Wednesday, November 18, 2009

Masalah muka berminyak?

Hai sungguh best tajuk itu. Seperti ingin memberi penyelesaian terhadap permasalahan anda selama ini. Tapi malang sekali ini hanyalah another entri update kehidupan yang tidak evokatif langsung. Sekadar nak mengisi masa senggang. Pergh lama tak guna ayat hobi saya waktu mengisi masa senggang adalah menjemur baju etc. Tingkatan 2 lah siot!


Anyway, lepas I dah meroyan dekat Facebook sebab tiada siapa boleh teman I shopping beli baju kasut jam tali pinggang, I ditugaskan untuk memasak. Ya memasak. Just because emak nak keluar dengan bapa, dan anak-anak tidak harus kebuluran di rumah jikalau terdapat seorang anak dara di dalamnya. Siapa lagi kalau bukan saya aww!


As usual, we went bimbotic! Marilah melihat journey memasak saya as captured my the little brother Imran. Lauk hari ini, sambal tumis udang dan masak lemak terung.



Oh hai! Sekejap ya, nak berlagak dekat bbm, bagitau suami I'm about to cook *konon gila engkau. Apasal belum start masak muka kau dah berminyak seh.


Apakah wajib bergambar dengan sayuran?



Sekejap-sekejap minum air. Macam penat lelah sangat lah masak dua lauk senang itu. In between masak tengah chat dengan Jay sebenarnya. Dia semangat tanya unveil bahasa Melayu apa selain menyingkap. Dalam otak I dah macam unveil? Tak pakai tudung? Haha. Pastu I pun, oh unveil itu more or less 'mengungkai' :)



Jangan hina sambal udang yang mirip inti karipap ini. Masak lemak terung tak sempat tangkap gambar adik-adik dah serbu :') *Resepi tidak disediakan.



Okay itu saja dari saya, terimalah gambar jongangku.


Eksaited!



Time for bimbo byebye, time for bimbo byebye.






P/S: Meor kelakar, dia lagi excited sebab dia kata wah you adalah orang pertama, baya-baya kita yang I tahu pandai masak! Sengaja nak I datang rumah you hantar lauk ke apa (-_-")

59 comments:

  1. mengungkai? bukan MERUNGKAI ke?
    hmm.. :-/

    ReplyDelete
  2. i got oily skin jugaaa..nk dibawa bersama ketika memasak memang tak best

    ReplyDelete
  3. nnti bley la u ajk i makan sambal udang tu yer...

    =p

    ReplyDelete
  4. nnti bley la uajk i makan sambal udang tu yer...

    =p

    ReplyDelete
  5. You look like Laura in Upik Abu dan Laura. And the girl in Mati Suri. eheheheheh :B

    ReplyDelete
  6. mengungkai? bukan merungkai ke?

    oh. kerana berjaya masak, syabas diucapkan. ^^

    ReplyDelete
  7. baru nak ambik pen dan buku nota "tips2 berkesan Hanis".Haha...konon kan..

    ReplyDelete
  8. wah canggih2..terung 2 masak apa eh??tingin gak nak cube tho xde recipe..hehe

    ReplyDelete
  9. alor..mati2 i igt u mahu kc resipe tuk muke bminyak lor hanis.. :D

    ReplyDelete
  10. erk..ingtkn nk bt entry psal ptua tak nk ksi muke brmnyak..
    owh..bru knal sape hanis zalikha ni..nice to know you ^_^

    ReplyDelete
  11. tak lama lagi pandai la masak yg grand2 tu.. pelan-pelan..

    ReplyDelete
  12. wah... dah pndai msk.. i pon still learning.. lagi ssh msk dr add math..

    ReplyDelete
  13. hahahaaha u r so funny n cute!!!

    ReplyDelete
  14. hi hanis...memasak sambil bergambar? best2x...jap2 nak tanya unveil tu bukan ke merungkai? salah eja atau akak yang salah (konon2 nak betulkan orang)...kalau akak silap, maaf ye?

    ReplyDelete
  15. wahhhh. bagus gile pandai masak. nak menuntut ngan u lah :P

    refer to pic no 5. u mencarut ke ape tu?? :P

    btw. suke baca ur blog. byk informasi dan buat i terhiburrrr. i loikeeee :)

    ReplyDelete
  16. cik hanis..ni sesi bergambar ke sesi masak2..hahahaha

    ReplyDelete
  17. ahaks..nak rasa u masak lah..

    anyway...selamat berkenalan....

