Wednesday, July 18, 2012

Campus of Our Dream!

Siapa di sini yang belajar di kolej swasta? Macam kawan-kawan I, kalau ajak lepak diorang suka suruh datang campus diorang. Taulah campus dekat dengan mall segala. Pastu cantik. Pastu ada macam-macam. SAJE KAN NAK SURUH ORANG PERGI SUPAYA BOLEH BERLAGAK T_T (iri hati yang tidak tertampung)

Bila sembang dengan Ein about my degree, dia selalu suruh join dia. Truth is, I am considering Taylor’s sebab senang nak kerja sambil belajar, dan juga mereka kini dah diiktiraf dalam dan luar negara. So I listed my options and weigh pros and cons.

Terbaru, sempat melawat kampus Taylor’s University Lakeside dekat Sunway and myyy.. I want to be a student again!!! Almost made up my mind dengan Taylor’s University Lakeside campus kerana keselesaan, keseronokan dan kelengkapan pendidikan! Wah gituew…

Before this ada few of my friends yang memang dekat Taylor’s University, diorang kata Taylor’s University memang ajar hands-on experience yang memang betul-betul prepare diorang untuk the real world. Tapi I fikir balik, bukan semua tempat camtu ke? Bukan ke? Bila aku dah pergi sana…

Marilah mengumumkan bahawasanya saya telah pun jumpa Malaysia’s Dream Campus.
Pertama, admin building mereka.


Bila tengok admin building canggih dan professional macam ni, baru betul-betul rasa macam studying in university overseas. Tidak perlu bayar lebih-lebih untuk menikmati facilities sebegini.

Kedua, student centre.


 Student centre pun lengkap dengan macam-macam, sebab diorang paham betapa pentingnya keseimbangan work and play. Diorang paham yang people function best with enough rest and minimal stress.

Kemudian, the library.



Bila masuk library dia, ambience and atmosphere yang diorang create untuk students memang lain macam. The lighting, the furniture, the material (books), even the ventilation system! Everything is carefully planned and lots of things were taken into consideration semata-mata nak tarik minat students pergi library.


Seriously. Just tengok diorang sediakan kerusi meja kecil-kecil khas untuk berlaptop di sebalik rak-rak buku (because that’s what we students do!!! LOL).


Yes, we are still in the library. Yes, the Macs.

You know what, I wished I’ve had the opportunity to learn how to fully operate a Mac back in my uni days. Now I nak beli dah terkial-kial nak guna. Tak terlambat lagi nak enroll ke Taylor’s University teehee.

Sekarang kita ke commercial building mereka.


Kat sinilah segala Chatime, Starbucks, Old Town White Coffee alike bertapak.




Sempat terbeli dua pasang kasut and sehelai skirt tau. Hewhew.

Senangnya takyah ke bandar travel jauh-jauh untuk dapatkan EVERYTHING. Semua benda is within reach so budak-budak Taylor’s University boleh focus nak study and perform their best jer. Kalau nak buat assignment paling senang, nak beli barang-barang pun dekat, tak perlu pening nak allocate satu time di mana semua ahli kumpulan free untuk ke bandar dan catu wang untuk sewa kereta dan sebagainya ya kawan-kawan (tapi pengalaman ini pun manis, rindu).

Dan akhir sekali, saving the best for last… their academic building. Tadi I tertanya-tanya bukan ke semua kampus prepare students dia untuk the real world kan? Well, Taylor’s University take it to the next level.


Bangunan yang betul-betul macam office building nih, sinilah ditempatkan semua classes, lecture theatres dan…

Real world.



Restaurant and hotel memang first class dan menerima customers as daily business. I heard these are fully operated by students!


Macs to prepare you for the real world (design students).



Real world memang banyak machineries dan ianya disumbat dalam engineering lab so you’ll be well-equipped with the knowledge on how to operate them.

