Friday, April 9, 2010

Mari Berdiet Bersama Hamis Jalikha



Apakah maksud diet? Diet ialah cara pemakanan kita. Dalam perkataan diet itu sendiri ada bermaksud 'makan'. Jadi apabila tajuk yang dipilih adalah "Mari berdiet bersama Hamis Jalikha", seolah-olah mengajak anda mari makan bersama Hamis Jalikha yeay.



Baiklah serius sekarang *kening rapat*. Ramai sudah bertanya apakah cara terbaik untuk mendapatkan tubuh yang langsing, bolehkah Hamis berkongsi sedikit tips. Masalah langsing atau tidak si Hamis itu sebenarnya, tidak harus kita ketengahkan. Tidak harus.


Bila diajukan soalan sebegitu rupa, saya pun haruslah mengkaji cara pemakanan saya, dan ini adalah apa yang dapat saya bentangkan hari ini.


Waktu lahir saya merupakan bayi gemuk. Emak memberi statement makan dalam di mana waktu mengandungkan saya, dia hendak langkah longkang pun tidak boleh. Terlalu membebankan anak ini, dan keluar dari perut ditimbang 4.1kg , kalau jual kat pasar, orang yang beli kena bawa trolley yang tarik tuh untuk angkut pulang. Begitu gemuk.


Sejak lahir diberi makanan yang tidak mahu kalah sedapnya. Memang tembam pipi macam pipi Sin Chan kena cubit, tapi masalahnya I punya tembam takkan reda-reda, atleast Sin Chan dalam babak seterusnya lebam tembam cubit itu dah hilang. Tragis.


Kejian cara pemakanan Hamis bermula sekarang. Sejak darjah 4, para pendidik saya sudah menekankan, untuk menjalankan sesuatu penyelidikan, kita harus letakkan fokus. Fokus kita adalah untuk menjawab what, who, when, why, how. Mari.


What?

Hamis's Diet: Baiklah diet saya tidak ada limitations. Amboy menipu kuatnya. Okay fine, diet saya ada limitations. Saya limitkan diri memakan dan meminum yang halal sahaja. Itu sahaja. Itu sahaja. Yang lain semua boleh boleh bolehhh. Kerana walaupun kita bukan hidup untuk makan, tapi kita harus akui makanan adalah satu keindahan yang harus dihargai.


Indah.




Who?

Hidup pula dikelilingi orang yang sama ada pandai masak, suka masak, atau suka bawa tempat makan best-best. Indah. Ha dah dua kali dah sebut indah. Sinonim betul perkataan ini dengan makanan.



Pakcik belah bapa terel masak.



Emak kalau orang datang rumah menjamu macam nak buat kenduri kahwin.





Diri senantiasa dimanjakan bawa tempat makan lima bintang.





Cukup.





When?

All the time I eat. Even after meal, I still must eat. Most of the time before meal I also eat. Sweet tooth I am.



Cuba teka kenapa saya suka bawa emak ke tempat makan best-best (oh ini gambar masa Nabil belanja, bila sedap mesti saya pula belanja emak teehee)?






Sebab bila pulang ke rumah, dia akan sibuk di dapur menghasilkan benda yang sama tapi 10x lagi sedap. Ish tak boleh jadi ni.




ISH TAK BOLEH JADI NI. BIASA DIA!





Nanti nak bawa emak ke Pan Pacific Singapore pula. YES.




Indah indah indah.




Saya masih rasa saya tak cukup convincing dalam meyakinkan anda betapa saya suka pemanis mulut. Hmm macam mana ni.




After every meal paham tak? Paham tak? Even kalau dekat kampus, stok makanan mesti penuh dalam almari. Nak kena ada desserts setiap kali lepas makan nasi campur :') Selalu emo dengan diri bila nak eja dessert kerana eh eh pencoci mulot atau padang pasir. Tapi cikgu Inggeris kita Puan Haniza ajar, bila stressed kita makan desserts. Maka terbalikkan ejaan stressed kita dapat putu piring manisss.




