Thursday, November 27, 2008

Menuju puncak



Saya dah dengar dah semua. Semua.

Banyak lalat. Checked.

Paling skema, peraturan ketat. Checked.

Takkan ada benda nak buat selain halau lalat dan belajar. Checked.

Didirikan atas tanah perkuburan. Checked.

Berhantu. Checked.

Dekat dengan train station. Checked.

6 batu dari rumah mak Normala Samsuddin. Checked.

Terbaik untuk bidang Business Management. Checked.

Dewan makan lelaki dan perempuan asing. Checked.




Ah. Yang penting,


Saya dah bersedia.



OhSoRandom: Ketahui hala tuju saya di sini .



68 comments:

  1. tak tau pon johor banyak lalat! hahaha beli racket eletric tu! senang la... boleh tone up ur body sambil pukul lalat! =p

    ReplyDelete
  2. OMG!!
    uitm segamat ke?
    OMG! OMG!

    ehem.
    saya senior anda.haha.
    mmg byk lalat.
    dan pak guard dan mak guard yang bermuka ketat.

    yeay. jumpa di sana yer Hanis. ;)

    ReplyDelete
  3. Oh Hanis dapat belajar di Uitm Segamat. Selamat menyambung pelajaran. Hanis ambil course apa ya? Pelekat lalat tu sila bawak banyak-banyak ok. Bawak katak pun ok jugak.

    ReplyDelete
  4. Dear Hanis,

    From one sister to another, tempoh dalam pengajian tinggi, tempoh yang paling berharga, masa inilah yang akan dirindui sebaik sahaja masuk alam pekerjaan kelak.

    You will learn a lot, especially outside the dewan kuliah. Embrace this moment!

    Best of luck!

    weezered.

    ReplyDelete
  5. jgn lupa bawak al-quran..
    selain untuk dibaca (obviously), boleh halau hantu jugak.. kah3x

    good luck for the new life there!

    ReplyDelete
  6. bukan nak menakutkan but when i was in my secondary school, we all ada camping at that uitm. mmg betul berhantu ye. hehe. plus dekat, sgt dekat dgn kubur cina. but everything will be okay lah hanis :)

    p/s: and don't worry, bandar sgmt sudah maju (sedikit) skrg.

    ReplyDelete
  7. Berbau ikan masin? Adakah ia rasa ikan masin juga?

    ReplyDelete
  8. HAHAHAHA berhantu? tanah perkuburan? hantu tak ape lagi. kalau pakcik2 indon pecah masuk bilik ikat kaki tangan coret muka dengan parang? maunye jadi macam kt itm shah alam.

    gile complete.

    tak silap rahim pun dapat segamat.

    okeylah, semoga berjaya dlm life uitm okey? not that bad lah.. :)

    ReplyDelete
  9. where'd u get that pelekat lalat?nak jugak

    ReplyDelete
  10. paling penting;

    jauh dari bandar!!!
    tak ada place untuk hang out!!
    bus no 60 akan lalu 2 jam sekali!!
    kalo banjir, hanya kawasan uitm sahaja yang selamat!!
    dari jalan besar nak ke uitm sangat jauh!!

    tapi;

    uitm Segamat la yang menghasilkan banyak akauntan berjaya!!
    bisnesman berjaya!!
    secretary berjaya!!
    sangat bagus untuk belajar!!
    kerana sangat sunyi & tenang...
    (sunyi akan seram kan??) =p

    take care hanis!!!!

    ReplyDelete
  11. haha..
    dah baca dh entry mk hanis punya tu..
    macam sweet je rasa cerita mak hanis tentang hanis..
    sambal belacan dan nasi goreng hanis sedap..
    huuu..
    rasa mcm nk try je..

    papepun selamat menyambung pelajaran hanis..

    ReplyDelete
  12. hanis, tertinggal satu...
    sila spare sebanyak mungkin baju bawah paras bont*t ye....
    anda akan disaman nanti...
    hahahahaha!!