Tapi real world juga adalah satu tempat yang indah maka, Taylor’s University tidak lupa semua itu dan melengkapkan academic building mereka dengan ini semua… hehehe


I LOVE THE WHOLE OPEN AIR CONCEPT TAPI BERBUMBUNG.


Bila angkat screen projector ambek kau pemandangan tasik siap ada itik-itik pulang petang :’)


Ha study kat tempat camni barulah masuk semua yang dibaca ecewah.


Bila stress, pergi bagi makan itik jap. Semua landscapes and buildings ni won Taylor’s University the PAM (Pertubuhan Arkitek Malaysia) Gold Award okay!

Hish cantik teramat kan Lakeside campus nih?! T_T Nanti ada Open Day korang boleh tour sendiri around the whole campus, setakat tengok gambar jer tak thrill. Kualiti pendidikan mereka tidak disangkal lagi, recently baru dapat THE PEOPLE’S CHOICE PUTRA BRAND GOLD AWARDS 2012 again for 3 consecutive years, in the Education & Learning category. Just to let you know, this is based on 6000 people’s votes!

Kalau masih nak ragu-ragu, what about this. Taylor’s University also bagged the Reader’s Digest Trusted Brand Award for the 2nd year which means they are the People’s trusted brand when it comes to Education, and this is based on consumer votes. Ini semua awards dari independent research companies. That says a lot okay.

Kini, I dah ada pandangan baru dekat kolej swasta. Harga pendidikan yang dia letak memang setimpal dengan kualiti pembelajaran dan world-class facilities yang dia sediakan. Memang tidak perlu travel overseas just for quality programs and facilities lagi. Dan dengan string of prestigious awards under its belt, Taylor’s University buktikan dia bukan sekadar cantik dan menarik. Memang salah satu most fully-equipped and premier institution for higher learning kat Malaysia.

Kalau nak enroll sila layari http://www.taylors.edu.my/ cepat. Mereka juga sediakan scholarships!
You’re welcome.

113 comments:

  1. huwaa memang cantek glers nihh. :)

    ReplyDelete
  2. best nya... dah terlambat..dah nak habis degree dah! haha! so lucky who can study there!

    ReplyDelete
  3. fuyoo..da mcm castle nengok nye..

    ReplyDelete
  4. serious nice.. rasa nak sambung belajar kat situ plak..

    ReplyDelete
  5. okeyyy...sgt jeles!sumpah cantik!

    ReplyDelete
  6. PEH!! Seronok gle mengajar n belajar kat tempat mcm tu....

    ReplyDelete
  7. Uuuuuu! Wau! Cantiknya dia punya kolej! Wuuuuu.. Mesti mahalkan nak apply. Yelah, swasta kot...

    ReplyDelete
  8. Ada satu lg uni yg ala2 mcm ni..UNIMAS :) Btw, campus Taylor mmg best.

    ReplyDelete
  9. cantik
    tapi uitm tetap di hatiku.

    hahahah

    ReplyDelete
  10. woahhh very modern...kalau ipta biasanya macam bangunan harry potter...hahahah...classic n peaceful...

    ReplyDelete
  11. nice post!

    http://herewithrainbow.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. Wahaha! Memang nice gila. But of course la you have to pay triple for the fee compared to local uni. So tak sume org mampu. Hehe

    Tapi as long as mampu nak bayar apa salahnya. Redah je la..

    ReplyDelete
  13. Itu baru Taylor's ya..camana pulak la dgn kolej U Lim Kok Wing, Sunway, Inti..fuhh

    ReplyDelete
  14. awesome and handsome gila kot. perrgghh!!

    ReplyDelete
  15. wow. thanks a lot for the info. nice pictures and thanks coz bagitahu ada scholarship disediakan. I thought that kolej swasta langsung tak bagi scholarship hehe. boleh lah ne sambung medic sini hewhewhew.

