Tuesday, June 9, 2009

Tips rambut ikal mayang

Dapat idea untuk buat entri ini bila pergi this awesome photoshoot untuk butik Layla. Sebenarnya telah lama dilamar oleh Anies The Manager untuk buat shoot ini, sejak dekat kampus lagi, tapi asyik kena tunda sebab busy schedule ceh ceh. Dahlah dalam email formal gila (semangat negotiate harga dan masa), sekali bila jumpa kantoi dua-dua sempoi gila terus kamcing lepak The Curve sama-sama beli skinny jeans. Pastu suami Layla The Boutique Owner pun tak boleh blah selaku photographer yang sangat ARGH TAK BOLEH BLAH LAH. Lawak Tasbih tuh I takkan lupakan walaupun korang insist Lawak Our Gypsy Sleeve Is Baaack lagi best. Tsk kena buli tau photoshoot kali ini T_T



Ini adalah photoshoot pertama yang I kena make up sendiri, memang mencabar sebab letak blusher banyak mana pun tak nampak rupanya bila kena flash. Takpelah redha. Dah lah bangun lambat tak sempat buat rambut, so pergi je dengan rambut bangun tidur dengan harapan rambut itu akan photogenic seperti selalu. Maka terhasillah entri ini kerana ada orang puji rambut I dan tanya I permed mahal ke tak (-_-")



Before we proceed dengan tips, nak promote dulu
Layla Walk-In-Closet this is my hadiah to your baby, Laila :') Its located in Damansara Uptown just opposite Uptown Hawkers, same row with 7Eleven, you wont miss it lah.









Okay sorry Topek, I edit sendiri dulu, sebab you bagi I raw kan hee. Boleh lihat, itulah rambut bangun tidur yang saya cakapkan. Kalau tanya ex-roommate I, Shika, pun dia akan mengaku betapa rambut I bangun tidur terus begini.


Baiklah, tips yang I boleh bagi tak banyak. Sebab its in the gene I rasa. You see, my mom rambut ikal, my dad pun kalau panjang, I bayangkan ikal juga. Dalam adik-beradik cuma Imran je sesat rambut lurus gila, walaupun masa bayi dialah yang paling ikal. Kakak Liana masa kecil pula rambut dia lurus sangat, yang jenis kalau lelaki nak buat spike, pakai gel banyak mana pun sure frust dengan hasil. Tapi bila dia dah besar, quite ikal. Okay mari ramai-ramai kira perkataan ikal (-_-")


This is my regime, so kalau nak ikut boleh, kalau tak sesuai, abaikan heh.


1. Basuh rambut selang sehari.

2. Never basuh waktu pagi, waktu malam sahaja.

3. Sarung bantal satin.

4. Letak bedak di bantal sebelum tidur (untuk kurangkan minyak dan berbau harum).

5. Jangan basuh rambut guna air panas. Kalau boleh guna ice lebih baik sebab semakin sejuk, semakin bersinar.

6. Selepas styling yang berat after hair show, basuh rambut guna perapi dulu, diikuti dengan shampu.

7. Selalu lindungi dari matahari (sebab I selalu pakai cap). Kalau tengok orang pakai tudung punya rambut, banyak yang sihat (hikmah).

8. Saya jarang letak produk rambut. Sangaat jarang.

9. Sejujurnya, saya tidak memiliki sikat. Kalau selalu sikat rambut menyebabkan kuasa statik menjadikan rambut frizzy. Macam letak kepala dekat dengan tv bila nak on. Kan meremang sikit haha.

10. Guna jari pun boleh. Sikat rambut guna jari masa mandi.

11. Jangan keringkan rambut guna pengering rambut atau tuala secara kasar. Lepas mandi, balut je dengan tuala, then agak-agak dah tak menitik air, buka tuala dan biar ia kering semulajadi.

12. Kalau pakai tudung, tak pernah pakai masa rambut basah.



Okay bila ada lagi tips terbit dalam otak, nanti I kongsi ya? Haha tadi ya ya je kata tak banyak tips I dapat kongsi wtf sekali ambek kau 12 tips terus. Takpe kongsi ilmu takpe. Jangan kongsi towel lap peluh selepas futsal.


