Friday, January 8, 2010

Perpisahan tidak pernah mudah


Aku bangun hari ini dengan kesedihan melampau. Kesedihan yang tak dapat aku bendung. Umpama terpaksa merelakan diri melepaskan seorang jejaka pergi untuk terbang ke German dan belajar ilmu kejuruteraan. Eh. Bukan umpama, memanggg. Oh tidak. Nabil please don't go. Sedikit selfish di situ aku tahu. Tapi Nabil, weh aku tak bersedia. Aku tak terbayang kau takde kat Malaysia. Selama ini walaupun aku tak sentiasa bersama kau, at least aku tahu, yang kau berada di sesuatu tempat di dalam Selangor (paling-paling jauh pun Genting ah) di Malaysia dikelilingi bangsa 1Malaysia. Nanti kau kat sana, bahaya! Jangan pergi!



Siapa nak teman aku pergi event dan sama-sama teruja pilih baju apa nak pakai, lepas ini?! Siapa nak buatkan blog assignment aku bila aku tak sempat reach deadline?! Siapa nak belanja makan tempat best-best bila birthday aku nanti dan spend tiga hari bersama berturut-turut tanpa jemu?! Siapa nak pergi Istanbul belikan aku gelang tangan lepas ini?! Dahlah bila kau tanya aku nak apa, aku bagi deskripsi penuh spesifikasi akan gelang tersebut haha sabar jelah kau dengan aku. Oh oh siapa sanggup sabar dengan aku lepas ini??! Kau lah salah seorang yang precious dalam hidupku yang susah sangat nak kecewakan aku. Yang perkataan 'No' adalah perkataan terakhir kau akan pilih nak bagi kat aku, just because kau tak sampai hati. Nabil :(



Aku jadi orang yang tak berapa liar pun sebab ada kawan macam kau. Yang ada dengan aku dari aku Tingkatan 2. Kita selalu have fun the lamest way. Itulah signifikannya hubungan persahabatan kita. Sedihnya kawan aku yang sorang ni nak duduk jauh dari aku. Kawan aku yang selama ini ada dekat. Yang ada nak tolong aku segala macam jenis pertolongan. Dan sokong aku segala macam jenis sokongan. Nabil :(



Kau punya kesempurnaan, sampai kau jadi back-up plan setiap seorang dalam geng kita haha. Memang husband material siot kau. Nanti kat sana kau jaga diri. Aku tahu kau pandai jaga diri, tak risau sangat. Kau dah cukup matang. Kau tak perlukan kami lagi. Nabil :(



Siapa nak teman aku jadi racially confused dan pakai contact lens warna-warna Mat Salleh lagi lepas ini?! Fine.


Siapa tak kenal Nabil, meh baca surat I pernah bagi kat dia waktu kami muda-mudi dulu teehee.


Aku ingat lagi masa aku baru masuk sekolah. Budak baru, kampung sikit, tapi masa tuh aku ingat aku paling hot dalam Selangor. Encik Musawir kenalkan kita dengan menyuruh kita ambil apebende buku ke lcd punye bende ntah kat dalam kereta dia. Kau pun sembang2 ngan aku masa kat tangga dalam perjalanan gi kereta bapa kawan baik kita. Dari situ bermulalah babak hidup aku yang melibatkan kau, Nabil. Aku tau yang kau dulu minat aku. Iz pun tau yang kau dari dulu minat dia dan aku. Dan kita dua-dua tau yang Meon minat amat sangat kat aku. Tapi aku tetap dengan kau (sebagai sahabat handai je ah) dan menolak cinta Meon meskipun Meon ada muka iras kau, atau, sebab dia lagi tua dari kau, kau yang ada muka iras dia. Ya. Walaupun aku rasa muka kau lebih kepada Khai Dambaan Pilu. Nabil, kau seorang je yang paham kemalasan aku nak buat kerja sekolah. Setiap pagi, sebelum aku sempat tanya lagi, kau dah bagi buku Matematik 3 untuk aku tiru. Kau memang prihatin. Selalu kalau ada projek, aku pasti takkan pilih nak kumpulan dengan orang lain selain kau, sebab aku tau kau akan buat semua kerja. Kau memang rakan hebat. Nabil kau sangat pintar, otak cerdas, minda luas. Aku kagum dengan kau. Aku tau kau selalu makan kismis, sebab tu kau pandai, tapi takpe. Aku nak kagum jugak. Nabil, kalau satu hari nanti kau dah jumpa perempuan yang kau nak jadikan makwe, aku harap aku dapat kenal dia. DAN TANYA DIA EH BONGONG KENAPA KAU PILIH LAKI NIH. Eh tak tak. Salah. Tu dalam hati je. Nabil, aku ingat lagi kau, dengan sifat rendah diri dan pemalu kau. Malu nak buat ujian oral bahase inggeris, malu nak pakai hensem lebih sikit, malu nak buat2 jadi pakwe aku untuk halau Meon gi maen jauh-jauh. Nabil, aku takkan lupakan kau, kawan aku yang paling baik (kategori lelaki). Aku takkan lupakan kau sebab bila bapak aku beli Berita Harian muka Khai ngan Rosma selalu kat cover. Aku takkan lupakan kau sebab bila kau balik nanti, mesti aku nak suruh kau bawak belanja makan sate Kajang ke apeape. Nabil, kau selalu buat diri aku rasa macam lawa. Selalu aku rasa sorang2 je. Tapi bila aku dah jumpa kau, kau lebih yakinkan aku. Kau selalu nak aku jadi peragawati. Kau percaya pada aku. Kebolehan aku. Nabil, terima kasih untuk segalanya. Terima kasih untuk memori ini. Marilah kita (okay aku tau ayat "marilah kita" ni bunyik macam dikir barat sikit tapi kau baca ah dgn nada biasa je) dewasa bersama. Nabil Aizat, kawan baikku, bekas ahli kelab boling Sekolah Menengah Kebangsaan Seafield.