    ReplyDelete
  16. Going to register right away! lol

    ReplyDelete
  17. seyes cantik je kolej swasta tapi biasalah kan ? hehe

    ReplyDelete
  18. Maybe some of us affort tu study private campus, for me I just afford gov inst... Memang teringin nak study tempat2 yang hebat mcm ni, maybe takde chance... Tapi cantik sangat la Taylor uni ni kan? Tak rasa mcm gi class pun.. Heheh...

    ReplyDelete
  19. So, hanis x jadi la bljr kat luar ngra eh..hehe.. Well, mmg cntik dn student x kan stress dgn persekitaran cmni kan.. Baguih la org yang membina tmpat bljr cmni, fhm khndk dan peredaran zaman skrg cmna kan..ni bukan tmpt shooting drama "Bukan Bidadari" kan..kwn hanis brlakon kan..

    ReplyDelete
  20. bez tu nko nye bakal kolej..
    pegiler, rugi kalo lepaskan

    ReplyDelete
  21. Orang kampong macam saya tak mampu ni Hanis....

    ReplyDelete
  22. Masha-Allah.. cantik sgt.. tp xmampu ceq' nak pogi haa.. tp klau dpt bljr situ besshh woo.. my cousin study situ n now he's in toronto pursuing his study in physchology n biology both .. i can see da quality u meant hanis..

    ReplyDelete
  23. ok, macam nak sambung degree dekat taylors jugak. huehue

    ReplyDelete
  24. if i get the scholarship,i really would choose taylor tanpa pandang belakng lagi!

    ReplyDelete
  25. Oh my... Teramat sangat lah cantik..

    ReplyDelete
  26. this is awesome...but yes, the tuition fees is costly laa kan...

    kalau library kat my college mcm tu, mmm ada yang buat tidor tu... tu pun tengok pada level of thinking jugak...

    ReplyDelete
  27. kadang2 kalau kawan ajak lepak, lepak kat taylor. dah macam hangout place dah tu. ramai awek cun. haha.

    btw, i rase i ade jmpe u kat blogopolis, u're came with your parent right?

    ReplyDelete
  28. best gilakkkkkkkkkkkkkk...rasa nak study lagik

    ReplyDelete
  29. wow...
    lengkap dengan segala kemudahan..=)

    ReplyDelete
  30. terasa nak study semula bila baca entri ni, macam best sangat dunia di sana, tp best untuk yg berada dan mampu 'masuk' dalam dunia macam tue,.. agak2 over glamour la ... kalau akak masih suka ipta, murah, mudah, sesuai dengan jiwa low profile akak dan yg penting x payah susah2kan ibu bapa yg sememangnya dah susah di kampung, wp ada pinjman etc...

    ReplyDelete
  31. tengok campus ni tetiba terasa nak sambung study balik..hew hew hew

    ReplyDelete
  32. patut la ayah saya nak adik saya masuk sni.:) ayh da tau rpenye.

    ReplyDelete
  33. sepatutnya orng2 mcm hanis zulaika belajar kat kolej2 mcm ni... bkn mcm UiTM tu... bagi la mereka2 yg kurang berkemampuan utk belajar kat UiTM...

    ReplyDelete
  34. hye kak hanis,thx for the information bout the taylor uni, it do change a bit bout my perception towards private collage..btw this my 1st time commenting to ur entry..hee

    ReplyDelete
  35. fuyooohh

    Mac siot

    dekat our university sediakan Mac utk student multimedia dan IT jee

    huewhueww

    ReplyDelete
  36. eh, mcm awesome la pulak. UTP pun best gak :P

    ReplyDelete
  37. cantik tapi haruslah mahal kan? haha

    ReplyDelete
  38. bayaran ke taylor collegue
    pun le tahan..

