Tuesday, June 25, 2013

Jenis-jenis Bekas Kekasih. Anda Yang Mana?

What type of ex are you?

Pernah tak wonder what type of ex are you? Mesti tak pernah terpikir pun nak kategorikan diri sendiri. Meh I tolong kategorikan. Hahahaha. Idea tercetus bila I perasan yang penyanyi suka buat lagu yang sepesen. Lagu ditulis selalunya menceritakan kisah hidup diorang, jadi I believe that, the lyrics mencerminkan keperibadian dan how they react to situations. So, bekas kekasih yang bagaimanakah anda?


Suka Kasihani Diri Sendiri, macam Katy Perry
Katy Perry memang suka stok layan perasaan, kisah cinta yang terhalang, bukan kehendak masing-masing untuk berpisah. Kalau buat videoclip mesti hero dia mati. Menggambarkan yang keputusan untuk berpisah bukan di tangan satu sama lain, sangat kasihan. Kita harus kasihankannya sekarang, cepat kasihankan dia, wuuuuu sobs sobs! 

Perasan tak kita kadang-kadang suka buat macam ni jugak? Benda bukan apa sangat pun, tapi saja lebih-lebih. I had this conversation once dengan Cristine (Suzzane) dekat set, we were just talking about heartbreaks. "Weh kau selalu tak layan jiwang? Best oh emotional sorang2" "Aku kadang-kadang suka gak, walaupun busy takde masa nak pikir, sengaja peruntukkan satu malam, pasang lagu Ombak Rindu sambil meringkuk atas katil dalam foetal position. Pastu nangis." Hahaha nampak tak? Dalam kepadatan jadual pun sempat lagi wallow in self-pity. It's therapeutic sometimes.

Lagu Katy Perry yang sesuai untuk ex yang jenis kasihankan diri sendiri adalah:

1. Thinking Of You : "You said move on where do I go... I guess second best is all I will know... And yes I do regret, how could I let myself let you go... (pakwe mati pergi perang)".

2. The One That Got Away: "In another life... I would make you stay.. so I don't have to say you were the one that got away... I should've told you what you mean to me cause now I pay the price (pakwe accident kereta)".


Masih Berharap dan Terlebih Yakin, macam Mariah Carey
Mariah Carey tak pernah lepaskan orang betul-betul. Dia mesti bagi hint yang dia nak lagi kat orang tuh kalau tiba-tiba orang tuh datang balik. Dia cheeky, dia confident, dia perasan hot. Tapi dia memang hot so takpe. I panggil dia atau golongan exes yang macam dia sebagai Hopelessly Hopeful Romantic atau lebih jelas lagi, Berharap Pada Yang Tak Boleh Harap.

Bagi dia; oh aku hot so you're gonna come back to me. Kalau aku let go sekarang pun satu hari kau confirm akan tersedar we belong together because you will always be my baby so don't forget about us. Ha nampak tak, tiga tajuk lagu Mariah carey diletak dalam satu ayat. Nampak tak?!

Lagu Mariah Carey yang sesuai dilayan ex jenis kuat berharap sebab terlalu confident adalah:

1. We Belong Together (jangan lupa videoklip nak kahwin dah dengan orang lain pastu, ex lama datang and bawa anda lari fuyo fuyo konfiden) : "I didn't mean it when I said I didn't love you so... I should've hold on tight I never should've let you go" "Baby there ain't nobody better, we belong together".

2. Always Be My Baby: "Now you wanna be free, so I let you fly, cause I know in my heart, our love will never die" Confident kau I let you fly, pastu orang tuh jumpa orang lain, byebye fly away terus.

3. Don't Forget About Us : "Oh they say that you're in a new relationship, but we both know nothing comes close to what we had" "When it's real, it's forever so don't forget about us". WAH?! 


Tak Paham Bahasa, macam Adele
Adele memang tak paham bahasa. Orang dah tinggalkan dia untuk kahwin dengan orang lain, DIA BOLEH DATANG KAT WEDDING ORANG TUH TANPA DIJEMPUT. Merimaskan betullah ex macam nih. Pastu 'never mind I'll find someone like you' apa hal? Kenapa nak carik orang yang lebih kurang camtu jugak?! Cariklah orang yang lebih baik. Sudah sudahlah tuh... jangan ganggu orang yang dah dalam hubungan baru dan indah.

Lagu Adele yang dia boleh nyanyi sama-sama dengan ex jenis tak paham bahasa tak reti-reti nak move on adalah:

1. Someone Like You: "I hate to turn up out of the blue uninvited but I, couldn't stay away, I couldn't fight it". "I had hoped you see my face and you'd be reminded that for me, it isn't over... (OH GOD WHY)".

2. Rumous Has It: "She, she ain't real.. she ain't gonna be able to love you like I will" "I heard you've been missing me, been telling people things you shouldn't be". Allah...


Pemujuk Tegar, macam Bruno Mars
Bruno Mars kalau kena tinggal dia boleh mati, agama dia boleh hilang terus, pastu dia jadi gila and cakap dengan bulan. Memang kritikal, memang cinta mati betul. Tak elok cinta mati, tapi yang elok pasal dia? Dia tahu dia cinta perempuan itu sedalamnya, dan tak malu nak pujuk rayu sehabis baik. Dia tahu dia takkan dapat macam orang tuh lagi, jadi dia tolak ego jauh-jauh dan buat lagu yang pathetic macam tiga lagu ini...

