Friday, December 21, 2012

Room Makeover!

Growing up, I always have a nice room. Daddy and Mama selalu bawa kami adik-beradik pergi Ikea and pilih barang untuk bilik. Diorang tak pernah dictate nak hias macam mana konsep apa, so kita pilih saja apa yang kita rasa best (selalunya tak match, sebab takde taste hahaha, patutnya biar emak jer hiaskan lololol). Tapi kalau Daddy tak cukup duit masa tuh, kita tunggu next month untuk dapat apa yang kita nak. We don't always get want we want though, cuma yang perlu saja, sebab adik-beradik ramai.

Seronok dapat tidur dalam suasana yang cantik. Badan nak rehat, mata pun rehat sekali sebab pemandangan yang cantik. Dan bila lawat Rumah Anak Yatim Siraman Kasih tempoh hari, they don't have that :(




Ada 10 tilam semuanya, untuk bilik menempatkan 20 orang. Bila siang diorang kemas dan stack up tilam macam tuh. Tergerak hati untuk cantikkan tempat ini so it became my little weekend project insyaAllah.

Ada barang yang I beli kat Parkson (ada sale!!! alhamdulillah) macam bantal2 hiasan, dan carpet bulu-bulu. Kalau nak beli barang rumah, tunggulah sale, pasti jimat banyak. Ada juga barang yang I beli kat Mydin, macam basics like cadar dan sarung bantal.

Waktu Mydin shopping trip bawa Imran, Hafiiz dan Alisya sekali. Semua tolong cari dan pilih barang. Awalnya nak semua cadar merah jambu, nak berkonsep bilik girlish. Tapi tiba-tiba adik aku masing-masing nak jadi Eric Leong, banyaklah pendapat yang keluar... So semua pendapat diambilkira dan jadilah tiga warna cadar...




Pastu nasib baik juga bawa budak-budak tuh, sebab ada barang I terlepas pandang diorang tolong ingatkan, macam langsir tingkap.


Untuk cat dinding pula, pergi hardware shopping trip dengan Daddy. I booked Daddy for the weekend untuk tolong kerja-kerja baikpulih. I love you Daddy thank you tolong Hanis.





 I chose 'bubblegum pink' sebab I've always wanted a pink room masa kecil, tapi tak pernah dapat. I hope the girls like it. After Daddy siap cat, kami pun mop-mop and susun barang semua. Bila waktu nak surprise budak-budak tuh, I dah paham kenapa Eric Leong selalu terkinja-kinja...


SERPRAISSSS TERKEZUT TAAAAK?!






Tengok muka siapa paling excited.


Masih posisi sama.



Posisi sama.


Tangan masih macam tu.




Hahahahaha teruja mengalahkan budak-budak. Kalau korang boleh spot dalam gambar, siap letak Ambi Pur gahahahaha :')




Tilam yang diorang suka kemas susun tinggi-tinggi feeling Princess and Pea tuh, I pesan suruh susun bertiga-tiga macam ni, nampak macam katil awww. Pastu warna cadar yang my adik-adik pilih, I susun macam shades ombre, kan tengah trending ombre cake. Hehehe.



Nanti malam nak tidur boleh diorang tutup lampu kalimantang, biar bunga dan kumbang saja bersinar. I love nightlight so much!!! I find it therapeutic.



Alhamdulillah dengan kegembiraan yang Kau kurniakan pada mereka, dan upaya yang Kau berikan padaku. I wouldn't trade these smiles with anything else. Terima kasih korang buat Keknis happy sangat-sangat.


*Gambar oleh Mama, Bali dan Acap, thanks Ijah sebab selalu jawab sms akak yang tiba-tiba tanya pasal tilam bagai.

54 comments:

  1. Wow.. Keknis, mmg terbaikk la haniss !! clap clap..

    ReplyDelete
  2. wow. i adore you lebih lebih tambah lagi after reading this entry. :)

    ReplyDelete
  3. waaa seronoknya gembirakan anak yatim. Baiknya Keknis! Hahaa

    ReplyDelete
  4. u make me cry bila baca entri ni keknis. sobs.sobs. *tetiba*

    ReplyDelete
  5. Wahh! Keknis memang awesome ! ! ! :')

    ReplyDelete
  6. Aww.. How i wish one day i can do this too. :)

    ReplyDelete
  7. mashaallah ! Erti hidup pada memberi. Keep it up!

    ReplyDelete
  8. Aww.. One fine day i will do this too. :) such an inspiration.

