Thursday, June 24, 2010

Cooking Showdown

Malam sebelum penerbangan ke Indonesia, saya turun dari bilik setelah mengemas baju. Tiba-tiba.. (anda dikehendaki menyambung karangan anda dengan tiba-tiba). Adik-adik berlari mendapatkan saya dan memohon "KEKNIS KEKNIS JADI JUDGE PERTANDINGAN MASAK KITORANG PLISSSSH PLISSSSSH" "Apa?! Makan free?! Mana mungkin saya jawab tidak!", bisik hati kecilku. Tak boleh bisik kuat-kuat nanti takleh jual mahal dengan berkata "Kakak Hanis busylah. Tapi kalau nak jugak make sure lepas masak kemas balik dapur". Kehkehkeh. Okaylah tuh. Bukannya suruh urut belakang badan buatkan assignment ke apa.


Dulu ada pertandingan lukis banner belog Keknis tajaan Hafiiz Trading, boleh baca di sini (harus kelik). Tanpa dirancang, tersembul di benak sanubari saya, mungkin saya dilahirkan untuk jadi hakim. Mari tukar course.




Salah seorang kanak-kanak terpilih.



Salah dua orang kanak-kanak terpilih.



Untuk lebih adil (dan tidak di bomoh-bomohkan apabila terpilih kasih memberi markah), saya jemput dua lagi juri (panggil juri je, I sorang hakim) iaitu ibu dan bapa. Adik-adik telah sediakan score sheet yang tertulis Markah untuk: Sedap, Hiasan, Skill ikut umur. Rate 1-5. Ya, skill ikut umur, sebab takkanlah nak samakan si kecil Alisya dan si godang Imran dalam membuat pemarkahan. Ayuh ramai-ramai kita lihat hasil 1jam mereka mengecahkan dapur.



SET 1

Nasi. Goreng. Yang. Sungguh. Masin. Tapi teh sedap.



Set 2

Juadah nenek pergi spa. Dan air anggur.



Set 3

Nasi goreng Pataya, French Loaf & telur, air cokelat. Tengok siap grate cooking chocolate nak buat hiasan, dah rupa Koko Krunch aku tengok. Amat exclusive ya puan-puan.




BURP ALHAMDULILLAH KENYANG JADI HAKIM SAYA SUKA AKTIVITI INI SILA ADAKAN SETIAP MINGGU.
Di sebalik kekenyanganku, berdirinya..






Seorang insan bernama Imran yang gigih memarut sebuku cooking chocolate. Terlalu kreatif bab hiasan. Oh! Dia juga menang sebab sedap.




Hafiiz yang kini sudah handal memasak nasi goreng tanpa kemasinan, hanya kesedapan. So proud of him, pada suatu pagi, saya turun dan lihat ada nasi goreng untuk sarapan, tanya mama siapa masak, mama kata "Hafiiz bangun pukul 6 tadi sebab nak masak nasi goreng". Bagus, kurang tugas saya di rumah ini teehee.




Alisya, budak paling kecoh kat dapur sepanjang pertandingan. Juga pembikin juadah "Nenek Spa".



Ada muka nenek pergi spa tak?




123 comments:

  1. kompem kecoh dapur tue.
    anymway.it was soo sweeet and osem.jgn kecik2 je pndai masak.da besa pndai order makan je.huhuhu...nice entry

    ReplyDelete
  2. hahahaha.
    kelaka la nenek pegi spa 2.
    cirit cirit !! :D

    ReplyDelete
  3. nenek spa..? HAHAHA
    ada rupa..! ada rupa..!

    ReplyDelete
  4. omaigod! nenek gi spa.. hahaha

    ReplyDelete
  5. hehhe...nenek pg spa tu mmg class la u..

    ReplyDelete
  6. hahaha comey gila ek muka nenek pergi spa. adehhh, klalar btol. hahaha

    ReplyDelete
  7. hahaha sangat muka nenek g spa. sangat sama ok! hahaha so funny

    ReplyDelete
  8. hanis, tolong bagitau Alisya yang juadah Nenek Spa dia sangat kreatif dan versatil.

    10 markah diberikan.

    sila sertai Kan Cheong Kitchen dekat 8tv tu ye. sesuai untuk mulut dia yang kecoh itu. sekian.

    ReplyDelete
  9. 'nenek pergi spa' sangat COMEL hehe

    ReplyDelete
  10. comelnyeee!

    best sgt tgok family keknis nih.

