Monday, July 16, 2012

Puteri Lilin Approved


I jenis yang tak suka simpan beauty secrets, so all my beauty tips are actually public property especially to my girlfriends. In fact, they’d definitely agree yang I selalu bebel what product to use, which brand to buy and kalau diorang nak pinjam walau SATU barang from my beauty bag, diorang akan dapat free tour guide(put on cap and wave the flag) dan I explain semua product dalam tuh dan keberkesanannya LOL. Honestly, I macam mak-mak yang nak anak dia sentiasa cantik, and all my girlfriends are like my pretty daughters :’)

But sometimes of course ada antara anak kita yang degil atau liat, jadi kita kena remind banyak kali so this entry is for them. Dan juga untuk anak-anak angkat I di luar sana (tiba-tiba) yang nak bercantik-cantik juga :’)

Jadi mari saya tekankan untuk hari ini, SUNBLOCK IS KEY. Sunblock adalah kunci? Apa?
Ya, sunblock adalah kunci kejayaan. Kejayaan kulit yang terpelihara. Most girls tak sedar lagi kepentingan sunblock sebab kita terikut budaya Barat yang mana bila nak pergi swimming atau berjemur lama (untuk kita adalah bersukan, latihan perbarisan, konsert Jomheboh) sahaja kita akan selaput diri ini dengan sunblock. Walhal, melihatkan keadaan cuaca dan keterikan mentari  negara kita ini, sunblock harus diapply SETIAP HARI, sebelum melangkah keluar. And I’m not even kidding. It’s been my beauty regime since… I pun tak ingat bila.

Tapi bear in mind yang ada banyak jenis sunblock. Sunblock untuk sebelum make up, sunblock untuk everyday wear, dan sunblock especially untuk long hours outdoor activity. Kenalah tahu semua ini untuk get the most out of the product you purchased.

Hari ini nak reveal sunblock yang I guna for outdoor activities. I guna most of the time sebab I am always outdoor nowadays and the sun is so harsh to the skin, I takut sangat nak biarkan my kulit bogel tanpa lapisan pelindungan yang berSPF. Kalau boleh nak guna yang SPF paling tinggi untuk perlindungan paling maksima. Dan setakat ini ada satu I dah jumpa dengan highest SPF 130.

It’s Sunplay! Sunplay Super Block SPF130 PA+++ adalah jenama utama pelindung matahari yang terkenal dengan perlindungan matahari SPF tertinggi kini didatangkan dalam teknologi terbaharu Solarex-3 bagi memberikan anda kuasa perlindungan yang berpanjangan dan stabil daripada sinaran UVA dan UVB, lebih hidratan dan mencegah penuaan parmatang.

SPF singkatan kepada Sun Protection Factor (Faktor Perlindungan Matahari).  Kandungan nombor SPF yang tinggi menunjukkan perlindungan daripada sinaran UVB yang menyebabkan kulit kita menjadi gelap dan sunburn. Lebih tinggi nombor SPF, lebih lama ia dapat memberi perlindungan dari sinaran UVB. PA pula menunjukkan perlindungan dari sinaran UVA. Sinaran UVA lah yang menyebabkan masalah penuaan kulit pra matang. PA disenaraikan sebagai PA +, PA + + atau PA + + +. PA yang mempunyai lebih banyak ‘+’ dapat memberikan perlindungan yang lebih kuat daripada sinar UVA.

Paling penting ia non-sticky, the best choice untuk outdoor activities. Berpeluh pun tak rasa melekit. And because of that, I can even apply it to my face. Because it’s super sweat an water proof, SPF 130 dapat tahan sebanyak 10 jam di bawah matahari.


Sudahlah ada SPF paling tinggi di pasaran, kalau disapu siap beri brightening effect sikit. Eh? Hewhewhew.


Tanpa sunblock, mungkin tak se-carefree ini bila bawah panas matahari. Penyelamat di waktu outdoor :’)
Itulah sebabnya kenapa saya mesti mesti mesti pakai sunblock, supaya hati senang mengetahui kulit terpelihara dari kekejaman sinaran UV setiap kali I buat outdoor activities. Sunblock yang waterproof memang lagi best sebab I apply sekali jer, then tak perlu piker-pikir nak re-apply.

Dah boleh rasa tak betapa I loveeeeeee my sunblock!!! I listed it in my Travel Must-Haves list back in January, if you haven’t noticed.



I love you.


