Monday, June 15, 2009

Barang yang perlu dibawa ke UiTM

Hello hello bertemu lagi dalam rancangaaan Barang Yang Perlu Dibawa Ke UiTM! Sejak bila entah ada rancangan nih (-__-") Haha okay buat muka serious sekarang. KERANA RAMAI GILA YANG EMAIL TANYA PASAL UITM MACAM I INI HELP DESK UITM KE APA, I DENGAN BERMURAH HATI BAKAL MENGACARA RANCANGAN INI eh I mean, menulis entri ini. Lagipun I pernah berada di dalam situasi di mana, nak bawa seluruh isi rumah ke UiTM Segamat termasuk pendingin hawa ketuhar gelombang mikro etc, maka I paham sangat perasaan teruja anda semua. Mari mulakan.


Bersama pengacara anda pada hari ini, Hamis Jalikha anak perempuan Jenal. Hai! Hari ini saya akan bawa anda semua membeli-belah kerana saya bakal masuk semester baru di UiTM. Akibat suka sangat pergi kelas setiap hari setiap jam sehingga kelas cancel pun pergi juga, kasut telah menjadi haus dan koyak. Maka saya terpaksa shopping balik untuk semester baru (alasan padahal setiap kali nak masuk semester baru akan shopping tsk). Okay kita berhenti rehat seketika (heh baru cakap sikit dah nak iklan memang tamak punya stesen TV)



Pakailah tali pinggang keselamatan, anda mampu mengubahnya. *Iklan tamat.


Okay pertama sekali saya mengidamkan kasut kulit bewarna putih yang designnya seperti kasut jururawat. Linda Ong telah berbakti kepada saya hingga nyawanya terkorban maka saya harus cari pengganti, yang harap-harap pembawa tuah juga :') Hati saya telah jatuh cinta terhadap kasut Camel Active yang beharga RM219.00. Terlalu style dan dan argh I want it! Bila ditanya bapa, adakah mahal kasut beharga RM219.00. Dia kata tidak langsung kerana ianya kulit dan tahan lasak. Tapi jawapan itu diikuti soalan "Are you willing to wear the same style of kasut for the next 5 semesters?". HOH. I'll sleep on it. Zzz.

Kemudian saya telah tekad untuk mematuhi peraturan pemakaian di UiTM maka saya pergi ke section lelaki untuk cari seluar baggy. Apabila dicuba dan ditunjuk emak, beliau berkata, "Baggy tak semestinya ugly". Okay cari lagi di lain masa sebab kedai dah nak tutup T_T

Akhirnya saya hanya beli dua kemeja putih melepasi paras punggung untuk dipakai ke kuliah. Saya pilih saiz M walhal, diri ini saiz S, see all the sacrifices I'm making T_T

Keluar fitting room bersama dua kemeja putih saiz M, dan air Ribena di tangan.



So adik-adik apakah pengajaran yang boleh anda perolehi dari episod ini? Beli kasut yang tahan lasak dan selesa. Kalau perlu bayar lebih, anggap sebagai pelaburan.

Okay siapa nak tambah/tanya apa-apa sila mengomel di ruangan komen. Bantulah Part 1. Anda mampu mengubahnya *ulang.



Segmen terakhir kita ialah Perihal UiTM Segamat (atas permintaan ramai). Kalau anda jenis yang suka bergayut dengan emak dan sayangi alam sekitar, UiTM Segamat is the place for you. Apabila bosan, anda boleh tolong memandikan kucing-kucing peliharaan wing anda. Kalau anda dapat duduk di bahagian sektor A, jangan bersedih walaupun bangunan dan persekitaran macam zaman 80an, tapi ianya dekat dengan masjid dan masjid kami di UiTM Segamat sangat meriah. Tapi andaikata anda ditempatkan di Sektor B, boleh tolong saya mandikan kucing (-_-")



67 comments:

  1. puas da i duduk segamat for 3 years.now akhirnya grad dgn diploma in investment analysis. * proud*
    hope u'll too! =)
    when i was in part 1, macam u lah..the whole house kalau bleh nak bawak..haha.