OhSoRandom: Ingatkan balik rumah habis photoshoot dan lepak The Curve, dah selesai dah gelak ketawa of the day, sekali hahahahaahahaha sorry bebeh snapshot carpet @15 tuh, ada dalam phone tableh transfer tsk. But you guys are awesome lah weh haha.



72 comments:

  1. ouh macam tu rupanya
    no wonder rambut u cantik gila hehe
    tp siyes memang rambut u cantik.

    ReplyDelete
  2. hanis buat la tips utk bersihkan pores pulak! entry ni bessssttt! =)

    ReplyDelete
  3. babe!my hair pun ikal but sadly i tak reti nak jaga at all.sampai bambang,(hairkunst owner) marah i sbb tak jaga my long wavy hair. haha.but i nak try your tips!who knows it might work on me too kan.toodles! :)

    ReplyDelete
  4. uih..xsikat rmbut ke?.
    hehehe..
    rmbut sya pn ikal..
    tp kering sesangat smpai bla nk
    headbanging je,sure
    sbijik cm papa singa..
    xtau cmne nk wat die heavy
    cz rmbut sya lebat..

    ReplyDelete
  5. sweet. thanks for the tips.

    ikal mayang tu wavy hair?

    ReplyDelete
  6. you are so lucky! bestnya rambut ikal mayang mayang ni. huhuhuhu.

    ReplyDelete
  7. eh nih yg tetiba rasa nak shoot cik hanis nih!~ hauhauahuahu

    ReplyDelete
  8. tak boleh transfer gambar? sobs i ingat baru nak tumpang glamour nick i kat sini.. :p

    i think i should ask ur mom mcm mana dia boleh dapat anak yg rambut ikal dan cantik dan berkaki panjang..

    ReplyDelete
  9. hanis baju kaler oren u photoshoot itu sangat cumil la. saye suke. xpenah lagi nampak hanis pakai baju stail gi2 ;)

    ReplyDelete
  10. hanis..bila tips mencuci pori akan muncul..

    ReplyDelete
  11. Hanis, bila nak bagi tips dekat perempuan-perempuan bagaimana hendak menjadi cantik seperti model ni? Haha.

    ReplyDelete
  12. eh?
    letak bedak kt bantal??
    wanna try la
    entry ini best !
    =]

    ReplyDelete
  13. hanis zalikha,

    hahhahahahahahahahahahahahaha.

    lawak gypsy sleeve is baaaacckkk paling superb la babe. heehhehe.

    u nak ke snap masuk @15?i ada. ahahahah.

    tetiba rasa glemer. huahauhuahua.

    ReplyDelete
  14. i shampoo tiap2 hari..kalo sehari skali rasa leh goreng ikan kat pala..hehe.. tp i x penah guna sikat..guna jari jer..tp kene wat layer ke baru leh jadik mcm hanis??????

    ReplyDelete
  15. hanis,thank u so much for the tips!
    baru je ingat nak chop my hair today coz cant stand with the frizzy n dryness!!!

    luckly i baca ur blog 1st! hehe...
    cheers :)

    ReplyDelete
  16. o0o cam tu je ke..simple je eh..nnt i follow u cam org gemuk kuning tu k..daa~

    ReplyDelete
  17. selepas u share tips psl rambut juga beberapa entry lepas (malas nak cari entry bila tuh?! hehehe..) terus kat sebelah bantal i ada bedak talcum yg lama tak guna sbb dpt free masa beli shower gel :DD

    ReplyDelete
  18. huhu.
    tips yang bagus.
    pergh hanis.
    besar pic u kat layla blog.

    ReplyDelete
  19. hanis...
    kenapa pepagi xley basah rambut?

    patot la rambut ai asek gugur jek sebab pagi basah rambut eyh?

    =)

    ReplyDelete
  20. hanis. mmg rmbut u cun! i like!

    and 1 more, kulit u cntik. so nnt bg tips utk pjagaan kulit plk k. especially muka. ;-)

    ReplyDelete
  21. Hi Hanis...

