Sunday, August 22, 2010

Rambut Palsu Berpesen-pesen.

Got to try em wigs for a future photoshoot y'all. Bertempatkan di jalan kegemaran, Jalan Telawi Bangsar, saya berpeluang melihat potensi-potensi fesyen rambut akan datang terhadap kepala besarku.




Dulu hanya sebuah laman sesawang, kini merupakan sebuah butik yang mampu dikunjungi semua pihak. MEMANG KENA KUNJUNG KALAU NAK BELI RAMBUT PALSU SEBAB KALAU BELI ONLINE SIAPA NAK AJAR KAU PAKAI. Tapi kalau dah reti pakai sendiri, baguih naaa, bolehlah beli online takyah keluar rumah. Moh www.headcoverzshop.com , moh.





Bila minta tips rambut I bagi. Pastu minta lagi, I bagi. Minta lagi, I bagi. SEKARANG KALAU TAKLEH JADI SAMA GAK, PERGI KEDAI NI MINTAK RAMBUT PALSU YANG I PAKAI TU HA. Dah duk diam-diam. Kau cuba sampaikan yang rambut kau macam rambut palsu atas tu ke weh *jeling*.





Tuan kedai kata orang Melayu suka beli fesyen ini. Memang dah boleh berlakon drama Melayu dengan Aaron Aziz dah bila pakai. Terima kasih untuk peluang ini :')



Selalu suka luruskan rambut bila pergi events, kini tak perlu merosakkan rambut lagi pabila wujudnya rambut palsu lurus! Tak sampai 5minit, sudah siap berdandan!



Bila beli-belah di sini, dia bagi try rerambutan kemudian dia ajar kita pakai! Oh kalau nak beli rambut palsu kena cuba semua sampai jumpa yang sesuai. Macam I alami, yang cantik di kepala patung tidak semestinya cantik di kepala sendiri. Sebab kepala patung kecil. Kepala I.. Demok.




Beza betul kualiti kamera tuan kedai dan kamera sendiri. Kamera tuan kedai memuluskan kulit. Terima kasih untuk peluang ini :')





Boleh juga lihat rupa anda lebih matang atau secara kasarnya, tua, pabila mengenakan warna rambut berbeza!





Hello earthlings.




Juga terdapat dalam warna hitam!





Ayu tak bila rambut hitam legam? CAKAP AYU CEPAT.




Jangan risau, keayuan boleh hilang dalam sekelip mata sejurus mengenakan rambut merah oren. Ganaih, meow grrr.




Bila dipinta untuk pilih mana-mana yang I suka untuk dibawa pulang mestilah pilih yang ayu ayuuu hewewww *kelip mata banyak kali*



Meow grrrr. Eh salah bunyik.

Sebelum ditanya, ia adalah sintetik, harga bawah RM200.

166 comments:

  1. at least kedai ni sdia wigs yg cntik jgak.. ada kedai yg tlampau pelik... bley cuba prgi nie... try cr wig pink.. jd britney for appreciation nite event @ UIA.

    ReplyDelete
  2. rambut stail wondergirl tu best...hehehe

    ReplyDelete
  3. rambut yang last tu dah buatkan muka hanis macam gadis jepun pun ade. korea sket pun ade. tapi ini versi asli punye. no plastic surgery. ehehe.

    ReplyDelete
  4. Yang kaler merah oren n yg ganaih tuh yang lawa!!! wowowowo~

    ReplyDelete
  5. hanis pakai yg rambut no 4 tuh comel kot..suke2..

    ReplyDelete
  6. menarik...hair bun pun ade ke hanis??

    ReplyDelete
  7. patut beli sekali untuk kucing HZ

    ReplyDelete
  8. paling suka yg gmbar 1st tu...
    sbb ade topi kecik comel..
    hahahah

    ReplyDelete
  9. like rambut ayu2. nampak macam korea pon ada. smart2

    ReplyDelete
  10. pic no.1 tu hanis nampak cumil la..dah sejibik cam korean girl.....co cweet~~0_0

    ReplyDelete
  11. OMG hanis, rambut yg paling pendek gila gargeous utk u. comel gila .

    ReplyDelete
  12. yang mule2 tuh gOjes..hu3
    yg len2 pun gOjes gak..hu3

    ReplyDelete
  13. erm...baca paper metro, mama u ada la kat page metro..

    ReplyDelete
  14. meowwwwww..sangat jelita.. hehehe

    ReplyDelete
  15. cantEk sgt.. sy pom suke akak y ayu... wane itam yue cantEk.. tapi y len pom cntek gak.. akak pkai sume cantEk!!!