    ReplyDelete
  9. Subhanallah... :) semoga allah mempermudahkan segala urusan anda diatas segala kebaikan anda :)

    ReplyDelete
  10. Such a kind hearted lady. Respect!

    ReplyDelete
  11. Cute! Dieorg cm malu2 gitew... Hehe....

    ReplyDelete
  12. Nice one hanis zalikha. Please mantain mcm ni selalu tauuuu :)

    ReplyDelete
  13. Nice one hanis zalikha. Please mantain mcm ni selalu tauuuu :)

    ReplyDelete
  14. Nice one hanis zalikha. Please mantain mcm ni selalu tauuuu :)

    ReplyDelete
  15. Sukenye... tq kak hanis. Untung dpt hepi kan budak2 tu. Sy tumpang hepi :-)

    ReplyDelete
  16. Tears... sebak tgk budak2 tu hepi. Tq Hanis :)

    ReplyDelete
  17. gembira and sedih baca cerita nih, tak tau nape air mata nih nk kuar mencurah2..thanks hanis sbb u dah ajar i sesuatu..caiyo0k! teruskan memberi..doakan i boleh memberi mcm ni dan sentiasa besyukur dgn nikmatNya..

    ReplyDelete
  18. wow..gembira..terharu dengan hanis..akak nak anak cam hanis..:)))...

    ReplyDelete
  19. Smg Allah membalas jasa baik kami :)

    ReplyDelete
  20. Smoga hanis dirahmati Allah selalu.. Ameen

    ReplyDelete
  21. wow. cantik giler bubblegum pink tukan.
    very proud sebab ada jugak org yg xkisah nak habiskan duit untuk anak2 yatim. tahniah.

    ReplyDelete
  22. Baiknya kak hanis.Sebak je tengok bilik dorg at first.bila tengok bilik da cantik sangat hasil kak hanis simple but nice. terasa macam i gonna cried after reading this entry.i hope one day i bole buat the same thing.

    ReplyDelete
  23. a brilliant yet honorable deeds.....

    ReplyDelete
  24. murah rezeki hanis, besar pahala hepikan ank2 yatim,
    terharu.. :'(

    ReplyDelete
  25. Tahniahh hanis.....saham akhirat tu hanis dh dapat... Seronok kann...

    ReplyDelete
  26. Hahaha..rasa hepi gaks...I lap u Hamis...

    ReplyDelete
  27. Kenapa Hanis tak gitau saya untuk buat kerja2 amal ni. Boleh gak saya bantu.

    ReplyDelete
  28. Congrats for the good deed.

    Cuma nak tau... langsir jarang macam tu kalau waktu malam macam tak ada privasi je. Atau pun ada double layer?

    ReplyDelete
  29. so proud of u...sesungguhnya tangan yg memberi lebih baik dr yg menerima...keep it up!!

    ReplyDelete
  30. so proud of u...sesungguhnya tangan yg mmbr lbh baik dr yg menerima...keep it up!!.

    ReplyDelete
  31. Sesungguhnya tangan yg mberi lebih mulia dr yg menerima..

    ReplyDelete
  32. alhamdulillah.. dah la cantik.. punya hati yang suci dan luhur.. ohhh hanis..
    kak nana loves u lah.. :)

    ReplyDelete
  33. Alhamdulillah...saya tumpang gembira..

    ReplyDelete
  34. Tumpang gembira gak dengan kebaikan yang diberi kepada mereka.

    ReplyDelete
  35. Wah!! Cun. Tahniah Hanis! Keep it up!♥

    http://jagabadan.net/

    ReplyDelete
  36. Alhamdulillah! Bestnya! Tahniah Hanis!
    http://jagabadan.net/

    ReplyDelete
  37. Alhamdulillah! Bestnya! Tahniah Hanis!
    http://jagabadan.net/

    ReplyDelete
  38. Bkn senang nk memberi..moga diberkati

    ReplyDelete
  39. Bkn senang nk memberi..moga diberkati

    ReplyDelete
  40. Bukan mudah nk memberi...moga diberkati

    ReplyDelete
  41. Bkn senang nk memberi..moga diberkati

    ReplyDelete
  42. Bkn senang nk memberi..moga diberkati

    ReplyDelete
  43. Comelnya keknis Makeover.... ada style! Kelas gitu

    ReplyDelete
  44. Comenya keknis Makeover... ada style! Kelas gituuu

    ReplyDelete
  45. Comelnya keknis Makeover.... ada style! Kelas gitu

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!