Monday, August 16, 2010

Jantung tercabut dari badan apabila memotong di selekoh

Mari baca mari lihat, Pertandingan Mufors Road Reels. Apakah itu? Lebih penting lagi, apakah hadiahnya?


MUFORS ROAD REELS adalah pertandingan filem pendek bertemakan ‘Attitude on Roads: A Malaysian Journey’. Macam bestkan? Kalau pandai buat video/filem pendek, sila join, saya pun teringin tengok karya anda. Terbuka kepada semua pelajar Kolej dan Universitas, untuk mengshowcase perihal keselamatan jalan raya dan perangai pemandu-pemandu tempatan melalui kaca mata seorang anak Malaysia, walaupun anda tak pakai kaca mata. Oh! Hadiah timeeee:



----------Selesai perenggan pengenalan---------






Sebab ia pertandingan short film tentang road safety jadi saya nak cakap tentang road safety. DENGAR BAIK-BAIK. Walaupun belum boleh drive, ehem, tapi saya learned about road safety the hard way bila ratusan kucingku terkorban akibat kecuaian pemanduan kereta para pengguna jalan raya depan rumah. Dalam hal ini adakah kucing itu salah kerana tidak memandang kiri kanan dan menggunakan lintasan kuda belang untuk melintas ATAU pemandu itu yang salah kerana memandu laju di kawasan perumahan?? JAWAB SEKARANG. DAN ADAKAH KUCING HITAM SALAH KERANA DILAHIRKAN SAMA DENGAN WARNA JALAN RAYA MAKA CAMOUFLAGE LALU DILENYEK??! T_T Cukup.



Bertambah peka akan kepentingan road safety apabila pulang ke Kuala Lumpur, dari Johor, bersama anak muda yang bagai memandu Mazda di jalan kampung. Paham tak jalan kampung paham tak? Rupa selekoh-selekoh dia macam ni. Exhibit A.






Jalan kampung.



Usus perut.




Jalan kampung.




Usus perut.






Kucing camouflage.


NAMPAK TAK BENTUK PERSAMAAN JALAN KAMPUNG DENGAN USUS PERUT?! Betapa gila benar selekoh-selekoh itu semua.



NAK LEBIH SERAM? Apabila memotong di selekoh tajam dan nampak..




DI HADAPAN KERETA ANDA ADA LORI MERAH BESAR GABAK DENGAN NOMBOR PLET WAKLU. Okay gambar ni patutnya seram tapi kenapa bila tengok teringat Mickey Mouse -_-



Maka akan dipastikan diri ini memakai tali pinggang keselamatan apabila menaiki kereta dengan pemanduan lelaki berdarah muda berjiwa kental berurat dawai bergigi besi. Tapi baru hari itu kami pulang dan nampak seorang abang membawa teman wanita tunggang superbike laju tak hengat. Pergh itu Shah Alam -- Segamat , 30 minit. Teringin pula T_T



Heppp, road safety! Road safety! Ada bakat? Ada berani? Submit karya kreatif anda tentang keselamatan kucing camouflage atau bahaya lori Mickey Mouse di www.mufors.org.my . Tarikh tutup, 30 Oktober 2010, sila cepat.

62 comments:

  1. kahkahkahkah ! tak tahu apesal tergelak jea baca entry kali nie ! kahkahkah !

    ReplyDelete
  2. salam hanis,

    saya lihat plat WLU terus pikir waklu. sekali sama & betul daaaaa

    selamat berbuka (^_^)

    ReplyDelete
  3. nape tibe2 ade kucin lak dlm usus tuh..hahahah

    ReplyDelete
  4. opss..skli salah tgk,kucing tu bkn dlm usus laa,sori2

    ReplyDelete
  5. ohh..mari mencuba..
    pasti menang dan pasti gembira...
    usus anda terbelitbelit..
    sembelitkah??

    ReplyDelete
  6. http://misslasagna.blogspot.com/2010/08/saya-tetap-suka-hanis-zalikha.html

    hihi .. saya nak luahkan saya suka belog akak,, hepi fasting kak yer,, =)

    ReplyDelete
  7. hehe..pelik lah hanis boleh terfikir benda pelik2 masa tulis..

