Tuesday, July 20, 2010

Perangai macam budak-budak

Sungguh bertimbun-timbun hari yang perlu digantikan dengan mengikat perut. Semalam baru ganti satu. Itu pun secara tak sengaja, bukan plan awal-awal BAIKLAH MINGGU INI SAYA BAKAL GANTI PUASA YANG TERTUNGGAK SEJAK TINGKATAN SATU, bukan.


Terpikir untuk ganti puasa pun sebab, sepanjang hari makan (atau Nana panggil, melantak) ibarat bekalan makanan bakal terputus seluruh benua Asia. Pagi makan Asam Laksa, disusuli Nasi Lemak Bungkus pada waktu tengaharinya kemudian setelah bangun dari tidur petang, keluar mencari Mee Kari untuk dijamah. Ain & Farain yang keluar outing telah pun dikirim Double Cheeseburger awal-awal lagi. Malam menjelma, Double Cheeseburger tiba. Rezeki datang bergolek apabila Nana tak sabar tunggu McD tiba maka keluar beli Dinner Plate dan kami pun hidup happily ever after.


NANA ADALAH ROOMMATE BARU SAYA YANG PERLAHAN-LAHAN MENJADI MANUSIA KUAT MAKAN SETELAH DITAKDIRKAN TINGGAL SEBILIK HE HE. Ingat lagi awal-awal perkenalan, dia makan sikit gila. Saya dah sedih dah. Kenapa selalu ditakdirkan roommate makan sedikit/mengikut kadar manusia normal?! Saya rasa sungguh monster seorang diri. Namun, perlahan-lahan Nana belajar gaya hidup memenuhi nafsu (I feel so bad T_T) makan seperti saya. Dulu dia selalu kata "Akak, akak memang bangun tidur kena makan, tengahari makan, petang makan, malam makan, in between waktu makan kena mengunyah snacks eh?". Kini tidak lagi. MALAH DIA YANG AKAK JOM PERGI BELI MAKAN NANA NAK MAKAN TU MAKAN NI AMBOIH EKAU MENGALAHKAN TAUKE.


Anyway, saya tulis entri ini bukan sebab nak cerita pengaruh buruk saya terhadap teman sebilik. Saya cuma nak bunuh masa sebab lapar gila babeng, babeng pun tak gila lapar macam ni T_T Hari ini hari kedua nak ganti puasa. Dah sahur (burger, keropok keju & roti cokelat) dah tapi lemah semacam. Rasa macam taknak teruskan tapi bila terpikir balik, kalau dah start puasa kena jaga momentum. Plan asal nak ganti 5hari bekerja untuk minggu ini dan minggu depan. Plan jelah, tapi sumpah sangat lapar sekarang haruskah dahku teruskan? When in doubt, phone mom.


Bila call emak, emak kata alah mengadanya macam budak kecik, puasa memanglah lemah. TAPI SEMALAM TAAAAK. Emak membalas, tepuk-tepuk perut tuh, cakap dengan perut suruh biasakan diri puasa, kata "Biasakan puasa *tepuk tepuk* biasa diaaa!". Emak selalu guna langkah ini bila dia nak pokok cepat berbuah. Tepuk-tepuk batang pokok dan bercakap dengannya. Tapi bila saya buat terhadap perut, sudah seperti orang mengandung rupanya.



Ke kena guna kaedah yang sesuai, praktis puasa setengah hari je dulu, puasa setengah hari dapat reward 50sen. Eheh.

69 comments:

  1. saya pun sedang gigih nak ganti puasa sejak tingkatan satu. *erk*

    ReplyDelete
  2. ha ha ha.. tergelak betul saya baca entry ni hanis.. tahankan diri.. puasa sampai maghrib okay..

    ReplyDelete
  3. hahah. comel je. saya pn baru habis ganti smlm. so hari ni kira hari 'perayaan lah' XD

    taper. utk prmulaan mmg berta. lama2 sy rasa biasa n tak rasa apa :)

    ReplyDelete
  4. hahaha,...
    msti last2 month baru nak ganti...haish....ngat pose sunat tdi...hahaha

    ReplyDelete
  5. eee..x malu, cam bebudak..

