua tu sebab i muda lagi.ahaha!

    ReplyDelete
  11. baca entri ni buat ku tergelak2.. teringat memori masa sekolah dulu.. auwww..semua orang ade rahsia masing-masing masa sekolah.. huuuu

    may the memories remain!!! :)

    ReplyDelete
  12. ok la tu, berdiri depan kelas sebelah ja, cuba kena buat kerja sekolah dalam longkang sorang2... #truestory...

    ReplyDelete
  13. hehe!! memori dan kenangan masa lepas juga menerpa... hehe!!

    untunglaah pandai!

    ReplyDelete
  14. paling ngam la nie.. berdekah ketawa!
    normal laa tue...time zaman-zaman mulut muncung kedepan tiup tudung...
    yaii!!!!

    ReplyDelete
  15. maknanya...sume bebudak adalah lbh kurang la kan..sbb akak pun lebih kurang je pengalamannya..hehe

    ReplyDelete
  16. Hehehe..gelak baca entry ni..nice hanis..

    ReplyDelete
  17. hahaha

    hanis.memori kita sekolah rasanya lebih kurang ngan hanis je la.....

    hehehehe...

    tracksuit tu sangatlah betul..x bawak buku mmg selali..x bawak dan x siap..hahaha

    ReplyDelete
  18. A good read to start the day :)

    ReplyDelete
  19. LAWAK gak awk ni hanis..apa2 pun cerita awk buat sy pun mengimbau kenangan lama...

    ReplyDelete
  20. hehehehe nice post... teringat zaman sekolah masa tengok cerita sepet... coz buat kat sekolah saya

    ReplyDelete
  21. hahahahahahahhaa funny. actually, kita akan malu kat cikgu kelas lain.. dengan student lain tak malu rasanya sebab semua student faham kot. hahahahahahah. normal la kan?

    ReplyDelete
  22. MORNING..PEPAGI DAH BUAT ORG SENYUM TAU.... :))

    ReplyDelete
  23. aiii pepagi dh buat org senyum tau...have a nice day to u...

    ReplyDelete
  24. hahaha.menarik kisah zaman sekolah dulu.tak tahan gelak sudah

    ReplyDelete
  25. hahahaha adoiiii lawak kan memori time sekolah dulu.....ingat lg kitaorg satu kelas penah kena denda blaja kt surau sekolah seminggu.....bayangkan dh mcm blaja kt pondok dh smua bersila cikgu ngaja kt depan....dh la dok kelas first kecoh satu sekolah apa hal ngan kitaorg ni kihkihkih.....

    ReplyDelete
  26. hihihi....depan kelas sebelah tu yg tak bole blah tu...XD. malu nyer...

    ReplyDelete
  27. HAHAHHAHAA..
    Scooll now days not cool as our time :)

    ReplyDelete
  28. aiyakkk!
    kena berdiri depan kelas sebelah. damn!
    hahaha~
    =D

    ReplyDelete
  29. The past that make us today rite?

    ReplyDelete
  30. hahaha.. berdiri depan kelas sebelah ye.. pernah rase pernah rase.

    ReplyDelete
  31. MENGGAMIT MEMORI LA CITER HANIS NI...KELAS DUA MASA PERTAMA...HEHEHEHE...

    ReplyDelete
  32. haha~notty jgk keknis time kicik2 :p

    ReplyDelete
  33. Hehehe... Kita sama la Nis..

    Akakpun pernah kena denda berdiri luar kelas, kat corridor, setentang dengan kelas abang lak tu.. Pastu perasan semua kawan2 abang dok pandang je..

    Zaman sekolah memang banyak kenangan... Bestt sangat2... :-)

    ReplyDelete
  34. DIDN’T-YOU-GET-THE-MEMO?

    arghh. paling x suka. hohoi

    ReplyDelete
  35. HAHAHAHAH xD Sumpah lawak! Teringat masa sekolah rendah dulu.. hahaha. syabas jadi budak nakal paling comel :D

    ReplyDelete
  36. you really made my day hahaha guling2 gelak bace entry ni

    ReplyDelete
  37. haha seriously bab tak siap homework tu common sangat!!
    daku tergolong sama =="
    tudung selepet gara-gara angin tak dapat disangkal..

