Monday, July 23, 2012

Diari Ramadhan

Alhamdulillah favourite month of the year is here... How's your puasa so far? I've been traveling on the job (which I'm very thankful of) and tak terasa sangat (dulu by Zohor dah meringkuk-ringkuk dah cuba melepasi fasa hunger pang, heh.) sebab sibuk. Tiba-tiba je eh dah waktu buka puasa! (ehem padahal kat Sarawak buka cepat, itu yang rasa pendek jer hari). Yang best, kerja selalu habis awal and malam dapat bertenang dan bermanja denganNya.

And this year taknak meriah sangat buka puasa. Samada masak sendiri or beli kat bazar (I like the idea of tolong orang meniaga ecewahhh, alasan bila takde mood masak).

Iftar kali ini, kita berminimal jom? Cukup beli satu dish, satu pencuci mulut, satu jenis air. Maksudnya walau sedap ke tak sedap ke, terpaksa makan jugak (because you bought only that much). Kalau banyak choices, yang terbeli tak sedap tuh, sure terbuang. Kan :'(

Atau cara lain ialah bawak duit cukup-cukup jer, RM7.50.

Happy Ramadhan kawan-kawan.



55 comments:

  1. dapnya dapnya. alololo omey imey onyonyonyooo huhu :D

    http://dyllafadzil.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. eh hanis pegi sarawak ke?kuching?best nye.mmg betol umai is very yummy.worth to try it! :) ala2 sushi malaysia gitu.

    ReplyDelete
  3. hahaha,, your mom is more like a beauty ,, hahhaa :P

    ReplyDelete
  4. kihkih..

    kesian hanis..hihihihi

    ReplyDelete
  5. KAT SARWAK MEMANG SEDAP SEDAP MAKANAN KAK. MURAH LAGII >_<

    ReplyDelete
  6. Hanis kat sarawak ke? area mana?

    ReplyDelete
  7. I like ur statement just beli satu air,satu nasi n satu pencuci mulut..
    Sbb membazir je lebih..

    ReplyDelete
  8. nak jimat? masak aje kat rumah ;) kalo nak gak beli... just beli lauk, pastu masak nasi kat rumah :D x kan masak nasi pun malas :)) wakaka

    ReplyDelete
  9. hanis kt swak???...pgla bazaar ramadhan d satok or bt 8...juadah kt ctu best2... ;-)

    ReplyDelete
  10. untung khairi dapat mak mertua masak sedap..bertambah tembamler dia

    ReplyDelete
  11. omboih..lauk amek ati...meriah...
    lame dah tak makan umai...sob..sob..dulu membe selalu wat

    ReplyDelete
  12. ha ha.. yang komen fb tue best..
    dah besar pun tghari nak tgk peti ais lagi ke?

    ReplyDelete
  13. ade di Sarawak?? saya pun ade kat Sarawak juga.. Raja ayam penyet or Pecel Lele....hehe =D

    ReplyDelete
  14. nice entry akak :D
    Blog akak cantik ^_^

    ReplyDelete
  15. nice entry akak :D
    Blog akak cantik ^_^

    ReplyDelete
  16. selamat berpuasa hanis....(sedeh je tu hari tak dapat amik gambar ngan u) ehehehhe

    ReplyDelete
  17. Ha betul tu...kalo dah kat srwk tu,kena try mkn umai,bubur pedas & bermcm2 lg la makanan srwk yg xder kat semenanjung....kalo kat tempat saya ni (bintulu) lg la byk makanan tempatan yg patut awk try....ish cerita hal mkn plak....berkeroncong perut hihi

    ReplyDelete
  18. Tahun ni berazam tak nak pergi buffet kat hotel atau restoran mahal-mahal ya..

    Sebab sejak makan kolagen perut jadi kecik and tak muat banyak makanan..

    So raya nanti...mesti cun!!!!

    Selain berjimat khenzzz.