    ReplyDelete
  13. hanis...

    u bleh mintak transfer Shah Alam
    try la pegi office die kat UiTM Shah Alam

    bkn nak takutkan u
    tapi tu pekan koboi gile buhsan gaban
    sementare tak masuk lagi try la apply

    anyway UiTM is a great ipta

    p.s: please dont stop blogging. i selalu bace blog ni untuk mghiburkn hati...

    just an advise from a stranger

    ReplyDelete
  14. HAHAHA, (gelak besar)berbau ikan masin... ada perasa bau untuk lalat... mungkin kalau dia tulis berbau stoberi lalat tak hinggap.

    Selamat belajar Hanis!

    ReplyDelete
  15. dekat Jepun ada hero berupa lalat.

    (eh? itu belalangkan?)

    ReplyDelete
  16. haha omg UiTM! welcome on board. hahah. but i'm not in the same UiTM lah. but its UiTM! pack a lot of long sleeves & cardigans. u'll need it. zzz.

    gd luck! :)

    ReplyDelete
  17. hye hanis. (:
    well, don't be sad ok? its just life. nxt year i plak merasa mcm u. haha lg la, im the youngest plak. think positive ok? oh ya,u can apply utk tuka uitm shah alam. pegi laa? if u want to. anyway, gd luck with ur new life (:
    dnt ever stop blogging.
    had fun reading ur belog :D

    ReplyDelete
  18. bebaru ni kwn i dpt anugerah vice cancellor..senior kos kamu lah...silalah jd mcm beliau...

    ReplyDelete
  19. gdluck hanis!
    dnt wori.. mule2 mmg rase xbest but as time goes by u akan rasa sgt2 best wpun segamat tu pkan kobi.. welcome to the uitm.. :)

    btw, nice blog!
    i br jmpe ur blog.. n i like it :)
    keep up the good work..

    ReplyDelete
  20. UiTM Segamat definitely...hahaha
    so saya ni super senior awak la ye..hehe... I was there fr 2000-2003

    pekan koboi..yes
    byk bukit n tangga..yes
    buhsan bangat..yes
    byk lalat kt dining hall..yes
    pak guard skema n garang..yes
    dikeliling kubur n byk antu...yes 5x (esp. wing 2C mutiara n 3a kolej nx 2 sr)
    xbole pki bju ketat2 n pendek atau anda akan disaman..yes
    meniru time exam...dun even think abt it, they always know!

    but fr exp, i know that..
    *if u really wanna study, this is d place.
    *byk girls n its very competitive
    *result under 3.0 is rare,embarrassing
    *study utk quiz mcm study 4 final exam
    *u'll get the best lecturer's..knowledgeable n dedicated

    agreed wt weezered..enjoy it while u still can.dont b a snob,jgn complaint byk sgt,nti org xsuka n u'll feel left out.i'm sure u will find some true frenz there. i found mine n after almost 10yrs we are still very close to each other.more like sister than frenz.

    ReplyDelete
  21. im x uitm shah alam student.diploma farmasi. now degree di indonesia. hahaha selamat menjadi student uitm yang sangat banyak rule nya. tapi pecah rekod ni 3 tahun kat uitm tak penah kena saman!hahaha selamat menimba ilmu dan mengumpul memori!

    ReplyDelete
  22. uitm segamat xbyk lalat la.
    hntu pon xde. :) rumours pasal antu tu semua bohong.

    u need baju bawah bontot n x ketat. heee

    TIPS for u.
    register early in the morning so dat u can get katil bawah n floor bawah2.
    u can choose almari jugak .hehe

    ha.. minta kolej(hostel) baru. ;intan or zamrud. if u amik degree-kolej S.A.B pon boleh.

    hostel lama sgt la xbest.

    apa lagi ek.

    tu je kot.

    gudlux!