Where?


DI MANA ADA MAKANAN DI SITU ADA JALAN.



Di mana ada hati di situ ada taman *tiba-tiba*



Meraikan adik handsome.



Di rumah, masak sendiri. Waktu kebuluran apa pun sanggup. Belajar masak terus sanggup.



Di gedung perabot.



Di kedai apek kaya.



Di antara kelas Arab dan kelas Macroeconomy. Betapa comel nafsu masih mahu makan lebih maka lontong tidak cukup dan ambil nugget tiga biji.



Di kedai buku, walaupun cream puff tidak sesedap emak punya. Damn you kedai buku.




Di hotel penginapan yang tak menginap pun.





Di kenduri kahwin. Kenduri kahwin sendiri harap tidak buruk makan.





HOW?


*Gambar pinggan Ikea credit to Asliza



Ha how? ini lah yang kita akan discuss di lain masa. Jangan tukar channel. Epppp simpan control celah kusyen sekarang pastu buat-buat cari tak jumpa.

115 comments:

  1. after all, i tengok pics makanan je
    terus terasa nak makan!haha

    ReplyDelete
  2. OMG, terliur tgk gambar2 nih.. haishhh...

    ReplyDelete
  3. hanis zalikha...saya dah lapa tengok makanan itew...

    ReplyDelete
  4. hahahaha
    inilah cara cik hamis (bkn hanis) berdiet. ekekee

    ReplyDelete
  5. ahha.
    wah.
    menggugat nafsu makan ku.
    duh.
    biar betol anda makan semua ni?
    T-T

    ReplyDelete
  6. Haiyo meleleh air liur tgk post ni.

    ReplyDelete
  7. kak hanis, u on diet?eh tak perlu. u dh cukup kurus. i ni ha tgh on diet. tpi off je rasanya. cos diet pun mcm nak taknak je. haihh bila tak nak makan mesti ade je makanan yg sedap2. dugaaan :') tapi apakan daya, takkan nk tolak rejeki kot kan ?so makan jela. andd trpkse la postpone kan diet kite tu smpi esok, luse, nextyear :D skrg ni i tgh pikir macam mana nak kuruskn paha je .blank.google tapi tak jumpe. bleargghhh kalau u ade pape info utk kuruskn peha, let me know, really apprcte it. ceh dah berkarangan disini ye. harap maaf. thnks :)

    ReplyDelete
  8. omg! now i feel hungry tengok sumer pic food yang sangat menyelerakan!!!!!! :D

    ReplyDelete
  9. ya ampunn, banyaknya gambo makanan, semua pun nampak sedapppp! telan air lir je nih. heheiii

    ReplyDelete
  10. nyumm..nyumm...sedap nye hanis...rasa lapar la pulak..meleleh air liur...(lap sikit)..hehehehehe

    ReplyDelete
  11. Why lah mouth-watering sangat kan? hee :D

    ReplyDelete
  12. ouh ouhh
    tp badan still hottt
    aww awww
    ;p

    ReplyDelete
  13. You are blessed with good genes and very high metabolisme :)

    ReplyDelete
  14. waaahhh..lapar jadiknya lepas menatap makanan2 tuh...habislah diet i lepas ni..hahah

    ReplyDelete
  15. HAHA
    tiba-tiba rasa lapar baca post neh
    :D

    ReplyDelete
  16. wow..bon appetit..u buat i mouth watering la dear..huhu..
    so comell when stressed jd desserts.haha..

    *sumtimes i x brape paham lawak u dalam penulisan belog u ni..tp i suke jugak nak bace each entry..