    ReplyDelete
  6. haha lawak la.. try utk sibukkn diri la masa puasa.. sya puasa gak hari ni.. mmg lapar tp bila sibuk & xpikir jd hilangla feeling tu..

    ReplyDelete
  7. hai hnis...sabar k;)
    klkar awk cite mk awk pesan tu..huhu..
    sllu mk sy wat gni kt sy..
    kuattt..kuattt,kuattt..urggh~
    *smbil wt muke berthan x bleh blah..hahaa;D

    ReplyDelete
  8. comel je
    :DD
    makan utk hidup
    no no no
    hidup utk makan !
    hahahah

    ReplyDelete
  9. hehe..macam hari 1st belajar pose je kan..teringat kenangan tu..

    ReplyDelete
  10. hehe..macam hari 1st belajar pose je kan..teringat kenangan tu..

    ReplyDelete
  11. tepuk perut, cakap ngn perut.."baby ngah watpe ye.."..agk2 pe jwb baby???

    ReplyDelete
  12. haahhahahhaha..
    so sweet....
    yer...tepuk2 perot..
    pastu perot tu ckp..
    xrela terseksa lg..
    g la mkn..
    cmne tu???

    ReplyDelete
  13. hehehehe... kelakar!
    tepuk tepuk perut
    biasa diaaaa.. biasa diaa... hahah!

    ReplyDelete
  14. salam dik...
    it's not your tummy..it's your brain.set kat brain..'kenyang..kenyang..kenyang..' your tummy will repeat the same.biar jer org lain mengisi perut.kita dapat pahala sb puasa.

    ReplyDelete
  15. cik hanis, puasa ganti adalah wajib dan tak boleh sewenang-wenangnya nak buka puasa begitu saja.. mula2 memang payah sikit sebab perut asik dok makan je sblm ni.. tp bila dah biasa ok lah.. chaiyookk!!! ;)

    ReplyDelete
  16. hanis memang nakal...



    tak pe... boleh selang 4 hari ganti puasa kalau rasa tak larat sebab masih sempat..


    tapi jangan gtau ibu hanis yang dni ajarkan.. miahaha...


    mari dni tolong tepuk2 perut hanis. ;p



    selamat menggantikan puasa ye hanis comel ^__^

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. Kalau dah niat ganti puasa tak boleh batalkan. Melainkan darurat :D

    http://fentomatte.blogspot.com

    ReplyDelete
  19. "Tapi bila saya buat terhadap perut, sudah seperti orang mengandung rupanya.
    Ke kena guna kaedah yang sesuai, praktis puasa setengah hari je dulu, puasa setengah hari dapat reward 50sen."
    hehe sgt suka bc bhgn ini =D

    ReplyDelete
  20. skarang mmg musim gegel puasa ganti kn. ;)

    ReplyDelete
  21. wohooo. comel nye! ganti puasa eh? bagus2. nak dekat ramadhan ni. hehehe.

    waaahhh! heaven gile makan camtu!

    ReplyDelete
  22. hahaha.... masa awal-awal tak nak ganti puasa, kan skrang da kelam kabut nk ganti...
    Berusaha!!

    heheh

    ReplyDelete
  23. nasib baik dh ganti puasa hari tu. sekarang plan nk makan dan makan dan makan before bulan puasa hehe..

    ReplyDelete
  24. hahaha. niat nak puasa yang yang yok ah tu.

    ReplyDelete
  25. puase yok-yok
    pagi-pagi bukak periuk la an? :)

    ReplyDelete
  26. boleh pulak main tepuk-tepuk perut ? hahaha. lawak laa ;D

    ReplyDelete
  27. hahaha...lawak la hanis. sbr...tgk makanan pon, sabar... semoga berjaya menempuhinya ;p

    nanti kalau dah berjaya, buat entri eh. nak tau jugak kisah kejayaan perut cik hanis menahan lapar ;p

    ReplyDelete
  28. puasa puasa! teruskan je kalau dh niat tu! ;))

    ReplyDelete
  29. haha..tepuk2 perut..comel lah.nak cube la bulan puasa nnty.hehh.=p