    Tips yg best...betapa teringinnyer rambut ikal mayang gitu... :-)

    * salah sorang pembaca senyap blogmu ;-)

    ReplyDelete
  22. hi..hanis..1st time comment..permission needed..nk link ur blog..hehe..btw..u sgt gojes =)

    ReplyDelete
  23. hanis,i luv the 3rd pic! like totally..
    hehehe

    emmm most of the tips i practise..
    mcam tak sikat rambot,basoh rambut slang shari,biar kering naturally etc..

    tapi rambot still tak cntik cam hanis..ahhaaha

    well know i agree it might be the genes..

    ReplyDelete
  24. saye tak suke sikat rmbt jugak.tp rmbt lurus memang takley nak ikal..

    cantik rmbt u

    ReplyDelete
  25. i mimpi you nak kahwin, okay i sampai majlis you je i tanya

    "dah nikah belum?"

    pstu you jawab

    "dah, pagi tadi nikah. tak percaya kan dah nikah (senyum girang)"

    merepek . mungkinkah ini kesan buka dan baca blog you sebelum tidur T___T

    ReplyDelete
  26. Hye Hanis. I really really think that you are veryy sweeeettT!!!

    Tapi kan I perasan (nama je pon perasan kan) U kalo photo photoshoot musti nak face upfront. Sebolehnya u nak gamba u orang nampak muka penuh. Kalo u main angle sket muka u musti sesuai utk couture.

    Seriyes cun!

    Sebab muka u sweet sgt laa mcm sesuai utk cataloq je.

    ReplyDelete
  27. tips tak sikat rambut sangat tepat.... :D hehehe. selalu sikat, rambut rontok!

    ReplyDelete
  28. gile jeles tgk rmbut u..
    rmbut i dlu cm u la..
    tp bile asyk gugur cm dh xcntk dan nipis

    bagi la tips elak rmbut gugur kalau ada..keep rocking babe

    ReplyDelete
  29. fuyyyyyyooo patut ah ada kawan i, eh i mean ex kawan i selalu tabur bedak dekat rambut. bukan dekat bantal, dekat rambut terus. sekali sebotol habis lepastu bila masuk bilik habis berbedak satu lantai. boleh twist agogo. biasa awak ajar dia macam tu, dia kan bestfren forever awak, patut ah awak ajar dia macam tu

    ReplyDelete
  30. btol2, i tips yg keringkan rmbt pkai tuala tu pn mmg i slalu praktikkan.. ;) dlu mase jahil lg, mmg men bedal je kesat kasar2 ngn tuala n bile pkai tdg lak, tibai ikat je gitu...then berbuah.. -_-"

    tp skg, bile pkai tdg n nk kua, mmg xske kalo pkai time rmbut bsh2...kalo bsh pn,i keringkan ngn tuala, then x ikat rmbut tu..lepaskan je smbil pkai skaf yg mcm cekak tu..then sarung tdg..huhu...agak2 da kering, bru g toilet n ikat properly.. ;)cume tdg kne cukp pjg la kn kalo rmbut pjg..

    ReplyDelete
  31. haha.i pegi click yg link suami Layla..gile tekezut dihidangkan ngan ur pict besar giler :P

    eh u mentioned pasal bedak atas bantal tu dulu dah kan..bagus2.. sebab slame ni rambut hanye berbau wangi bedak selepas kelihatan seperti orang tua -_-;

    ReplyDelete
  32. salam...

    nice bloggie...ehehehe... xuitm sgmt eh??? i follow ur blog,k...

    ehm... actually sy ada gak wat biz produk utk masalah rambut ni... produk ni shampoo gunakan herba (Syampu NONI BSY-Black Hair Magic), so, mana2 blogger yg ader masalah rambut gugur ke, uban ke, rambut kurang lebat ke or kelemumur, bole contact me,k. just drop a msg on me,k... 0177222324...
    harga tak mahal... sepeket RM20, sekotak(20 peket) rm300. ramai dh cuba produk nie...

    p/s: suke hati aku jer kempen jual beli kat blog orang...ehehehe... jgn mara ye tuan ampunya blog =)

    ReplyDelete
  33. oh layla boutique nie owned by malay ke..very near to my office pon tapi tak penah masuk...sbb malas panjat tangga..heee...