    ReplyDelete
  2. rasenye mcm aman je bile study kat uitm sgmat tue..hehe..

    ReplyDelete
  3. hahaha..
    kucing tu asyik nk kna mndy jer....
    kalo berak 1 wing bole bau..
    hahaha..
    hanis u kuar dr fitting room tu dah mcm nk catwalk plk..
    ;))

    ReplyDelete
  4. hahaha
    yes, u are uitm's help desk!
    :P
    btw apsal la result kolej sektor A tak kua2 lagi.
    80an betul!

    ReplyDelete
  5. haha
    yang pat iklan tuh x bole blah
    baru kenalkan pengacare, dah iklan
    mcm tv3, inspirasiku!

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum hanis.

    aggagaga.
    thanks yer info tu.
    ok bersiap sedia utk ke segamat.
    * over excited pula!
    26 jun ni siapa lg akan reg di segamat yer?
    esp student dip business study.
    jumpa di sana.
    wink.wink.

    ReplyDelete
  7. wohhh!!! baiknye hanis!
    dah le scorer, ikut sahsiah lupadiri pulak...ops!!! rupadiri i mean.

    hehehe. slmt kembali ke skolah!

    ReplyDelete
  8. hahaha.. i love ur writing. fun!

    ReplyDelete
  9. tolong mandikan kucing?? mandikan orang retila... kucing? silap aribulan ilang bulu... segamat tu kampung sayer~ bes hape... (i'll admit, keadaan sane mmg sangat sesuai panggil kampung... agk xmaju dan sangat aman)

    ReplyDelete
  10. hi dik.. just wonder.. kat segamat skang da ada sector A dgn B ekk? yg building lama tu (kolej Mutiara, baiduri, nilan etc) tu A ke? yg B pulak yg dkt2 zamrud tu ke?

    owh..i miss my old days (1998-2001) kat segamat. kantoi ngan pak guard sbb fly, jumpa si dia (ops! sowi to my asben) and so on... n miss genuang toooooo!!! huhu

    ReplyDelete
  11. hehe..uitm arau pon 2x5 jugeee :)

    ReplyDelete
  12. You're now officially the spokesperson for UiTM Segamat ;)

    ReplyDelete
  13. aha, terigt first time nk smbg study..huru hara..now dah ok! to those yg nk smbg belajar! all the best yea! :)

    ReplyDelete
  14. takkan dalam satu episod nak beritahu semua barang kan. kang tak sampai second season rancangan neh.

    ReplyDelete
  15. aku tak tahan nak gelak dgn post ko hahahahahah *LMAO*

    aku penah pegi uitm segamat tu..

    GILA CERUK I TELL UUUU

    ko mesti da pakar dgn keadaan kat ctu.

    anyway. ko jdlah pecinta kucing. dapat banyak PAHALA ok!

    ReplyDelete
  16. uhh dah nak berangkat ke kampus ke?

    happy study hamis =)

    take care slalu bebeh

    ReplyDelete
  17. ahaks..

    -hanis jgn lupa ek dalam episod akan datang update juga tentang kemudahan wireless and etc.
    -wajib oh utk diketahui.
    ehhhehe..

    ReplyDelete
  18. aku taw...apa benda paling penting nak bawa pegi UiTM. Iaitu bawalah diri anda. Jangan lupa diri anda. Hehe.

    1+3+2 years kat UiTM takkan ku lupa. Otai gyler. Zaman paling-amat-sangat best. Wish nak jadi guru kat sana. Tunggulah. Tak terkejar sekarang nie.

    ReplyDelete
  19. I love your high waisted jeans

    ReplyDelete
  20. HAHA seriously kejam wehh bila diri saiz S terpaksa pakai baju saiz M

    dan lagi sadis bila saiz L macam saya terpaksa pakai baju saiz XXL kerana mahu ikut dress code.