    ReplyDelete
  16. Tergelak besar bila baca caption "Hello earthlings" tu haha.

    ReplyDelete
  17. u look like Erra Fazira!

    especially with the wig that u took home... :D

    ReplyDelete
  18. Macam rambut betol je kan? Haha. Boleh cuba kalau cam tu :)

    ReplyDelete
  19. Kalau yang last tu orang kata patung, saya percaya je! haha..

    ReplyDelete
  20. ehehehe..semua yang cik hanis pakai itu cantik dan ayu... lalalala.. tapi yg paling menarik d gambar yang terakhir! ;-)

    ReplyDelete
  21. ish..xyah la pakai rmbut palsu..tak lawa..and tak baik..

    ReplyDelete
  22. gambar last tu sangat cantik! :DD

    ReplyDelete
  23. Wow..cantiknya.

    Bole beli buat raya ni.

    BTW,gmbr U yg last tu..wig dia
    nampak sesuai sangat dgn HAnis
    Macam Real stuff.

    ReplyDelete
  24. suka tgk hanis wearing the first wig and the red one ;)

    ReplyDelete
  25. sangat suka gambar baju biru dgn rambut pendek oren tu!! nampak fresh!

    ReplyDelete
  26. HAHAHHAHAHAHHA OMG ASAL KAU TAK BAWAK AKU PERGI DENGAN KAU SAMPAI HATI, KALAU TAK MESTI AKU DAH ADA SIX PACKS. Kenapew takw pakaiw yangw kalerw pinkw kanw lawaw gilew.

    ReplyDelete
  27. comeeeellllll sangat earthlings tu ! haha

    ReplyDelete
  28. wah...
    rase cam nak try pki gak..
    hoho~

    ReplyDelete
  29. big applause to hanis~ u r really osam in writing & communication plus so sweet! niway, xde ke nk share on how u care about yr face, make up tools, etc..?

    ReplyDelete
  30. big applause to hanis~ u r really osam in writing & communication plus so sweet! niway, xde ke nk share on how u care about yr face, make up tools, etc..?

    ReplyDelete
  31. Hanis..
    wigs yang no 4 tuh sumpah gampang lawa!

    ReplyDelete
  32. kuh kuh kuh kuh, gelak tutup mulot tgk ygrambut pendek tu. tapi hanis mentem comel ok. mmg wajar amek yg tampak ayu, sesuai di pakai di hari raya nnti! yeay! meooww

    ReplyDelete
  33. bergaya dengan rambut pendek (gambar no 4.. not include gambar outlet).. sgt kiut!

    ReplyDelete
  34. assalamualaikum :)
    i'm just one of your many silent readers.i believe as a muslim i'm ought to share & remind my sisters that wearing wigs are prohibited in Islam.

    Wigs are forbidden and are considered a type of adding hair to one's hair. Although it is not exactly that, it makes the women's hair look longer than it is and becomes similar to adding hair. The Prophet s.a.w cursed the one who does the adding of hair as well as the one who requested it.Using a wig, even with the permission and approval of the husband, is forbidden for there is permission or approval in matters that Allah has forbidden.

    (as been told by Aishah r.a & Asma' r.a - riwayah by Imam Bukhari)

    ReplyDelete
  35. Cantiknye rambut..bleh try pasni..hehe.meh baca Karangan Budak Sekolah Rendah Yang Menyeramkan!Mesti Baca tau..huhu
    http://zuarxpdc.blogspot.com/2010/08/karangan-budak-sekolah-rendah-yang.html

    ReplyDelete
  36. i prefer the short hair bob yang u pakai ngan cekak or the first brown curly2 sket di bahagian bawah... cam comel.. anyhow.. rambut ayu pun bole.. comel juga!

    ReplyDelete
  37. saya suka pix last sekali..
    chuntekkk!!!
    (:

    ReplyDelete
  38. "Allah melaknat wanita yang menyambung rambutnya dengan rambut lain dan wanita yang meminta rambutnya disambungkan"
    [Shahih al-Bukhari, no 5934]

    maksud menyambung rambut ialah mengenakan rambut palsu, tanpa dibezakan sama ada ia daripada rambut manusia, haiwan atau buatan manusia.

    btw, saya bukan nak tunjuk pandai. tapi saya nak share something yang saya tahu. dan ini pun saya tahu dari orang lain. hope you can take note, or even better if you try to find the truth yourself.

    salam.