Kelakar doh baca balik surat ini haha. We were so young! Sedihnyaaa. Hesh nasib baik aku dah ada Abe Karim.




Karim.

110 comments:

  1. mesti nabil menangis baca ni. or maybe hanis menangis masa tulis ni. heh. tc nabil =)

    ReplyDelete
  2. sgt sedih bila berjauhan dgn kawan yg rapat dgn kita:)

    ReplyDelete
  3. xpe...sementara je cik hanis...hehehe...nanti balik jangan tunggu nabil yang masuk minang...cik hanis terus masuk minang nabil..hahaha....ok?

    ReplyDelete
  4. Saya tak ada kawan macam ni pun..

    ReplyDelete
  5. haha..comey jer surat tuh...cam sweet..=)

    ReplyDelete
  6. sis hanis,dun worry..dye pegi sekejap je kn??
    =)

    ReplyDelete
  7. lucky hanis ade gud frens. wish i cud have one. baik inyer nabil itu. gud luck nabil

    ReplyDelete
  8. salam singgah..

    bet0l tuh perpisahan sgt2 ah sedih.
    tp dah nature kan pertemuaan msti ade perpisahan.
    tp ni kan perpisahan jp jek.
    ley contct2 pe bile windu!
    so chill yea sis, jgn seday2! huks~

    ReplyDelete
  9. hmm sedeyhnye..
    mesti sgt besh ade kawan mcm nih..

    but sometimes kita kna lepas dea pegi jauh,but at the same tyme kita same tao kita syg dea..

    kn?

    be strong sis.

    ReplyDelete
  10. Woah,. Ayat power siot~ dia pegi belajar tu.. hehe..

    ReplyDelete
  11. I'm that guy lah masa skolah dulu. sama je. selalu jadi bahan cover line kwn2. hey! good job on the blog. I dah lama x baca. Dah mcm cerita dah ada=)

    ReplyDelete
  12. betul ke ni u xde pape ngan nabil??hehehhe..
    anyway, selamat pergi dan selamat kembali to Nabil..

    ReplyDelete
  13. sedihnyer bl kwn nk tgglkan kte...tp ok wat hanis,abe karim hensem 2..hehe

    ReplyDelete
  14. adeh sdeynye on behalf of u hanis...

    ReplyDelete
  15. alamak....sedihnya....

    nanti u kumpul duit, u pegilah lawat nabil kat german... kan kan kan....

    ReplyDelete
  16. Huhu..
    sedih nya nabil da nk fly german..
    sabar ye hanis. memang dalam life ada pertemuan dan perpisahann..

    ReplyDelete
  17. Owh..terasa kesedihannya..sob!sob!

    ReplyDelete
  18. dun worry, ramai abe ada keliling hanis. :P ohoho, lagi2 lepas masuk paper..wohooo.

    ReplyDelete
  19. haiyoo..jgn sdehh2..t leh jpe lg kn.. :)

    ReplyDelete
  20. Eheh, syg.

