Wednesday, October 15, 2008

Apa Yang Saya Benci Tentang Menstruasi



Apa Yang Saya Benci Tentang Menstruasi.

1.Bila ianya datang pada waktu yang tidak dijangka, contohnya waktu tidur, waktu tengah mandi jacuzzi, WAKTU PERSEKOLAHAN, LEBIH SPESIFIK WAKTU DATANG SEKOLAH, KELUAR KERETA TAK PERASAN, SEMUA ORANG PANDANG, TIBA-TIBA KAWAN TEGUR DENGAN SELAMBA “KAU PERIOD HARI INI?“ dan waktu puasa iaitu lagi 13 minit nak azan Mahgrib.

2.Senggugut. Kalau nak tahu sakit dia macam mana, cuba cubit kulit anda dengan begitu kuat sehingga kuku menembusi lapisan kulit ke tujuh, kemudian perahkan limau ke atasnya. Darabkan kesakitan tersebut kepada 3, anda akan dapat jawapannya.

3.Pad bocor. Pad merimaskan. Pad murah yang selalu kena tukar sebab boleh serap sikit je.

4.Malam menjelma dan harus tidur, bila esoknya katil dan cadar berdarah sebab pad bangang.

5.Sengal-sengal badan.

6.Sengal-sengal otak atau nama saintifik, PMS (alasan lain untuk marah-marah tanpa sebab).

7.Tak selesa dengan baunya.


Tetapi sejak dulu, sejak hari pertama saya baligh, saya percaya kepada Kotex! Dan kepercayaan itu tidak pernah berubah, kerana ia melenyapkan sebab ke-3, ke-4 dan ke-7 dalam senarai Apa Yang Saya Benci Tentang Menstruasi/Datang Bulan. Baguslah emak dan kakak saya kerana memperkenalkan Kotex kepada saya. Memang turun-temurun lah kira. I mean, kenapa taknak percaya pula kalau Kotex jadi pilihan orang lepas bersalin. Sememangnya darah nifas itu kan banyak, kira hebatlah Kotex ni diberi kepercayaan sebegitu.



Wah kini Kotex nak buat Kem Kotex untuk perempuan-perempuan bertuah di luar sana. Nak sertai senang saja (okay walaupun dia cuma pilih 50 perempuan, tapi sila cuba dulu, belum cuba belum tahu, kata orang). Caranya, beritahu satu perkara tentang diri anda yang anda ingin perbaiki untuk mengecapi impian anda, tidak melebihi 150 perkataan (dalam satu perenggan gak ah) sebelum 31 Oktober 2008. Dapatkan borang penyertaan di http://www.kotex.com.my/ atau hubungi 1800-82-83 (hanya call kalau nak sertai, bukan tanya macam mana nak atasi senggugut segala).

Okay perempuan-perempuan di luar sana. Kem sebegini memang best tahu. Ingat tak kem-kem kat sekolah dulu? Dapat ramai kawan, pastu banyak pengalaman baru (punggung terseliuh di dalam sungai), dan juga jatuh hati pada abang facilitator (memalukan, memang). Tapi itu benda-benda yang tak penting dan terjadi secara tak sengaja. Apa yang lebih penting (dan akan terjadi secara sengaja) adalah kehebatan motivasi yang anda akan terima, dapat pelajari tentang diri sendiri dan bagaimana untuk memperbaiki kelemahan agar senang mencapai cita-cita (nak jadi doktor ke nurse ke cikgu ke peguam ke) dengan lebih lanjut, serta serta serta, dapat beriadah dengan artis seperti pelakon-pelakon dari Kisah Kaisara (sumpah diorang comel), Ahli Fiqir dan dan dan jeng jeng jeng, Angkasawan Negara kita! (Okay memang takde dalam gambar sebab handsome sangat nanti ramai orang join pastu susah nak pilih siapa menang). Ya, di Malaysia, Angkasawan Negara adalah artis, terima kasih.


TAPI KAWAN-KAWAN, mestilah yang lebih best lagi adalah ianya akan berlangsung di Club Med, Cherating Beach WOH WOH WOH. Club Med weh, gila eksklusif. Dah la ada perkampungan spa yang tersendiri. Perkampungan spa?! Selalu dengar perkampungan bunian je. Okay dah jangan tunggu lagi, start tulis karangan satu perenggan sekarang.


INDAH SUNGGUH PANTAI DI ATAS. AIRNYA BIRU DAN PASIR PANTAINYA ADALAH PASIR DAN BUKAN LUMPUR MAHUPUN BATU.