    ReplyDelete
  39. I'm sorry for the long comment. May ALLAH bless us all and believe me my dear, you are my sister in Islam and I love you for the sake of HIM. May this Ramadan bring us guidance and make us stronger to be an obedience to ALLAH. There is no satisfaction in this world rather than pleasing Allah and Allah please with us. Do pray for me too.

    1- (“Hadits Asma binti Abu Bakar radiyallahu ‘anha, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassallam melaknat wanita yang menyambung rambutnya (dengan rambut palsu) dan wanita yang minta disambungkan rambutnya (Muttafaqun ‘alaihi)”, red)

    2-
    Perbuatan ini pun dilarang. Dalam hadis, perbuatan tersebut dinamakan al-waashilah. Menyambung rambut, baik dengan rambut asli, dengan benang sutera, ataupun dengan kain, semua itu termasuk waasilah, menyambung. Sabda Rasulullah s.a.w.:

    "Allah telah melaknat perempuan yang memakai rambut palsu dan yang meminta dipakaikan rambut palsu, dan perempuan yang mencacah (membuat tatu) dan minta dicacah (ditatu)".

    Hadis ini sangat jelas tidak perlu ditafsirkan lagi dan disampingnya, hadis-hadis sahih seperti itu banyak sekali. Dalam Al-Bukhari dan dari Siti Aisyah diriwayatkan ada perempuan yang sakit, kemudian rambutnya gugur (luruh). Orang-orang hendak memakaikan rambut palsu kepadanya, tetapi Rasulullah s.a.w. melarangnya.

    Pada zaman Mu'awiyah ditemukan rambut palsu. Mu'awiyah kemudian berkata di atas mimbar: "Mana ulama-ulama kamu? Aku telah mendengar dari Rasulullah bahawa rambut palsu seperti inidilarang!". Kemudian dikatakannya bahawa bani Israil telah binasa tatkala perempuan-perempuan mereka mengenakan rambut palsu. (Diriwayatkan oleh Al-Bukhari dan Muslim)

    p/s: Status hukum di atas adalah SEPAKAT or IJMA' tiada yang mengecualikannya or mengharuskkannya seperti hukum2 cabang yang lain. Hadis2 di atas berstatus sohih yakni kesannya QOTIE/SOLID/PUTUS sama seperti AlQuran dan rujukan utama selepas AlQuran.

    Allahua'lam.

    May Allah bless us all.

    ReplyDelete
  40. Wearing rambut palsu is no doubt is very conveniece and tempting at the same moment for us as a woman.

    BUT, ia dilarang keras dan bukan seperti hukum-hukum lain yang diperselisihkan. Hinggakan memakai rambut palsu untuk tujuan berhias untuk suami pun dilarang (i.e disebut dilaknat dalam hadis) kerana merubah ciptaan ALLAH.


    Jika coloring, bonding rambut diharuskan untuk suami kerana tiada hadis jelas cuma dilarang untuk selain suami, terdapat bahan najis aka tidak halal or menghalang wudu, memakai rambut palsu is another different story.

    ReplyDelete
  41. erk. oke. tp lg suka rambut u yg asli punya :)

    ReplyDelete
  42. gambar terakhir tu, ada iras Monica Belucci lah. Betul tak tipu.

    or maybe sebab kamera mahal? hehh

    ReplyDelete
  43. bukan ke pakai rambut palsu tu tak boleh?
    erk

    ReplyDelete
  44. Cantiknyer... Hanis dah jadi macam gadis Jepun jer... Kawaii...

    ReplyDelete
  45. sangat cantikkkkk!!!!!!!!!!!!!! er,bukan rambut palsu,tapi kak hanis -_-"

    ReplyDelete
  46. aku kalau pakai wig, dan dan nampak macam shemale

    ReplyDelete
  47. bila nak wat entry fesyen bertudung pula? :D

    ReplyDelete
  48. salam..nmpk lagi sesuai bila berambut panjang la..(1st comment ni..bangga siot!!!)

    ReplyDelete
  49. hehe..kelaka ler entry.. tapi pic last..rambut yg dibawa pulang tu mmg AYU.. ;)

    ReplyDelete
  50. wow!! u pakai rambut palsu mane2 pun u tetap cantik lah hanis.. hehe. gorgeous!!

    ReplyDelete
  51. bila pakai rambut oren tu de iras intan ladyana ;p

    ReplyDelete
  52. santek2 rambut palsunya...susah jgk nak mencari yang seswai eak..tapi dgn hanis actually nampak sumer seswai jer. chumil sesgt!