    Karim lagi kacak pe.
    be cool , senyum supaya terus comel~

    ihik, surat tu memang lucu owh, tet;p

    ReplyDelete
  21. kwn yg phm kita mmg ssh nak cari
    then bila da dpt, kena bpisah tu, mmg sgt sgt sgt ssh
    huhuhu
    tp ala, don't worry
    fb, ym, skype kn ada
    hehehe
    =)

    ReplyDelete
  22. his face does look like Khai AF la..

    ReplyDelete
  23. biar laa dier pg ke german..
    dier xkn lupekn hanis pown..
    nnt dier lh beli hadiah or benda utk hanis kat sane yg xde kat msia..
    ;))

    ReplyDelete
  24. sedihnye..tp takpe..ym kan ader..... so tetap akan dekat di hati.... tp surat tu comel.. tuk nabil slamat jalan...utk hanis..slamat menempuh hidup tanpa nabil..eh tak pe, abe karim tu hensem...

    ReplyDelete
  25. perghh mcm surat cinta dah hehe :P

    ReplyDelete
  26. bertuah nya nabil hanis zalikha buat hot entri pasal dia

    ReplyDelete
  27. alahai hanis cumil...mmg sedeyla bile bsfren nk g jauh...da la die sllu support u ..iskh.... -_-

    ReplyDelete
  28. first person yg comment..he3
    touching lar hanis..sabar erk..setuju sgt ngn title entry 2..
    "perpisahan tidak pernah mudah"

    ReplyDelete
  29. wahhh sdehnye baca entri ni!
    sebak weh!
    memang susah nk cari org cm Nabil nowadays. You're very lucky to know someone like him :)

    Goodluck Nabil! Gi German nanti jangan lupa nak balik Malaysia tau!!
    Bon Voyage~

    ReplyDelete
  30. erk hamis, nabil nk g mana? huha huha huha, lmbt pikup (--.")

    ReplyDelete
  31. o sedihnya.Boleh tak nak menitiskan air mata perpisahan untuk nabil jugak?

    ReplyDelete
  32. Speachless! Hmm.. Tapi entry yang comel dengan kesedihan..tsk tsk..
    Hopefully kamu akan menjadi sahabat dunia akherat! Ameen..

    ReplyDelete
  33. Nabil Aizat mesti nangis lepas baca posting ni, kan?

    ReplyDelete
  34. pernah baca surat itu dulu. haha ;]]

    ReplyDelete
  35. demmit...karim benzema...

    oui..oui..

    ReplyDelete
  36. Penantian itu satu penyeksaan,
    Perpisahan itu tidak pernah mudah.

    Rindu...RINDU...dan tetap rindu akan kau. Namun demi cita-cita kau itu...

    Bertemu dan berpisah adat/lumrah manusia biasa sahaja.

    Susah hati tinggalkan kawan & sahabat handai. Itulah kawan sejati. Nabil, teruskan cita-cita kau itu.
    Ilmu kejuruteraan adalah satu bidang yang sangat menarik dan perlu didalami dengan hati yang tabah. Because every problem occur sure we have engineering solution.That make us interesting. Set your target next time i panggil engr. Nabil dalam lima tahun kelak.

    ReplyDelete
  37. omg2...hanis..im so touched...aku baru perasan bler bukak...busy..last minute kind of thing..tsk2..thanx so much for commemorating out sweet moments together..yg penting kena keep in touch, honeyzz..owh teringat cara kaw eja time muda2...

    ReplyDelete
  38. sedih ada..suka pun ada bila baca blog u arini..apa2pun dont worry be hepi kay...nabil takkan lupakan kawan yg best giler mcm u....

    ReplyDelete
  39. wow. If I'm Nabil, I'm gonna feel like a ____ for a whole another reason.

    Being THE He-Is-Just-Friend-Guy.

    Oh...

    Husband material, BUT not exactly boyfriend material. touché...

    ReplyDelete
  40. sedeynye...
    gudluck 4 nabil..
    n hamis n the gang..
    perpisahan itu perlu ntk mjadikan kite matang kdg2..

    ReplyDelete
  41. does this mean that u be single again ? hehehe.

    ReplyDelete
  42. wah nabil!
    habis tertanggal contact lens dia baca post ni.. nanges2 nnt tak nak fly!
    haha

    ReplyDelete
  43. Nak kawan macam tu...
    Nak balik fom 2 lah buat iklan cari kawan~

    ^_^

    ReplyDelete
  44. amatlah sedih sampai tak menangis.

    ReplyDelete
  45. sweet entri for nabil.... nabil, pls jgn lupakan hanis bila jumpa mana2 pompuan jerman nanti...

    hanis, akak dulu ada besfren mcm nabil...n dia dah jd suami akak pun!

    ReplyDelete
  46. oh bestnye ade kawan macam Nabil Aizat.