    ReplyDelete
  17. tiba2 lidah kelu utk berkata2 =_="

    ReplyDelete
  18. sib baik bkn bln pose.. terliurr je nengok..huhuhu

    ReplyDelete
  19. Sedap giler makanan-makanan u nie..diet ke macam nie?huhu..kalau saya makan mcm nie rasanyer confirm besar..huhu =P

    ReplyDelete
  20. gulp2!..teringin da neh...hehe

    ReplyDelete
  21. Stressed and desserts, new info fr me..thanks! the rest sgt menghampakan, bcoz, i need da tipsss noww..today! hhahaha

    ReplyDelete
  22. haishh..hampir basah keyboard laptop ini scroll down entry hanis yg ini ;p

    ReplyDelete
  23. adoiii..bikin enzim amilase meleleh..abis kibod aku

    ReplyDelete
  24. Hanis, susunan ayat yang cantik dan gambar
    Makanan yang indah+sejuk nafsu memandang!

    ReplyDelete
  25. Dear cutey Hanis bile u nak buat competition or whateva they called it; utk hargai all your readers ni?

    Let say u might give anything special for those yang paling kerap jadi your first commenter dalam ecah of ur entry..

    Its fun i think, as fun as reading over ur entries.

    *Biasalah budaya Melayu; Suka memintak-mintak!

    Hahahah

    ReplyDelete
  26. adushshh..complicated giler rancangan do chanel nih..so how?:-p

    ReplyDelete
  27. haih la hamis...kenapa ada rancangan ni?pn nani nak tak amik sorg lg anak angkat?hahaha

    ReplyDelete
  28. terliur habis tengok makanan tu semua ;D

    ReplyDelete
  29. Ini,bukan berdiet namanyer..huhuhu
    ini adalah:-
    " Mari jalan2 cari makan bersama Hamis Jalikha kahakahkah "
    anyway ok lah tur..

    ReplyDelete
  30. wooh wooohhh~
    lazat nyer!!! **yakin taste kak hanis**

    best bile makan tak gemok2 kan? ;)

    nasib tak suruh sorok remote dalam perot. haish! ;p

    ReplyDelete
  31. i am starving...!! semuanya yummy-licious!

    ReplyDelete
  32. omg hanis..i suke betul cerita u yg ni..

    ReplyDelete
  33. bertuahnya badan dpt makanan enak2 slalooo... :)

    ReplyDelete
  34. terliur tgok gambo makanan.yg indah2..adeh camne nak diet nie....

    ReplyDelete
  35. lapar bilaa tgk semua gmbr tu :P

    ReplyDelete
  36. perghh!! sedap pulak tgk makanan!! waaaaaa ( tbe2 rase lapar) erkk...aggagagagga:P

    ReplyDelete
  37. ni sungguh melampau!!bole buat kempunan makan desserts time tgh malam!!!isyh!!sungguh tam mampu nak menahan panahan dessert!

    ReplyDelete
  38. wow, bnyk nye mknn~~ huhu *lapo*

    ReplyDelete
  39. Kenapa awak memperlakukan saya sebegini. Awak sungguh kejam Hamis Jalikha. I no like. No.

    I see that soft shell crab roll thing tetiba lupa namanya. Like my FAVORITE. Awak kejam.

    ReplyDelete
  40. wow... nmpk sedap sgt... dhla pantang tgk mkn sedap, mesti nak melahap je... hik3... ^_^

    ReplyDelete
  41. Wow the foods and the temptation! I dulu suka makan banyak. Now I'm on a strict diet. Best la sebab you kurus and boleh makan banyak. Jeles2..

    ReplyDelete
  42. hanis... kenapakah gmbr2 makanan2 itu sungguh sedap???

    *drooling*

    kerang... T_T

    hahaha...

    ReplyDelete
  43. laah..tade pun tips diet nye!! penat jeh bace!!

    ReplyDelete
  44. tmpt mkn 5 bntg xsmstinya d hotel 5 bntg. stju x

    ReplyDelete
  45. sume makanan nampak sedap giler

    ReplyDelete
  46. owh!!!
    seronoknya anda!!!
    jalan-jalan sambil makan!!!
    boleh jadi maria tengku sabri nih!!!

    ReplyDelete
  47. indah benar jadi kamu
    sebab dapat makan yang indah belaka.

    nyum!

    ReplyDelete
  48. indah benar jadi kamu
    sebab dapat makan yang indah belaka.

    nyum!