    ReplyDelete
  8. ganas tul lukisan sis.. tapi bila aiz tengok lame-lame.. rase macam citer spongebob pun ade.. ^__^



    Sis ushar sini pula
    Aiz latest project
    Sapa nak header cantik free?

    ReplyDelete
  9. agak beremosi ya bila bercerita tentang kucing ~~

    ReplyDelete
  10. terlalu agak beremosi bila part kucing . sadiss sekali .

    ReplyDelete
  11. i gelak sorang2 baca post u nih. haha!
    oopss. still laughing. LOL!
    selamat berbuka :)

    ReplyDelete
  12. mcm best kontest neh
    mesti banyak mangsa jln raya yg akan disindir kat sini
    hehe
    smpai 2 kali bg peringatan usus = jln kg

    ReplyDelete
  13. aku ke first?? oh xpandai buat film..tgk karya org len jela

    ReplyDelete
  14. Aku pun teringin JB -- Shah Alam, 30minit.

    ReplyDelete
  15. cantik lukisan.

    ade mcm gigil gigil sikit usus tu.

    ReplyDelete
  16. wooo... apakah makanan dalam usus perut ituuu???

    ReplyDelete
  17. jalan mcm usus perut rupanya patut le selalu sakit perut ade accident dlm usus...hehe

    ReplyDelete
  18. btol2....
    sy penah nmpk kucing kne langgar depan umh..
    tp sy xkuar tgk...
    sy sedih...
    pastu pemandu tu tros je jln..
    kejam!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  19. Hanis, sebelum saya ambil adik dari tusyen td, singgah di blog hanis. Terbaca ttg road safety. xtahu nape mmg hati tak sdap. Sampai sahaja waktu utk ambil adik dr tusyen, ada seekor kucing berada depan kereta saya,saya di kawasan selekoh. Wah..kereta saya dan kereta sorang pakcik ni bertembung..Nak kata salah dua2 sebab dua-dua tidak nmpak kerana ade kereta yg block pandangan kami. Saya angkat tangan, minta maaf. Wah pakcik tu memang garang, cakap,

    "kau jgn argue!kau argue kau siap!"

    Pergaduhan berlaku selama 10minit begitu. Dh berbelas2 kali saya minta maaf, maka salahnya pula dia lansung tidak mengaku.

    Maka ramai jiran yang dtg menenangkan pakcik itu. Seperti dirasuk hantu pun ada. Nak kata, bulan ramadhan bulan mulia semua syaitan kene ikat.Saya hanya mampu memohon maaf. Ape2 yang berlaku, biarlah Tuhan yang mengetahui. Nak say thanks kat Hanis, hati mmg dah tak sedap. Tapi apakan daya, insiden jantung saya mmg berdegup kena marah dan dimalukan sebegitu rupa.

    *Sobs...

    ReplyDelete
  20. Hanis, sebelum saya ambil adik dari tusyen td, singgah di blog hanis. Terbaca ttg road safety. xtahu nape mmg hati tak sdap. Sampai sahaja waktu utk ambil adik dr tusyen, ada seekor kucing berada depan kereta saya,saya di kawasan selekoh. Wah..kereta saya dan kereta sorang pakcik ni bertembung..Nak kata salah dua2 sebab dua-dua tidak nmpak kerana ade kereta yg block pandangan kami. Saya angkat tangan, minta maaf. Wah pakcik tu memang garang, cakap,

    "kau jgn argue!kau argue kau siap!"

    Pergaduhan berlaku selama 10minit begitu. Dh berbelas2 kali saya minta maaf, maka salahnya pula dia lansung tidak mengaku.

    Maka ramai jiran yang dtg menenangkan pakcik itu. Seperti dirasuk hantu pun ada. Nak kata, bulan ramadhan bulan mulia semua syaitan kene ikat.Saya hanya mampu memohon maaf. Ape2 yang berlaku, biarlah Tuhan yang mengetahui. Nak say thanks kat Hanis, hati mmg dah tak sedap. Tapi apakan daya, insiden jantung saya mmg berdegup kena marah dan dimalukan sebegitu rupa.

    *Sobs...