    Kak Hanis,kirim salam kepada beliau dan semoga beliau selamat berada disana.

    ReplyDelete
  47. anis, i'll never knew u were from seafield..
    we from same skol..
    no wonder u look so familiar..
    skola rndh n mnegah seafield sme2..
    u spm wht year??
    i spm 2005..
    mayb i senior u kot...

    :))

    ReplyDelete
  48. oo..ok la tu..D'lla..aritu bye2 tunang g UK..lg sedih tau..kt airport skali mama dia pn nangis.mmg asyik nangis la bila teringat.selalu jumpa sms call..dh xboleh sgt..dia balik pn setahun sekali..seksa ooii tahan rindu..kuatkan semangatmu!kalo rindu peluk teddy..

    ReplyDelete
  49. semoga persahabatan korang berkekalan.. :)

    ReplyDelete
  50. semesti nya nabil akn tsentuh wlupun ade gmbar karim last² :P

    ReplyDelete
  51. die pergi utk masa depan die. just redhakan je. wish him luck n jgn sedey2. die bukan nak jadi orng sna pun. lain la kalo die tersangkut dgn pempuan sana =)) harap hanis jgn jeles la. hihihi

    ReplyDelete
  52. :)
    sweet
    entry yg sungguh smpoi dan dr hati~

    ReplyDelete
  53. nasib baik abe karim ade yek
    tapi abe karim selalu sibuk
    bermain bola

    ReplyDelete
  54. Semalam terjadinya satu drama di Airport :(

    ReplyDelete
  55. haha sabo2 hanis..xkemana abang nabil kita tuh..ceh ckp cam aku kenal je nabil tuh..haha

    ReplyDelete
  56. punyalah i scroll down untuk pastikan u buat lawak sengal letak muka jimmy last sekali ganti nabil. hahahahaha~ :D

    okey, mission failed. :DD kahkahkah

    ReplyDelete
  57. Bila ada dekat, rasa mcm biasa je dan tak pernah hirau sangat. Bila dah jauh, baru everything datang hit you hard.

    Great, kau jumpa seorang kawan.

    ReplyDelete
  58. take care nabil!.. (^^,)

    eh2, drama apa terjadi dear?.. kongsi la..

    ReplyDelete
  59. sangat stuju bile u ckp kdg2 kita jd xliar sgt sebab ade kwn yang baik back up kite..

    ReplyDelete
  60. Drama apa yang terjadi. kongsi lah sama kita orang semua.

    ReplyDelete
  61. i wish i could have one macam nabil :)

    ReplyDelete
  62. nsem la beliau..
    wakakaka..
    tgse gak khilangan dia..
    uhuks3..

    ReplyDelete
  63. so sweet! takpe2, orang kate jauh di mata, dekat di hati :)) a lot of ways to keep in touch nowadays! it will look like as if he never gone to germany pun.

    ReplyDelete
  64. I ada kawan cam Nabil gak.
    Nama dia Alif (perlu ke mention nama? haha). Dia pun g oversea gak blaja. New Zealand.
    Dont worry lah Hanis, still bleh contact thru fb, ym. Owh,kitorg slalu ym..calling..calling..haha..
    Everytime dia balik, I akan hangout dgn dia, tgk muvie. Sampai kawan lain ingat kitorg couple, hahaha, padahal kawan je.

    ReplyDelete
  65. Aiyoo gurl! In love , meh? Ingatlah yang setiap perjumpaan ade perpisahan (T_T)...

    NEway hanis, smoga perpisahan ini satu perpisahan yang tidak kekal.. Well, unless if God loves him more than you do.... NEway, hope you guys will stay in touch, like forever (0f course lar tak yah taip pon x per)

    (1st time typing full in malay, sounded stupid, but I'm sure I'm gonna get used to it... (^o^)

    ReplyDelete
  66. Salam

    Boleh link exchange?
    Blog Hanis dah dimasukkan ke senarai Blog Personaliti

    MY ADHA
    http://myadha.blogspot.com
    http://myadha.com

    ReplyDelete
  67. i tunggu entry pasal kat airport tu hanis..

    ReplyDelete
  68. hmmm...
    OMG
    benzama?????
    why?? why?? why??

    ReplyDelete
  69. Sabar tu.. Perpisahan sementara je.. Kalau jodoh tak ke mana..
    :)

    Blog Zool

    ReplyDelete
  70. Owh dear hanis...im truly sorry bout the incident at the airport..u were just late by 10 minutes after I entered the gate...tsk2..serious aku sedey geela time tu..i dunno wut to do..i really appreciate haiqal and ur effort to send me off to germany..sayang korunk...kita sngt perlu skype dan ym dan facebook...thanx for everything hanis..will be missing u so much...can't explain my life without u..someone who has brought such a big influence intp my life..I won't forget u hanis...thanx again for the lovely post...T_T.

