Thursday, July 8, 2010

Sayangi diri sendiri

Dalam BBM, saya dan makwe-makwe saya mempunyai satu group Blondie vs Black by Fatihin Husna. Di sinilah tempat suka duka gadis-gadis kota yang punyai luahan rasa shjdciaofpkdm saja nak buat macam korang tengah baca belakang novel.

Papepon, yang membawa saya menaip ini ialah apabila kami direfresh kembali dengan santapan rohani yang menyentuh hati oleh salah seorang gadis kota tadi yang dijumpa entah mana/ada orang bagi kat dia. Sebenarnya dah banyak tersebar coretan ini, maka tidak tahu nak buat proper citation macam mana, tapi saya jumpa di sini. Kalau belum pernah baca, bacalah.

SIAPA TAHU ORIGINAL WRITER, PLEASE LEMME KNOW. MUAHX!


Di saat

Disaat kamu ingin melepaskan seseorang
ingatlah pada saat kamu ingin mendapatkannya



Disaat kamu mulai tidak mencintainya
ingatlah saat pertama kamu jatuh cinta padanya



Disaat kamu mulai bosan dengannya
ingatlah selalu saat terindah bersamanya



Disaat kamu ingin menduakannya
bayangkan jika dia selalu setia



Saat kamu ingin membohonginya
ingatlah disaat dia jujur padamu



Maka kamu akan merasakan arti dia untukmu
Jangan sampai disaat dia sudah tidak disisimu,
Kamu baru menyadari semua arti dirinya untukmu




Yang indah hanya sementara
Yang abadi adalah kenangan
Yang ikhlas hanya dari hati
Yang tulus hanya dari sanubari



Tidak mudah mencari yang hilang
Tidak mudah mengejar impian



Namun yg lebih susah mempertahankan yg ada
Karena walaupun tergenggam bisa terlepas juga
Ingatlah pada pepatah, "Jika kamu tidak memiliki apa yang kamu sukai, maka sukailah apa yang kamu miliki saat ini"



Belajar menerima apa adanya dan berpikir positif
Hidup bagaikan mimpi, seindah apapun,
begitu bangun semuanya sirna tak berbekas
Rumah mewah bagai istana, harta benda yang tak terhitung, kedudukan, dan jabatan yg luar biasa, namun..



Ketika nafas terakhir tiba, sebatang jarum pun tak bisa dibawa pergi
Sehelai benang pun tak bisa dimiliki
Apalagi yang mau diperebutkan
Apalagi yang mau disombongkan



Maka jalanilah hidup ini dengan keinsafan nurani
Jangan terlalu perhitungan
Jangan hanya mau menang sendiri
Jangan suka sakiti sesama apalagi terhadap mereka yang berjasa bagi kita
Belajarlah tiada hari tanpa kasih
Selalu berlapang dada dan mengalah
Hidup ceria, bebas leluasa



Tak ada yang tak bisa di ikhlaskan
Tak ada sakit hati yang tak bisa dimaafkan
Tak ada dendam yang tak bisa terhapus.

84 comments:

  1. yes...suke this poem..tringat plak cite ada apa dengan cinta yg pnuh dgn puisi...:)

    ReplyDelete
  2. oh...


    alamak, hanis... dni tak tahula..

    huhu...

    tiba2 dni pun turut nak tahu juga..

    ReplyDelete
  3. ouwh...saya suka santapan rohani ini....wink!!!

    ReplyDelete
  4. ouwhh...saya sangat suka "santapan Rohani" ini. tq

    ReplyDelete
  5. wah!siyes la hanis..memang mendalam gile maksudnye..and boleh memotivasai kat setiap pembaca tmasuk sy.. thnks for sharing +_+

    ReplyDelete
  6. thanks sharing! =)








    http://ceritacikgadis.blogspot.com/2010/07/sakit-bontt-aku-tengok-eclipse-2-jam.html

    ReplyDelete
  7. wah bersyair ke menyanyi ni hanis..

    Link text

    ReplyDelete
  8. best la ayat2 nie..nk pinjam leh tak.. :D

    ReplyDelete
  9. Hanissssss. boleh tak nak copy quote ni? Best giler!

    ReplyDelete
  10. di saat tu memang besh.. 100% sokong n suka..

    ReplyDelete
  11. queenlyana love this entry.
    Thank you Hanis.

    Sudah kembali refresh, hoyehh..!

    ReplyDelete
  12. hanis..this is really make me cry..
    saya baru je break 3 hari yang lepas..
    padahal ktorg bakal bertunang tak lama lagik..

    bila saya baca that poem..tak tau lah how much i cry...rasa sangat2 sebak...and suddenly i miss him so much..

    and thanks 4 sharing this poem..ini buatkan saya teringgat kembali kenangan indah saya bersama dia..

    ReplyDelete
  13. kalau siapa pencipta dan pengarang dia saya taktau,tapi benda ni betul-betul menyentu jiwa hanis. jiwang jugak hanis ya baca benda camni. ;)

    ReplyDelete
  14. kalau siapa pencipta dan pengarang dia saya taktau,tapi benda ni betul-betul menyentu jiwa hanis. jiwang jugak hanis ya baca benda camni. ;)

    ReplyDelete
  15. hanis, nak share kat facebook leh?