    -ex UiTM Segamat,b.acc-
    -sy bru dpt offer lecturer from uitm segamat, mungkin kah sy akan jadi lecturer anda? lala~

    ReplyDelete
  23. alaa bukan teruk sgt pon pekan segamat tuh.. heheheh *membela hometown sendiri*
    tapi tak semestinyer di ulu banat tempat jin bertendang kite takleh berjaya kan...
    gud luck gambatte..ajja2 fighting.. bittaufiq wannajah..
    nnt org blk kg org ziarah hanis.. hiksss..
    yosh2.. berusahalahhhh

    ReplyDelete
  24. hanis!i just love reading ur blogs.u dgn kwn u si Iz tue mmg happy go lucky kan?well,make ur parents proud of u more.bcoz i know they are now.

    eyh eyh btw,u kne borong bj lengan pjg yg loose and cardigans yg byk!
    hehe.hv fun in uitm and please dont u ever stop blogging oke?

    ReplyDelete
  25. i was from UiTM Segamat!

    oh jgn risau, selain dari halau lalat & belajar, anda bole pegi main bowling! yezzzzz jgn tak pecaye..ade bowling centre!and lalat tu bkn selalu..die seasonal.

    p/s: good luck panjat tangga nak pegi LT.huhu.

    ReplyDelete
  26. my sist pn study kat segamat jgk but tak pernah plak dia ckp byk lalat.

    best of luck!

    ReplyDelete
  27. Hey that's great...i am quite impressed by your blog .so i have added you in my blog please you also add me in your blog. bye take care.

    ReplyDelete
  28. Berbau ikan masin tu yang tak tahan! Mane kamu jumpe benda2 ni?

    ReplyDelete
  29. actually i pon haritu dapat business management kat uitm segamat gak...
    tapi tolak sbb gi INTEC UITM...

    dont stop blogging...nanti aku nangis...(padahal takkan pon...)

    ReplyDelete
  30. hey semua orang nak tahu tak hanis sgt excited nak pegi uitm segamat...siap try2 baju nak pegi class..(kononnye):p

    ReplyDelete
  31. tengok pelekat lalat tu, teringat cerita the fly dulu-dulu. hohoho.

    ReplyDelete
  32. haha hanis..uitm segamat?...same dengan saya..LOL..nanti klu terjumpe nanti nak tego lah..

    btw ..mmg banyak giler lalat okeh...tp di sane banyak pokok2 hijau yg amat mendamaikan..

    serta jgn risau..nak balek pon senang coz bus station ngan train dekat jek..

    ReplyDelete
  33. Start belajo ek..
    Bagus2.. Segamat best ape??
    Tempat sesuai untuk belajo

    ReplyDelete
  34. sebenarnya yang tak bes tu la yang akan jadi kenangan manis sampai bile2

    ReplyDelete
  35. congrats hanis!
    *clap clap.

    syabas!

    have fun in uitm.
    ahahaha
    bukan lalat je ada, nyamuk pun ada!
    :)
    but well, take care and be safe.
    before u go, kita keluar la have fun dulu ok?
    buat party reunion hanis nk ke medan pendidikan!

    good luck and all the best!

    xxxx

    ReplyDelete
  36. pls dun tell me ur going to uitm segamat!!im studying therejgak. not trying to scare u but dat place is a SAD CASE. im serious. ull be wanting to go back EVERY SINGLE WEEK. its my last sem there. well, dats just my point of view. maybe u will be fine there :) good luck hanis!

    ReplyDelete
  37. dah nak smbg balajar dah.. gud luck!!!

    ReplyDelete
  38. dah nak smbung blaja dah.. gud luck

    ReplyDelete
  39. checklist plg kool.

    btw..googd luck dgn ur nu life kt sane nnti. terharu je baca blog ur mum.. sobss

    ReplyDelete
  40. ahahahhahaha! you're so funny! ALL THE BEST to you! heard that uni is very strict =/

    ReplyDelete
  41. Hanis,
    Good luck with ur new campus life...Segamat? Kg akak tu..hehe...don't worry...kalau pandai bawa diri kat mana2 pun study enjoy...UiTm memang ketat sikit rules dia but u'll adapt to it :)

    xoxo

    ReplyDelete
  42. Hanis...
    Lupa lak...lagu UiTM bukan 'menuju puncak'...tetapi 'UiTM dihatiku' :)

    ReplyDelete
  43. good luck hanis! =]

    owh, i linked ur url. tot u wanna some pemberitahuan ke kan.haha

    nway, best of luck.jgn stop blogging.

