Thursday, June 18, 2009

I rest my case

A close friend of mine told me this story some time ago. I dont want to elaborate my thoughts on it, I will let you judge by yourself. Kawan rapat saya ceritakan hal ini kepada saya pada satu masa dahulu. Saya tidak mahu mengulas lebih lanjut tentangnya, saya akan biar anda berfikir dan adili sendiri. Dwibahasa ends now.



Kes 1.
Sebuah laptop didapati hilang di kolej lelaki. Kejadian kecurian direport kepada abe-abe senior. Pencuri dicari dan diterjah zass. Laptop ditemui dan di jejak kasihkan kepada owner laptop. Pencuri yang berada di tangan abe-abe senior di bawa dari satu bilik ke satu bilik untuk dibelasah. Pembelasahan berterusan dari bilik-bilik di tingkat tertinggi hingga ground floor. Laptop jumpa, kes kecurian pula, tunggu 3-4 bulan baru ada balik.




Kes 2.
Sebuah laptop didapati hilang di kolej perempuan. Aduan dibuat kepada Unit Kolej. Pelajar dimarah akibat cuai. Kes ditutup. Lagi 3-4 hari kes yang lebih kurang sama akan kedengaran.




Seniority? Bekerjasama membanteras jenayah? Barang masing-masing sendiri mahu ingat? Serahkan pada pihak berkuasa? Perempuan harus belajar membelasah juga? Mana nak beli mangga untuk laptop? You be the judge.


57 comments:

  1. hanis,

    adela mannga for laptop.

    ReplyDelete
  2. uu..pantas, macam berbalas komen gambar di facebook dengan rakan. Maybe boleh carik kat low yatt ke?

    ReplyDelete
  3. pompuan kena belajar membelasah drpd abe-abe tersebut. xpun upah abe-abe cr pencuri tiap kali ad kes curi.

    ReplyDelete
  4. it happens anywhere.. kadang2 pencuri perempuan lagi licik n bijak.. haihh patut guna kepandaian tu ke jalan yang benarrrr ha ha ha

    ReplyDelete
  5. Perempuan kena belajar guna kekasaran macam lelaki, biar si pencuri serik, then kenapa lah pengurusan asrama selalu ambil mudah tentang kehilangan barangan berharga ni, laptop bukannya boleh beli 3 RM10. Sama nasib macam classmates saya, perempuan, 2 orang kena curi serentak laptopnya, sampai sekarang tak jumpa dan mereka terpaksa beli baru, tapi memang di UMP kes kecurian banyak berlaku dikalangan perempuan. Konklusinya, perempuan kena ikut cara lelaki.....

    ReplyDelete
  6. susah mcm ni.
    i don't agree with membelasah,
    but if the owner letak merata-rata bukan salah yang ambik jugak.

    senang mcm ni,
    lepas abes gune laptop,
    letak dlm locker, kunci sebelum kuar ngan sebelum tido.
    kalau hilang gak memang kena belasah si pencuri tuh :)

    ReplyDelete
  7. haha, hanis, pmpuan mesti pandai membelasah jugakkkk...hihihi..
    meh blaja karate!!

    ReplyDelete
  8. Perempuan nih lembut hati dia takkan sampai hati belasah macam tu huhuh

    ReplyDelete
  9. x gne kl mgga bgai, l die nak ambik mgga pon die ambik gak.... kt kolej ak gtu

    ReplyDelete
  10. aku rasa kan, brg sndiri mesti mau ingt la.kan2?
    kalo dah smpai memberi peluang pada pencuri means kecuaian seniri,u pay la for that.
    tapi kalo tak buka peluang tiba2 je bilik kena pecah,report benda tu,cari smp jmpa,bawak ke muka pengadilan.cey.hehe

    ReplyDelete
  11. kat uitm,kalau ada kes,diorang buat senyap je.bkn stakat kat kolej,kat lab pun belasah je curi laptop.kes pak guard rogol student kolej mawar uitm s.alm pun wat snyp je.mcm @#$*!.
    nak slmt guna laptop mini,ltk dlm beg guni (tote)nk gi mana2,bw je.mcm bodo je bw beg laptop berat2,sakit bahu,pastu kena curi.

    kalau kat kolej lelaki,seniority diorang mmg kuat.so,mmg best kalau baik dgn senior.