    ((:

    ReplyDelete
  11. lawak la Keknis gamba yang last tuuuu
    memang rupa nenek yang tak sempat pegi spa =P

    ReplyDelete
  12. wau :))
    sumanya nmpk mcm sdap?
    forsure sdap kn?
    kcil2 da pndai msak.
    bgus.
    snang besar nnti :)
    keep it up :)

    ReplyDelete
  13. adeh la... sungguh terhibur ai membacanyer..
    tp gelak dulu la.. wakakak

    ReplyDelete
  14. seronok kowtt jadi hakim pertandingan masakkk.. :D

    ReplyDelete
  15. hehhee... comelnyer adik beradik nieh...

    suka la blog hanis ni... i mintak permission nak link u up ya? :D

    ReplyDelete
  16. aduhai.....lapa plak tgk mknn tu semua..especially yang Imran masak...best hanis ada adik-adik pandai masak erh....

    ReplyDelete
  17. Juadah nenek pergi spa?? ahahahha. lawak ok. adeh. hilang ngantuk baca. ahahaha

    ReplyDelete
  18. haha comel. kecik2 dah pandai masak :)

    ReplyDelete
  19. haha, so sweet sume adik-adik hanis
    pandai betol dorang masak kan?
    bagoslah cmtu
    takpayah suh mama hanis msk dah
    teheheheee --,

    ReplyDelete
  20. he..he..he..
    dis is my 1st comment in this blog
    really funny experience wif all that kid Hanis, so many chef~
    like the nenek pi spa. mcm sedap

    ReplyDelete
  21. haha, comel juadah nenek pegi spa .

    ReplyDelete
  22. hoho
    so sweet
    saye pon xpandai masak
    hehe
    :)

    ReplyDelete
  23. alahai sejuk perut ibu ngandung anak2 gini...kakak dia pun tumpang sejuk hati..tak nak harap ibu dan kakak je yang masak..

    yang tak tahan tu tgk siap ada hiasan plus air..hahaha..

    ReplyDelete
  24. comel sgt,nenek pegi spa tu ade rupe sket2...huhuhu

    ReplyDelete
  25. kecik2 dah pandai masak..
    jarang lagi ada budak lelaki nk kedapur kan..

    ReplyDelete
  26. xboleh tahan tgk alisya punya msakan..ha2lawak glerr bdak tuh...

    ReplyDelete
  27. hahaha..kiutnya la hai adik2 hanis ni...tp sume juadah tu amat la menyelerekan...

    ReplyDelete
  28. Sangat comel mereka memasak..oh~nenek pergi spa!

    ReplyDelete
  29. wow~

    balik nanti nak buli adik2 lah...hehe

    last pic tu mmg ade muke nenek...sekali pandang iras muke hamis..hehe..gurau2~~

    ReplyDelete
  30. seronok ada adik ramai
    mcm2 aktiviti boleh buat

    ReplyDelete
  31. ingatkn cakap nenek pergi spa sebab ..mcm stylo..rupanya sebab ada muka macm nenek..

    Tiba-tiba.. (anda dikehendaki menyambung karangan anda dengan tiba-tiba).

    ni soalan karangan darjah 6..aku ingt lg..hu3

    ReplyDelete
  32. kecik da pndai msk..
    den nie da bosa godang still
    tehegeh-hegeh lg...
    goreng ikn pown pki ttup periuk..
    hehehe

    ReplyDelete
  33. kecik2 da pndai msk...
    den nie ha da bosa godang tehegeh2 nk msk..
    goreng ikn pown pki ttup periuk~
    hehehehe

    ReplyDelete
  34. hahaha. ada ada !!! muka nenek pegi spa..tak ley blah la keknis :)

    ReplyDelete
  35. salam..
    penat gelak baca entry ni..sgguh chomell adik2 anda..sume ikut bakat mama anda yg sgt bijak di dapur..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  36. haha cumil-cumil semua.rajinnya hafiz bangun pukul 6 sebab nak masak :)

    ReplyDelete
  37. ader rupa nenek spa, nenek yg xde gigi.. kuikuikui

    ReplyDelete
  38. Umur berapa diorg semua ni? Hebat,kecik2 dah pandai masak :O

    ReplyDelete
  39. eeii..bestnye hanis..cam jeles plak tgk u all adik-beradik ramai..hahhaa..xtvt mcm ni laa utk rapatkn hgbn..at d same time, have fun kan??entry yg best gile!!thumbs up!!

    ReplyDelete
  40. baguslah..kecik-kecik lagi dah ada bakat memasak..bila sudah duk uma sendiri jimat sikit...juga untung jadi juri dan hakim...yeaaah,makan freee...mesti sedap kan?
    --------------------------------
    Dia Wanita & Juga Terkuat Di Dunia

    ReplyDelete
  41. haha~comelll sgt nenek pg spa..
    huhuhuh

    ReplyDelete
  42. heyyy kalo adek2ku rajen memasak sebegini alangkah bahagianye hidup (=_=). Hanisss sile bg pinjam adek2 anda kepade saya teehee

    ReplyDelete
  43. haha, lawaklah nenek spa tu, so cute alisya. :)

    ReplyDelete
  44. hahahaha, nice showdown at home.