    ReplyDelete
  21. salam singgah, wah menarik ni.. macam nak cuba jek... tq2

    ReplyDelete
  22. kisah awesome walaupun terselit pesanan penaja di sana sini :P

    ReplyDelete
  23. kelakar dol
    ingatkan serius dia ni -,-

    ReplyDelete
  24. lukisan...sgt kuit miut..he3...next time lukis lagi...~_^*

    ReplyDelete
  25. hanis ni kan...
    cubit dia.. hehehe..
    gelak2 dni baca entry ni...


    nakal betul hanis ni. jom pakat cubit hanis secara berjemaah ;p

    ReplyDelete
  26. bez..bezz entri ni..lawak & comel lukisan!

    ReplyDelete
  27. hahaha..adess..baca terus teda satu pun paham..terlalu byk ketawa. okey,baca sekali lagi..

    ReplyDelete
  28. wah gituw!..gambar bas waklu sangat2 nmpk mcm mickey mouse nye suar la..comei ok!..

    selamat berpuasa hanis~

    ReplyDelete
  29. hanis, iklan roadsafety ni diorang suh u buat 1 entry ke?


    entry u lately ni da x best la..suke entry dolu3...

    ReplyDelete
  30. ni yg mcm weird about the hadiah neh
    zzzz
    hadiah individu lebih byk dr hadiah uni?
    hahahhaa

    ReplyDelete
  31. Cantik drawings Hanis tu. Dah boleh start animasi pendek sendiri...

    All the best & good luck!

    ReplyDelete
  32. hhhahaha. pesal la gmbr ni .. ayoo..

    ReplyDelete
  33. comel gila lukisan.. kalo kat tadika mesti dah dapat 4 bintang & 1 bulan sabit hehe

    ReplyDelete
  34. hanis, you dapat duit ke buat pasal benda-benda ni? macam tak da manfaat je?

    ReplyDelete
  35. kucing saya dulu pun mati kena langgar..

    ReplyDelete
  36. ye ye je ratusan kucing u kena lenyek. :p tak sampai 30 ekor ngaku ratus2. Anyway, i ada class ajar street-training for cats kalau berminat. Lepas 3 minggu, your cats will be street-trained. Boleh walk the streets of NYC pon kalau mau! =)) btw, T_T tu ape meaning?

    ReplyDelete
  37. haha.. lori tu nampk mickey sebab kaler merah and ada 2 lampu kuning.. da macam baju mickey lak.. :P
    salam perkenalan dari http://mrnamie.com

    ReplyDelete
  38. Hanis,
    my sis dduk kat segamat gak..mmg pening n takut jln kat segamat tu..penah sekali pening then m****h..hahaha

    ReplyDelete
  39. hahahah...nape gmbar2 jln ngn usus tu nk kene ulang2 eh??hahah..
    klaka,klaka...


    :p

    ReplyDelete
  40. haha.. gila comel.
    senyum je sepanjang baca entry ni.. heeeee~

    ReplyDelete
  41. hey, check this out. tatau lah if u dah tau kot. hehehe

    http://forum.lowyat.net/topic/1461159

    ReplyDelete
  42. imaginasi mmg selalu cam nih eh?tapi best..heheheh..

    ReplyDelete
  43. Alahai...blog budak2 la. Takpa, I tunggu nukilan you in 5 years time, masa tu content pun dah matang mcm your mommy nye blog...

    ReplyDelete
  44. dah baca rasa nk try lak..kehkeh

    Check This Out :
    http://touchtyping-program.blogspot.com/

    ReplyDelete
  45. hanis, cmna nak exchange link dengan kamu ek?heheh

    ReplyDelete
  46. patutnya ini entry serious~

    kenapa ku senyum dik?

    ReplyDelete
  47. lol. lukisan cantek gila kot. :p
    hadiah lumayan $_$

    ReplyDelete
  48. kak niss! yang lori merah macam Mickey Mouse tuu lukis sendiri eh?? comel laa. terpegun ow ;)

    ReplyDelete
  49. kak niss! yang lori merah macam Mickey Mouse tuu lukis sendiri eh?? comel laa. terpegun ow ;)

    ReplyDelete
  50. kak niss! yang lori merah macam Mickey Mouse tuu lukis sendiri eh?? comel laa. terpegun ow ;)

    ReplyDelete
  51. hai hanis ,
    i like your hair same n my wife
    search my web
    http://www.shahlina.com
    shahlina82@gmail.com

    ReplyDelete
  52. hai hanis ,
    i like your hair same n my wife
    search my web
    http://www.shahlina.com
    shahlina82@gmail.com

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!