Friday, January 15, 2010

Saya Nak Cuti (Sangat!)


Dengar sini wahai orang ramai! Teringinkah anda untuk ditaja bercuti ke luar negara? Apatah lagi percutian anda itu dirakam untuk dipertonton kepada satu Malaysia? Dalami ayat saya satu persatu dan bertindak segara. MAS mengadakan pertandingan Saya Nak Cuti! Siapa nak cuti? Saya! Cepat ulang apa saya cakap. Siapa nak cuti? Saya! Okay saje je, takde dalam mekanisme pertandingan pun suruh ulang cakap Hanis (-_-“)


Hesh saya sendiri sangat teringin nak sertai. Mari bincang mekanisme pertandingan ini. Calonkan diri sendiri atau sesiapa yang layak untuk dapatkan hadiah percutian, dan pilih mana-mana destinasi di Malaysia atau ASEAN. Buat karangan sepanjang 350 perkataan kenapa anda harus diberi peluang bercuti dan apa yang anda idamkan. Hantar gambar calon tersebut dan berdoa untuk menang! Sungguh senang.


Apabila sudah berhasil menang, dapatlah bercuti! Di samping percutian selama 4 hari, 3 malam anda akan dirakam oleh abang-abang Astro Ria kerana anda berpeluang menjadi pengacara rancangan percutian sendiri yang akan disiarkan di channel 104 Astro Ria.


Pasti tertanya-tanya apekebenda membebel tapi tak beritahu mekanisme betul-betul. Kat bawah adalah tiga fasa-fasa pertandingan Saya Nak Cuti yang penting:


Haha, three easy fasa sebelum you’re on your dream vacation and jadi hos rancangan percutian sendiri. Jadi, korang cepat pergi klik www.mastraveller.com sendiri. Daftar dan hantar! So simple. Nah iklan.





Sekarang let me show you a mock entry (contoh karangan penyertaan) by me.


Ke hadapan syarikat penerbangan terulung Malaysia bernama MAS,
Wah pandaikan saya bodek? Baiklah serius sekarang. Saya amat sangat paling teringin sungguh untuk bercuti ke Bali. Tak rugi awak pilih saya kerana nanti bila mengacara rancangan itu, saya pasti banyak membebel sehingga tiada ruang untuk iklan maka semua orang suka tonton kerana tiada siapa suka iklan kecuali kalau ada muka Maya Karin dalam iklan tersebut. Bali menjadi destinasi pilihan kerana t-shirt I ♥ Bali sungguh berpengaruh terhadap minda saya. Malahan, semua orang telah ke Bali maka agak sadis untuk saya mengaku tidak pernah lagi ke sana. Beri saya peluang ini. Selain itu, saya juga ingin berjinak dengan sukan menyelam, bukan kerana ingin diajar penyelam professional yang sangat kacak dan berdada bidang, tetapi semata-mata untuk melihat keindahan dasar laut dan hidupan akuatik yang ada. Makanan di Bali juga kedengaran sedap-sedap belaka. Saya memang suka limau barli. Eh ada kena-mengenakah? Baiklah, saya memang suka makanan laut segar maka setelah melihat keindahan mereka di dasar laut, memang wajib tangkap untuk dijamah beramai-ramai. Malam-malam bolehlah saya jalan di tepi pantai seorang diri menikmati limpahan cahaya bulan dan tiupan angin monsoon ke rambut. Pemandangan di sana kan memang tidak dapat digambarkan dengan kata-kata? Maka saya tidak akan cuba gambarkan pun. Nanti kita pergi sana dan kita rakam terus tunjuk kepada keluarga di rumah. Oh tidak ketinggalan juga peluang untuk membeli perabot rumah dan barang hantaran yang murah di sana! Pasti rambang mata dan nafsu. Perabot rumah dan barang hantaran?! Ala beli jelah dulu kemudian simpan dalam setor sehingga ada yang datang meminang T_T Menyentuh perihal budaya, saya selalu dengar Bali ada wayang kulit yang mengasyikan. Boleh saya tengok sendiri dan bergebang pada rakan-rakan sepulangnya saya ke tanah air! Eh mungkin patut berhenti sekarang takut-takut usaha saya mengarang sambil berangan sia-sia kerana telah melebihi 350 perkataan dan menjadikan entri terbatal. Akhir kata, pilih saya sekarang penat dah ni taip. Oh lupa kena sertakan gambar ya?