    ReplyDelete
  71. He sounds like the best friend I had when I was 6 :')

    hanis jgn sdeyh skype ada! tehehe
    luck to nabil too.

    ewahhh I speak like we're mates lah..

    ReplyDelete
  72. la..hani syahida i tunggu u belanja i makan sate kajang... haha

    ReplyDelete
  73. wow.. karim benzema.. haha

    ade pulak ek gmbr dia posing ala2 model.. haha

    mcm tu la org kampung i.. haha :p

    ReplyDelete
  74. pertemuan dan perpisahan adalah lumrah kehidupan...kn hanis...

    ReplyDelete
  75. menarik la frenship ur ollss.terase seperti membaca novel pula.jgn sedeh la hanis,so korg x sempat jumpe r.opp, sedeh part tu ok..

    pass ni wat novel lak ek.confirm beliii punyee.soo touchhh

    ReplyDelete
  76. aku teringat kata2 salah seorang sifu2 aku:

    "kadang2 dunia ni tak adil..tak semua yang kita nak kita boleh dapat....tu yang adenyer saya dan adenyer Angelina Jolie"
    - slh sorang sifu aku

    tp yang pasti Tuhan itu Maha Adil...=)

    ReplyDelete
  77. takpe. boleh pesan dia beli bbrg2 best kat sana (*

    ReplyDelete
  78. Assalamualaikum hanis.
    hanis,sory d atas pemergian nabil ke german ye dan sory jgk klu comment ni xsesuai.sorry sgt2.sy nk minta tlg kat hanis.sy ada join bisnes jual topup prepaid.selain jual topup,bisnes ni memerlukan sy mencari agent2 baru untuk kembangkan networking sy.tp dah 3 thn join,susah btl nk cari agent baru supaya join.adalah sikit je yg join.jadi,tujuan sy menulis comment ni kt hanis(xtau cara laen nk cntct) nk mntak tlg hanis briefing sikit pasal website replika saya bila2 ada masa terluang.just promote je website ni http://prepaid4u.net/?id=mr_azr kt page hanis.hanis ckp la sape yg nk cuba ceburkan diri dlm bisnes prepaid kecil kecilan, bole la bukak website sy tu.sy harap sgt hanis dapat tlg saya
    dan anggaplah pertolongan yg hanis beri ni untuk menolong sesama islam or menolong seorg kawan maybe(wlupun xkenal).tq sebab sudi bace.dan lagi 1,mtk tlg hanis juga, xpayah la approve comment sy ni.segan kalau org bace sy merayu rayu mcm ni.gud luck utk kerjaya hanis dan pelajaran hanis.semoga pertolongan yg hanis berikan ini dibalas tuhan.amin.

    ReplyDelete
  79. 'Melepaskan bukan bermakna aku melupakan, Merelakan bukan bermakna aku membiarkan. Aku 'membebaskan' supaya akhirnya kau akan kembali lagi.'

    *Yeppi*Yeppi*

    ReplyDelete
  80. mmmm..sweettt sgt entri kali ni...hanis ...im your silent listener...(mendengar lebih dari membaca)..=) hanis bz yer..ader maser reply email saye k..t.cre

    ReplyDelete
  81. Kawan-kawan adalah macam bintang, tak selalu nampak tapi selalu ada. ;)

    ReplyDelete
  82. 0h...bestnye ada kwan baekk kan? mcm nabil n hanis,, s0 sweet.. hope,, 1 hari nnti saya jgk dpat kwan mcm hanis.. saya d0akan awk tabah m'harungi hdup awk tnpa nabil d dpan mata tp d dpan skrin lpt0p.. (:

    ReplyDelete
  83. la ingtkn sape la abg karim tu...upenye abg Karim Benzema...daaa...nk botak gak la cmni...

    ReplyDelete
  84. Ahhh, we have the same story. My best friend is currently in Heilbronn, Germany. After this working there too....i know how u feel bebs....

    ReplyDelete
  85. chomeyll surat tu..

    gud luck & all the best nabil!

    ReplyDelete
  86. SMK Seafield? May I asked what year? Tenkiu ...

    HBUG

    ReplyDelete
  87. wahh..swet gler lah klu ader kwn cm nabil tue.
    n then surat tue memang c0mel..

    friend forever!

    tc hanis!

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!