Lagu Bruno Mars yang menggambarkan dia seorang ex pemujuk tegar (dan patut dipertimbang untuk rujuk semula LOL):

1. It Will Rain: "If you ever leave me baby, leave some morphine at my door, cuz it'll take a whole lot of medication, to realize what we used to have, we don't have it anymore" "There'll be no sunglight if I lose you baby, there'll be no clear skies, if I lose you baby" " Just like the could my eyes will do the same, if you walk away, everyday it will rain..."

2. Talking to the Moon: "I know you're somewhere out there, somewhere far away, I want you back.." "They don't understand, you're all I have" "The night when the stars light up my room, I sit by myself, talking to the moon, tryna get to you..." (dah gila).

3. When I Was Your Man: "I should've brought you flowers, and held your hands, should've given you all my hours, when I had the chance, take you to every parties, cuz I remember how much you loved to dance, now my baby is dancing, but she's dancing with another man". Lagu penyesalan yang terbaik dan tak ego dan padan muka diri sendiri.


Mahu Tapi Tak Buat Apa-Apa, macam The Script
Ini jenis ex yang ; dia sayang dan cinta tapi dia tak buat apa-apa. Dia harap the universe will somehow work its magic untuk satukan diorang kembali tapi dia lupa tawakal dan doa saja tak ke mana tanpa usaha. Dia tak faham konsep yang dialah membentuk takdir yang telah tertulis.

Orang yang sadis, dia tahu apa dia nak dalam hidup, tapi takde daya. Cubalah dengar The Script nih, setakat duduk tunggu satu tempat, mengharapkan kekasih tuh cari dia. Pastu kecewa sangat, pergi hang out dengan kawan-kawan, dah mabuk BARU nak call balik orang tuh. Pastu jerit-jerit nama orang tuh satu bandar... Okaaay.

Lagu The Script yang menggambarkan golongan ini:
1. The Man Who Can't Be Moved:"Going back to the corner where I first saw you, gonna camp in my sleeping back, I'm not gonna move" "One day if you wake up and find that you're missing me, and your heart starts to wonder where in the earth I could be, I'm thinking maybe you'd come back here"

2.Nothing: "Am I better off dead, am I better off a quitter?" (OH MY GOD THIS PEMALAS DUDE).


Positive and Bright, macam Fergie.
Akhir sekali adalah ex yang sedih dan kecewa, tapi sentiasa positif dan juga ceria. Bagi dia; yes I am sad we planned so much but have to let it all go. But if you're not going to work for it, I am not going to work for it. Satu hari dia percaya, orang yang betul akan mai, dan takpe, dia akan tunggu. Ex macam Fergie nih memang annoying. Dia boleh kawal perasaan dia, bila dia cinta, dia cinta sangat, tapi bila dia yakinkan diri untuk tak cinta, dia mampu untuk tak cinta.

Bak kata Fergie:

1. Clumsy: "I like serious relationships" "Every time a boyfriend and I break up, my world is crushed and I am all alone........ (and then) the love bug crawls right back up, and I'm back!"



Think of your favourite break up song, it reflects so much on you! Share!
And berdasarkan kajian saya di atas, jenis bekas kekasih yang manakah anda? LOL. 

Disclaimer: Lyrics to song explained above are only explained literally for fun! Each has deeper meaning to it, varies from experience.

28 comments:

  1. ahaaa bijak2 ;)hw bout taylor swift keknis?

    ReplyDelete
  2. ahaaa bijak2 ;)hw bout taylor swift keknis?

    ReplyDelete
  3. Saya jenis Sara Bareilles I guess.. tapi zaman putus2 cinta ni dah lama berlalu, happily married now :)

    ReplyDelete
  4. And there's teenage love (puppy love) childish breakup song from Taylor Swift! LOL.

    Very interesting and insightful entry babe ;)

    ReplyDelete
  5. well said.taylor swift plak akan kutuk hbis2 bile dah clash..haaaa

    ReplyDelete
  6. Keknis jgn lupa layan kekasih indon...pung menjiwang jugak.ahaksss! Cer pilih judika...hahah

    ReplyDelete
  7. Taylor swift jenis tak pernah put the blame on diri sendiri. Semua salah bf dia. Dehek. Haha

    ReplyDelete
  8. Keknis, maybe Nia ni jenis Fergie. Big girls don't cry :D

    ReplyDelete
  9. dah baca entry ni baru terpikir balik..hahah..layan ja semua penyanyi2 kat atas tuh sebab semua lagu dorang best..melody best..so, lirik no.2, malas nk berat2 kepala fikir..hahaha..

    ReplyDelete
  10. Owh tetiba terlayan lagi jiwang lak.. Indon pun layan keknis

    ReplyDelete
  11. Salam,

    Saya diyana Rahman.

    Sila lah visit & comment ya my page:-

    http://exclusivediyana.blogspot.com/

    Regards;
    -Diyana Rahman-

    ReplyDelete
  12. Skrg i sedar.. I jns yg xkn nk & tima lg ex.. Hahaha

    ReplyDelete
  13. Sangat suka keknis relate ngan lagu2!

    ReplyDelete
  14. I jenis mariah carey adoi pengsan

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah tak pnh putus cinta.. makcik dyh kawen dgn first love Alhamdulillah bahagia smpi skrg.

    ReplyDelete
  16. Sy dlm kategori Adele..sedeyyy..huhu..tp smua tu cite lama..skg lbh kurang mcm Fergie..keep moving on.. :)

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!