Tuesday, February 28, 2012

Singapore Budget Trip

Inilah entri yang tergendala akibat daripada belek-belek gambar dan OMG MEMORIESSS lalu terus berbalas sms dengan Ain Syaqilla sampai ke sudah hewhewhew. Kini dibawakan khas sebab sejak dari tahun lepas, dah berapa kali pergi Singapore tapi tak update-update, saya bahagikan kepada dua entri ya!

Entri ini ialah Singapore Budget Trip di mana semua on a tight budget, tukar duit pun hanya SGD200 tsk tsk.  Semua angkut backpack tidur dekat hotel tepi jalan, naik public transport semata-mata. Jerih-perih seorang musafir kini mampu dikarang baik punya andai keluar soalan esei berbentuk Aku Seorang Musafir.

Entri akan datang pula saya akan kupas trip lagi satu iaitu Singapore Girly Getaway yang memang the complete opposite sebab tidur Marina Bay dan shopping dekat Orchard Road semua LOL. Hidup cuma sekali *tiba-tiba nak justify*


SINGAPORE BUDGET TRIP

Dari KL Sentral kami naik train straight ke Singaporeee! Tidur satu malam dalam train, perjalanan bermula pukul 11 malam, dijangka tiba pukul 6pagi. Maka? Maka haruslah ambil yang ada bunk bed sebab apa kelas tidur duduk melentok-lentok kepala kat bahu orang sebelah. Tiket KTM: RM40/seorang.

Naik public transport mestilah ada drama-drama sikit bila enjin berasap abang bomba bergegas ke tempat kejadian. Hasilnya? Gambar posing mata sepet2 sebab tidur terganggu, masa ini dah dekat JB dah.


Abang badan tegap tuh tour guide kitorang kawan Meor, Omar nama dia. Kami panggil Omarion. Dia badan tegap sebab Singaporean kan kena masuk army yang betul-betul. Masuk PLKN keluar tegap camni tak? Amboi sempat perli. Okay, itu Hotel 81 Sakura yang tepi jalan, sesuai untuk budak jalanan macam kami sobs. Satu bilik SGD100 per night for 2pax pergh pergh pergh. Hotel, RM123.64/seorang.


Jais posing cekci angat.


Paham tak macam mana nak keringkan bulu dada? Okay sebelum fitnah ditabur, obviously girls satu bilik lain, boys satu bilik lain. OMG.


Lepas mandi straight naik train terus pergi Universal Studio Singapore. Tiket USS: RM145/seorang.
Sorry Ain, gambar nih macam I landing kat Jais LOL sibuk jaga angle. Dari sini kita dah boleh berlagak pelancong dan tangkap gambar everywhere.


Everywhere.


Universal Studio memang comel bertema-tema, jadi bila tema Far Far Away, souvenir shop pun menjual Shrek dan rakan-rakan. *Sekadar bergambar *Tidak dibeli *Aku Seorang Musafir


The best ride masa tuh (masa tuh jelah, sebab sekarang ride Transformers dah buka, sobs) merupakan Battlestar Gallactica! Rail merah dipanggil Human, dan rail biru dipanggil Cylon. Naik dua kali sebab menerujakan sangat! I absolutely love roller-coasters.


The Mummy ride pun best sebab roller-coaster tuh gostan. COMELNYA GUNA GOSTAN WALHAL BOLEH GUNA PERKATAAN 'REVERSE'. Waktu nih tak ramai orang (surprisingly, it was a Saturday! Maybe sebab Raya kot) jadi kitorang naik banyak kali supaya dapat gambar dengan posing yang paling best. Ini taktau dah cubaan keberapa. Cool betul dahku seakan-akan on the phone calling mak kata Look ma! I'm on a rollercoastahhh! Will call you back.



While we were watching Steven Spielberg's special effects show. Meor begitu asyik sekali.


Kemudian semua dah cranky merengek sebab lapar. Cari kedai halal dalam theme park itu dan jengjengjeng! 