    (cet uia, cet. )

    how to avoid looking unflattering in baggy clothes ek? maybe boleh buat entry pasal tu? :DDD

    ReplyDelete
  21. perasaan perlu shopping utk balik campus sangat best..sebab semua jenis shopping walaupun utk baju kuiah sangat best..sbb shopping sgt best..ok dah cukup merepek :)

    ReplyDelete
  22. Camel Active beli dan anggap perlaburan kalu rosak anggap je murah dan tak penah beli.
    ngee.
    sem 5 masih tahan kot.
    gahaha.

    ReplyDelete
  23. semekom...skuar beli kat mane? sungguh stylo...

    ReplyDelete
  24. ahaaa. bangga betul uitm segamat ku di promote anda. wah wahh. jangan pandang hina sama uitm ku even di ceruk pekuk kota! ada hanis zalikha teeeaaaw! (0_0")

    hanis u kena apply jadik mpp la camnih. for sure ramai yang datang tanye pasal2 uitm segamat nih especially yang jr kat u. huhuu.

    but but, if u jadik mpp juga kena lahh terima cemuhan org ohh itu yang tah tahann. dasyat ohh ("-_-) (bagitahuu u awal2)


    haha. u nak link mpp segamat?
    mppjohor.blogspot.com

    tapi tak update sangat, kalo u jadik mpp portfolio informasi ICT. sure u kena jaga belog dan update slaluu. haha. msti belog mpp tak se dull skrg. wahhh. terbaik tuh.

    padahal i nih sekretariat mpp saje, sbok saje kann.

    nxt sem jadik la calon ur kos for mmp taw hanis. :)

    ahhaa. tibe2 mcm pakse u jadik mpp lak kann. mcm terkeluar tajuk lak.

    ReplyDelete
  25. eh..ehh....yang hanis pakai tuh high waisted jeans ker bengkung???! soklan ini adelah siriyes**
    hehehehee cantek!

    ReplyDelete
  26. Akak ex UiTm 1996-1999, OMG memang siksa giler nak bergaya kalo gi sana...beranganla kalo uols nak seksi meksi mcm budak LKW ke hapa ke.. akak dulu manjang kena saman.. even my beloved hubby masa masih bujangan dulu pun kena jugak pasal rambut konon2 nak buat ala2 Oasis. hahahah... kenangan kannn... itulah UiTM slalu di hatiku.

    ReplyDelete
  27. Ha ha ha... Kucing x bawak sekali ke? Bon Voyage! Sunyi sikit Lembah Klang... :D No offense, just kidding.

    ReplyDelete
  28. yeah, btol kate liz, an entry on how to look good in baggy clothes...setujuk! :-D

    ReplyDelete
  29. hahaha. sektor B kne mandikan kucing??
    ok, kitew wat gerak gempur bersihkan kucing2 sektor B. :)

    ReplyDelete
  30. ah semangat gila baca entry ni. tapi still tak tau nak bawak ape pergi melaka nanti.
    huu

    ReplyDelete
  31. uitm segamat??? mana mau shoping klu dok segamat??? (soalan yg x berapa nak masuk akal di tanya oleh orang pure segamat. ihiks~~~)

    nway, my lil cousin akan reg kat sana this new intake. leh pesan kat dia g jumpa hanis n cakap kat hanis 'hello'

    ekeke~~~

    ReplyDelete
  32. hamis jalikha try apa dalam fitting room? baju ke air ribena?

    ReplyDelete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. walaupun baru episod pertama tp da ramai yg suka rancangan u nie...

    hrp2 show nie akan di sambung byk season lg... hehehehe..

    ReplyDelete
  35. ha adik2! jangan bawak baju satu almari la ye! =P

    ReplyDelete
  36. erm..teringat akak timedukuitm arau dlu..then tansfer uitmpenang -permatang pasiq.(SESAPA X UITM PERMATANG PASIQ ..CNTCT I YER'jgn marah hanis)

    ReplyDelete
  37. wah sgt mngikut sahsiah rupa diri la..
    bgs mmg uitm di hatiku la nie..
    tp s ke bout segamat strict ke bout baju tu..
    bwk je inner n sweater.chantek je(kalo mls pkai lengan pnjg)

    ReplyDelete
  38. nasib baik out campus student dibenarkan pakai apa sahaja... even a skirt...yeszzaaaaaa......

    teringat2 time amik diploma few years back...