    ReplyDelete
  44. Hanis,

    Good Luck!
    Selamat belajar di sana!

    When will u be going there?

    ReplyDelete
  45. wuu uitmm..
    tak taulah nak komen apa sebab belum pernah sampai kat sana.gudluck yee..live ur life to the fullest there oke!! sebab,sepanjang tiga tahun ni la momen PALING INDAH dalam hidup seorang pelajar..;)

    p/s : still cinta USM sebab di sini kami TIADA kod etika pakaian!!! hehehe..

    ReplyDelete
  46. hanis..welcome to my town..haha..

    yeah..dun worry..
    segamat da makin maju sekarang.. dah ade giant! wow!

    ReplyDelete
  47. jahat betul lalat ni!!! kesian hanis! nanti kakak sembur lalat2 tu dengan mosquito! hehe (takde maknenyer... ) sabar2 jela ye!!

    ReplyDelete
  48. A'kum adik Hanis,
    I'm ex student of UiTM Shah Alam - was grad in 2000 - long-long time ago. Congrat hanis... jgn lepaskan peluang berharga.. don't bother about the silly things at the UiTM Segamat. U datang nak belajar kan?? Concentrate on ur objectives... try to achieve dean award for every semester... i got it twice... feel proud until now (dlm hati je) :))) anyway, walau jauh dari keluarga, jgn sedih... itu cuma seketika... dalam mencari ilmu, hanis wajib dekatkan diri dgn Allah selalu agar ilmu itu diberkati. U'll be safe there.. lastly.. don't stop blogging tau. I like ur blog... so entertaining.

    ReplyDelete
  49. saya orang johor jugak tapi tidak di segamat.. welcome to my kampung ;)

    ReplyDelete
  50. i tot u wana come to swinburne sarawak...d sini tak ketat peraturan,saya pg lecture pakai mini skirt ja.

    ReplyDelete
  51. gud luck hanis!! saya pun nama hanis jugakk!!

    uni years yg paling best skali!!

    ReplyDelete
  52. Saya telah dapat respon yang saya mahu, terima kasih kepada kerjasama anda semua. Saya post entri ini untuk mendapatkan panduan ke universitas dan kata-kata semangat serta holler dari sesiapa dari uitm segamat. Terima kasih tak terhingga untuk semua ini. Maaf agak busy untuk reply komen karena sibuk menyiapkan entri-entri akan datang andaikata saya terlalu busy untuk berbelog di sana nanti. Jangan risau, saya tak akan abaikan belog ini, insyallah.

    Kasih sayang untuk dunia,
    Hanis Zalikha aka CUTIEHUN. Haha.

    ReplyDelete
  53. lol,i was reading it and i didnt realize that you were actually describing uitm segamat at all,

    well maybe because the lalat thingy only happens during orientation week...

    either way,good luck and i will definitely see you around,=]

    ReplyDelete
  54. lol,i was reading it and i didnt realize that you were actually describing uitm segamat at all,

    well maybe because the lalat thingy only happens during orientation week...

    either way,good luck and i will definitely see you around,=]

    ReplyDelete
  55. Hanis, congrats!

    Uitm Segamat? muarrghahahaha! heres the good and the bad .....