    ReplyDelete
  18. takper.. jom gi shopping... weeeeeeeee

    ReplyDelete
  19. hi..seronok dpt bca blog u..
    harap ari2 u dpt update blog u..
    jgn lupa add blog mea ok??
    http:/www.mealadiescollection.blogspot.com
    http:/www.meainorangemood.blogspot.com
    c u..!

    ReplyDelete
  20. pinggan mangkuk periuk yg dah basuh kat blakang tuh cam x teratur gile.. lol

    surely i [or maybe u] can do better than that.. ahaha!

    ReplyDelete
  21. sdap nyer..hehe...

    nk tnya ckit bleh..cm ne ek nk ilang gelap bwah mate??aahaaks..


    slam pkenalan..

    ReplyDelete
  22. ok gak tu masuk2 dapor.....tak kesah pon sedap ke idak kn....kalu dh labaq ....bedal je :D

    ReplyDelete
  23. oppss..salah

    sambal udang tu ensem...hehe

    ~(n.n)~

    ReplyDelete
  24. haii.pandai masak rupanyer hanis ni ya..gud2.. hehe.. bakal isteri yg terbaik lah! ; )

    ReplyDelete
  25. hye kak hanis :)
    tadi masuk web ni.

    http://gadiscomel.com/page/6/

    terjumpe plak gambar kat hanis +_+

    ReplyDelete
  26. cik Hanis Zalikha yang comel dan gorgeous...saya ada sebut nama anda sekali lagi dekat entri ini...


    kalau sudi..boleh la datang TERJAH..

    ehehehe ;)

    http://cikepal06.blogspot.com/2009/11/visitor-paling-sedikit-yang-cik-epal.html

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. laa..kenapa takde org komen lagi? kesian.. huuu..

    ReplyDelete
  29. bagoih la pandai masak dah.. *gua cari solution muka minyak tadi nih

    ReplyDelete
  30. letak aiskrim hilanglah minyak. heehehhee..

    ReplyDelete
  31. ingatkan solution erkk..
    lepas ni bukan setakat boleh jadi model boleh jadi chef yang cantik bersiaran di TV

    ReplyDelete
  32. aah sambal udang ermm... mana udangnye ek.. anyway tahniah adik hanis dpt 5A! pandai...pandai mcm kakak die jgk

    ReplyDelete
  33. Argh maaf ada satu batch komen terdelete dfnxcjqlaszx.

    Bukankah kata dasarnya 'ungkai'? Mungkinkah anda confuse disebabkan perkataan terungkai? Atau mungkin vocab BM saya agak lemah.

    ReplyDelete
  34. huhuhuhuh.......
    bagus2!
    pandai masak!!

    ReplyDelete
  35. sambal udang itu kelihatan berminyak gile.. tk baik utk kesihatan.. anis g blaja ngn chef wan g..

    ReplyDelete
  36. sambal udang itu kelihatan berminyak gile.. tk baik utk kesihatan.. anis g blaja ngn chef wan g..

    ReplyDelete
  37. dua2 betul juga rupanya.

    rungkai ada, ungkai pun ada.
    so merungkai boleh, mengungkai pun boleh.

    tapi merungkai ni biasanya untuk buka tali.

    belajar benda baru tiap2 hari memang best! :)

    ReplyDelete
  38. Wah...wah! Wahhhh....Sambal udang sedap makan dengan bubur nasi tu. Terung pula memang makanan fav aku!

    (Er, Hanis you ada jadi model untuk satu brand bantal kan? kan? kan?)

    ReplyDelete
  39. u hot! i was suprised we actually at the samee age. somehow u look matured than me T_T

    first time browsing true your blog. like it. truthful indeed and i feel so bubbly when i read your post. gud luck in watever you do pretty girl!

    please dont publish this comment if it does need approval..nice meeting u hanis.. ^.^

    ReplyDelete
  40. tengok orang macam tak mandi tapi nak memasak ini memang membahagiakan. T_T

    serius, gambar-gambar begini lebih dekat dengan hati. mujur tak ada bau.

    *terus bookmark page. teehee.

    ReplyDelete
  41. miracle mask is the solution!!! just try it

    ReplyDelete
  42. hai..sudah lama u post..tp i baru nampak...sy dulu pon ada masalah muka berminyak n whitehead...tp setelah sy mengamalkan pengambilan double stemcell setiap ari..smua masalah itu dah hilang...dulu sy ada cuba bnyak produk..tp smua tdk memberi kesan...namun setelah mkn double stemcell smuanya hilang..jika nak order produk ni boleh order dgn sy... ni nbr sy 017-4046475 (miza)

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!