SO RETROOO!

SO GOOOOD! (THE BURGERS)


Selesai makan, selesai berlegar, ayuh pulang. Sempat singgah HRC beli souvenir untuk yang tercinta. Tak ingat yang diri ini traveller on a budget T_T


Sampai hotel lapar balik. Lepas mandi keluar tuju Arab St. Bahaya-bahaya sebab semua kaki dah penat. Kenapa bahaya? SEBAB MANJAKAN DIRI NAIK CAB. SEJAK DARI ITU CAB MENJADI PILIHAN HATI. MEMANG TAK PERASAN TEKANAN PADA WALLET SEBAB SEKALI NAIK SORANG BAYAR SGD3.00 JER (lepas bahagikan). Tapi sebenarnya RM8.00 untuk setiap trip pendek T_T


Musafir bershisha SGD15.00. Takmo convert, takmo takmo.


In the cab like a tourist instead of traveller T_T


Bangun pagi dah sedar diri balik, kembali bersengkek bersama. Hari untuk pulang!


Hahaha Meor candid gambar nih. Penat sangat.






Backpackers boleh tengok Marina Bay dari jauh jer k fine.


Oh! Sempat singgah rumah Aunty and Uncle Meor di mana kami dijamu gearbox dan roti sempena Raya! SEDAP MENJILAT PINGGAN! *hanya ekspresi, tidak dibuat kerana imej gadis*


In true sengkek style, bus stand nak balik KL pun yang paling buruk sekali. Tiket bas: RM60.50


Singgah beli bekalan makanan pun macam nak merompak. Hahahaha!


BYEBYE SINGAPORE! HELLO MALAYSIA I LOVE YOU SO MUCHHHH! (baru nak bersyukur)


Inilah salah satu trip paling best so far sebab ini geng gila. Penat gelak and penat marah Meor jer. Banyak hal terjadi tapi entri ini dah panjang sangaaat. Oh Traveller's Tips in future maybe? *start writing *publish 2months later *spank self

70 comments:

  1. Omagawd u pegi singapore time raya? sama la. entah2 kita pergi arab street n USS on the same time. kan best kalau terserempak.

    btw, i pegi naik flight. Beli time promotion RM14 pergi balik. Lagi jimat dari naik bas n train.

    ReplyDelete
  2. lain je muka awok(gambar bawah sekaliiiiii) buat lagu tu,hehe

    ReplyDelete
  3. Tour guide tu macam... hensem. kikikiki :'D

    ReplyDelete
  4. coooooool trip.. eh rm145 ek? zuan dengar for 6 month boleh masuk beberapa kali.. btl ke?

    ReplyDelete
  5. uwaaa...bestnye sis pegi singapore!!!

    ReplyDelete
  6. wah,, bestnye!!! ti purse dah tebal and fulus berkepuk dalm akaun bsn tu,, org nak gi singapore dulu,, kih3,, :D

    mujadafewa.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Beli makan pun macam nak merompak? Hahaha. Kelakar.

    Tak pernah lagi nak KTM yang ada katil. Teringin sangat nak cuba. Hehe.

    ReplyDelete
  8. Wowww nanti2la i honeymoon kat sane. hihih :)

    ReplyDelete
  9. wah...sronoknyer..
    mmg betul2 merancang budget ni...

    ReplyDelete
  10. uNtung dapat pEgi singAporE...hUhu..

    bAca entRy jUm>> http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/02/kelab-jutawan.html

    ReplyDelete
  11. uNtung dapat pEgi singAporE...hUhu..

    bAca entRy jUm>> http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/02/kelab-jutawan.html

    ReplyDelete
  12. uNtung dapat pEgi singAporE...hUhu..

    bAca entRy jUm>> http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/02/kelab-jutawan.html

    ReplyDelete
  13. uNtung dapat pEgi singAporE...hUhu..

    bAca entRy jUm>> http://alynnnyzaa.blogspot.com/2012/02/kelab-jutawan.html

    ReplyDelete
  14. tiket untuk universal studio tu Rm145.puas hati tak?