    ReplyDelete
  12. buy kensington lock.kedai alatan komputer pasti ada ;)

    ReplyDelete
  13. hmm teringat zaman2 dulu kat uitm segamat...

    my verdict:

    jaga barang sendiri betul2, penah ada case, dah puas sesah suspect pun still tak leh jumpa barang hilang tu...suspect degil taknak ngaku...
    tapi kes barang hilang frekuensi dia rendah lah lepas tu....

    and trust no one.

    ReplyDelete
  14. Sila bertanggungjawab terhadap harta benda sendiri & kegiatan belasah membelasah adalah perlu dielakkan.

    ReplyDelete
  15. things happen unexpectedly.
    u dont know it, until u hit it..~

    ReplyDelete
  16. susah, kalau kt hosterl perempaun cam hilang barng, chances nk jmpe rendah..aish2~

    gune la mangga for laptop since dah 2 sem gune mangga laptop ltk ats meja, tak ilg lagi. still selamat, next sem dok luar..tataw la cane plak ye..

    all the best hanis!

    ReplyDelete
  17. hanis perkara ni sering terjadi kt mana2 kolej terutama kalau wujudnya seorang pncuri.

    masa part 3 dulu.kes hilang laptop n hilang hp sering terjadi.tp sblm2tu xpnh plak ade kes curi. yg mencuri tu freshie.dan kami tau sape. tp die xnak ngaku n nak salahkan, xde bukti plak.last2 kes tu camtu je hilang. pncuri tu plak, 1 sem je smpat kt uitm sebab lps tu dismiss.berkat doa org2 teraniaya tu.huhu

    masa part 4 kes curi jadi besar2an pulak oleh pekerja construction yg berada di blkg kolej perempuan, sampaikan setiap pntu bilik dipasang kunci oleh pihak kolej. sampai kes polis pun xde tindakan ape2 yg dpt dibuat.

    alhamdulillah spnjg belajar kt uitm,sy xpnh hilang barang. hati2 simpan n jaga barang.
    kalau barang kene curi, panggil lah abe2 tu tolong buat spotcheck ;p

    ReplyDelete
  18. mangga??xyahla..

    ni kes beskal tinggal kat kolej time cuti sem..sy punya kunci siap2..siap tambat kat tiang lg..yg kawan kt sebelah xberkunci langsung..tup2,masuk cuti tengok saya punye dh kne angkut..yang kawan punye cantik je landing..moral of story??pencuri ni pandai..lagi dijaga,lagi dia suke..hehehe

    ReplyDelete
  19. kunci/mangga tu sekadar melambatkan si pencuri. sekurang2nya, ia menunjukkan kepada pencuri bahawa pemilik itu tahu kemungkinan kehadiran si pencuri. sama juga macam kunci rumah. kesimpulannya, beli ler cable lock tu kat kedai komputer berhampiran! murah jek.

    ReplyDelete
  20. lebih baik girls semua belajar dengan abe-abe cara utk menjejaki pencuri tu.

    lepas tangkap, terserah la nak buat ape :))

    ReplyDelete
  21. they've never heard of bitch slap ke? lol.

    ReplyDelete
  22. okay hanis,u kan gangster.
    belasah je
    :)

    ReplyDelete
  23. Main tarik rambut la...per barang pompuan nak pukul 2x...

    ReplyDelete
  24. perempuan kalau gaduh bising sumpah murai.com gila

    ReplyDelete
  25. according to sec 378 of the penal code, if the accused ceyy ceyy annoying kan kwn kau ni. nasib baik i bawak pc weh, kalau laptop hoh menangis. at least kalau pc aku kena curi mesti teruja kembali dapat tau pencuri tuh dapat osteoporosis sbb pc i berat mcm tuan dia.

    ReplyDelete
  26. ha!ha!ha!
    murai.com pun kluar juagak..

    ReplyDelete
  27. cable lock RM10 jek, sila beli. tapi dah beli jgn lupa lock.. jgn simpan jek :)

    ReplyDelete
  28. belasah pun x gune klu 3-4 bulan kes muncul balik. tarik je telinga si perompak lalu seret ke balai lagi bagus.

    tak pun, report mak bapak perompak. mintak permission nk lokapkan si perompak seminggu dlm bilik setor ditemani tikus & jembalang setor (sb asrama uitm kn like haunted).

    konfem die xnk buat lagi. perompak yg baru pun takut nk muncul. =)

    ReplyDelete
  29. Ala..belasah je. Apa heran. Pompuan pon "BOLEH"..oke.