    ReplyDelete
  39. this is the best! mmg dream campus :DD nice, modern and fullfilled tech". pergh, mmg ok la :D

    ReplyDelete
  40. mmg x dinafikan yg taylor's lakesides campus mmg antara kolej swasta terbaik kat malaysia. fasiliti yg lengkap dan yg paling penting tenaga pekerja yg dedikasi, especially para lectures. mmg rasa berbaloi dpt belajar kat taylor even-though x sempat nak merasa campus baru ni. tapi serius ckp, kalau mahukan faciliti yg terbaik, mmg taylor's lakesides campuslah.

    ReplyDelete
  41. i tawu mmg taylor ada semua tu...
    even i dpt jgk tawarn ke sana...
    tapi tok mampu lo eden nok gi...

    ReplyDelete
  42. Actually ive been thinkin to pursue a level over here after spm . Hari tu ade someone related to taylors dtg my school and helped us how to apply the bursary. And show us the building mmg terbaik lah

    ReplyDelete
  43. Actually ive been thinkin to pursue a level over here after spm . Hari tu ade someone related to taylors dtg my school and helped us how to apply the bursary. And show us the building mmg terbaik lah

    ReplyDelete
  44. OMGGGGG amazed with its everythanggg!

    ReplyDelete
  45. Umpama peribahasa melayu menang membeli kalah memakai. Walaupun bayaran mahal tapi berbaloi-baloi....


    Cheers,
    www.mylittlewing12.com

    ReplyDelete
  46. kpd sesiapa yang kurang bmampuan utk study kt sini, jpa n mara ade sponsor students utk ke us yg ambik course mostly dlm tourism, business, liberal arts, and actuarial science.. so untuk lepasan spm, this is your chance. saya pernah study dekat sini and now pursuing my degree in the us.. dari segi environment, taylor memang terbaik.. hari2 lepas kelas rasa aman je perasaan bila dikelilingi psekitaran macam ni. the best thing is the restaurants! read more about taylor on my blog. :D

    ReplyDelete
  47. saya rasa kalau saya ke sini, saya tak mungkin boleh belajar. mesti nak berjimba je setiap hari

    ReplyDelete
  48. waaaa!!!mmg b'baloi2..tp i lbh prefer IPTA kot..peace ^^

    ReplyDelete
  49. sy ingat lagi, thn 2007 time sy nk ambil hotel mgt kat uitm, abah terus ckp kalau dia ada duit mmg dh lama hntr ke taylor's. sbb taylor's mmg the best kalau hotel mgt. :)

    ReplyDelete
  50. teruja....mcm nak continue amik degree la plak :)

    ReplyDelete
  51. hi Hanis Zalikha, kak ina dah follow silalah follow balik...terima kasih. dairisally.blogspot.com

    ReplyDelete
  52. I'm going to Taylor's for my degree and this post of yours MAKES ME SO EXCITED OMGAH!!! Tak sabar nak belajar cann. :D

    ReplyDelete
  53. well,,no wonder my friend's sister belajar bussiness kat sini,,1sem RM 12,000=)

    ReplyDelete
  54. entah la.. rasa biasa je. UPM far away better..

    ReplyDelete
  55. awesome! terasa nk buat second degree..

    ReplyDelete
  56. hahaa. penah sampai sini. jalan2, tapi kelilingnya tgh membangun

    ReplyDelete
  57. sempat merasa kehebatan building ni, masa attent seminar tentang IBS system. Memang terbaik lah..masih terkenang2 duduk dlm dewan yang bile slide projector angkat tu nmpk tasik..untuk shoping kat kedai2 tu pun menarik..

    ReplyDelete
  58. salam...

    mmg cantik strukturnya, kalah dgn u y sy belajar dulu. tidak perlu ke oversea gitu. di malaysia semua ada.

    salam ramadhan, semoga ramadhan kali ini akan memberi seribu rahmat kepada kita semua :)

    maaf di pinta andai ada tersalah bicara.