    ReplyDelete
  45. haha, lawaklah nenek spa tu, so cute alisya. :)

    ReplyDelete
  46. hahaha... nice... meriah sungguh.. kalau perlu juri jemputan.. jgn segan2 jemput saye ye...

    ReplyDelete
  47. rofl! sgt kelakar yg nenek pergi spa tu!! patut dapat markah imaginasi tinggi! xP

    ReplyDelete
  48. comel betul nenek gi spa tu, heheehehehehehee

    ReplyDelete
  49. tibe-tibe sy pulak yang terase lapar :(
    lepas ni boleh la bukak restoran n_n

    ReplyDelete
  50. nenek spa is so nenek spa. wahaha!
    dengan muka berkedut mata ditempek timun. dang! sangat kreatif memilih nama :D

    ReplyDelete
  51. omg,cute gile masakan nenek pegi spa. cheered up my dayyy!! =D

    ReplyDelete
  52. * hehe
    * sangat kreatif siblings kamu
    * nampak cam sedap (erk, betul ke..)

    ReplyDelete
  53. besh nyer ader adek yg mao masak...
    walaupon adek laki2...
    adek sayer tau mkn jer keje nyer...
    teringin jugak sesekali mao jd hakim..
    aisyhh...hanis, u'r lucky sis...

    ReplyDelete
  54. ahahaha. lawak la entri nih. mula2 ckp nenek spa, x pickup lg. n the last baru pahamm..

    ReplyDelete
  55. haha...guling2 i gelak bace karangan u nih..^_^

    tp, nenek spa tu masakan pe? roti dgn telor ea?

    ReplyDelete
  56. pandainyer dorang masak! =)

    ReplyDelete
  57. rajen diorang ni masak ye... masakan yang last tu sangat kreatif. bangga ooo ada adik2 macam tu ^___^

    ReplyDelete
  58. haha
    lawak gila tgk y muka nenek tu
    adoi
    pandai kak hanis bg nama kat rupa nasi tuh ;p

    ReplyDelete
  59. HAHAH!
    best gile family hanis!
    adik2 yg cukup menggembirakan hati.
    bestnye ade adik. wahaha >.<

    ReplyDelete
  60. omaigodd.adik2 awk mmg cumil2 je sume.nak juga masak2.nenek spa macam ha??

    ReplyDelete
  61. sebab apa Hafiz pandai masak.

    "Pagi itu ketika Hafiiz masih 7 bulan dalam kandungan selepas habis berniaga, agaknya dah jemu makan nasi lemak, mama pun buat cucur ikan bilis untuk kita sekeluarga. Ketika asyik membalik-balikkan cucur bilis dalam kuali tiba-tiba mama rasa sakit nak meneran. Lepas tu mama pun menjerit sekuat hati panggil daddy sebab dah terasa kepala Hafiiz dah nak terkeluar."
    petikan dari blog mama hanis.

    Masa hafiz dalam kandungan. Mama Hanis kerap memasak. Jadi mungkin ketereran Hafiz itu turun dari mama dia. Correct me if i'm wrong.

    ReplyDelete
  62. Eh silap lak, bukan cam John Terry, tapi cam Joe Cole... (kesilapan amat dikesali)

    ReplyDelete
  63. macam sedap je..
    lapa lak..
    hehhee

    ReplyDelete
  64. Pinggan tu yang besar ke makanan tu yang style restoran sikit je.

    ReplyDelete
  65. haha..lamo den tak dongar perkataan GODANG tu..haha

    ReplyDelete
  66. nenek spa???
    aku ketawa sambil berdarah gusi...
    adus!!!

    ReplyDelete
  67. Baca pasal korang tergelak pun buat I gelak lagi. Hahaha

    ReplyDelete
  68. comelnyaaa nama masing masing bagii
    :D

    ReplyDelete
  69. hai hanis...ble nk cte sal result exam awk?sy ske bca entri awk cra yg awk blaja 2..sgt rilex n cool..;)

    ReplyDelete
  70. hai dik..salam ziarah hari jumaat..sedap nmpaknya masakan tu!

    ReplyDelete
  71. semua orang komen pasal nenek pergi spa..nampaknye dari segi undian komen nenek pergi spa yg menang..hehe..

    kreatif betul budak2 ni..^_^

    ReplyDelete
  72. owh! nasik goreng nampak cam sedap. definitely made better nasik goreng than me. demn!