So kalau anda rasa anda ni jenis yang takde keyakinan diri, sampai nak cakap kat Dewan Orang Ramai pun tak confident atau sentiasa lemah dan ditindas oleh geng-geng gedik budget Mean Girls, atau terlalu pemalu untuk hadiri mana-mana temuduga untuk menjadi pramugari, inilah masanya untuk hapuskan semua itu! Ingat ya, kadang-kala kita tak sedar yang kita perlukan motivasi, sehingga kita alaminya sendiri. Motivasi diri anda dengan Kem Kotex!

44 comments:

  1. brand sanitary napkin ini kerap menjadi bahan ketawa remaja lelaki ketika tidak matang dahulu.

    i can type the joke but i think most people have heard of THAT stupid sexual jokes. so i spare you the lame punchline.

    haw haw.

    p/s; syed muzaffar enter frame semua event. he is sure raking in his 15 minutes of fame. hu hu

    ReplyDelete
  2. Yee... kotex memang boleh dipercayai...

    ReplyDelete
  3. ko salu kena sengugut ekh? cian

    woah..cambest la kem tuh..
    dr dulu tingin nk join
    hehheh
    thnx for the info..
    keep rockin'..i luv readin ur blog..
    daaa ;)

    ReplyDelete
  4. ehhh..bestnyeee!nak join nak join..hiksss..*macam la aku dapat sertai peraduan tu*

    ReplyDelete
  5. sememangnya itu yang akan berlaku pun kan? oh usha blog aku, butamuzik.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Kotex memang brand yg boleh dpercayai, x mcm brand lain. gam xkuat, nipis, x serap byk. Sheikh muzaffar gf dia pakai kotek ke ah? hehe

    ReplyDelete
  7. lerrrr... u blum jumpa lagi guys yg PMS... lagi teruk emo diorang.. xD muahahaha

    ReplyDelete
  8. wah wah.. iklan lagi.. aritu iklan yogurt, ni iklan pampers lak.. haha.. tp yg kes sekolah tu aku ada la 'tertegur' kwn pompuan aku masa form3. Sian dia.. terpaksa naik balik asrama.. ye la masa tu pon aku bukan tau apa.. tertanya la "kenapa ada darah merah kat kain?" huhu

    ReplyDelete
  9. Salam,
    Untuk item no 2)Senggugut,
    petua untuk hilangkan kesakitan senggugut, you boleh gunakan sedikit kapur makan (ambik hujung jari), masukkan dalam air teh biasa dan minum. Akan beransur-ansur sembuh, dengan izin Allah.

    ReplyDelete
  10. sian hanis menderita bila period ek..

    setengah orang hilang sakit tu lepas kawin tau!

    akakpun minat budak2 Qaisara tu, comey sangat, esp. si Eliza tuh!

    ReplyDelete
  11. sian hanis menderita sakit period ek.. sib baik kotex mengurangkan tenshen tuh..

    akak dengar some people hilang sakit tu lepas kawin, so... it's a good thing, jugak, kan?

    i'm also a big fan of Qaisara's girls.. cute mute!

    ReplyDelete
  12. obefiend: haha saya faham haha.

    dina: kaaaaan? bagus bagus.

    queenwizza: yes sila sertai dan meriahkannya :) thanks!

    marlissamusa: try lah!

    anon: baiklah.

    abby: HAHA

    azzam: harap-harap takkan perlu jumpa.

    smaelz: haha sengaja buat orang lebih emo.

    rohaizan: wah thank you!

    umi ameer: wow baiklah saya akan berkahwin. haha tak sabar.

    ReplyDelete
  13. mak nak join kem tu jugak, nyah. boleh ke? awwww

    ReplyDelete
  14. ah tiba tiba terasa mahu holiday di cherating med club tu. bulan 12, holiday! HAHA

    ReplyDelete
  15. Eh I thought you were about to blog whisper.. anyways, I use kotex...coz whisper is too expensive. Both also work the same way, both also equally good. Of coz I choose the latter coz its more cost efficient.
    I know how it feels like to wakeup and find a pool of blood stains on the bedsheets. Fed up! I found out a method to avoid the leaking. Not the type of pads / brands but something else. Too obscene to share it here though..

    ReplyDelete
  16. oh ye.

    apa yg saya benci kalau kawan perempuan saya menstruasi.

    saya berkemungkinan menjadi mangsa amarah kawan perempuan saya itu. haih.

    ReplyDelete
  17. Peh,sakit gila sengugut.gua kena tarik sideburn pun dah meraung.

    laki tak boleh join ke?dapat jadi pengawal pun jadi la..

    ReplyDelete
  18. kalau kena sengugut tu, cuma ingatkan Shah run khan,,, mesti ilang sengugut tu .....

    (gurau aje) ...


    Betul betul kata anis, memang brand kotex jadi pilihan ramai wanita,,,saya ada dua anak dara ... nanti rekemankan juga .... (bapa minsali)

    ReplyDelete
  19. senggugut tuh period cramp lah kan????sakit sgt sampai takleh buat ape2 ker???

