Friday, December 19, 2008

Adat orang melayu

Sewaktu sekolah dulu, cemburu betul bila dengar kawan saya, Kavitha, bercerita tentang video kelahiran dia. I mean, terer betul orang baya-baya saya dah ada video kelahiran. Adik saya yang Alisya itu pun tak ada video kelahiran. Sebab kami beli Video Camera baru tiga empat tahun lepas. Hmph Astro jangan cakaplah, keluargaku antara keluarga-keluarga terakhir yang mula melanggan. Ingat lagi masa darjah enam, ada satu kawan saya, Maisarah, berlagak betul dia (masa tuh lah, budak darjah enam kan), siap susun-susun batu kerikil sewaktu perhimpunan kemudian suruh kami cari Hidden Mickey. "Hidden Mickey? Apa itu?", kata si tiada Astro ini di dalam hati. Kemudian barulah mereka start explain Hidden Mickey itu apa, Art Attack itu apa dan etc, setelah melihat muka ku yang seperti meminta penumbuk. Omg saya suka gila makan kacang tumbuk, selalu makan, kalau tak habis letak dalam peti sejuk, dekat tempat rak telur.

Saya agak busy belakangan ini, tapi tetap mahu update, maka saya akan sertakan video untuk tontonan umum. Video sepupu angkat saya, cukur jambul. MASA SAYA MUDA GEBU DULU TAKDE PUN VIDEO SAYA TSK. So saya harap Qistina Balqis akan bersyukur dengan video ini, walaupun cuma slideshow gambar-gambar indah, ceyy. Saya harap satu hari nanti beliau, dapat tonton video ini dan berpikir "Wow ramai orang sayang aku". Slideshow ini bertahan selama 3minit lebih. Kalau nak tengok muka saya berlemuih kena tunggu habis. Haha sengaja eh letak last.

31 comments:

  1. lol i didnt have video kelahiran juge.. :D kalo ade pon, sanggup ke tgk haha?

    ^__^

    ReplyDelete
  2. Wah wah.. aku pon suka makan kacang tumbuk.. lagi satu pasal video kelahiran.. aku rasa x ramai pon buat video kelahiran.. jd memori jer..

    ReplyDelete
  3. u, geram nye!!

    everything dlm video ni comel.

    baby, surroundings, thingy. geramnye!! hee.:)

    ReplyDelete
  4. selalunya jumpa orang tua2 ja suka kacang tumbok dush2
    sebab xd gigi
    hihi

    ReplyDelete
  5. berlemuih tu ape? nak define: berlemuih pun tak leh..

    ReplyDelete
  6. OMG! Ini adalah antara slideshow yg paling menarik sy lihat setakat ini. Hanis, berbakat dlm modeling, fotogenik, berbakat jugak jd photographer. Pandai susun lagu2. Best2!

    ReplyDelete
  7. comel jer masa u kecik2!.

    yeah my family pun antara family yg terakhir ada astro tauu!!! mind u kami ada astro sewaktu saya habis form 5!! keji sungguh and terasa kodi jerr! hahahaha

    ReplyDelete
  8. Hidden Mickey? Art Attack?

    OMG WHERE'S MY CHILDHOOD?!!

    ReplyDelete
  9. Hey, one of your brother, I think Imran or Hafiz, the one with the cheeky smile, is quite cute. I like his smile :)

    ReplyDelete
  10. Well, it was Hafiiz. He's so cute :D

    ReplyDelete
  11. haha~ ade juge susun2 batu sroh cr hidden mickey..klaka!

    baby tu sgt cute! ^_^

    ReplyDelete
  12. hahahah..

    comelnya!

    hanis nak tengok baby comel... marilah ke blog saya...

    www.my-not-so-secret-story.blogspot.com

    ataupun...

    www.cabai-kering.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. this post is funny as usual

    hidden mickey lol. in my family only my uncle rahman owned video recording equipments. he owned like 4 of them because he was running a wedding video rental company. so every hari raya or any other gathering he would carry his big ass VHS camcorder around grandma's house and recording us.

    that might sound inocuous now.

    but a few years back he told every makcik and pakcik that he wanted to transfer all those video to DVD. all the tapes sudah mau berkulat after 15 years of sitting on the shelf

    when all the tapes are transferred we all gathered at gramps too look back at the videos. it was really heartwarming and sad. to see a dead uncle laughing at the back. a cousin who died while rempiting driving his bike on the busy road. the signs are there but we never have thought that lil adi would die as a rempit. he was happy then.

    but its was not all gloom mind you. we also had fun laughing at each other

    gigi rongak dua

    cakap pelat

    budak lelaki main barbie

    and me getting into a hissy fit because i died again in Super Mario Bros 1!!

    i love these old videos. talking about delivery my first nephew ada delivery video. only 3GP coz doctor tak bagi angkut cam corder masuk delivery room. cuak kot tengok bila dah besar. so tak lah menderhaka pasal tengok mak dia macam separuh mati pushing him out!

    remember that Izzul Ziyyad!

    ReplyDelete
  14. wah qistina balqis! sama nama! minus the qistina je la... cool! hope she'll turn out as great as her namesake! (minus part menyembah matahari) cheers!

    ReplyDelete
  15. aku ada surat beranak je...pas tu ada 2 ic...

    ReplyDelete
  16. hey there hanis. my darling niece and ur baby cousin share the same name tapi terbalik lah.. mine is balqis qistina, while urs is qistina balqis. =) gorgeous name!

    ReplyDelete
  17. haha.. tgk slide yg last je :D

    ReplyDelete
  18. wow besar-besaran habis.
    full of culture.

    the food looks good!

    and the girl is soooooo adorable & pretty!

    ReplyDelete
  19. kacang tumbuk sejuk-sejuk sedap kan.
    masa zaman hidden mickey dulu saya banyak conteng dinding rumah buat tiga dot guna marker pen. gagaga xda kerja

    ReplyDelete
  20. tiada perancangan untuk menjadi pelakon kah? diana danial kedua mungkin...

    ReplyDelete
  21. aku pernah tgk video orng berslain noral dan bedah. normal, mungkin normal. tapi video kelahiran bedah sangat menarik.. bedah sikit jer, terus sampai ke plasenta. doc cucuk plasenta, air terus keluar dan doc terus tarik baby kuar.. memang kejer yang pantas dan efisyen.

    suka jugak makan kacang tumbuk. kalau biar dia lama2 kat luar, nnti dia masuk angin dan mcm berair dan tak sedap dah...

    ReplyDelete
  22. Rumah aku sudah stop Astro. Takde masa nak tengok.

    ReplyDelete
  23. I've never done any vid before :(

    Like your vid though :)

    ReplyDelete
  24. zaman dah maju, dunia dah berubah ... saya pun tak ad agak video kelahiran ...

    ReplyDelete
  25. bayi itu sangat comel... moga adat ini tidak dilupakan...

    ReplyDelete
  26. hanis,

    maybe bila kita nak beranak nanti akan adakan semua yg kita tak pernah ada. dunia makin maju, so cara capture moments pun makin banyak.

    why not kan?

    ReplyDelete
  27. Menyingkap Rahsia Khazanah Dunia mistik. Layari:- http://www.duniamistik.blogmas.com

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!