    ReplyDelete
  49. hye hanis....cant u teach me create blogspot?

    ReplyDelete
  50. hye hanis zalikha...
    cant u teach me create blogspot?

    ReplyDelete
  51. hahah
    indah bebeno hamis punya diet
    saye suke

    banyak upload gambar
    kagum walapun sibuk sempat lagi
    ke dah ada assistant skrg?

    ReplyDelete
  52. perghh, memang sodap x agak! but but i wonder why hamis jalikha masih slim dan mampu memperagakan baju size xs di atas pentas peragaan? OMG, comelnya saya terikut-ikut bahasa hamis jalikha!

    ReplyDelete
  53. Cruel!!!!!! Why you are so cruel to me?? Sob..sob...

    ReplyDelete
  54. omg lapar okkkkk tgk post ni!!!! eeeeeeee sedapnye makaaaaaaan :))

    ReplyDelete
  55. hehehe... kelakarlah hanis! comelnya makanan2 beliau

    ReplyDelete
  56. i'm so stressed out so lets have some desserts...bfast joommmmm

    ReplyDelete
  57. pisan ak u tengok diet ko ni hamis oit.. dengan orang yang bermetabolisma rendah mcm aku ni.. mkn sket aje..sudah naik berpound2.. (T_T)v

    selamat makan hamis.. enjoy ur life while u still can..akakakak

    ReplyDelete
  58. sedap nyer sume mknn tue hanis....mmg INDAH kn ble mknan mnjdi subjek harian yg irresistable...

    ReplyDelete
  59. Kekekeke.. Ketawa sekuat2 nya sampai si baby aidan terjaga.. :P

    ReplyDelete
  60. betapa sedap2nya gambar makanan tu.. saya pun jenis bila dah abis makan mesti nak amik makanan manis2 pulak.. konon nak bersihkan tekak..

    ReplyDelete
  61. ala kata nak buat tips mcm mana nak tinggi! :)

    ReplyDelete
  62. masa tengah tengok ur gambar makanan my perut tiba-tiba bunyi. =_=

    ReplyDelete
  63. mak aii..
    rase nak makan skrg nih..
    sangat sedap sume yg depan mata..
    indahnye~

    ReplyDelete
  64. For girls yang low metabolism rates, tolong jangan follow Hanis please please please.

    ReplyDelete
  65. kyaaahhh!baru je lepas mkn maggi td. tgk gmbar-gmbar tuh rse nk pelahap je blik!XXD nk pggil Cyril lah, kot2 dier bleh tolong keluarkan mknan dari blog kak hanis..haha!

    ReplyDelete
  66. hanis, u buat i rs nak mkn je tgk gmbr tu smua...erghh

    ReplyDelete
  67. Ya Rabbi,,unbelievable Hanis u eat those stunning foods without gaining weights,,,i pun sweet tooth gak,tp if i eat like wht,how when why u eat sure tak muat pintu i nk masuk umah huhuhuuhu....sadis!

    ReplyDelete
  68. Sekarang trend diet -makan apa sahaja kecuali nasi-

    Tapi saya prefer diet -makan apa sahaja-

    ReplyDelete
  69. wahhh!! i like that part.

    'bila stressed kita makan desserts'

    Good one, btw, i'm an english teacher.. heheh... :P

    ReplyDelete
  70. tidak...belog hamis jalika sudah bertukar jadi channel AFC... hehe.. ;D

    ReplyDelete
  71. Hanis, tak kira aaaa. kena list semua restoran u. Nak gi skrg, semua tmpt sebelum naik kapal

    ReplyDelete
  72. lps baca post ni trus jadik lapa :P

    ReplyDelete
  73. finally i noticed that KEK DAIM kat Ikea still on. ingatkan dah discon. sedap gilerrr siot kek tuh! mama hanis pandai buat tak??

    ReplyDelete
  74. wow ini memang entry yang indah! LAPARRRRRRRR

    ReplyDelete
  75. haha...kaw nyer blog pown dah penuh gambar makanan..drools..