    ReplyDelete
  34. nak tny
    nak tny

    ada petua nk bg rambut cepat pnjg x hanis???

    tenkiu in advance

    ^_^

    ReplyDelete
  35. errr...
    siyez!!
    rmbut u cnthek dah...
    tp,npe muke nmpak cm pucat??
    sbb,pas bgun pg..
    xbsuh muke & gigi ke??
    huuu
    trangkan ck8..

    ReplyDelete
  36. hanis,since you rambut panjang...

    camana tips nk kurangkan rambut gugur??i mean rambut yg panjang laa..

    ReplyDelete
  37. huhu.
    hanis..
    tips beli shampoo tarak ke?
    H A H A..

    ReplyDelete
  38. hanis, rambut u mmg cantik! cemburunya mak long... haha

    ReplyDelete
  39. Kakakkkk!
    Request buat kali kedua!
    Kongsi la tips jaga badan agar sentiasa langsing!
    atau2 boleh makan makanan kegemaran tp tak gemuk atau2 eh cukuplah atau tu! haha
    ermm lagi satu request utk tips bagaimana nak bg rambut cepat pnjg!
    ara ada kisah disebalik request ini. dulu rambut ara panjang smpai pinggang lepas tu nak trim ujung2 je. kebetulan masa tu kat kampung... malas nak gi saloon, minta tlg papa trimkan... dia dgn gagah perkasa KONON berbakat dlm meng-trim rambut terus tebang rambut ara smpai panjang dia berubah dr pinggang ke bahu! sumpah sedih! haha! skrg ara menghadapi masalah rambut lambat panjang since kejadian tak diingini itu berlaku! kakak yg gorgyyy.. pleaseee baantuin gwe donggg haha! =.= *buat muka comel merayu* hihihi

    ReplyDelete
  40. hanis... nk mintak izin link, bley? =)

    ReplyDelete
  41. tq for the tips hanis... semalam i try tak sikat rambut lepas mandi.. pastu bila kering i jadi simba :"(

    ReplyDelete
  42. selalu baca je, segan nak comment. ari ni nak comment, bole? :P

    harap dapat terima award dari blog hampeh saya eh.

    ReplyDelete
  43. huhu~prasan x??
    dlm gmbr2 entry ni..
    tgn hanis mst kt pinggang/pinggul..
    yg pakai baju oren je tangan dua-dua ke bawah..
    style ke hanis?

    haa..bile nak buat entry cara-cara bergambar nampak fotogenik?

    ReplyDelete
  44. wah thanks for the tips..mmg berguna..

    ReplyDelete
  45. terima kasih atas tips yg diberi~ rambut kita sekarang panjang, lebat dan ikal mayang~

    ReplyDelete
  46. ada tips untuk rambut lelaki tak? atau boleh jugak pakai tips hanis zalikha kat atas tu?

    kecantikan adalah hak milik setiap insan

    hahaha

    ReplyDelete
  47. dear.i punye rambut ikal juge..but sumpa kering na mati.
    goshh..

    tatw na wat cmne.
    ade conditioner yang u na promote untok i??
    :)

    ReplyDelete
  48. saya memang dr mula teruja dengan rambut hanis zalikha....tapi, rambut saya lurus.....nak ikal mcm hanis zalikha jugak!!

    ReplyDelete
  49. tahniah u got "DL" first sem... perjalanan masih jauh... keep ur momentum bebe...

    ReplyDelete
  50. guna jari pun boleh! sungguh cantik rambut anda!

    ReplyDelete
  51. mintak tolong, cuba u check dgn org2 sastera apa dia ciri2 klasik ppuan melayu cantik? contohnya, dalam ayat 4 kerat:

    hidung seludang pauh dilayang,
    bibir merah delima merekah,
    rabut ikal mayang menugrai,
    lagi lagi??

    cuba check eh, then update.. carik kat google tak jumpa lak benda ni, ketandusan sastera la google ni. JUmpa blog pasal rambut ikal mayang lak.. but just in case u have friends who know.. make sure 4 kerat oki?
    :D

    ReplyDelete
  52. Bogi...aku tak google...tp aku buat sdiri..

    hidung seludang pauh dilayang,
    bibir merah delima merekah,
    rabut ikal mayang menugrai,
    bagai anjing dengan bayang-bayang ~~

    Bley tak? lol

    ReplyDelete
  53. hi babe.. layla dat u mentioned is actually nor laila mat noor kan? she's my batch mate n skang ni tgh pregnant kan? hehe.. wat a small world..