    > first i must say scary merry - malam2 jgn jln sorang2 ye, and pls ensure your friend IS indeed your friend

    > food dining hall - langsung tak sedap, my time, we had some gerais/benteng, and we drove, pegi Segamat makan McDonalds + nasi goreng kat pasar malam, cafeteria(yg mediocre) for lunch - takpe bleh kurus, sila stock up on food or parents to come weekly basis

    > strict in all aspects, forget tank tops, baby Ts and what not, semua long sleeve and not ketat...*yawwnnnnn

    > keep your belonging safe (nih bukan about Uitm) but ya know, some ppl dont have what you have, and they tend to ter'borrow' yours just because they are Seniors

    > forget heels, and wedges - flatties baby flatties!!! too many tanggas to lari lari about (i was late all the time) so you maybe ok

    > bring multi coloured tudungs + baju kurungs ( i went and sedekah mine) after my MSR ( minggu silaturrahim ), and end up with just one, coz, you have to wear during the kelas agama (if not you maybe disamakan dgn lembu, this was what my lecturer then said, where i stood up and bukak my tudung and i had to repeat the paper multiple times) and some of the official events - you just need those.......

    and because i studied in Uitm :

    > im now a better person, personally and professionally, they will groom you to be a balance person

    > im now holding a good job, good career and senang cerita grads from Uitm Segamat most made it!

    > because of the lack of activity social - you tend to hold a book and end up reading it, most of the time - hence good results (below 3.00 is considered BAD)

    > the lecturers back then was very supportive and understanding

    > i have fond memories of the 3.5yrs there ( yes, extended version, coz repeat some papers ) yeah, yeahhh ......

    > you tend to be thankful all the time, for what you have back home, when you see others that has less than you and makes you better person when actually stay with these people

    thats all i can think off now, study hard and have fun yeah!!!

    ReplyDelete
  56. I live there and I also work in UiTM Segamat! Welcome to Segamat, Hanis Zalikha!

    ReplyDelete
  57. gud luck hanis. selamat belajar ye. u'll be in good hands. dont worry much about the place

    ReplyDelete
  58. wah! hanis dah nak pergi meninggalkan kami. Selamat belajar, dapat markah cemerlang dan jgn lupakan belog ini, ok!

    ReplyDelete
  59. hanis...gudluk...
    blaja pepandaila ye...
    make your parents and your adek2 also akak prOud of yOu....

    and please dont stop tulis belog anda yeekkk....nak gak tau kehidupan anda kat sane...hhehehihihi....

    gOod Luck in everything sis..!!!

    ReplyDelete
  60. gudlak ok....

    ReplyDelete
  61. let the flies be the best memorable in studying time..

    ;p ;p

    ReplyDelete
  62. dapat UiTM segamat..
    good luck.

    lupakan saje baju2 seksi didalam kwsn uitm nanti kene saman ngan pak guard.

    tudung..jangan lupe. nak g kelas CTU(agama) kene pakai tudung. kalo masuk kesatria(co) pun wajib pakai tudung.

    pedulikan perkara2 yang remeh temeh macam lalat tu. pegi uitm untuk belajarkan. belajar lah dengan bersungguh2. kalau boleh dapat dean list setiap semester jadi pelajar terbaik.

    jangan percaya dengan kata2 orang yg ckp uitm xbagus dari segi pembelajaran. neway,uitm mmg bagus.
    two of my brothers x-uitm got a good job now.

    tempuhi semua dugaan mendatang dengan sabar dan tabah. kat mane2 ipt pun memang ade hantu.tp so far setakat ni sy x penah jumpe lg.alhamdulillah.

    pasal makanan memang biasa la,makanan dewan makan memang xsedap. dah makanan free memang gitu.

    satu lagi pesanan..jangan sombong or berlagak ngan senior anda. nanti kene aim..hehe. banyakkan bersabar mase orentasi.

    sy student uitm gak sem depan part 6 tapi kat uitm samarahan(sarawak). uitm samarahan xmcm uitm cawangan lain. tak berape ketat dari segi pemakaian kalo nak g kelas(asalkan pandai lari dari pak guard.).nak hang out pun senang..dgr dari kawan2 uitm segamat memang ketat rules nya.

    bagus la dapat uitm segamat.kiteorang selalu dapat hint final exam yang 90% tepat dari uitm segamat(course bisnes management)

    berlajar b'sungguh2. jangan quit. hargai la peluang yang ada.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!