    ReplyDelete
  39. penulisna anda gedik

    aya suka!

    ReplyDelete
  40. hey hanis...
    my girls really like u...
    they r huge fans of u [including me]...
    they always talk about ur blog...
    i really like ur writing...
    it is fun 2 read...
    btw congrats taw with ur result...
    AWESOME!!!
    one more thing i adore ur high waist jean!!!
    where did u bought it??
    plssssssss!!!
    i really need 2 know...

    :)

    ReplyDelete
  41. tumpang iklan...kami menjual pelbagai jenis tudung...sila layari website kami

    http://tudung-menawan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  42. bwak phone bebk ngan no lelaen...

    mne tau mxs wat hal lg...

    dah la tensyen mase final dlu, phone x ley pki wat tensyen bertmbh 110%!!!

    hihi...

    nice result btw...

    i got B+ 4 keat...

    B+??!!

    are u freaking kidding me...

    haha...

    from: DIB Part 01...

    ReplyDelete
  43. Pembaca baru anda..

    harus berkenal-kenalan..

    hehehe..

    ReplyDelete
  44. hai.
    nak bisnes x?
    just saving rm38 boleh dapat rm2012. visit my blog k? ;)

    ReplyDelete
  45. hanis, i tensen la bila ppl keep giving negative respond towards UiTM. its not which uni u are in, its how hard do u work.

    kan?kan?

    hate them.

    ReplyDelete
  46. first thing that caught my eyes,ur outfit!damn gojes!sgt fashion forward.me likey!

    ReplyDelete
  47. budak uitm happening tak skema. series.dah keja nanti cuba tgk. akak uitm dungun. secretarial course.

    mmg baju harus la tutup punggung. seluar takleh ketat2. tudung wajib.
    dah lalu sume benda2 tu.

    ReplyDelete
  48. haha hanis
    kim slm meow2
    dekat kucing2 tu tauu
    hehe i was their mother dkt sana

    ReplyDelete
  49. May I know where did you get your high waisted jeans?

    Its super cool.

    I got one last time but because of my stupidness, I gave it to my friend.

    Now, "craving" for it back but couldn't find it anymore from the store that I bought previously.

    ReplyDelete
  50. u ni dah mcm duta itm segamat ye..
    hehe btw segamat mmg dihatiku.. now and forever?

    ReplyDelete
  51. aik,, kucing x pnh mandi senang ker nk mandikan dia????

    ReplyDelete
  52. huhu..
    macam sy ms nak masuk uitm perak dulu.
    macam nak pindah rumah.haha.
    (in fact smp sekarang pun dlm bilik, brg sy plg byk :D )
    dulu kat perak kena jaga betul dress-code tuh.
    kalau 'pelik' sikit je, kne pandang slek ngan lecs..
    haha.
    kat uitm shah alam, semua lain.
    yg dari branches, akan terkejut beruk tgk perubahan tu.
    haha.
    cthnye saye.
    haha.
    nice post hanis!

    ReplyDelete
  53. oo first time nak komen sini hehehe

    Kucing
    yes.bab mandikan kucin tu selalu.. siap ajak tido ke bilik.

    Dress code
    Nak yg paling labuh pakai jubah trus pegi kelas bile org tanye asik jubah yg sama je..ye tapi inner bertukar2 hehe

    Talipon
    bergayut di public phone je. dulu sape ade henpon dikira anak jutawan tu

    ReplyDelete
  54. sahsiah rupa diri uitm mmg terbaik -__- leceh

    ReplyDelete
  55. hmm...aku ex-uitm segamat...(2003-2006) memang tempat yang amat sesuai untuk study and score exam...sgt aman damai dgn lec yang handal2! dulula...skang xsure...hehe
    tabik hanis entri best giler!!

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!