    ReplyDelete
  38. Hehe..kalau ingat memori time sekolah mmg macam2 la..kdg bila fikir blk tak sangka nakal jgk dulu time sekolah... :)

    ReplyDelete
  39. pengalaman sekolah dulu memang best~

    ReplyDelete
  40. ok part confident TAK BAWAK, TAK SIAP tu paling best. Kagumi keyakinan anda.syabas!! haha

    ReplyDelete
  41. hahaha..samalah kita. selalu niat nak jadi budak baik kat sekolah tapi selalu tak berjaya..hehe :)

    ReplyDelete
  42. tahun sekolah y sama, sume mende y sama. haha!
    dh tak sama mcm bebudak sekarang kn?kn?

    =D

    ReplyDelete
  43. semua betul. hee.. Cikgu tanya tak tau jawab, tawaf la satu sekolah. alih-alih masa dah habis. apa motif cikgu tu buat macam tu? *lu pikir la sendiri * - sharing - haha

    ReplyDelete
  44. AHHHHHH KORANG PUN SAMA! SEMUA TAK VOGUE. LOL.

    ReplyDelete
  45. hehehe..lucunya baca entri kenangan masa sekolah hanis :)

    ReplyDelete
  46. rindunye nak sekolah balik.. huhuhu
    http://Sehati0818.blogspot.com

    ReplyDelete
  47. best tak lepak kelas sebelah... kot kot ade yg ushar ke...

    ReplyDelete
  48. semua memory tu bila dikenang mmg boleh buat kita senyum sorang2 kan....

    ReplyDelete
  49. kenangkan memori sekolah, memang best ! mahu tergelak sorg2 :)

    ReplyDelete
  50. hahaha!!
    cant imagine u kene dende lepak class sblh. haha. jujur btl

    ReplyDelete
  51. You're being too innocent hanis.. hahaha cakap jelah tak bawak, dah siap! Ambik kau, berdiri sebelah kelas harhar.

    ReplyDelete
  52. hahhaha niat baikk punye yg last skali tu. lol

    ReplyDelete
  53. haha..pernh buat semua tu..terbaek :)

    ReplyDelete
  54. apa tu 2 masa pertama??(!oh!saya sudah tua..hu3..)

    ReplyDelete
  55. Hanis si budak bijak! Kita save as entry nie dalam kepala kita. Kelakar !

    ReplyDelete
  56. haha. terbaik lahh kak hanis . ala itu dulu . kat UITM akk score gilaa . salute :) bukn senang nk 4flat kan :)

    ReplyDelete
  57. waktu berlalu akan kita simpan buat kenangan, waktu mendatang akan kita hadapi penuh cabaran.

    kalau la waktu boleh dipulangkan!!..:)

    ReplyDelete
  58. this soo funny! XD

    i experienced these things too.

    paling geram sekali bila tak dapat notis.ohh ku sorang je ke yang pakai macam ni hari ni? T_T

    ReplyDelete
  59. antara entry yg terbaekk , keep it up! :)

    ReplyDelete
  60. hahhaha..dunia zaman sekolah mmg seronok! hee

    ReplyDelete
  61. hahahaha , penah juga kena berdiri luar class sebelah, sebab tak masuk class sendiri sebab geng semua dekat class sebelah at last kena berdiri smapi balik, smapi sekarang igt cikgu tu ;p

    ReplyDelete
  62. thanx for this entry....teringat zaman sekolah dulu....have kinda same situation....

    ReplyDelete
  63. hehehe.. ckgu habis cara dah nak backup sekali g ngaku xsiap

    ReplyDelete
  64. Entri yg sangat funny..funny. tergelak2 baca. Cam relate dgn diri sendiri lak.

    ReplyDelete
  65. Bestkan bila ingat masa sekolah dulu!!!!tapi akak tak pernah le sampai kena denda berdiri kat luar kelas cuma selalu tengok kawan2 kena denda je..........hehehe lucu la kalau ingat balik

    ReplyDelete
  66. hahha. kak hanis, kelakar sgt. nice memory :)

    ReplyDelete
  67. bangunnnnn..tengkiyuu ticeerr!





    sy la bdk klas dpn tu

    ReplyDelete
  68. hahaha, dah mcm org gila gelak sorg2 ni, hihi

    ReplyDelete
  69. 2 masa pertama?hehe..lama tak dengar pekataan tu

    ReplyDelete
  70. Anis kite ada dua memory yg sama..malu nyer tuhan jer tahu..LOL

    ReplyDelete
  71. hehe kenangan tika baru mengenal era duniawi

    ReplyDelete
  72. kalau crush sendiri yang cucuk2 pinggang mesti lagi best kann...haha=p

    ReplyDelete
  73. Haha. sgt la best kan. ingt balik mesti gelak guling2 je.