Saya sudah nyatakan saya memang gemar makan. Belek menu pun khusyuk bagai membaca novel Bukit Kepong. Credit: Candid oleh emak.

95 comments:

  1. confirm la cik hnis yang akan dapat bercuti...heeee

    ReplyDelete
  2. anis,
    Karangan sangat cute tp klu antar kena tukar gambaq yg lebih ceria.. gambar ala2 nak sgt cuti ke bali..

    ReplyDelete
  3. hanis bali mmg best
    tp yg xbest ssh nk cari mknn halal
    80-90% beragama hindu
    yang halal cume nasi padang jelah

    ReplyDelete
  4. candid oleh emak
    siap ada tangan saper tuh?

    ReplyDelete
  5. Candid emak ada tangan waiter haha. Oh saya juga dengar akan populasi penganut hindu di sana. Nasi padang is the way to go!

    ReplyDelete
  6. haha sangat amat paling klaka sekali...

    ReplyDelete
  7. wahhh...kena bersaing ngan cik hamis jalikha lah nampaknya...

    ReplyDelete
  8. Hi there,
    I would like to introduce you to the latest must-have chic item.
    Handbag Hook.
    Please visit http://myhandbaghook.blogspot.com to learn more about it.
    Many thanks.

    ReplyDelete
  9. karangan sungguh berdaya saing. kompem ta bley celen. haha

    ReplyDelete
  10. "Saya memang suka limau barli" *ROFLl*
    ahahahahaha

    ReplyDelete
  11. OH SUDAH TENTU MAS AKAN PILIH U HANIS!GILA BEST KARANGAN..MESTI DRG TEGELAK2 BACE..HAHAHA

    ReplyDelete
  12. salam hanis..

    kalau hannis yang jadi host itu program memang best la..

    ReplyDelete
  13. im sorry cik hanis coz u have lost! i will win this comp.. terima kasih kerna kaborkan pade surat kabor eh.. pade saye. dan bukan karina kapor. memalui eh.. melalui blog anda.

    ReplyDelete
  14. PASTI MENANG! Kategori Karangan "LAWAK GILEE VAVI". Silap2 setahun MAS hantar you ke Bali dengan hadiah tiket pernerbangan pergi tak balik-balik..

    p/s: This blog adelah sebab kenape saye malas bekerja. Sile rase bersalah sekarang. :P

    ReplyDelete
  15. Hanis tolongla wat karangan untuk saya supaya saya menang... :'(

    ReplyDelete
  16. pasti menang punyo hanis...
    erk888


    erk888.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. nak g bercuti jugak...tp xnak jadik host bole?...

    ReplyDelete
  18. harap kita sama masing2 berjaya menuju ke destinasi 'saya nak cuti'

    nk tido dah. Zzzz

    ReplyDelete
  19. alaaa nak jugak..tp kalau menang maluuu..sbb abang astro rakam video pastu satu malaysia tgk... malu malu maluuu... (lom apa2 dah menggelabah mmg konpem MENANG)..hehe.. neway gud luck!

    ReplyDelete
  20. hey.. im not gonna publish my entry in my blog..

