Sunday, June 20, 2010

More hair experiment by me

Okay, tau tak apa yang I baru perasan? Mestilah tak tau, sebab tuh I tanya. Kalau korang dah tau mesti I tak tanya sebab nanti korang annoying kata TAU DAHHH. Vavi.

Eh eh main-main pula. Okay okay serious. I kan pemerhati. Kalau pergi saloon pun I observe semua benda. And! I perasan kalau diorang cuci rambut, mula-mula pakai air panas, pastu cuci lagi pakai air sejuk. Maksudnya macam ni;

RINSE OUT SHAMPOO USE HOT WATER
RINSE OUT CONDITIONER USE COLD WATER


Maka hari ini atau esok atau lusa, apa kata kamu cuba cara ini dan beritahu result. Tak bukan result CGPA kau. Eh tapi tu nak bagitau pun boleh :B Eh hoi, bagitau result keadaan rambut lah. Sebab I dah cuba. Malam tu I mandi, I shampoo rambut then basuh guna air panas, kemudian lumur conditioner pastu cuci guna air sejuk pula. Akhirnya, balut rambut guna towel untuk hilangkan air menitik. Buka tuala (kat kepala, TUALA YANG KAT KEPALA) kemudian biar kering sendiri (jangan gosok2 dengan tuala). Esok bangun pagi rambut lebih terurus. CUBA TRY I NAK TAU RESULT SAMA KE ATAU RAMBUT I JE SESUAI BUAT CENGGINI.

86 comments:

  1. nape x ltak gmbr u bereksperimen tuh skali n resultnye.
    hehehe

    ReplyDelete
  2. wahh, great tips. tak sabar nak cubaaaa :)

    ReplyDelete
  3. buka tuala yg kt kepala ye tuan puan..hahahaha....


    untok lelaki 30an[berjiwa remaja] yg dh tak bley flip2 rambut takde tips????

    nk pi yun nam mahai~

    ReplyDelete
  4. I've tried it before. This is a fact :)

    ReplyDelete
  5. o0o0o0... baiklah cik hanis, saya akan try nanti. thanks for the tips !!

    ReplyDelete
  6. YG PERLU ANDA TAHU TENTANG ORANG KL



    hai hanis.. love ur tips there. u ni memang pemerhati yang teliti

    tapi i jarang pegi saloon rambut. sebab most of saloon tak semestinya akan advice kita rawatan yang terbaik tetapi yang TERMAHAL. & i juga takut dengan chemical yg terdapat dlm produk2 diorang

    HOT: Aku diGILAI jejaka KRISTIAN!!!

    ReplyDelete
  7. hi hanis :)

    through what I've learnt,
    air panas tu open up the hair cuticles. senang untuk shampoo go through and cuci keluar yg kotor2.

    and u dont need to use too much shampoo!it's not the quantity yg tentukan rambut u cuci bersih ke tak. actually, a 10sen size shampoo blob je dah cukup. then just work it into lather, and cuci whole head. buih2 tu yg work as pengumpul kotoran.

    rinse with hot water biar semua tu mengalir keluar. then put on your conditioner. after 5-10minutes, rinse out with cold water to lock in the moisture. air sejuk tu tutupkan balik hair cuticles, and the conditioner stays in and help to bring out the shine and softness.

    just toweldry will do. try not to use heating tools too often.
    while towel dry, just pat it dry jangan rub it all over, and just gulung for the towel to absorb for air2 basah tu. then open up, and biar airdry dgn sndiri.

    or else, your hair akan dry and frizzy.

    need more explanation, or ada any other questions, dont hesitate to ask me. nak panggil i go over buatkan rambut pun boleh :)

    ReplyDelete
  8. saya basuh hentam pakaki air sejuk jek...tak pakai conditioner pulak tu..pakai shampoo bawang lagi..rambut still elok jek..haha..


    http://captainfeyqa.blogspot.com/2010/06/bad-hair-itu-dah-sebati-dalam-diri-saya.html

    ReplyDelete
  9. cuba try test..terbaek..xpayah ngabes duet g saloon..pas tuh leh bukak saloon plak..hehe

    ReplyDelete
  10. i pnah bace dlm one magazine
    hairstylist rinse rambot ngan
    really cold water ntok shiningkan rambot...

    ReplyDelete
  11. hanajaffar, explaination u mmg mabeles. tenkiu!

    ReplyDelete
  12. tah , nape tak letak gmbr result kak hanis ..?

    ReplyDelete
  13. kat jepun pon ada dorg ckp pasal rahsie ni.. cuma tak gigih laa nak basuh rambut waktu winter... beku pale hotak.. eheheh

    tp skrg ni da dok melesie lagi laa harunyer... sbb tader air paneh kat bilek mandi >_<

    ReplyDelete
  14. i will try :))

    *helo from Kuching*

    ReplyDelete
  15. i've heard about it. and it works!! memang best! sehingga hari ini saya menggunakan kaedah tersebut! and i also heard dat kalau guna air sesejuk ais lagi bagus.. and saya cuba.. memang best! mari teruskan usaha ini!!! ngeeee

    ReplyDelete
  16. this is a very good tips!

    btw, kepada sesiap yg tak pakai conditioner tu, sila pakai.
    shampoo is alkaline, so we need conditioner (which is acidic) to neutralize it.