    Sian mak bapak si pencuri tu. Penat2 antar anak gi belajar tinggi2 tapi anak bodoh bertingkat-tingkat nak jadik pencurik.

    ReplyDelete
  30. sem lepas pun ade gak kes kecurian dekat kolej laki, budak yg mencuri tu pun dah kene bantai. tp xsemua wing dapat bantai dia.

    hm. tak tawlah dia berani lagi nak mencuri ke x. hehe.

    kolej pompuan pun kene wat mcm kolej laki. barulah sama rata nasib si pencuri tu. hehe.

    ReplyDelete
  31. eh eh korang lucky tau, pencurik mencuri kerana ada peluang (read: cuai).

    Dekat kolej kat UKM dulu, ade kes pencuri pukau okeh, PUKAUU!!!

    Yaaa...mmg tak dapat kami elakkan. Habis handphone satu floor atas saya. ZZZaaassss..

    ReplyDelete
  32. nak selamat.
    keluar usung je laptop tu..

    berbaiklah dengan senior..
    (bukan bodek) hehe...
    senng sikit bila jadi kes-kes ceni..

    ReplyDelete
  33. I've been using a lock for my laptop for 4 years now. If you're planning to get one, make sure it's a good quality one that would be very, very hard for those thieves to cut!

    And no, girls don't have to resort to physical violence. Aren't we all experts at emotional abuse? I think being bullied by a group of girls sounds waaay scarier than being bullied by a group of guys. At least physical abuse ends quicker. >__>

    ReplyDelete
  34. giler la hilang laptop.. nyawa tu..

    ReplyDelete
  35. Leceh lah nak pakai the laptop locker. My uitm friend bought that in her first sem, pastu tak guna dah.

    I also normally, after I use my laptop, I just leave it on the bed or my desk. Macam saja je nak tarik perhatian pencuri kan.

    Malas lah nak simpan simpan and lock lock all. Ishh.

    ReplyDelete
  36. well, its a tradition..
    segamat kot...

    but klau dh kene 'libas' pn buat hal lagi..
    dont know how to say la..

    ReplyDelete
  37. Cik Hanis Zalikha!

    Jagalah barang sendiri dan kunci laptop di dalam locker, kunci locker dengan mangga dan gantung kunci mangga di leher.

    Ketika di sem 2 UiTM Shah Alam barang saya pernah dicuri. Kamera SLR saya yang digunakan untuk subjek Photo Comm. Kamera itu saya letak dalam begnya di atas meja dalam dorm saya, dan meja saya adalah di hujung dorm dekat pintu masuk.

    Alih-alih dalam dok sebuk bersembang tetiba saya perasan beg kamera saya tidak ada, sedangkan baru saja letak di atas meja. Lepas itu saya dan roommates saya seramai lima orang itu membuat bising dan kecoh yang amat sangat bak mangsa tsunami, dan ada yang siap lari keluar menjerit-jerit di courtyard.

    Dalam kekalutan itu tiba-tiba beg kamera saya (beserta kamera lah) muncul dengan sendiri di tepi pintu bilik.

    Moral of the story: orang perempuan tidak perlu belasah-belasah. Buat bising ajer macam penyokong bola yang naik hantu sebab teamnya kalah penalti dan pencuri itu akan personally deliver balik barang ittew gara-gara ketakutan yang amat. Tapi hanya berkesan dalam kes kecurian yang disedari dengan segera

    Sekian.

    ReplyDelete
  38. Adoi... saya baru nak masuk belajar ni.. dengar kes2 camni lak.. kena cari kunci laptop la camni!

    thanks hanis for reminding~!

    ReplyDelete
  39. setuju bangat dengan bluberry...