    ReplyDelete
  21. hahahha. comel je karangan tersebut. harap anda menang ye!

    u r not serius about menghantar karangan tersebut tu kan? hoho

    ReplyDelete
  22. Baik...Mr Hanis akan bersaing dgn Mrs Hanis utk jd pemenang.
    Utk Cik Hanis, sy akan menang kerana sy dilahirkan dgn bakat menulis...hehe

    ReplyDelete
  23. saya pun mahu bercuti...Saya mahu ke Sabah...Ble makan ikan bakar best ...

    Ada Apa Dengan Hanis Zalikha

    ReplyDelete
  24. awak language best la! saya suke!

    ReplyDelete
  25. boleh x kalau menang tapi x mo dirakam?

    ReplyDelete
  26. ambil bahagian tak semestinya kena menang.yang penting ada usaha dan kehendak. dan kejayaan tu akan datang dengan sendiri .

    ReplyDelete
  27. I Nak G Bali Lagi... WWwaaaaa......

    ReplyDelete
  28. Kempen Cuti-cuti Malaysiakah ini? hahahah. Tenangkan fikiran sila pergi bercuti dan sertailah apa-apa pertandingan di samping dah tanggungan serba sedikit...

    ReplyDelete
  29. haha hanis ney agak sengal juge..ngehh
    tp gambar hanis xmnarik..
    ptotnye tunjukkn gambar hanis memakan limau barli pasti akan terus jadik pemenang.. =)
    *comey karangan

    ReplyDelete
  30. hanis..
    kak kechik doakan awak menang.

    go hanis go hanis.kepak kepak.
    ok ternyanyi lagu si manja kini pula..

    wish u luck sayang..

    ReplyDelete
  31. haha...anyway karangan itu dpt A++

    ReplyDelete
  32. hanis,kalau betul mau ke Bali,dan dapat ke Bali nanti,jangan lupa pilih hotel yang ada buat aktiviti bungee jumping.best woh!

    ReplyDelete
  33. sy pun nak cuti!!!!!

    cape verde jom!!!

    ReplyDelete
  34. sy pun nak cuti!!!!!

    cape verde jom!!!

    ReplyDelete
  35. sy pun nak cuti!!!!!

    cape verde jom!!!

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  37. good luck dear.kalau menang,nak ikut g bercuti sekali leyh .hahaha.

    ReplyDelete
  38. nnt uni doa hanis la jadik host tuh.baru syok owh.hek2
    gud luck doe~~

    ReplyDelete
  39. kamu buat aku tersenyum setelah satu hari mencuka... :)

    ReplyDelete
  40. ha, kepada cik hanis..
    pegawai dari syarikat MAS ada call saya tadi, dia cakap yang cik hanis berjay dalam pertandingan tersebut..so, apa lagi, bungkus pakaian semua dan dengan penuh senyuman ala-ala senyum kambing terus lah bergerak pergi ke KLIA disana akan ada orang menanti anda iaitu, orang yang jaga kaunter tiket..haha..jangan marah ye cik hanis zalikha..
    anyway, karangan anda sungguh mengasyikkan sehinggakan saya turut tersesat didalam angan-angan anda itu..
    karangan anda dapat A..^_^

    ReplyDelete
  41. wooo, cik hanis memang top lah.saya pun baru je dapat link ke sini, tu pun member yang bagi..
    by the way, why u tak letak tips-tips untuk menjadi pelajar yang cemerlang ha??..
    ke saya yang masih tak tahu yang tips-tips tu memang dah kat page u..

    ReplyDelete
  42. cik hanis mmg klako..kalo aku jd juri sure aku bg ko memang..opss tershasul..."MENANG' hahahah

    ReplyDelete
  43. huhu,.
    kalau la aku punye kepandaian menulis...

    ReplyDelete
  44. ur pitcha tuh dekat pavi kan?
    I saw u that day
    Your mom cantik sangattt *_*
    Her daughter also;)

    ReplyDelete
  45. Muhahahahaha seems like you would have to battle it out with me..

    (-___-'') that would be a dream come true for me though...

    Ala nak msok gak hanis!!!! Bley lar bley lar bley lar ok stop begging...