    ReplyDelete
  54. hi babe.. layla dat u mention is nor laila mat noor kan? she was my classmate masa kat MMU n ex-TM staff. dia tgh pregnant kan? nx time u jumpe dia just tell her azni deliena said 'hi!' TQ.. btw tq for da useful tips!

    ReplyDelete
  55. thanx hanis =) i follow ur tips now my hair da chat balik..xya g wat treatment kat salon lg..muah2!!~ hehe ;))

    ReplyDelete
  56. tips yg bagus.I ari2 basuh rambut.tapi disiang hari..pasni nak tukar la rutin..basuh malam pulak..then I nak gi beli kain satin buat sarung bantal..ehehehe..

    ReplyDelete
  57. ok thanks for the sharing...seriously ur hair look superb

    ReplyDelete
  58. hye hanis. saje lalu your blog. kebetulan we have the same type of hair. haha. btol2..rambut ikal ni mmg cantik act..but depends cara jaga. saya dpt rambut ikal maybe gen from my mom, cos my dad rambutnye lurus. dulu, tak suke rambut gini. susah nak urus, mudah serabai, kering, pastu senang mengerbang. tak taw la kalu saya je mengalami maslah ni. so dulu mase skolah biasakan diri ikat rambut pusing pastu sangul tinggi2 budget rimas, but after bukak ikatan, rasa menyampah balik tgk rmbut sendri..padahal salah sendri, sapa suruh ikat mcm tu sekali. haha. but now da besar, baru sedar, orang sebuk nak curl kn rambut, saya lak sibuk merungut pasal rambut. penah suatu masa dulu, i cut my hair pendek mcm laki2..geramnye pasal sebab die berbekas kat tempat yang saya selalu ikat. then now dah panjang balik..and cuba latih diri biarkan ia tanpa diikta, but kena selalu sikatlah..xpon belai guna tangan and jari supaya kemas.. but, saya sebenarnya bertudung...so nak taknak mesti kena ikat jugak rambut before pakai tudung..sometime terfikir ada cara lain tak nak bagi rambut tu ok even diikat pon...ntahlah, maybe soalan ni mengarut, but kalu hanis ade tips, boleh la bgtau saye..really appreciate it!=)

    ReplyDelete
  59. hey hanis, your petua no.9 & no.10 tu mmg menjadi. sejak i baca petua u ni, i dah x sikat rambut lg sampai skrg. langsung x sikat. now dah 8 bulan mcm tu lah rambut i x kene sikat. but i slalu cuci rambut.
    mmg menjadi lah hanis. ni lah rambut terbaik (hahahaha) yg pernah i simpan. kwn2 smua kate rambut i makin ok n cantik ..i cadang kan petua u ni kat doirang.

    thanks hanis :)

    ReplyDelete
  60. tips akak sngt berkesan pd saya,saya dh lme x guna sikat and my friend jeles dngn rambut saya dan bile dorg tnye ape rahsia sye,sye ckp sye x guna sikat and then dorang terkejut beruk,HAHA...

    ReplyDelete
  61. hanis, bgus punya tips..nanti nak try la..

    ReplyDelete
  62. dulu rambut i ikal...skrg ni tidak lg coz dulu sibok nk rebonding...huhu sedih taw...tp rambut i panjang.jusst follow je tips u ni.

    yg pasal cuci rambut ngan ais tu pon mmg betol...rambut b'sinar u...

    ReplyDelete
  63. kak Hanis, ill try your tips!!!! heheeeee...xtau plak letak bedak kat bantal...

    ReplyDelete
  64. ye la dulu rambut macam serabai je waktu saya suke sikat rambut...bila dh kehilangan sikat baru perasan rambut jd IKAL dan kemas sikit...hehe..

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!