Monday, December 15, 2008

Isi tas tangan dan personaliti seorang perempuan



Handbag vintage nenek yang dibeli di Mekkah, yang saya ambil setelah selongkar almari lama beliau yang ada ular bertelur dan cicak berkahwin.




Kalau nak tahu personality seorang perempuan, cuba selongkar handbag dia. Kalau kamu selongkar handbag saya, pasti kamu akan terus menerus menghakimi saya sebagai seorang yang tidak teratur dan sentiasa on the go. Yang tidak teratur itu memang betul, sebab ada waktu2 random yang handbag saya akan mengandungi sudu, mesin pelurus rambut, packet Horlicks dan benda plastik yang untuk plug double pin tuh. Hairankan, kenapa lelaki tidak perlu benda-benda extra sebegini dalam kocek mereka? Bukan saja hairan, dengki pun ada.


Tapi ada tiga benda yang paling penting setiap wanita patut ada dalam handbag/tas tangan mereka. Anda mungkin sudah ada benda-benda yang bakal saya sebutkan, bagi yang belum, sila salin senarai ini sekarang.



1. Penyembur lada buatan sendiri (homemade pepper spray). Bukan sahaja boleh melindungi anda dari penjenayah, malah kalau anda terlupa nak suruh mamak itu buat maggi goreng extra pedas, semburkan saja pada maggi goreng anda dengan penuh bergaya.



2. Earphone, walaupun anda tidak memiliki iPod, mp3 atau lagu-laguan dalam handphone polifonik anda. Hanya letakkan wayarnya di dalam handbag dan pasang ke telinga. Berguna untuk menghalang dari orang yang duduk di sebelah untuk bercakap dengan anda. Terutama di stesen bas. *TERBUKTI KEBERKESANAN*



3. Surat untuk peragut. Andaikata anda diragut dan tidak sempat untuk mengeluarkan penyembur lada yang anda baru kisar pagi tadi, pasti anda ingin menyampaikan mesej masyarakat kepada peragut tersebut. Surat mungkin berbunyi: “Hei peragut, engkau ini memang sampah masyarakat sedarlah diri, bayangkan emak engkau yang kena ragut. Sakit tak sakit. Kalau kesempitan wang sangat pun, Mydin kan tengah cari orang. Kau memang malas kerja kan, bedebah.” Lebih efektif kalau surat itu disertakan hadis-hadis atau pantun nasihat.



Itu sahaja untuk artikel kali ini. Saya ada surat untuk dikarang yang bakal disimpan di dalam handbag. Sehingga bertemu lagi.



Yang benar,
Leela Menon.
Haha saja je nak guna nama cikgu Bahasa Inggeris tingkatan 4.



OhSoRandom: Hari itu kakak terjumpa sebuku butter dalam handbag emak.

91 comments:

  1. "semburkan saja pada maggi goreng anda dengan penuh bergaya."

    "Mydin kan tengah cari orang. Kau memang malas kerja kan, bedebah"

    xD

    ReplyDelete
  2. hahahahahahahaha buttter dalam beg mak dia....saya gelar beg mak saya 7 eleven! everything is in there!!!! hanis apa kata awak buat post secara spontan keluarkan semua isi dari beg awak dan post kan!!!!

    ReplyDelete
  3. haha lepas ni nak karang satu surat la utk si peragut.
    preparation:D
    u never run out of jokes laaaa hanis!!
    suka:)

    ReplyDelete
  4. omg hahahaha yg 2nd ngn 3rd tu mmg the best!

    ReplyDelete
  5. eheh. yg no 3 tu yg plg best... hee. =)

    ReplyDelete
  6. hahaha. omg you're so random. so cute. ;D

    ReplyDelete
  7. hahaha dalam beg ade butter itu memusykilkan!mungkin kerana beliau seorang ibu. =)

    ReplyDelete
  8. salam hanis,

    kehkeh....saya punya beg pun dipanggil beg doraemon! macam macam ada!

    ReplyDelete
  9. butter in handbag?
    hahaha

    entri lepas ada org kena ragut ke ni?mcm cara2 pencegahan je (except for earplug)

    =P

    ReplyDelete
  10. Zaini: mengapakah anda sungguh hebat dalam menghighlight fruit punch. eh punchline.

    momoe: wah idea best! tapi sekarang handbag baru bersihkan.

    dia.si.pembebel: jangan lupa sign.

    Ida MaryJane: i dah agak you akan suka yang second tuh :)

    Liquid: kalau lelaki pun boleh. simpan dalam wallet.