    Nanti klau menang mintak produser bwak guest host, & tiap2 ep. letak muke saya sbb nk msuk tv n this idea is genuinely mine so i have the right to be it hahahaha LOL jk...

    ReplyDelete
  46. Hanis,ari tu kata nak bagitau tips nak buat duit via internet.. dah lupa kerr:P

    ReplyDelete
  47. wahh..nk pg bercuti?mesti dpt...lgpun blog terhebat nie..

    ReplyDelete
  48. ko g makan umah ashraff sinclair sudehhh....

    ReplyDelete
  49. Best nya kalau dapat cuti free kan.. Saya nak gi Jepun.. Tengok camne mangaka buat komik.

    Zool Ligakampung.com

    ReplyDelete
  50. hanis jgn salu p bcuti
    blajar2
    hehe
    pdhal hanis deans kot
    xperlu da nsht cenggini
    =)

    ReplyDelete
  51. haaaaahhh!karangan tu memang kelakar.adik2 bwh umur sila jgn ikut yee!
    hee~ :D

    ReplyDelete
  52. hanis..menang2..datang germany cepat..haha..

    ReplyDelete
  53. novel bukit kepong? hahaha dah lama tk dgr. isn't that bahan bacaan for spm right? it sounds familiar.... god, i feel old! agagagaga.

    ReplyDelete
  54. wow....

    ramai nak g bali...

    saya pon nak g bali juga....

    besh kan kalau dapat g bali..

    asyik makan buah limau bali jer....

    ReplyDelete
  55. Wou!! Bestnya, ada had umur ke?? yalah orang tua teringin juga nak bercuti..acah ajer.Silalah lawat blog saya yangazmah.blogspot.com

    ReplyDelete
  56. Dah tentu tak lepas... Kena tahan kat airport dulu, PTPTN dah beres? Salam ukhwah by me...:-D

    ReplyDelete
  57. apa la beshnye Bali tu?
    i dah pegi lebih 10x dah... boring je.
    =)) kakaka

    ReplyDelete
  58. saya nk bercuti jugak....nak....=)

    p/s:anis...klu dpt bercuti 2 jgn lupe bwk kami ek...hehehehe.....

    ReplyDelete
  59. wow..good luck dear..
    awak mesti boleh dapat punya..
    at least top 12..

    ReplyDelete
  60. selamat berjaya hanis :)
    tp saya rasa awak ada salah ejaan jika saya tidak silap . bidang atau badang awak nak katakan ? ;)

    ReplyDelete
  61. Emmm kalau nak ikut sekali boleh ?

    ReplyDelete
  62. Wow!..cuti - cuti malaysia..huhuhu
    hai cik hanis i review ur blog and we need ur support..
    From :~ JohnyTim.Blogspot.Com

    ReplyDelete
  63. http://sensualalingerie.com/sensuala-calendar-girl/cool-stuff/blog-contest/

    nah,since ure interested in contest and all..this might get u excited too.

    ReplyDelete
  64. a cool & selamba punya karangan..
    Erm.. mesti susah nk challenge ur karangan..*sigh*..

    Anyway, i pun nk sgt cuti.. pls MAS (Most Adorable Syarikat.. )Hehe.. bodek..

    ReplyDelete
  65. saya br bt acount blog..

    http://sarahzulkefli.blogspot.com
    feel free to follow..tq

    sila bg tunjuk ajar..hehee
    :))

    ReplyDelete
  66. haha,hope that u'll have a nice vacation hanis,haha

    ReplyDelete
  67. i hope that u'll have a nice vacation hanis,haha

    ReplyDelete
  68. hahaha.i like i like! gue pasti akn mengalahkn kamu =)

    ReplyDelete
  69. haha.i like i like! gue pasti mengalahkn kamu =)

    ReplyDelete
  70. good luck...essay yg menarik...saya sudah hantar juga...hehe

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!