    ReplyDelete
  17. i've heard about it and i've tried. it works! and memang best! kalau masa conditioner guna syampu sesejuk ice lagi bagus. the hair will get super shiny.. mari teruskan usaha ini!! ngeeeee!!! senonok!

    ReplyDelete
  18. nak try lah..
    b4 this aku try yang basuh
    gune air sejuk tu..

    ReplyDelete
  19. i`ll try this too. btw, i have put ur link in my post. mintak izin hehe

    http://ckyn1501.blogspot.com/2010/06/keguguran.html

    ReplyDelete
  20. hanis..letak la gambar skali..huhu

    ReplyDelete
  21. gua rasa lagi 3 bulan baru gua boleh cuba, sbb sekarang ni gua botak ..huhu

    ReplyDelete
  22. lain macam je ayat hanis kali ni...ermmm

    rambut sy pakai syampo biase je.:)

    ReplyDelete
  23. aku guna shampoo 2 in 1..dah tu camne? shampoo kali pertama pastu rinse ngan air panas and dlm hati niat 'sahaja aku shampoo yang pertama ini sebagai shampoo' then kali kedua shampoo skali lagi tp tuka niat jadi conditioner plak pastu rinse ngan air sejuk. bleh gitu??

    ReplyDelete
  24. nanti ana try ye.
    dulu pernah jugak try xp berhenti, sbb rambut ana kerinting.
    mcm mane tu?

    ReplyDelete
  25. I use egg yolks as conditioner so memang kena cuci dengan air sejuk la.
    If gune air panas masak wo telur tuh. Haha.

    Anyway, berkesan jugak gune telur kuning ni. Tambah dengan madu sket. Sumpah rase lembut semacam je rambut. Hihi.

    ReplyDelete
  26. yes i've tried...mmg berkesan...

    ReplyDelete
  27. yes i've tried...mmg berkesan...

    ReplyDelete
  28. yes i've tried...mmg berkesan...

    ReplyDelete
  29. mmg btol hanis..
    i mmg slalu wat cenggini..
    sbb lepas shampoo kita bilas guna air panas utk bagi kutikel rambut tu terbukak..
    bila pakai conditioner, dia senang nak serap dalam rambut..
    pastu bilas pakai air sejuk..
    utk tutup semula kutikel rambut yg terbukak tadi..
    so that segala vitamin telah diserap oleh rambut..
    chewah..cam pakar rambut lak tetiba..haha..
    jz share..=)

    ReplyDelete
  30. errr.. lepas buka tuala (KAT KEPALA) tak yah sikat ker?

    ReplyDelete
  31. malu lah kalau nak bagitau result cgpa i.hehe :)

    ReplyDelete
  32. oh cik hanis, saya sungguh adore rambut awak. nanti saya jadikan awak sebagai idol untuk puteri jr. saya plak.

    ada masa, jemput singgah.

    ReplyDelete
  33. alamak akak pakai syampu Head&Shoulder lar...
    jadi conditioner apa yg sesuai ek ?

    ReplyDelete
  34. alah, kat sini takde air panas. dang

    ReplyDelete
  35. rinse out shampoo pakai hot water pernah try, rinse out conditioner pun pernah try jgk. But for sure, tak gosok rambut dengan towel dan biarkan rambut kering sendiri tu memang menjadi. hasilnya, rambut tak kusut dan lembut (=

    ReplyDelete
  36. rinse out shampoo pakai hot water pernah try, rinse out conditioner pun pernah try jgk. But for sure, tak gosok rambut dengan towel dan biarkan rambut kering sendiri tu memang menjadi. hasilnya, rambut tak kusut dan lembut (=

    ReplyDelete
  37. oh gerenti kalu buat kat rambut akak..confirm tak jadi..hehehe..anyway tunjuk rambut hanis tu...

    ReplyDelete
  38. memang bagus..... apa lagi cuba le tuan-tuan dan puan-puan

    Segmen Kenali Blogger

    ReplyDelete
  39. nk try la..
    hehe thnks hanis.. ;)

    ReplyDelete
  40. nk try la..
    thanks hanis.. ;)

    ReplyDelete
  41. hmm :-/
    agak2 kalau buat cara ni leh ilang/kurang uban tak?

    ReplyDelete
  42. Rambut saya yang cam Albert Einstein ni takkan ader efek kalau buat semua tu :-p

    ReplyDelete
  43. shampoo and conditioner work like that...
    lepas shampoo tu nak bukak rambut punya liang so that conditioner bleh sampai dalam rambut..
    cold water utk tutup balik liang2 tu..
    maka rambut elok =)

    ReplyDelete
  44. shampoo and conditioner work like that...
    lepas shampoo tu nak bukak rambut punya liang so that conditioner bleh sampai dalam rambut..
    cold water utk tutup balik liang2 tu..
    maka rambut elok =)

    ReplyDelete
  45. shampoo and conditioner work like that...
    lepas shampoo tu nak bukak rambut punya liang so that conditioner bleh sampai dalam rambut..
    cold water utk tutup balik liang2 tu..
    maka rambut elok =)

    ReplyDelete
  46. it is true


    air panas membuka liang rambut (bukan liang roma yah, rambut takde lian roma), so bila letak conditioner, rambut akan menyerap lagi byk conditioner, and bila bilas air sejuk, liang rambut akan tutup, dan rambut akan jadi lebih lembut and terurus.....