    Nikole: my middle name is rendem. hanis rendem zalikha. pergh gila sedap.

    cikika: bukan itu sahaja, resit baju gaun mase umur saya 6tahun dulu pun rasanya ada lagi.

    jane: saya nak pintu ke toyRus satu.

    tokalisuper: hujung tahun ini kan orang dapat bonus. so nak create awareness untuk jaga duit elok2 :)

    ReplyDelete
  11. haha.
    hanis,
    totally great la ur suggestions.
    i wat.
    hehe.
    (:

    ReplyDelete
  12. kenapa cik hanis perlu membawa sudu? untuk ape? adakah cik hanis seongra yg obses dgn yogurt dan dadih yg dijual di pasar malam sperti saya?

    hehe..

    ReplyDelete
  13. butter dlm handbag ?
    ni dah serious. gahaha. :D
    menarikmenarik:)

    ReplyDelete
  14. omg. sangat berguna, kak hanis !!
    esp yg earphone and the surat utk peragut.
    im so gonna write one.

    p/s: jgn lupa buat entri khas tunjuk surat kak hanis buat si peragut durjana :DD

    ReplyDelete
  15. serius ey??? tiga3 senarai tu tak penah terlintas difikiran pon...lepas ni boleh copy paste dlm kepala otak~! hahahah~! ;D

    ReplyDelete
  16. hehe! best nih. nak try lah.

    butter tu boleh sapu kt badan bila berada di tepi pantai ;P

    kasik tan badan terus. LOL.

    ReplyDelete
  17. handbag ni tmpt simpan khazanah! tp surat peragut tu idea yg best!!

    xD

    ReplyDelete
  18. awak ini sangat kelakar secara organiknya

    sungguh terhibur saya membacanya

    saya juga pernah jumpa telur (cicak punya tapi tak tahu mereka kahwin bila) bila selongkar tas tangan lama milik ma saya

    selaku lelaki saya juga dengki kerana perempuan boleh ada kemampuan bawa banyak barang seperti dalam almari saya ketika pergi bersiar2 bersama kawan atau ke event rantai sekalipun

    oh sungguh rawak

    ReplyDelete
  19. ha ha ha. damn funny.
    lpas ni nak karang surat jugakla. tapi yg senang baca. peragut ni malas nak kerja, mesti malas pg skola. klau karang ayat power2, xpham pulak. hehe.

    eh, bikin kan satu homemade pepper spray utk saya hanis.

    cantikla handbag vintage tuh. naaak

    ReplyDelete
  20. sebuku buttercup tu ke?
    tak berat ke handbag mak u?
    tepuk dahi la kalau peragut dapat beg tu kan? =P

    ReplyDelete
  21. Butter? Hahaha.

    And thanks for the tips! Mmg sgt berguna (dan kelakar of coz!)

    ReplyDelete
  22. sepupu yg saya plg sayang membawa pisau dapur siap dibalut dengan suratkhabar olh krn miskin x mampu membeli pepper spray..

    ReplyDelete
  23. so klaka~~

    n useful tips tho

    tenkiu akk~~

    ReplyDelete
  24. sngt klaka

    n useful tho

    tenkiu akk~

    ReplyDelete
  25. haha.
    memang kelakar okeyh.
    dalam beg ada butter.
    ;))

    ReplyDelete
  26. butter dalam beg tu gune untok shopping ke?

    "butter trade"

    trade dengan skirt laboh.

    ReplyDelete
  27. hahaha

    i wrote an entry about girl's handbag once.

    ^__^

    ReplyDelete
  28. hi hanis lama betui beg tu terperap yer smpi jumpe telur cicak dlm tu,

    hehheehe tapi nmpk nice.

    salam perkenalan.

    ReplyDelete
  29. omg sgt. i think my bag probably ada everything.

    socks?
    wet tissue (yg jarang pakai)?
    normal tissue?
    notebook?
    stationeries?
    mint?
    makeup pouch?
    purse?
    handphone?
    charger of something (yg xpakai)?
    sunnies (yg jarang pakai)?
    unopenned mini-bottled water?

    ye. semuanya. i'm ready for anything. kononnya. :P

    ~

    benda yg paling lawak pernah ada dlm bag : batu sebesar diamater 5cm yg kasar dan bersegi-segi yg i kutip masa camping. kononnya souvenir... last2 terlupa i tertinggal dlm bag, dan tercalarlah handphoneku T_T

    ~

    lepas bwk beg merata-rata lenguh seyh bahu :(

    ReplyDelete
  30. that peper spray sure will come in handy these days... really need to buy one.. ASAP!