    ReplyDelete
  16. kalau siapa pencipta dan pengarang dia saya taktau,tapi benda ni betul-betul menyentuh jiwa hanis. jiwang jugak hanis ya baca benda camni. ;)

    ReplyDelete
  17. kalau siapa pencipta dan pengarang dia saya taktau,tapi benda ni betul-betul menyentu jiwa hanis. jiwang jugak hanis ya baca benda camni. ;)

    ReplyDelete
  18. kalau siapa pencipta dan pengarang dia saya taktau,tapi benda ni betul-betul menyentu jiwa hanis. jiwang jugak hanis ya baca benda camni. ;)

    ReplyDelete
  19. ohh.naiss laa sis..seriously,tacing.)

    ReplyDelete
  20. ahh.. suke plak kat 'disaat' tuh :)

    ReplyDelete
  21. wow! it great! ✾◕‿◕✾

    ReplyDelete
  22. pernah jugak baca puisi ni b4 this...dan saya menyukainya..

    ReplyDelete
  23. meaningful...but dlm realiti kehidupan tak semudah membayangkn saja...byk aspek perlu difikir..

    ReplyDelete
  24. meaningful...but dlm realiti kehidupan tak semudah membayangkn saja...byk aspek perlu difikir..

    ReplyDelete
  25. huwa...bunyik seperti jiwang..tapi..bila baca balik..betullah... kesimpulannye bersyukurlah...!

    ReplyDelete
  26. MasyaAllah.....sgt mendalam ea penulisan puisi ni. Besh sgt2 Hanis, macam nk tau jugak sape penulis asalnye. Macam menulis dari hati je kata2 kat atas ni. Indah sungguh!
    =)

    ReplyDelete
  27. mcam pernah bca laa.. aduyaii lupa dmna yaa...

    hmmmm ????

    ReplyDelete
  28. hye hanis..i copy ni bleh la eh..

    ReplyDelete
  29. i'm ur new follower.. nice and interesting contents.. :)

    ReplyDelete
  30. terkesima.... sangat kena mengena

    ReplyDelete
  31. terkesima.. sangat kena mengena... luluh jiwa...

    ReplyDelete
  32. kata2 yg indah...nk curik sket bole? =p

    ReplyDelete
  33. kata2 yg indah...nk curik sket bole? =p

    ReplyDelete
  34. ITS NOT MINE. NOT WRITTEN BY ME.

    IA BUKAN SAYA PUNYA. BUKAN DITULIS OLEH SAYA.

    Nak copy silakan, tapi letak disclaimer kata it's not your own work okay? Thanks.

    ReplyDelete
  35. love it !! nak copy buley ?? hee

    ReplyDelete
  36. wah.! terbekk..! ske sgt. hehe

    ReplyDelete
  37. Keknis,

    Sooo sweet :)

    http://gambardiari.blogspot.com/2010/07/bila-abah-menangis.html

    ReplyDelete
  38. two thumbs up! terkena batang hidung siot! :p i <3 this poem.

    btw, tgk komen kak hanis buat CAPITAL state its not your works, teringat baru belajar pasal plagiarism td. hehe.

    curious nak tahu who is the writer.

    ReplyDelete
  39. hanis, sy nk copy ya poem ni. utk tatapan masa depan. tq

    ReplyDelete
  40. hurm...
    tacing pulok tbe2..
    nyway, nice poem..
    =)

    ReplyDelete
  41. suka penulisan kali ini. kadang2 kita perlu berbalik dan mengigati saat2 yg pernah kita lalui sebelum ini apabila mahu membuat sesuatu keputusan

    ReplyDelete
  42. me me.. i wrote that. buahaha! serius!!
























    aku tipu

    ReplyDelete
  43. its either commentators are oblivious to your words or they're just plain stupid. cik hanis kate nih bukan karya dia la woi.ni karya aku. haha. tak. aku tipu lg.

    ReplyDelete
  44. Salam. Hanis.. minta Hanis masukkan foto hanis yang kita terserempak di Intan semalam.. nampak keayuan seorang gadis bertudung.. bolehlah peminat lain tengok sama.. tk

    ReplyDelete
  45. very2 nice poem... nak copy paste jugak boleh?

    ReplyDelete
  46. rasanya yang tulis puisi tu adalah tuan bunya blog yg hanis link tu. Sebab ayat-ayat yang digunakan dalam posting lain sama dengan ayat dalam puisi tuh. Indonesia.

    ReplyDelete
  47. nak amek ni share dalam blog n fb..

    ReplyDelete
  48. wah..wah..sangat sayu bila baca..sobs..
    satu penulisan yang baik, boleh menyentuh perasaan org yg membacanya..


    My Latest Entry: Rasa Marah?

    ReplyDelete
  49. hi si cantekkk!
    in my previous entry, i ada sebut2 pasal u..im ur good stalker.hihi just letting u know.in case kalau ada orang kata i ngumpat2 u plak! =)
    nice knowing u dear.
    gluck n all the best yah! xx

    ReplyDelete
  50. copy past dalm FB yer :-P buat peringatan diri sendir :-)

    ReplyDelete
  51. INGATLAH ORANG YANG TERSAYANG....iklan jap..hehe. besh!!!

    ReplyDelete
  52. such nice words..and touching too ..

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!