    ReplyDelete
  76. saya kalo makan cenggini ler gaya... tong sampah pon nangis tgk saya... huhuhuuuuuu....

    ReplyDelete
  77. apakah? makan macam ni dan masih kurus mcm model?
    hebat betul metabolisme anda..

    ReplyDelete
  78. hanis,

    perenggan enam, ayat pertama:

    "Kejian cara pemakanan Hamis bermula sekarang"

    kejian? tak baik mengeji makanan tau. hahaha

    ReplyDelete
  79. hanis,

    perenggan ke-6, ayat pertama.

    "Kejian cara pemakanan Hamis bermula sekarang"

    ni nak mengkaji ke mengkeji? heheh

    ReplyDelete
  80. hanis..semuanya nampak sedap dan enak2 belaka...
    hanis bila free tulis entry and upload gmbr psl rumah u bley x??

    ReplyDelete
  81. demn.. u ate like mine.. u eat like me.. u cannot eat me.. byk seh! gembire perut.. merana hati..

    ReplyDelete
  82. masa muda, makan apa je.. asal halal.. tp dah berusia (tua le tu), kontrol makan. esp bergula..

    ReplyDelete
  83. alamak! mengancam. membuat perut aku menjadi lebih lapar.

    ReplyDelete
  84. mcm besh jewk sume mknan tue..
    lapar laa..

    ReplyDelete
  85. *lap2 air liur*

    err tros lapo~~

    p/s: salam dr kota kinabalu sabah

    ReplyDelete
  86. best la baca blog u.. cara u tulis sgt cute.. release my stress sikit hehe.. u make my day.. :)

    ReplyDelete
  87. entry yg membuatkan air liur meleleh satu baldi! =P

    ReplyDelete
  88. mkn byk n sdp tp stil kurus~ *jealous*

    ReplyDelete
  89. mkn byk n sdp tp stil kurus~ *jealous*

    ReplyDelete
  90. hanis... apasal la makanan tu nampak sedap sangat??? ker mmg sedap??? hehehe.. akak on diet.. tapi.. bila tengok makanan tu semua... waa.. bila aku nak merasa itu semua ek??

    ReplyDelete
  91. ya Allah hanis..u makan sebanyak itu untuk mengekalkan diet..ok i will follow u even i'm on diet..hahahha

    ReplyDelete
  92. tgk pic u ni , trus rase lapar .
    oke, nak pegi makan sekarang ;))

    ReplyDelete
  93. menarik:)
    http://www.wanisyazwani.blogspot.com

    ReplyDelete
  94. hurm i mak ai makanan sungguh enak dan me lapar kan.... mcm mana makan banyak leh kecik nih...mushkil2 huhhu

    ReplyDelete
  95. 1) 4.1 kilooo?? camana nak dukung?
    kakaka!
    2) eh nak tanya, gambar burger tu kat restoran apa? sedap ke rasa dia? kasi alamat and landmark/direction sekali!
    nasik lemak kenapa letak kuah kari daa.. sedap ke camtu?
    3) tak takut kolesterol ke minah ni?

    ReplyDelete
  96. saya sangat suka dengan penulisan anda=> boleh ajar??

    ReplyDelete
  97. saya sangat suka dgn penulisan anda.ajar saya!!!=>

    ReplyDelete
  98. haha..then br i know 'bila stressed kita makan desserts. Maka terbalikkan ejaan stressed kita dapat putu piring manisss' hahahaha =D

    ReplyDelete
  99. wow!
    sume rezeki dari Allah. and You!~ you got the very very delicious-yummy food..

    hehe..ekceli rase2 biasa jek, cume u yg posingkan nasi-lauk-iceream-air tu nampak jd lebih sedap dan cantik :)

    mesti mahal?? p/S: nak rase sume cake yg u makan kt cni , kak hanis :)

    ReplyDelete
  100. wah...sungguh menyelerakan makanan2 hanis zalikha....

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!