    ReplyDelete
  31. camne nak buat homemade pepper spray? ajar sikit.

    bagus la idea buat surat utk si peragot. maybe bole buat surat cinta ke?? kot2 la dia tgh cari calon isteri. lol

    ReplyDelete
  32. selain surat utk peragut, apakata sertakan alamat dan no phone.mana tau terbuka hati dia nak pulangkan dokumen2 yang sgtlah leceh utk kita buat balik satu2.kalau awak cun sertakanlah gambar sekali, kompom peragut akan jari jalan utk pulangkan balik.hehe


    saya link kan blog awak.

    ReplyDelete
  33. idea surat tu mcm applicable utk lelaki jugak...
    dah 8 kali asek hilang wallet
    dari zaman skola, sampai kolej sampai dah keje pun...
    dah la ade duit doploh hengget je paling kuat
    tak pasal2 nak korek pinky piggy bank nak buat IC...
    nak jugak la luahkan perasaan kt pencolek wallet nih
    kejamban betol

    ReplyDelete
  34. hi!,,

    im one of your silent reader and been enjoying reading your belog..

    creative and funny!

    you go gurl!

    ReplyDelete
  35. hahaha. lawak lawak.

    tp siyes, surat tu mmg wajib tulis. housemate sy diragut masa nak raya, handbag baru beli kt sogo masa sale gila2. ade cash 300+ huhh! kesian dia, xde mood raye.

    * igt yu nak wat tag cmni...leh tgk dlm henbeg yu ade ape. hehehe

    http://akissferrero.blogspot.com/2008/11/ada-apa-dalam-beg-tangan.html

    ReplyDelete
  36. hanis, surat tu memang tak boleh blah! hahahaha
    ur soo funny!
    :)

    ReplyDelete
  37. Revolusi tas tangan wanita...

    tiada lagi mengandungi gincu, maskara dan 'pampers' utk wanita...huhuhu

    ReplyDelete
  38. hahaha..lompat2 blog, terjumpa your blog..tumpang baca yer? giler kelakar ler idea tu.. plg suka idea no 3.. xpenah terpikir pon.. nk kena hebahkan pada kawan2 lain gak neh..izinkan?

    ReplyDelete
  39. Anis,

    macam manalah agaknya kalau Kaum lelaki letak semua brang yang anis sebutkan dalam poket mereka,,, tentu penuh ...


    :)

    ReplyDelete
  40. haha. kelakar tapi tips brg dlm handbag sangatlah berguna

    ReplyDelete
  41. mak awak bawak butter, mak sy bawak piso lipat n gule2+coklat(mujur xde lipas)...smpai airport, kene tahan jap..pucat muke..pisau ms g Haji katanye!!

    ReplyDelete
  42. maybe it's juz me, but when u blog in malay, everything sounds so formal. "is this one of those 'how-to-self-help' books?" kept on whispering to myself. neway, ever tried keepin ur cat in the bag? heh, juz a thought.

    ReplyDelete
  43. omg ada butter dalam handbag. hahahahahahahaha

    ReplyDelete
  44. hanis lucu la..bole plak bg love letter..konfem peyamun tuh terharu..terus insaf pastu..haha

    ReplyDelete
  45. hahaha..sgt klakar..
    i like the ideas ;)

    ReplyDelete
  46. 1 idea yg bagus! sediakan surat cinta utk peragut. ayat mesti kaw2 bila baca leh tangkap leleh..
    dalam hbag kakak saya kdg2 boleh jumpe packet sos kepunyaan mcD/kfc.. senang nak mencicah kalau sos takde.

    ReplyDelete
  47. HAHA, butter is needed sangat kan? Nanti tak bawak cuci muka, boleh pakai sikit. :p

    ReplyDelete
  48. mmg bestlaa blog sis ni.
    da byk kali singgah tp baru cmmnt X)
    lg suke kalau sis buat dlm bm kot,
    kelakar je.

    thumbs up =D

    ReplyDelete
  49. HA!HA!HA!!!
    Mmg giler lar hanis ni.. mcm nak pecah perut tahan gelak!!

    ReplyDelete
  50. fullamak...

    50 komen.

    apa aku nak ckp semua org lain dah ckp.

    sial.

    ReplyDelete
  51. I agree with No.2!!!!!
    I always pretend I'm talking on the phone when a weirdo comes near :)

    ps: u might not rmmbr me, but we went to Pn Raha's tuition together

    pps: i like ur blog!