    ReplyDelete
  59. wow! great IT facilities lah kat Taylor.. most of all Mac PCs tuh.. gile ar.. dah la wide screen..

    tak macam UTP.. grand architectures.. tapi IT facilities hampeh.. kalau gune PC kat IRC (library).. still guna Windows 98 and Windows NT.. WTF??!! (ke dah upgrade sekarang?) dah la network lembab! dah block site sane sini pun still lembab!

    tapi itulah yg buat kite nak kuar berseronok kat luar kampus.. drpd terperap dlm kampus je

    ReplyDelete
  60. With all the private college's glitz & glamour.. NOTHING compared to the outstanding IPTA eg UM, UiTM and such.. be it the architecture, the ambience and such.. where the true spirit of learning can be felt and seen.... just like the old Oxford and Cambridge.

    ReplyDelete
  61. persekitaran yg awesome! sama macam dulu kerja kat plaza mont kiara dgn persekitaran yg awesome mcm ni jugaklah! xD tapi hof kos ni utk yg berkemampuan. kalau student yg dapat scholarship tu pun agaknya kena berjimat-cermat nak belajar kat sini.. hee.

    ReplyDelete
  62. ppeeeeerrrggggggghhhh facilities 1st class, environment 1st class, yuran pendaftaran pun mesti 1st class kan??? haha hanya mampu melihat.

    ReplyDelete
  63. wwwoooowww facilities 1st class, environment 1st class, mesti yuran pendaftaran pn 1st class kan?? hanya mampu melihat..

    ReplyDelete
  64. wwwwwwwwwooooooooooooowwwwwww amazing.

    ReplyDelete
  65. Taylor's ada menyediakan biasiswa untuk pelajar cemerlang, pelajar luar bandar dan pelajar kurang kemampuan. Other than that, pinjaman MARA or PTPTN pun disediakan. Pendek kata, sesiapa pun boleh belajar di Taylor's, as long as you meet their minimum qualification. Just sharing, as i know how great this place is... :)

    ReplyDelete
  66. Paling terpesona dengan lecture theater dia. Perghhhh

    ReplyDelete
  67. memang kelas taylor ni... university moden...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/07/salam-ramadhan-1433-dari-faizul.html

    ReplyDelete
  68. assalam Hanis. tahniah bergelar bloger pertama menjadi pelakon filem. bagi pengamal blog, pemilihan Hanis sebagai pelakon dua produksi terkenal ini, penghargaan besar.
    keduanya, saya mahu meminta Hanis menulis bahan berita atau laporan dalam blog, sebaiknya dengan tidak mencampur adukkan bahasa inggeris dan melayu. kalau memilih bahasa inggeris teruskan dana kalau menulis pula bahasa melayu/malaysia pun begitu juga.
    penulis blog juga ada etika penulisan dan suntinglah nahu, susuan ayat dan sebagainya dengan penuh ikhlas seperti penyuntingan berita di akhbar.
    maafkan saya kerana menegur pengisian blog hanis.
    selamat berlakon dan harap selalu memuat turun bahan serta gambar di lokasi filem Gangster Celop.
    terima kasih.

    ReplyDelete
  69. PPPPEEERRRRRRRRGGHHHHHHHHHH!!!!

    ReplyDelete
  70. serbe lengkap laa .

    CONGRATE yg dpt study sane !

    ReplyDelete
  71. I did liked you blog before... even when it went mainstream.But then, this is too mainstream for me.

    I crave for your humble and idiotic blog post you used to write.

    Till then, stop bugging me in bed.

    ReplyDelete
  72. Saya nk tour taylor colleege ngn hanis bleyh tak? Appoitment meeting xP pegi sorang xrsa awesome. G ngn hanis bru feel kn kn kn jom. *only in mydream.

    And teringin nk tgOk cmne life bdak accounting kt siitu jelesssssss wooii!!!!

    ReplyDelete
  73. Wah even tough im older than u abit, nak tour taylor college ngn hanisla bru feel. Sorang2 tour xawesome. Tour kenA ada guide kn. hanis please be my guide huhu

    Prmntaan mlmpau. Tp mmg awesome la. Nk tgok cmne stdnt accounting stdy. Serius jeles gle tgok atmosphere dye. Baru nma dye stdy kn serius in 1word worldclass.