68 comments:

  1. it meand that u use sunblock everyday, to the whole expose skin? nak try Lah sunpLay ni sbb normaLLy sunbLock meLekit =(

    ReplyDelete
  2. Really? I heard that wearing sunblock will make u even darker and burnt. I just come back from wataniah recruit and I dont wear any sunblock...and still I can get my original skin colour after being burnt like hell...

    anyway..it depends on others.
    but, I still stick to my own views, which is WITHOUT sunblock.
    :)


    My whitening scale photo, here>>>http://ruqaiyahrahman.blogspot.com/2012/07/my-transition.html

    ReplyDelete
  3. i have no worries about my skin. Thanks to Allah kerana dikurniakan kulit yang tidak bermasaalah. Paling penting tutup apa yang perlu. No need sunblock at all

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju! ;) just jaga kulit muke sikit kan. anyways it a good advice kakhanis.;)

      Delete
  4. i never use this kind of sunblock before. just noticed to do so when i`m 23... now i`m 29.. so lambat dahla... huhu... anyway nice info...

    ReplyDelete
  5. tks for the tip.. nak kena cari sunblock ni asap hehe

    ReplyDelete
  6. Hi i emailed you at keknis@yahoo.com abt a few days ago. Do you mind checking it? Thanks :)

    ReplyDelete
  7. yeahh...kite gune sunblock yg sma :)

    ReplyDelete
  8. mmg pakai kalo ada outdoor nye event sebab kulit ni sensitif sungguh hehe

    ReplyDelete
  9. kne cri ni.....sye pun mmg banyak buat aktiviti outdoor...thx kak untuk tips ni.....

    ReplyDelete
  10. nak try lah..
    sebab banana boat sangat berminyak..
    ):

    ReplyDelete
  11. Ni yg nk kena try sunblock jgk ni...huhuhu

    ReplyDelete
  12. baca tip upenye nak cantik..

    duit duit duit!

    ReplyDelete
  13. hukum warna rambut jadi haram sebab sembahyang x sah sebab mandi wajib dan ambik air smyg, air x sentuh rambut.so kalau kite mandi wajib x sah, means solat2 kite selama kite warnakan rambut pun jadi x sah la.melainkan kalau kite gune inai utk warnakan rambut,itu xpe. sekadar berkongsi.

    ReplyDelete
  14. dear 'mak angkat',
    kalu oily skin, ok ke ni?
    cop! untuk muka ke bodi ni? hehe!

    ReplyDelete
  15. just bertanya sekiranya hanis blh menjawb. kalau org yg kulit muka berminyak dan berjerawat sesuai ke pakai sunblock? takut getting worst.

    ReplyDelete
  16. Thanks for the tips. Will buy it soon. The problem with sunscreen/sunblock is that it tends to have a sticky/oily feel on my skin which is uncomfortable. I used to have a Sunplay sunblock that I really like as it is the only sunblock that doesn't have the sticky/oily feel on my skin. Sunblock tu dah hilang so good excuse to get another sunblock. Yay!

    ReplyDelete
  17. urm. kena rajin pakai sunblock dekat badan lagi la lepas ni. selalunya sapu dekat muka je :3

    ReplyDelete
  18. Kena beli ni..Tak pernah pakai sunblock kot sebelum ni.. haha

    ReplyDelete
  19. "Lebih tinggi nombor SPF, lebih lama ia dapat memberi perlindungan dari sinaran UVB. SPF 130 dapat tahan sebanyak 10 jam di bawah matahari."

    Hi hanis, i appreciate your afford to share those great tips here. But let me make a correction. =)

    SPF stands for Sun Protection Factor. Take the number of SPF and multiply it by 10 and u got the answer in minutes. So SPF 130 will give 21 hours of sun protection. I believed we seldom need this long protection. A sunblock such only SPF 30 onwards also can suit our needs, beside can re-apply if we need longer protection .

    Friends, we can avoid overspent by purchased the products which fix to our needs only. I believed by this way, we can optimize our beauty budget and got extra money! =)

    ReplyDelete
  20. kak hanis, sunblock ni boleh pakai kat muke skali eh? takde ape2 effect kan? hihi.

    ReplyDelete
  21. Where to find it ? Normal pharmacy ?

    ReplyDelete
  22. Assalam, nie utk pompuan saja tapi tak tahulah kalau lelaki gunakan juga... biasalah nak jaga kulit...