    ReplyDelete
  73. nk waser juadah nnk g spa bley dok??? cam seap jeerrrr.... bes besss

    ReplyDelete
  74. aku baru nak niat puasa ganti dah terbaca entry bab makanan plak...huh!

    ReplyDelete
  75. waaa.best nye ade adik2 camni.boleh bermaharajalela.kui2.boleh ek letak name makanan nenek pergi spa.

    ReplyDelete
  76. hahahahah...mcm2 la...ade juge ye prtndingan msk2 dlm rumah yg smpai ade nama yg sangat unik..hehe..
    err,pic last..nenek gi spa...err,xde!nenek nak gi tido,ade ar kot.hehe..

    :p

    ReplyDelete
  77. besnye dpt mkn..

    nak jd juri jemputan gak..

    ReplyDelete
  78. sampai nak pengsan gelakkan si nenek spa itu & tangan pun siap kebas kene badi nenek spa... wakakakakakaka

    ReplyDelete
  79. hahaha...sgt comel dan kelakar..yg muka nenek pegi spa..=)

    ReplyDelete
  80. air cokelat tu nampak best. and yes, nenek pergi spa adalah pemenang.

    ReplyDelete
  81. hehehe comel la budak2 ni masak...nice2!!! kecik2 da ade minat masak, bkn mcm i ni yg tahu makannnn je keje...heee~

    ReplyDelete
  82. hahahaha ketawe sampai nak teberak aq

    ReplyDelete
  83. huhu~ hebatnye dpt buat nasi goreng pattaya~ kagum2..

    ReplyDelete
  84. lawak2,,,sungguh sgt lawak lah psl nenek spa ituhanis..how can u imagine to give that name to the lauk? hahahaah...i gelak mcm nk pecah perut!!!hahahaahah

    ReplyDelete
  85. kahkaha!pecah perut tengok nenek pegi spa..kuat imagine!wakaka

    ReplyDelete
  86. best giler makan ...hehe :)

    ReplyDelete
  87. comel je diorg!
    creative betul pasal nenek pergi spa tuh. hehe.

    ReplyDelete
  88. haha pndainye dorg msk..kcik2 da terer msk..gud2 ;)

    ReplyDelete
  89. so creative with the pics..
    im impressed!

    ReplyDelete
  90. kemana tumpahnye kuah kalau tak ke nasi? hehe bagus anak2 kak nani semua teror memasak....

    ReplyDelete
  91. sweetnye la korang... :)
    kak hanis tak payah mkn dlm plane lg sbb dah mkn besar. :p hehe

    sgt mcm nenek spa.

    ReplyDelete
  92. lapar pulak tgk!
    dahlah tk mkan lgi!
    hehe :)

    ReplyDelete
  93. Hanis,bersiap sedialah untuk menerima pujian di pagi hari.haha.nice blog.i believe from the way the person write we can know the person better.frankly speaking,first tgk hanis dalam hati ade cakap mesti sombong.once dah baca,sempoi and amat humble.just keep it up girl.tak ramai girl macam hanis.

    ReplyDelete
  94. aku sumpah bahawah aku suka membaca blog kamu especially "tiba-tiba" =P amat menakjubkan post ini

    ReplyDelete
  95. 在莫非定律中有項笨蛋定律:「一個組織中的笨蛋,恆大於等於三分之二。」......................................................................

    ReplyDelete
  96. ahahaha..bestnyer..kecik2 rajin lah masak...dah besar..kadang budak laki dah takde masak2 lagi..certain jer yg tak de masalah nak masak..

    ReplyDelete
  97. haha.. kak cabai nak rasa menu nenek pergi spa tu... sedap kot nooo...

    ReplyDelete
  98. the pictures buat i lapar! hahah. btw, i saw you at urbanscapes. you bought dress from me. takut je nak tegur. heheh. you look pretty :)

    http://ayuniazri.blogspot.com

    ReplyDelete
  99. ni korang komen2 ni hanis bace ke tak ni..

    ReplyDelete
  100. bagusnyee adik2 rajin nak masak!!!

    ReplyDelete
  101. haha..best gila! jeles betul mereka pandai memasak

    ReplyDelete
  102. OMG I gelak gila tgk pic last
    nenek pegi spa sungguh!

    ReplyDelete
  103. haha comel. tp mmg macam muka nenek kan. apesal tiba2 rasa scary? :S

    ReplyDelete
  104. sebijik cam nenek gi spa...

    ~~lalalala~~

    ReplyDelete
  105. Untuk orang suka makan:
    http://wardahputeh.wordpress.com/2010/07/22/surat-daripada-sistem-pencernaan/

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!