Saturday, January 23, 2010

Solekan/Make Up Pengantin





Ya, mama pernah menjadi mak andam suatu ketika dulu. Waktu I masih kecil comel lote, selalu pergi bilik mama dan daddy, godek baju dan aksesori pengantin dalam almari mama. Ingat lagi bajunya bewarna kuning diraja. Dalam hati I, "Eh harap-harap tak perlu pakai baju kuning terang gemilang ini apabila aku kahwin nanti". Mungkin itu adalah doa, sebab itu tiada anak raja pinang *tiba-tiba.




Kini mama nak ceburi kembali bidang yang dia memang pakar, bidang solekan. Selama ini adalah juga dia menceburkan diri, tapi hanya terhadap muka anaknya si sepet ni ha, dah boring dah dia.




Dulu waktu saya masih giat bermodelling, kan selalu jumpa dengan pelbagai jenis mekap artis. Kajian menunjukan (kajian diri sendiri), orang yang cantik akan mekap dengan cantik, I dont know, it's like that really. So waktu model lain buat bodoh je tak kisah siapa mekap, I sibuk nak chop mekap artis mana I nak. Pilih mekap artis yang paling lawa/hensem.




Eleh nak cakap mak dia cantik, mekap cantik lah tu. Hehe alamak tahu pula niat saya, malu I.





Lihatlah perempuan sepet tiada daya tarikan ini boleh ditransform menjadi mata besar dan bibir munggil.



Scha and I at the Film Festival Malaysia. Ya, mama lah mekap artis saya selama ini. Semua event segala. LIHAT TIBA-TIBA MATA BESAR WAH WAH WAH. Terus tak kenal.





Sebenarnya mama suka mekap natural look, tak suka tebal-tebal, tapi nak buat macam mana dah anak dia muka memang patut tepek mekap banyak-banyak T_T Maka kalau nak mama mekapkan di hari persandingan atau pertunangan anda, tebal atau natural look, bolehlah call mama. Nah, 012-3959779 atau shinarostam@yahoo.com. Harga tanya sendiri bye.


77 comments:

  1. SETUJU.
    hanis chantek.
    make up kak kechik pn chantek sgt.
    semua puji ckp cntek..

    ok.sekarang lau ade dinner ke ape dah tak dpt lagi make up ngan hanis..sdeyh..

    lagi sdeyh,sbb tak dpt nak belajar solek ngan chika...

    anyway hanis.kamu sgt berpengaruh dlm hidup akak sekarang.(ayat nak mintak solek ke hape nih).

    ReplyDelete
  2. Kagum! Clap clap. Cun cun mak hanis mekap kan. Bertuahnya pandai serba-serbi... Leh jd idola ni ;-)

    ReplyDelete
  3. orang yang cantik akan mekap dengan cantik


    omaigod. bie benar. :P

    ReplyDelete
  4. wooooww!! kagum macam2 bakat2 mama u! n mekap tu mmg seswai dgn muke u! suke! =]

    ReplyDelete
  5. eh pic u with Scha, ada iras2 Dynas la Hanis. like seriously :)

    ReplyDelete
  6. lawa rambut...nice2...bkn senang nak jadi tukang solek nie..

    ReplyDelete
  7. wow.. mama kamo ya.. erm.. nnti kalo i kawen nak minta tolong mama u make upkan i punya isteri;)

    ReplyDelete
  8. suka girls with natural make-up...;)

    ReplyDelete
  9. hanis,

    okeh juga hasil seni mama awak..saya kagum..

    ReplyDelete
  10. Gosh, your mom is soooo pretty. Tak jemu2 tengok, that's why anak dia pun lawa :)

    ReplyDelete
  11. Berikanlah sokongan sepenuhnya dan tidak berbelah bagi to mak-mak(dalam tulisan bahasa cina mak-mak ialah ibu). Ini Kerana dia adalah satu-satunya mak-mak yang mengambil tahu dan membesar Cik Hanis Zalikha selamanya.

    Kedua-duanya cantik.

    Tahniah kerana emak anda telah menceburi kembali arena mekap.

    ReplyDelete
  12. Syaheera F: YES!

    Iqa Syafiq: I know right ceh ceh.

    Kizz: Haha Kak Kechik! Rindu mekap-mekap! Tak sempat ajar omagigod terkilan :(

    Ardinihumaira: Tepuk tepuk! Idola kita!