    ReplyDelete
  52. hanis,sumpah kelakar in its own way..especially tang surat untuk peragut..nak torai la nanti..

    ReplyDelete
  53. Kenapa pulak ada mentega dalam handbag?

    ReplyDelete
  54. my mum used to put her big grey calculator when die pegi mane2 plus KENDURi heheh

    ReplyDelete
  55. kejap2..
    mase i f4 n f5 dulu pun cikgu English kita bernama Leela Menon!

    hmmm..

    ReplyDelete
  56. i like the letter untuk peragut

    THAT IS BRILLIANT! HAHAHAHAH

    as for the earphone. hanis.. kamu tak ramah diluar ye? ke ke. I never use earphones. instead i use books. I will read bizarre books like " guide to forensic sciene" or " big handbook on maniac killers". orang nak tegor pun pikir 6-7 kali. oh yeah. because before this i read Dan Brown' DaVinci Code and nd there will always be a pakcik or makcik that say this;

    "anak tahu tak buku tu fakta pasal nabi isa dia salah. mana ada nabi isa ada bini! leh murtad!"

    LOL LOL

    ReplyDelete
  57. Ler...sudu pun ada dlm handbeg?mcm2..

    ReplyDelete
  58. hahaha...hanis oohh hanis, kenapalah ko ini sgt kelakar!!tergelak2 baca entry ko...hehe

    ReplyDelete
  59. Isi tas tangan lelaki tak nak post?? Lagi byk benda...

    ReplyDelete
  60. haha..my bag wat my frenz call "beg ibu mengandung"..everything is in there..not everything lah..x logik lak..haha..

    p\s: hanis where u buy ur polly pocket ar??..i used to have one before but lost it since asek pindah rumah..really miss nk ade dat thing even umur dh besar..my bf geleng kepala when i masuk toysrus just to find that thing..huhu..plizz..nak taw sgt..hehe..

    ReplyDelete
  61. tuala wanita tak stand by ker?

    ReplyDelete
  62. http://crazysenoritas.blogspot.com/2008/11/handbag-junks-by-atira-guys-may-wonder.html

    ReplyDelete
  63. Babe, visit us for tie rack scarfs =D

    ReplyDelete
  64. hahaha patut surat tuh kasikpanjang lagi...

    ReplyDelete
  65. so cute ade butter dalam handbag. mak kamu cute lah.

    ReplyDelete
  66. hey...haha..i agree psl earphone tuh....klau buku x bley pretend x dgr die ckp..if earphone bley pretend cam x dgr...tp ujung anak mate prasan org yg tgo tuh...so klau cam ok je org tuh kite jwb la tguran die kan? klau mamat nk mggatal x yah la....kan2..btw, suke belog kamula...

    ReplyDelete
  67. tq for ur idea no.2..
    heheh lepas nih boleh pakai idea tuh untuk elakkan conversation ngan owang tak kenal..
    hhehe...

    ReplyDelete
  68. Boleh pulak Hanis ngan Liana gelak-gelak bila selongkar hand bag mama dia untuk pinjam 'make-up', tiba-tiba jumpa sebuku butter walhal tau jelah mama dia ni pembuat kek yang selalu kena beli butter. Kadang-kadang tu singgah kedai cuma nak beli sebuku butter, jadi takut tertinggal dimana-mana so masuklah dalam hand bag. Itu pun boleh terlupa nak keluarkan...nasib baik tak cair.hisk..

    ReplyDelete
  69. haha i love the number two, an advice i should give to my lady friends

    hehehe :p

    ReplyDelete
  70. ahhaa.. cadangan2 yg menarik :P #1 and #2 belum pernah implement... but #3... hohoho... i can soo relate

    it's comforting to know dat I am not a weirdo... I used to put a message behind my henfon.. henfon nokia yg ada tmpt letak gmbr... *zaman skrin henfon masih lom support multimedia files.

    Dgn SS-nyer, i put a foto and behind it wrote a message to pencuri, something like "susah payah saya kumpul duit beli henfon ni... bla bla.. " tak ingat dah... some ppl may say it's crazee, but betul la kan... we'll never know.. at least we've tried our best :-D

    *world peaze*

    ReplyDelete
  71. Hanis...u r so damn funny..esp the 3 things to put in a girl's handbag..LOL

    ReplyDelete
  72. lucu jugak kau ni eh. tahniah!!