    ReplyDelete
  15. nice entry.. :)



    http://ffbeauties.blogspot.com/

    ReplyDelete
  16. teriginnya nak pergi USS. entah bilalah :((

    ReplyDelete
  17. bestnyer... tak jejak kat Transformer ke...mcm best je...

    ReplyDelete
  18. best best best!
    thanks for the info.
    i thought it was that mahal to enjoy the universal studio.

    ReplyDelete
  19. bila lah nak pergi Singapore ..dah dekat dah ni..

    ReplyDelete
  20. waaa..tanx for d info keknis..mmg on d plan nk g s'pore pon :)

    ReplyDelete
  21. eh hanis.lawa plak pakai dress ngan sneakers ❤

    ReplyDelete
  22. Perghhh!!!, seronok tul leh makan angin camni. thanks bg info harga tiket.:)
    Harga Emas Semakin Hari Semakin Naik

    ReplyDelete
  23. will go to Singapore Budget Trip on this coming April....... horaayyyy....

    ReplyDelete
  24. Wah... sehari dua ni ramai yg post pasai poe SingaPoree,... Buat rasa nak poe sesegera mungkin... aiyak... Uwang tolongla jatuh keriba cepat... HAHhhahhah

    ReplyDelete
  25. hehe mmg traveller save budget sungguh :D

    ReplyDelete
  26. Tips menarik cara budget melancong ke Singapore. Belum sampai lagi, kalau guna flight Airasia murah dan mudah nak booking online, ada diskaun lagi. Gambar foto menarik dan cantik lokasi sana, thanks.

    ReplyDelete
  27. waaahhh .. nak merompak dgn bergaya tuh.

    ReplyDelete
  28. akak opis p s'pore ikut pakej, rasanya lg murah-tket universal studio+hotel JB inclusive. :)

    depan betis kanan, ade lebam ye dear??

    ReplyDelete
  29. best giler.. looking so sempoi.. maybe i'll be there coming soon...huhu..

    ReplyDelete
  30. I'm from Singapore and I pula suka pergi KL! Kenapa tak naik KTM bila pulang ke KL? Should naik from JB sentral. kan RM$40 aje!

    ReplyDelete
  31. haha nice one hanis! cool budget trip in SG...:) its supercool!

    http://lamaransidia.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. Waaa...entry sgt bgus kerana meletakkn hrga budget trip...so sng nk budget klu sya pon tringin nk backpackers ke singapore.. :D sila buat lagi entry cenggini...

    ReplyDelete
  33. Waaa...entry sgt bgus kerana meletakkn hrga budget trip...so sng nk budget klu sya pon tringin nk backpackers ke singapore.. :D sila buat lagi entry cenggini...

    ReplyDelete
  34. best bca entri ni :D interesting walk!

    ReplyDelete
  35. saya nak g singapore jugakkkkkk...ble la nk jejak ke siniiiiii

    ReplyDelete
  36. oh i need to go to Singapore when im back..x kira!

    ReplyDelete
  37. love ur writing. well, mummy ride tu memang terbaik! ade jgk gmbr tu tp tamo tunjuk!hahahah muka cam hape dah

    ReplyDelete
  38. bilala boleh sampai singapore nih, nice post, especially the budgeting part!

    ReplyDelete
  39. Omarion~~~ (♥_♥)

    Kirim salam eh. KIRIM SALAM. *paksa*

    ReplyDelete
  40. yes. i have been in USS last dec 2011. SOOooooooooooooooooooooo awesome! gonna go lagi nanti.... but this time kene keluarkan duit sendiri la.. aritu subcon bw masuk ikut blkg.