    ReplyDelete
  20. waa.. siap promo KoteX tu.

    ReplyDelete
  21. Hanis manis,

    Pinjam inspirasi di blog saya, terima kasih.
    Kerana saya rasa awak sungguh comel dan cekap menulis.

    ReplyDelete
  22. oh.pms.

    http://www.youtube.com/watch?v=_tXzKpmRrFs

    jangan pula sampai jadi macamtu ya HZ.




    =)

    ReplyDelete
  23. aku pulak kalau time2 period memang rasa nak makan byk je time bulan puasa.

    ReplyDelete
  24. setuju dgn sume tu!
    tambah lagi bila nak buang air, argh rasa sangat malas.
    nak kene basuh segala.. huhu..

    btw,
    very nice blog you have here.
    so funny.. hehe

    ReplyDelete
  25. obefiend...apa joke nyer??? hehe...
    ok..ok.. buat2 faham lah..

    ReplyDelete
  26. shahril mohammad:kwang kwang kwang. buat tak layan saja. kecuali itu teman wanita.

    Amaradona: HAHA. LAWAK.

    Nizam: PERGH. Haha. Bapa misai.

    sesku: boleh sebenarnya. hihi.

    invisible author: yang bagus kena promote.

    The Yoga Instructor: aww thank you so much for making me feel a little bit proud of myself. you made my week. i never thought this day would come, my first ever fav blogger featuring me in her blog :') i kalau terharu memang berspeakingspikang siket. hehe.

    Zaini: macam takut nak klik. sebab saya tahu kesakitannya dan apa yang mampu dilakukan akibatnya.

    Diloz: baiklah.

    seterika: omg benar benar! coci coci. hesh.

    miss cloudymonday: buat-buat faham? ya, itulah yang terbaik.

    ReplyDelete
  27. eee eeeee. mcm kena jinxed! pagi ni baca belog hanis, ptg dapat mensturasi. ishh ishhh

    ReplyDelete
  28. u senggugut eh. Try minum Bidadari.

    ReplyDelete
  29. Hanis I love the way you blog.. Comel.. Although this is an advert still comel and interesting!! Good job!! :)

    ReplyDelete
  30. wawawa btol2...teringat lak kem2 kat skolah...stail memain n tak pay attention...stail target akak cun je...haha

    ReplyDelete
  31. saya nak masuk kem kotex boleh? tapi tak nak jatuh hati dengan abg facilitor..

    ReplyDelete
  32. Hi there. Can I link u to my blog :)

    ReplyDelete
  33. wah cam best je kan...memang betul lew...join kem dapat pengalaman..kawan baru...+++kenal bro ensem...wakakaka...x dpt d'sangkal lg...=)

    ReplyDelete
  34. kotex,memang best..

    haha,my bf can't stand if me mara2 x tntu pasal..
    when dat tym comes,he'll know dat im in pms.:)

    ReplyDelete
  35. rara: malangnya, tidak.

    apesal ye: hehe.

    ladynoe: okay mana nak cari?

    starry eyed: haha thanks :D happy sangat dengar.

    areif: yes benar.

    hadi: haha. bahaya.

    pinkmama: YES :D

    salamesrabadie: kehkehkeh betul kan?

    chepsmore: masa tulah boleh marah2 je pastu harap dipujuk.

    ReplyDelete
  36. Hm.. citer hal wanita plak..
    Ni yang tak tau nak komen ni..
    Tapi tu le kekuatan wanita yang takde pada lelaki..

    ReplyDelete
  37. aku kadang2 suka jugak menstruasi.. boleh mintak mc kat doktor.. hehe.. tapi selalunye tak menstruasi pun mintak mc jugak sbb malas nak keje..

    ohh saya pun guna kotex. give me five!

    ReplyDelete
  38. "murah, selamat & lumayan. mana tau rezeki kita ada disitu : kutupintartrg.blogspot.com"

    boleh beli pad yg mahal sikit

    ReplyDelete
  39. lagi endorsement percuma... awak ni kena ada agent lah!... kok ye pun kalo dapat free supply koteks sampai menopos kan ke bagos??!

    ReplyDelete
  40. Erk..sama dengan entry blog aku 2 hari lepas pulak. Hanis, belog kamu sangat lucu.

    ReplyDelete
  41. sy pun sll kne sengugut...tetiap bulan... sakit ya amat... pengsan..muntah..mmg da makan macam2 ubat..kne skip kuliah.. cam umi ameer cakap... ramai yg ok afta kawin.. klu ye, alhamdulillah.. tp doktor cakap, peluang dapat anak nipis... ya ampuun... derita sungguh!

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!