    ReplyDelete
  73. Hanis,
    You are soo funny! I sangat tak tahan... LOL

    ReplyDelete
  74. Ear Phone - menghalang dari orang yang duduk di sebelah untuk bercakap dengan anda. Terutama di stesen bas.. ahahah kelakar..

    ReplyDelete
  75. i;m from singapore and i always come to read cos your blog is just so so funny. i love your sense of humour!!! =D

    ReplyDelete
  76. i study in indonesia..so kalau nk buat surat peragut tuh,kene tulis dlm bahase indonesia lah pulak..LOL

    ReplyDelete
  77. huuhuhu..ini pertama kali aku singgah tngk blog owng...huhuu...anyway terhibur jgk kdng2 baca ...ades pada penulis blog teruskan berkarya...nnti kirim salam kt nenek k..tu pown kalo msh hdp...ckp dier cntik tas tngn nenek tu

    yang ikhlas
    hc

    ReplyDelete
  78. tq hanis..bestnye baca blog awak ni.. gelak sorang2 tau

    ReplyDelete
  79. I copied this one to my blog!
    Very, very, useful tips. thanks a lot akak! :)

    ReplyDelete
  80. Salam hormat,saya doa kan hanis/pepuan sekeluarga sihat sejastera,beroleh sakinah dan rahmat sepanjang masa.
    Saya adalah pengeluar dan pembekal bagi alat khususnya mengenai keselamatan dan pertahanan diri-Pepper spray . Kami juga berkerjasama rapat dengan YAYASAN PENCEGAHAN JENAYAH MALAYSIA (YPJM), JABATAN PEMBANGUNAN WANITA (JPW), PERTUBUHAN PEMBANGUNAN REMAJA MALAYSIA (PEREMA) dan KICKSTART STREETWISE SELF DEFENSE ACADEMY (Master Saiful adalah peneraju academy ini) didalam memberi kesedaran dan program mengenai perlakuan jenayah dan pertahanan diri kepada orang ramai melalui agensi NGO atau badan milik kerajaan khusus.
    Sekiranya Hanis ke….kawan2 ke ingin mendapatkan maklumat lanjut sila lah hubungi saya.
    W/salam
    kumatts 03-42936678 / 0176818199 peppersprayku@yahoo.com
    PERTAHANKAN DIRI ANDA
    APA ITU PEPPER SPRAY

    Pepper Spray adalah satu alat yang bukan diletakkan di dalam kategori senjata.Ianya direka khas oleh pakar-pakar keselamatan dan ahli sains untuk membolehkan mereka yang terancam menyemburkan alat ini ke muka penyerang atau penjenayah tersebut.
    Pepper spray ini akan mengeluarkan sejenis bahan kimia yang diperbuat daripada Hot Ceyyene pepper (sejenis spesis cili paling pedas) .yang akan melekat di lapisan kulit muka penyerang atau penjenayah tersebut.
    Kesan daripada bahan kimia tersebut akan menyebabkan mata penyerang menjadi pedih teramat sangat sehingga hilang penglihatan buat sementara waktu (30-45mint keatas).Peyerang juga akan mengalami masalah sukar bernafas buat sementara waktu kerana bahan kimia tersebut akan menyebabkan tiub bronkiol merasa panas.
    Secara ringkasnya , pepper spray ini akan mengakibatkan kelemahan anggota system badan penyerang atau penjenayah terbabit yang terdiri daripada mata,kerongkong dan hidung.Dan ini satu berita buruk buat penyerang atau penjenayah terbabit,satu semburan yang tepat ke muka sahaja cukup untuk melumpuhkan keupayaan mereka untuk melakukan jenayah.Ini akan memberikan masa kepada mangsa untuk melarikan diri atau menghubungi pihak berkuasa (polis).

    SIAPA YANG PATUT MENGUNAKAN PEPPER SPRAY INI
    a. Surirumah
    b. Pengkuat Kuasa seperti RELA/PBT/AADK dan agensi2 Pengkuat kuasa lain.
    c. Pelajar Pusat Pengajian Tinggi Awam/Swasta
    d. Pekerja Pejabat
    e. Pekerja Kilang
    f. Orang Awam
    g. Pengawal Keselamatan
    h. Rukun Tetangga/JKK

    ReplyDelete
  81. hanis zalikha : ampehhhh,hahahahaha....tapi berguna jugak apa barang2 tu,hehehe :P

    ReplyDelete
  82. butter tu mungkin untuk baling ke muka penyamun. seorang ibu lebih hebat weapon dye.haha

    ReplyDelete
  83. lantas si peragut pun terus ke mydin.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!