    ReplyDelete
  74. terlalu banyak info yang diperolehi. thank hanis atas info yang hanis berikan.

    ReplyDelete
  75. hey hanis , nk pg taylor? x rasa rugi? u pndai meyh , best student , wait until UPU la , hmm

    ReplyDelete
  76. wahh tetiba rasa macam nak jadi student blk..

    ReplyDelete
  77. That's the reason why private college @ uni fees sometimes can reach a thousand MYR per semester . They provides a very good facilities . Same goes with MMU . Also a very awesome private Uni in M'sia .

    ReplyDelete
  78. Hanis..

    you enrol engineering kat sini...time2 nak praktikal contact saya okay...

    ReplyDelete
  79. •bestnye, sy ngah survey ipt untuk smbung degree nih,cadangan yg bagus ni...jom kwn2 ke blog sy..jgan lupa follow sbb korang mmg best : http://rawsoulart-photos.blogspot.com

    ReplyDelete
  80. •bila la nak g sambung blaja nih...best nih. jom kwn2 ke blog saya, jangan lupa FOLLOW sbb korang mmg best : http://rawsoulart-photos.blogspot.com

    ReplyDelete
  81. memang serius cantik... because i'm one of the staff there... hehehe ... jom la enroll ke Taylor's. ;)

    ReplyDelete
  82. memang serius cantik... i'm one of the staff there actually... at the Apple Store.. see it on the pic above. Come and join us in Taylor's University Lakeside Campus...

    ReplyDelete
  83. Memang cantikk... sesiapa yang nak join masuk study kt Taylor's ni, bertambah meriah la Taylor's... heheh
    Oh ya, Hanis Zalikha, tak sangka pulak Hanis ade datang Taylor's. rugi tak jumpa ngan Hanis... btw, nnt klu hanis dh study kt Taylor's bole scha jumpa ngan Hanis. Hehehe... anyway, thanks for promote the Taylor's. ;)

    ReplyDelete
  84. mmg cantik dan really well planned. tp ingat, itu semua sekadar bangunan dan kemudahan. saya tak cakap benda semua tu tak penting tp didalam mengaji ilmu yg paling penting is hati yg ikhlas dan ilmu yg mendalam. telah ramai ilmuan dilahirkan dalam sejarah peradaban bukan melihat kepada bangunan tetapi semangat, kegigihan dan keikhlasan di pendidik dan penuntut ilmu itu sendiri. jgn terlalu tersirna dgn materialisme, ianya hanya unsur yg membantu. bukan unsur asas yg menjadi foundation kepada terbangunnya bangunan ilmu pengetahuan.

    wallahuaklam

    ReplyDelete
  85. library dengan vibrant colors and contemporary int.design mmg byk dah kat uni lain esp abroad. NUS, Singapore punye central library pun mmg sebijik color scheme Taylor's tu. Our local public uni's library pun dh banyak berubah. UM's lib pun dh canggih skit dengan wireless printing service segala. terkagum jugak tgk library UM skarang. Cume total 360 degree change tu susah sket la kot for our IPTA..slowly and hopefully they wanna change..

    ReplyDelete
  86. macam tak caya je kolej ni dekat sunway,blakang ni je

    ReplyDelete
  87. Saya skrg student Taylor's University Lakeside Campus. Seriously campus ni sgt best. The best IPT in Malaysia !!!

    ReplyDelete
  88. Saya skrg student Taylor's University Lakeside Campus. Seriously this is the best IPT in Malaysia !!!

    ReplyDelete
  89. Saya skrg student Taylor's University Lakeside Campus. Seriously this is the best IPT in Malaysia !!!

    ReplyDelete
  90. I am proud to serve Taylors.. eheh

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!