    ReplyDelete
  19. hanis kat sarawak skrg kat kch ke?

    ReplyDelete
  20. hahah.. comel je ur momnye reply... hiikhik ^^

    ReplyDelete
  21. kalo kita xberbuka dgn family,mmg seciput je kita makan..

    ReplyDelete
  22. RM7.50 dapat beli ape ya? hee... 1 bungkus nasi sudah sampai RM5-7. belum masuk nasi and desertnya.. hehe.. :)

    salam ramadhan & selamat berpuasa!

    Follow me
    http://websitenina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. di sabah dan serawak mmg buka puasa cepat.. mmg tak terasa kannn... selamat berpuasa kepada Hanis dan keluarga ya ;)

    ReplyDelete
  24. mak mask awesome plak an..hehehe..lame ke hanis kat srwk tuu

    ReplyDelete
  25. Shooting kat Sarawak yer :)
    Kat Sabah lagi awal berbuka puasa...

    ReplyDelete
  26. Wah..untung dapat berpuasa di Sarawak. Dapat buka awal.hehe. ^^, Anyway, you're right. jangan beli banyak sangat juadah nanti if makanan tu tak sedap, dah tak termakan,lalu membazir...macam saya selalu buat.=(

    ReplyDelete
  27. Bwk duit cukup2 je? Langkah yg sgt efektif XD

    ReplyDelete
  28. terbaik..
    berserdahana dalam ramadhan adalah yg plg mulia..

    ReplyDelete
  29. Happy Ramadhan HZ! Betul tu kalau nak ke Bazaar bawak duit paling koman pun RM10 sudah.. Beli serba sedikit jer.. Barulah tak membazir.. =)

    ReplyDelete
  30. alamak... lambat lagi nak buka ni... dah terluir... zzz

    ReplyDelete
  31. hanis kena ajar kitorang camne nak belanja kat bazaar dgn hanya 7.50

    ReplyDelete
  32. that's what I do untuk buka puasa kali ni - satu dish, satu air dan satu pencuci mulut. so far tiga hari puasa ni, setiap hari belanja rm7 je! sangat jimat :D

    Salam Ramadhan kak Hanis :3

    ReplyDelete
  33. that's what I do untuk buka puasa kali ni - satu dish, satu air dan satu pencuci mulut. so far tiga hari puasa ni, setiap hari belanja rm7 je! sangat jimat :D

    Salam Ramadhan kak Hanis :3

    ReplyDelete
  34. wah kak hanis kat swak.. oh.. btw slmt berpuasa :)

    ReplyDelete
  35. saya dari zaman diploma dulu train diri utk bawak 10 hengget je. biasanye tak habis pun 10 hengget tu..

    ReplyDelete
  36. betul3!!!
    tamo membazir amalan syaitooon
    ^^

    ReplyDelete
  37. selamat berpuasa kak hanis ..
    saya selalu pergi bazar carik air soya je ..makanan kat bazar tak sehebat masakan ibu saya ..hehe

    ReplyDelete
  38. 7.50 dpt beli apa je?
    harga makanan dkt bazaar boleh tahan mahal.. sobs =(

    ReplyDelete
  39. Salam Ramadhan Hanis,
    selamat berpuasa dan menjalani ibadah2 yang lain.

    ReplyDelete
  40. Hanis beli kat bazar area Satok ya? heheh :D

    http://jadetheseahorse.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. cik hanis trn srwk??? ada msa, trun la lak kt kelate. suasana ramadhan kt klate lg meriah dr srwk...hehehe

    ReplyDelete
  42. Selamat Berpuasa buat Hanis Sekeluarga...Semoga dimurahkan rezeki dan selamat sejahtera selalu

    ReplyDelete
  43. masak yg simple2 utk iftar pun ok juga kan...yg penting jimat masa

    ReplyDelete
  44. hihihi
    i'm from Sarawak
    i can say that most of the tourist go here just to grab d food n d nature

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!