    Afiq: This is really true Afiq.

    Nora Kacak: I tataulah macam mana. Tapi my mom memang reti buat whats best for the face. Dia ada cara dan teknik nak tonjol features orang dan tutup cela.

    onniey84: Aww thanks!

    ReplyDelete
  13. Your mama is very beautiful, u mesti ikiut gen ni...

    ReplyDelete
  14. ween: Haha Dynas sangat tinggi!

    black_mel: Perlukan bakat :)


    Zuewairy: bagus plan itu. saya sokong!


    Aidil FS: atau tidak mekap langsung :)


    Tihara: saya juga kagum kadang-kadang sejurus selepas tengok cermin.


    Amy: hehe thank you Amy.


    Toh Chee Leong's Collections: BAIK!

    ReplyDelete
  15. 12.12.2012 nak tempah ur mum~ ^_^

    ReplyDelete
  16. kamoo tetap cantik walau tak make-up.. tang mana ntah sepet nyer hee.. :)

    ReplyDelete
  17. mmg mama kau canteksssssss! mmg mama kau mekapkan org bleh jadi cantekkkkkkksss!

    gud luck auntie cantek (^_^)

    ReplyDelete
  18. scha ngan hanis ade iras kot~

    ReplyDelete
  19. your mum suka amik gambar kat pintu yee..?

    ReplyDelete
  20. Iranian saying "Tengok anaknya cantik... Tengok emaknya lagi cantik..." hehehe

    ReplyDelete
  21. Terima kasih diucapkan kepada Cik Hanis Zalikha. Saya terharu kerana Cik Hanis dapat respond to my comment. Oh! bestnya. Ini bermakna komen saya berjaya mendapat perhatian dan tempat.
    Namum begitu, nasihat saya ialah sila seimbangkan pelajaran bersama dengan aktiviti blogging ini.
    Saya akan bagi moral support to you from now and forever.
    Teruskan usaha murni anda.
    Inilah kita selaku member-members blog,hahaha.
    TQ

    ReplyDelete
  22. Hi.. I pon penah solek org tawin & bertunang. Pastu berenti jap. Tapi skrg mcm nk continue semula..

    ReplyDelete
  23. you don't need makeup. you alrd look great without it :)

    ReplyDelete
  24. whoa!!!!!!!!!!!!!
    ur mum nyer skill really awesome

    i tot makeup artist lain yg make up for u:)

    ReplyDelete
  25. hanis mmg cantik. ta ya mekap pun tape. cute sgt2. :)

    ReplyDelete
  26. owho..best kot mak sndiri make up muka =)

    ReplyDelete
  27. gosh. both of u r really pretty. n that make up looks so cool!

    ReplyDelete
  28. your mom will be in my list bile nak kawin nanti! :)

    ReplyDelete
  29. waaa...cantik...mak yang cantik begitu juga anknya :)

    ReplyDelete
  30. hanis...rasenye akak ade terbaca kat blog mama hanis yg hanis tak suke make up artis make upkan...tp frankly speaking mmg make up yg mama hanis tepek lagi dabomb ...begitu terserlah ayu mu......kang kalau ade dinner nak soh mama hanis make up lah....dekat je kan kat shah alam......

    ReplyDelete
  31. Wah kalau kena cara memang cantik..
    Saya pernah lihat ramai orang cuba bermekap tapi tak kena gaya.. ada sepet bertambah jadi sepet, manakala yang bermuka bulat jadi bertambah bulat..

    Beruntung punya mama yang mampu transform anaknya menjadi 'orang lain' tanpa menghilangkan keaslian dengan sentuhan ajaibnya.

    Anyway.. teruskan posting dan tambahkan tips..

    Thanks

    ReplyDelete
  32. omgomg hanis !
    berutung de mummy chantek & vogue ;)

    ReplyDelete
  33. awak lagi cantik la dari scha..
    haha~

    ReplyDelete
  34. oh actually, hanis tak payah make up tebal tebal pun...
    dah la lawa...
    CHEHWAH BODEK
    tapi seyes r tak payah make up tebal
    haha
    datang lah ke laman sesawang saya
    www.pageamar.blogspot.com
    kalau boleh penuhkan ler follower
    eh tak malu kan saya promote blog sendiri....hahha\what ever

    ReplyDelete
  35. 1st time look at ur mom's pic, saling x tumpah macam my eldest sister..sebijik. n sm plak bakat ur mom n my sis ni..mak andam. :)

    ReplyDelete
  36. kamu sendiri perlu blajar to be much better than ur mom

    ReplyDelete
  37. Wallawei... betol2 har liaow nih, pakata hanis adiahkn sbijik porsch dr showroom sy pd mama, ok la tu..