    ReplyDelete
  23. Untuk muka, Neutrogena Ultra Sheer Dry Touch Sun Block best sebab tak berminyak, dulu pakai Loreal UV protector tak best sebab melekit, untuk kaki dan tangan pakai Banana Boat, sun block penting untuk jangka masa jangka, sebab matahari punca utama penuaan kulit

    ReplyDelete
  24. mana nak dapat product ni ? dah cari tak jumpa pun =='

    ReplyDelete
  25. love the Tips... Thanks Darling!! ;)

    ReplyDelete
  26. to sun-block or not to sun-block, that is the question, heheheh ;)

    http://www.liyanaznil.com
    http://babyhoots.blogspot.com

    ReplyDelete
  27. nice tips...sharing is caring nih...kene try beli

    ReplyDelete
  28. Takde sorang pun kesah pasal solat. Even dalam masa 10 jam tu, kalau dah dibasuh dgn wuduk adakah effect tahan sunligt tu masih ada?

    Lainlah kalau orang tak solat kan.. tak payah ambik wuduk, tak payah basuh sunblock tu..

    ReplyDelete
  29. waa,thnks mak hanis yg gojes..
    nice entries...
    pas nie,nak bli gak laa...
    thnks 4 sharing..
    love it...
    ngeeee...\(>__<)/

    ReplyDelete
  30. waa,very nice..
    thnks mak hanis yg gojes...
    suka sgat2..
    nnT nak bli gak laa..
    thnks 4 sharing...
    love it..\(>__<)/

    ReplyDelete
  31. kek nis
    klu kulit sensitif or acne leh pkai sunblock tak kek nis?
    ^^

    ReplyDelete
  32. wawaaa.....satu lg mende menggiurkan utk dibeli. hihi

    ReplyDelete
  33. sekadar sharing is caring~

    for acne prone and oily skin (like mine)i suggest try water based and oil free sun block. in eg: neutrogena
    it helps and d best part is reduce the severity of scar. pkai mula2 agak pedih but with time u'll get used to it =)

    yg hanis suggest i usually wear dkat badan. suits me better that way ;)

    ReplyDelete
  34. err.. lelaki boleh pakai tak??

    ReplyDelete
  35. lama anis tak update blog.. lama tak baca life story anis yg menarik tapi simple etc.. update2 blog aje terus sponsored post.. huhu.. sori anis tak real la mcm ni.. i miss the old 'unsponsored post' from u..

    ReplyDelete
  36. Informative, but is it really necessary for you to expose your aurat for this?

    ReplyDelete
  37. kalau akak pakai perfect beaute cream jer..sonang..mekap sekali foundation sekali sunblock..tp sapu kat muka jerla..badan yg lain x kena matahari hehe

    ReplyDelete
  38. that was nice :D . sunblock tu penting, nak kena protect skin. to avoid cancerous cell juga tu daripada exposed to too much UV rays :D

    have a nice day!

    ReplyDelete
  39. nice...tapi takut nak pakai sunblock nie..takut jadi lagi teruk cz penah adew pengalaman pakai then makin terbakar...heeee

    ReplyDelete
  40. waaa... must buy! thanks for sharing dear.. :)

    follow me & makes friends!
    http://websitenina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. klau kulit bermasalah let say de pimple2 sgala bleh ke pkai sunblock ni? xttup pori kah? :)

    ReplyDelete
  42. My professor told me that for our skin type, we can't use sunblock which has SPF more than 30 (it's between SPF 15 to 30). And to remind you SPF 100 is so over the roof for Asean skin type because it can block both good and bad UV. We only want to block the bad one. Meanwhile, for European they can use SPF up to 100 because they lack of melanin pigment in their skin. It such a protection for them.

    So, choose wisely, for it may cause harm to your skin other than protect you :)

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. Sorry,my mistake. For Asean skin type, the SPF of sunblock is between 30-50. But clearly not reach SPF 100

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooohh yekee. thanks for the info sharing :)

      Delete
  45. nice post. Thanks :D

    (baru nampak betapa lawanya dia ni. Haha :p)

    ReplyDelete
  46. To those yang tanya pasal boleh tak berwudhuk tu, the answer is just wash it off. Most sunblocks are water resistant meaning that they can handle a little bit of sweat and tears but when it comes in contact with large amount of water (ie wudhuk/shower/swimming), sunblock gone. So, reapply after solat. If you guys notice, one of the instructions is reapply after towelling (means lap muka ngan towel), swimming or shower.

    ReplyDelete
  47. I really love this entry Hanis, mind visit my blog? i did write about SPF, so we can share the info on the same topic :)
    http://farraarzami.blogspot.com/2012/08/apa-itu-spf.html

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. wahh.. thank sis for sharing this.. memang dah lama wanie try cari sunblock yang banyak spa dia... hheheh kina listkan ni.. =)

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!