    ReplyDelete
  74. ehhehe..terbaikk ahh taktik hanis yg tang buat homework tu.. boleh tiru neh ahahaha

    ReplyDelete
  75. kelas sebelahhhh yang tak tahan tu. hehe

    ReplyDelete
  76. hehe..suka hanis buat lawak.best!
    so damn funny! i like! :D

    those stories remind me bout my school memories.damn miss it so much. if i could turn back time and go back to secondary school again...
    beranganss..hehe..

    ReplyDelete
  77. haha lebih kurang la kite..
    kadang-kadang rase nak pi je sorok muke malu dekat bawah meja.. :D

    ReplyDelete
  78. Damn!!! remind of those daysss!!!! kelakar giler entry you..

    ReplyDelete
  79. Kak hanis pemalas. Tak siap omwork.. Hik3

    ReplyDelete
  80. okey I didn't get the "eparuh masa kedua" part because I m so old -__- but anyway this is funny!

    ReplyDelete
  81. lawak giler.. gelak tergolek-golek baca entry ni.. bahaha..

    ReplyDelete
  82. muahahah... nakal! tp takper dah besau jd ORG!

    ReplyDelete
  83. haha . entry ny agak lawak . tapi . .i loiked ! :D

    ReplyDelete
  84. hehe. bile flashback balik semua bnde yg kte buat time sklh, msti nk ketawa selok !

    time sklh plg syiokk.

    ReplyDelete
  85. hehe..teringat jugak kenangan zaman sekolah dulu2..

    ReplyDelete
  86. terasa part bukak FB tanya homework apa..LOLOLOL...

    ReplyDelete
  87. depan kelas sebelah tu, hehe. btw, masa sekolah mmg banyak memori mcm tu :)

    ReplyDelete
  88. cerita menarik! cara tulis menarik!!! ok.. aku terasa gembira lepas baca.. lalalala...~

    "berdiri kat kelas sebelah...!" serius deymn....!

    ReplyDelete
  89. ctrl alt delete je ok..:P kalo la sng nk ctrl all delete all the bad n sour memory...

    ReplyDelete
  90. Hi Salam Kenal,

    Benjy suda VOTE blog ini di Blogger & Sosial Media Awards
    2012. Mohon bantuan juga untuk VOTE blog benjystanis dalam
    kategori 'Worst Blog'. Sama-sama membantu secara positif,

    terima kasih.

    ReplyDelete
  91. HAHAHA seronok kan zaman sekolah >.<

    ReplyDelete
  92. huhu.. baru bace harineh.. mmg tepat skali.. betul la tu.. ahaks.. :)

    ReplyDelete
  93. awesome la..
    murninya hatimu..hehe

    ReplyDelete
  94. miahaha.... kuah laksa is is so happen to me too

    ReplyDelete
  95. haha.. sgt epic ceita anda.. rasenye ramai yg mengalami keadaan mcm tu.. nice story bebeh!! (^_^)v

    ReplyDelete
  96. hihihi..nak stori jugak.Form 5, trial spm,subjek biologi, penulisan(betul ker??).punya la gelabah, x boleh nak jawab..jadi blur.so, dlm hati berkata "Ya Allah, ampun la...aku terpaksa.." ini 1st time "meniru" (tanya kawan sebelah). sebelum ni mmg tak buat kerja mcm ni walaupun x boleh jawab exam, tapi kali ni betul terdesak sebab takut failed.so..tanya la kwn sebelah...siap copyright 2 soklan jer, then cikgu datang angkat meja saya dan cakap... "letak meja dekat sikit baru nampak!!" pergghhh...perasaan masa tu, memang haruu kott...malu lagi sebab dlm dewan kan? lepas tu mintak ampun ng cekgu, so dia terima. lepas tu, agaknyer sebab terlalu MALU & GELABAH, saya boleh jawab soklan tadi dengan baik, sampai mencurah jawapan keluar....dan yang paling GEMPAK lagi bila result keluar, ghopernyerr...saya dapat markah yang paling tinggi 88% (A laaa...) TAPII.....disebabkan perbuatan "jahat" yang sedikit (sempat copy 2 soklan jerr..)tapi kesan nya cikgu kata... "sayang betul you ni, markah dapat tinggi tapi MENIRU!" (dlm hati jer bercakap)... "tapiii cekgu...2 soklan jer saya tiru, yg lain saya buat sendiri!"

    ReplyDelete
  97. masa sekolah kena berdiri depan kelas sebelah..

    patutlah become a model since then..

    ahaks

    ReplyDelete
  98. HAHA....

    tetiba teringat zaman sekolah plak..kiki

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!