    ReplyDelete
  41. Ho hanis...jais itu adik ipar saya..n ain itu bakal biras sy...hehehe...xsgka lak hanis n jais ni bff....hihih

    ReplyDelete
  42. Salam hanis.

    it is up to u to make it visible or not :)

    firstly, i rasa you are icon remaja and i think (personal view) your outfit is way too sexy for a muslim girl.

    of course, i faham hanis mungkin tak ready lagi.tapi mungkin boleh slow2 cover up. contoh.. wear dresses with jeans dulu ke.. or long dress.. tudung tu maybe belum lagi. tapi try slow2 dulu bahagian outfit. :)

    dun get me wrong. im not coming here to hina/kutuk you. i want to spread dakwah dgn cara baik. and if u are hurt or whatever, saya insan yang hina lagi dhaif ni minta maaf sgt2.

    ReplyDelete
  43. HYE HANIS!! frst tme i recgonised u dlm ''remaja'' magzine..u with izara aushah..u're both look so pretty in there=)
    hey,i don't hve blog..bt i <3 to read ur blog..so stunning!=) may i know ur age hanis?
    add my FB..~Syahin Syahira~
    TQ ya..
    btw,i from KL..nice to chat wth u Hanis.Appreciate if u inbox me try fb.

    ReplyDelete
  44. Hye hanis, so how much do u spend for this budget trip? teringin jugk nk g spore.. kena calculate budget..hihi. Would appreciate if u can share.. thanx in advance..

    ReplyDelete
  45. hanis..nk tnya..kalo g dgn ktm from KL to Singapore.Turun ktner ek?then smpai kt ktm singapore tu,cmne nk ke hotel yg korg stay tu?pls reply ASAP..thnks

    ReplyDelete
  46. hye Hanis...kalo naik ktm ke Singapore nnti turun kt mn ek?then, dh smapi kt ktm singpore tu, cmne nk pegi ke hotel yg korg stay tu?direction pls..thnks..need ASAP reply

    ReplyDelete
  47. i love rollercoaster too. yihaaaa....

    ReplyDelete
  48. hi..
    kalau pg 3 hari berbaloi ke beli daily pass untuk public transport sana?

    ReplyDelete

  49. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  50. Ayo menangkan 250K Voucher Sodexo sesimpel Like Fanpage, Follow Twitter, dan Isi Survey yang terdapat di website ACTIVORM. Activorm adalah Activation Platform untuk Social Networks Marketers, Online Marketing Ads, Internet Marketing dan sekaligus memberikan Prize bagi fans.

    ReplyDelete
  51. Pakej Tempat-tempat Menarik di Singapura
    - Universal Studios Singapura
    - Singapura Marine Life Park
    - Singapura Flyer
    - Day + Night Safari di Singapura
    - Tempahan Singapura Marina Bay Sands Hotel
    - Tempahan Hotel Masa Perayaan Sentosa Singapura
    dan lain-lain

    Travel Delight
    http://traveldelight.biz
    QQ: 841-888-666
    ask@traveldelight.biz
    +65 6292-2221

    Hai, kami adalah agensi pelancongan di Singapura. Blog yang anda tulis sangat sempurna, gambar-gambar anda juga menarik dan cantik. Ia sangat berguna untuk tetamu kami. Bolehkah kami bekerjasama dengan anda?

    Kami mengharapkan balasan anda.

    ReplyDelete
  52. Assalam. I nak thank semua blogger2 yg provide info ttg perth. Cuti sekolah last march i pi perth with family.total 13org. I booked kat mahira holiday homes.Ya Allah memang puas hati sgt la. Host/owner memang very helpful. Baby adik i demam panas and dia bwakan ke hospital emergency and sanggup tunggu berjam jam utk pastikan semuanya ok.syukur ada jumpa org msia kita yg baik dan prihatin mcm diaorg ni. Satu keluarga semua baik dan humble,very helpful infact. Bwa kami tour pun tak berkira masa.dlm itinerary patutnya blk kul 5 tp everyday pun blk pukul 6 atau 7. Memang satisfaction guaranteed la. Bagus servis diaorg.my parent memang puji habis.ni parent ikut trip diaorg ke nz august ni sbb service 6* !!

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!