    ReplyDelete
  30. hanis...dont do that...haha dulu2 la kan..mira kurus slim molek la katakan....then kawan2 sll jeles mira makan macam ape.punye la banyak...pagi, tengahari, mala, belum masuk makanan ringan lagi tu... kawan2 duk tgh diet...dorang ckp mira mkn banyak tapi badan tak naik...then makan bukan main makan alamak!!!badan dah naik....upss bukan gemuk ye...naik je...especially bahagian tut....paham kan pompuan punye problem lower part...skrg ni...kite plak tk org lain mkn dgn gairahnye....kite kena diet coz nak slim balik...heheh

    ReplyDelete
  31. bila hanis boleh raya ni? same2 lah kite...-_-"

    ReplyDelete
  32. puasa saya pun masih tertunggak lagi

    ReplyDelete
  33. anyway skrg br ramai nak ganti puasa kan.
    including me ;-)

    claraemilycancer.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. kah3...boleh tahan kelakar

    ReplyDelete
  35. oh! nenek saye ajar lain. kalau tepuk perut. nanti perut yg tak paham bahase akan berkembang sebab perut ingat kite tengah mintak dia membesar.

    ReplyDelete
  36. hahahah.. mmg la hungry dear. u only eat burger, keropok keju and roti cokelat jer for sahur. apekate nexttime u mkn nasi @ oat. plus kurma. supaya tidak laperr di siang hari hehehehhehe. kesian hanis hoh. *tepuk-tepuk perut tuh*

    ReplyDelete
  37. op. saya pun baru bermula ganti puasa semalam. rancangan pun 5hari bekerja. sampai minggu hadapan.

    harap berjaya. to both of us!

    ReplyDelete
  38. emiey pun pOse, xmau layan rase lapar nie..dok berblOg je la, mengasyikkan diri di alam maya..jap ag asar, lepas tu maghrib r..selamat berbuka!!

    ~_^

    ReplyDelete
  39. saya puasa penuh...so tak payah ganti pun...hehe

    ReplyDelete
  40. yahh... puasa dah mau datang dah! Insyaallah penuh sebulan kut..

    ReplyDelete
  41. haha,, kak hanis, tambah sikit reward,, 2 ringgit ya,, kami baru 5 tahun,, kuang3

    ReplyDelete
  42. Eh Knp Hanis Lg Kuat Mkn Dr Sy? Sy Ingat Sy La Yg Plg MONSTER & Gila Kentang Kat DUnia Ni. X ACi..X Aci..Hee~

    Jom Terjah
    RENUNGAN UTK SI PEMAKAI CINCIN
    55 CARA GEMBIRAKAN HATI ISTERI

    ReplyDelete
  43. Hahahah... comei giler ayat Hanis dalam nie... takpa kena la belajar mengawal makan... sy pun kuat makan... dok ngan kawan2 kuat makan gak hehehhe

    ReplyDelete
  44. Lama tak komen kat blog Hanis
    Makcik saya lecturrer Hanis and dia cakap Hanis student yang baik haha
    XD

    ReplyDelete
  45. marila kite sesame membayar hutang piutang sblm ramadhan menjelma...
    selamat berpose~

    ReplyDelete
  46. ye ke hanis kuat makan??apsal slim je badan..maintain tuuuu..

    semoga berjaya mengganti puasa dengan jaya..eh??ayat ape ni??ahaha..

    ReplyDelete
  47. selamat ganti pose, kite dah habis dah... tp kena gak prektis.. t bulan pose pengsan trus sbb tkujat... thehehehe

    ReplyDelete
  48. ermmm sedapnye breakfast nasi lemak ni.. sedapnye makan ayam goreng time tengahari.. sedapnye makan goreng pisang petang2 owhhh!!

    ReplyDelete
  49. me too! still can handle with puase2 ni...hungry always haunting me..lol

    ReplyDelete
  50. kalu tak nak lapar, jgn pikir pasal makanan, pikir le pasal org2 miskin yg kalu tak posa pun takde apa nak makan.. haa.. *pok pok*

    ReplyDelete
  51. tepuk2x perut tu jgn kuat2x2x...
    nanti terkentut susah nanti... :P

    ReplyDelete
  52. waha,,lawak betul entri psl ganti puasa nih. apa2 pun, slmt mengganti puasa,,sabar + tabah, insyaallah, semuanya berjln mcm biasa.. tak lama lg dh nk ramadhan,,hehe,,

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!