    ReplyDelete
  47. i slalu gosok dengan tuala supaya cepat kering ^__^.

    ReplyDelete
  48. macam mana nak ada rambut cantik macam Hanis tanpa pergi saloon?

    ReplyDelete
  49. hanis memang rajin wat observation..heheh tu yg cun je dia org tgk

    http://siblingssix.blogspot.com

    ReplyDelete
  50. aah la. kt salon mmg wat cm2. thanks 4 da tips hanis ;)

    ReplyDelete
  51. mcm best jerk..
    ni yang nak cube nih...

    ReplyDelete
  52. owh! good tips..
    baru lepas cube. rambut dah kering serta lembut. serta bau wangi. ergh! heh! i have a long hair. bagus2! i like.


    p/s: no. i'm straight.

    ReplyDelete
  53. saya x guna air sejuk/panas tapi air sirap limau..conditioner? tak.. saya guna santan...
    result? huh! mujur ada hanis yg bgtau good tips...thnx!

    p/s: kagum dgn hanis yg boleh simpan rambut panjang unlike me, yang rimas + panas simpan rambut panjang walaupun jenis rambut kita sama..boleh bg tips untuk tahan simpan rambut panjang...

    ReplyDelete
  54. cuci dgn ubat gigi leh ilang uban eh Hamis?

    ReplyDelete
  55. hanis, org mmg wat cmtu.baru2 ni la..hahaha.skang ni x sikat rambut pon..bgn pagi rambut tetap ok..

    ReplyDelete
  56. hey hanis..its work! i've tried it lor..

    ReplyDelete
  57. wahh,nice..
    will try dat to nite!:p

    ReplyDelete
  58. Memang le begitu resultnya, saya pun alami benda yang sama. tapi i dont have any scientific reason for that phenomena haha. Lain rambut lain result.
    mayyaclassic.wordpress.com

    ReplyDelete
  59. hey... i just saw ur tudung tutorial clip. nice one! u even gave tips on not wearing eyeliner sbb nnt ssh nak solat. so true! tp i still wear it n snggp mmbuang celak dan memakai nye kembali. hahaha..
    tp ade DUA bende saya nk betulkan. one... bila pakai tudung.. WAJIB tutup dada bukan panddangan semata. tp cr pemakaian u dlm klip td dah ok. tp... stress out.. dada kpala telinga rambut smua kene cover.
    two.. kalau pakai tudung.. tocang rmbt tu.. xboleh tunjuk sbnrnye.ade ayat dlm quran, i cant rmmbr which one, tp ade tegur org arab dulu yg pakai tudung tp nmpk bonggol-bonggol unta di kepala. serius!

    owh.. dan saya juga suke when u stress out... eh.. dah pakai tudung, sleeves kene turunkan. hehehe... sbb ramai pakai tudung tp pakai baby tee.huh?

    good job hanis zalikha! hope ure gonna where one soon bcos WAJIB bg seorg prmpuan muslim menutup auratnya. and congrats to ur mum n dad for raising u well.

    ReplyDelete
  60. guna air panas supaya liang rambut terbuka then ubat boleh masuk....

    guna air sejuk untuk tutup semua liang rambut supaya ubat tak keluar...hehe!

    selalu amalkan ini :)

    ReplyDelete
  61. hanis, i da try... mmg betul la.. tapi rambut ada lembab sket coz tido dalam aircond walaupun aircond ni sebenarnya yang menyerap air... huhu...

    ReplyDelete
  62. 1st time disini =)


    yup blh try la nnti =)

    ReplyDelete
  63. thnx 4 the tips... it really works.. i dah try...

    ReplyDelete
  64. thnx 4 the tips... it really works.. i dah try...

    ReplyDelete
  65. hanis..kiter da try..mm..not bad..sikat gune jari pun boleh..ahaks !!!

    ReplyDelete
  66. i dh lame dh buat cara nih...mmg b'kesan.cuma nk blow rambut cam rambut u je...bg tips sket.jeles taw...

    ReplyDelete
  67. great tips.
    memangberkesan pun.hehe

    ReplyDelete
  68. hanis , sy nak cuba.. tp , kalau sy pakai syampu yg sekali dgn c0nditioner pula bagaimana? guna air suam? heheheh =P

    ReplyDelete
  69. betul ke petua syampoo rambut nie? nak cuba gak lah

    ReplyDelete
  70. hey,
    i really love your current wavy hair. thumbs up for maintaining it so well !

    where did u get your hair done (cut & dyed) so fabulously ?

    by any chance, can u share the good hair salons ... ?

    thanks.

    ReplyDelete
  71. bole ke awak tolong saye punye blog...im a new comer so i have to learn especially from u... link kn dkt blog saye ea...pls...

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!