    ReplyDelete
  38. akan mencuba servis ini sambil makan kek cokelat mak hanis sekali!

    ReplyDelete
  39. MAMA HANIS CANTIK SGT...
    sungguh muda rasa cam nak tanya apa rasia puan untuk kekal cantik sebegini? tapi bile pulak nak pegi interview, DSLR pun tadak, bwak phone notebook ngan pen jelah kan (dah kalo blackberry pun tadak gak.hahahaha)

    ReplyDelete
  40. U mekap ke tak...
    still cantik la dear!

    :)

    ReplyDelete
  41. wow!
    u look gorgeous :)

    cantik mak u mekapkn

    ReplyDelete
  42. cayalah aunty nani.
    hanis, nnti kwen... ave budget byk dah tu.

    hehehe

    ReplyDelete
  43. waaahh..!!!!!
    untung Hanis dpt mama yg pandai solek org n pandai buat kek..huhu...

    yup, semestinyer ur mom GOJAZZ N CANTEK MENAWAN... =D

    Nway, Hanis pon cantek jgk..itu takleh nk deny. mana tak tumpahnyer make up kalau bkn kat anak sndri..btol tak?? huhu........bhn experimen yg purrrrfectto!! =p
    hehee...puji lelebey ni bahaya gak. takott trbukak pintu neraka!! haa..........cuaaak cuaak!! haha..
    K hanis,keep posting kat ur blog. i like to read it...cheers!! =)

    ReplyDelete
  44. Hey there Hanis, it's been a while since I've updated my blog. But now I'm back.. Feel free to visit my blog and comment if you like my recent post.. Thanks =)

    ReplyDelete
  45. Hanis make up or tak make up, tetap cantik dan comel :)

    ReplyDelete
  46. si ibu pun lawa...boleh jd model gak...huhu~

    ReplyDelete
  47. cumellll..tp i stil geram ur blog diplagiat....

    ReplyDelete
  48. hanis..i boley tgk ur pic..xload..hehe ;))
    but i'm sure it's beautiful ^_^
    ur mom cantik la...lalala~

    ReplyDelete
  49. kalau org dah sedia cantik.. buat ape pun lagi cantik.. kan hanis..kan?

    ReplyDelete
  50. cantik..cantik.... mak cantik anak pon cantik!

    ReplyDelete
  51. pretty ladies.

    alhamdulillah dikurniakan dengan good genes dan pandai maintain kecantikan.

    ReplyDelete
  52. yoou look gojes masa tak make up and rambut serabai. hehe.. tak tau lah kenapa.. But I do feel that way..

    ReplyDelete
  53. hye!!!
    i'm a new blogger...
    come & visit my blog
    http://adekepatut.blogspot.com/

    ReplyDelete
  54. awesome!!!

    http://borakbolasepak.blogspot.com/

    ReplyDelete
  55. mama u cntek. i like~


    p/s:grand opening sale..pelbagai jenis pakaian pada harga yang berpatutan..ini baru permulaan kami. silakan menyokong rakyat tempatan. yeahh!!

    ReplyDelete
  56. wahh
    cantek mama u.
    mane tumpah kalo x ke nasi.
    hehehe.

    ReplyDelete
  57. Hanis, mak u takde buat kelas ke? i nak blaja sanggul, potong rambut, mengandam. tapi yang simple. ada tak?

    ReplyDelete
  58. mama u sgt cantik la hanis.. :)

    ReplyDelete
  59. Hi Hanis,

    Hari tu saya ada perasan tentang iklan makcik Hanis yang urut dan jaga orang berpantang. Masih ada perkhidmatan tersebut? Kawan saya mencari untuk sesi bulan Julai 2010 dan saya teringat pada iklan Hanis.

    If possible, nak minta nombor telefon makcik.

    Terima kasih.

    ReplyDelete
  60. baju pink tuh!! sama ngn jaclyn pakai masa AJL 2008.....

    http://www.youtube.com/watch?v=mCKx3dskDy0&feature=related

    uppsie..jgn marah~

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!