    ReplyDelete
  40. belasah membelasah org ni mmg best..tapi yg kene belasah tak best..so? jgn la mencuri..hehe:)

    yg pompuan takyah nak belasah2..pompuan gaduh tak best.hehe.

    kesimpulannya? jenayah curik tetap akan berlaku....(mcm takde content je comment i nih?:P)

    ReplyDelete
  41. i know perasaan laptop kene curi. mcm hilang nyawa T_T sekarang everytime keluar, lock laptop baru dalam closet...feeling plg rse hilang nyawa is when call mummy nangis2 and terpakse ask for money to buy new laptop sbb sgt need to use it..sedih sedih

    ReplyDelete
  42. buat party blanket utk pencuri tuh pun best gak hanis..
    ltk pencuri tuh dlm blanket..
    plg nipis ag bagus...
    then blasah reramai...

    ReplyDelete
  43. "Sebuah laptop didapati hilang di kolej perempuan. Aduan dibuat kepada Unit Kolej. Pelajar dimarah akibat cuai. Kes ditutup. Lagi 3-4 hari kes yang lebih kurang sama akan kedengaran."

    Nmpk sgt double standard kt pompuan...huh! well, x dinafikan mmg ade certain budak yg cuai kan...

    hmm, jaga lah brg msg2 leklok..laptop tu kne jaga mcm jaga jongkong emas hendaknye..kalau satu tmpt tu byk benor kejadian curik2 ni, bleh gak slalu2 bce doa2 pelindung drpd mereka yg dengki/skt ati nk curik brg2 kite...kite ikhtiar kn.. ;)

    ReplyDelete
  44. tade rezeki, kdg2 mangga pun dicuri juga.

    ReplyDelete
  45. fina pon penah ilang lappy di uitm melaka~sangat sedey sbb pencurik tu siap buat air milo peket (aku punya tu..)di bilik sambil mencuri pastu tinggal jek cwn x basuh~waaaaaaaaaa~..T-T..dia mcm x takut pon klu ada org nmpk dia mencuri..sO,masa buat aduan kat pak guard kitaorg suspek org dalam gak~tp kitaorg kena marah balik ngan pakguard and HEP sbb menuduh~abes,klu dh berani buat air milo lg xkanla org luar!!!
    mestila Org dlm yg dh tau hal ehwal kolej kitaorg neh~
    sakit ati giler cam rs nk mati utk beberapa minggu!!!

    ReplyDelete
  46. oleh itu, perempuan juga kena belajar teknik mempertahankan diri. berguna juga untuk masa depan. mana tau tibe2 ada orang nak rompak ke, haa boleh kick em in the nuts!

    ReplyDelete
  47. Mmg la ada je org yang cuai. semua org pernah cuai. tp pencuri tu mmg salah. xdpt dinafikan. i rasa ada je kan perempuan yang suka belasah org?

    ReplyDelete
  48. harap bukan lappy hanis la yg hilang.. choiii!

    tuh la kan..
    p kat cara betol, kita yg silap.

    p kat cara yg silap, mmg btol dapat balik nyer!

    ReplyDelete
  49. i rasa tak perlu nak belasah pencuri tu teruk2 sampai separuh mati.. sedas dua cukuplah.... kalau dari tingkat atas sampai bawah...tu dah melampau... dibuatnya budak mencuri tu mati, tak pasal2 si pembelasah turun naik masuk court...sedangkan isunya cuma mencuri sebuah laptop jer... bukan jenayah berat pun...

    untuk yang empunya barang.. sila berhati2..

    ReplyDelete
  50. mungkin dgn beli mangga dan start belajar belasah pencuri macam budak senior..

    ReplyDelete
  51. klu kat tempat aku,
    dorang siap pch loker...
    hmmm

    ReplyDelete
  52. wey.simpan dalam poket seluar ketat2 siap mangga.kompem tak hilang

    ReplyDelete
  53. Moral of the story:

    Kalau org lelaki buat mistake, mereka sama2 tolong selesaikan.

    Kalau org perempuan buat mistake, mereka dipersalahkan dan terpaksa menanggung masaalah seorang diri.

    It's like, masaalah rumahtangga. Men can 'do things' & get away with it. Takde sapa akan terus persalahkan mereka kerana mereka itu LELAKI. As if lelaki itu kebal, berhak atas segala.

    Kalau perempuan 'do things', maka dia akan terus dipersalahkan.

    Sad to say, it's a 'men's world' out there. :(

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!