    ReplyDelete
  53. apsal sume yang u pakai cantik2 terutama yang rambut hitam legam tu. cantik gile on u.

    ReplyDelete
  54. CANTIK <33
    ok nak rambut afro :BB

    ReplyDelete
  55. You guys are too kind with the praises on the wigs and precious advices. Thanks everyone ♥

    ReplyDelete
  56. Rambut itam lurus memang masuk sangat ngan mata yang sepet. :3

    ReplyDelete
  57. i suka yg the 3rd ....npk elegant jerrr...suits u well :)!

    ReplyDelete
  58. the first and the last look great on you! :)

    ReplyDelete
  59. rupanya pakai wigs tkdela nmpk mcm patung -__-"

    ReplyDelete
  60. cantiknyaaaa...tp bila tgk harga..alamakkkk..anyway saya nak ckp something kak hanis memang AYU..hehe

    ReplyDelete
  61. presenting: Lady Haha! or Zaza, whichever is your preference!

    ReplyDelete
  62. hanis!! perasan x muka hanis mcm erra fazira :O CANTIK!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  63. wah, sume cun!

    anis, susah tak nak pakai rambut palsu ni? agak2 ler, berape minit nak bersiap2 for beginner?

    gambar last sekali tu, rupa hanis ade sikit macam younger version of erra fazira.

    tp kan, rambut ori hanis tetap paling cantik...

    ReplyDelete
  64. Untuk renungan sesama muslim dan sempena ramadhan:

    Disebabkan Hanis ni dipandang tinggi dan mungkin ada yg memuja oleh golongan muda, secara automatik sudah menjadi tanggungjawab hanis untuk menjaga imej sebagai seorang wanita, anak dan muslim, jadi eloklah kalau hanis tidak mengalakkan dan menonjolkan apa yg haram disisi agama pada golongan muda yg mudah dipengaruhi. Jika dipikirkan ianya sesuatu yg menakutkan hanis bersubahat dlm bende haram.Dari segi cara hidup, memakai rambut palsu atau mewarnakan rambut.

    Mungkin warna rambut itu halal tetapi menyaluti di atas rambut mungkin akan membuatkan solat tidak sah. Dosa disisi Allah tetapi mengambil air solat hendaklah dikenakan air ke seluruh rambut sebenarnye jika kita benar2 tahu cara sunnah.

    Harap message ini disampaikan kepada semua golongan muda dan tanggungjawab saya sebagai muslim sudah dilangsaikan.

    Selamat menyambut ramadhan karem.

    ReplyDelete
  65. wah!!!
    kiut2..yg rambut pendek tu..hehehe

    aimiaesh.blogspot.com :D

    ReplyDelete
  66. Bukankah haram menyambung rambut@memakai rambut palsu?

    Sekadar mengingatkan saudara seagama...

    ReplyDelete
  67. ganaih ngat aih rambut oren tue.. kalau bab2 melawa nie sume bagi kat pempuan.. rambut style wondergirl pun ade tue.. hahha..

    ReplyDelete
  68. cantiklah wigs yg hanis try..
    tp akak suka yg real hair hanis lagi..
    hehehe

    ReplyDelete
  69. Comei je kamu dgn rambut hitam tu...macam budak Jepun tau...hehehe

    ReplyDelete
  70. tak cantik ah wig-wig ni semua..lagi cantik rambut u yang asli...

    sangat jeles ngan rambut asli hanis..

    nak tiru bleh??

    ReplyDelete
  71. .. dlm mana2 pun semuanya nampakkan u tetap gorgeous la.

    ReplyDelete
  72. Hye hanis.
    wah rambut versi Miss universe pun ade! kelas gitu. ;p

    ReplyDelete
  73. hey, been reading ur blog and i loikeeee it! ;)
    ohh btw, dalam Islam, pakai rambut palsu ni dikira berdosa.
    p/s; nasihat sesama umat.

    ReplyDelete
  74. rambut picture ke-2 cantik.. or padan ngn kamu. either lah.

    baju. comel. lol

    ReplyDelete
  75. salam hanis,
    you ni nice girl. cantik. saya harap you jadi real good girl insyallah. sayang kalau Allah da bagi kecantikan tp tak jd good girl. teruskan menulis yg baik2 dan saya doakan kejayaan u dunia akhirat. -muhammad

    ReplyDelete
  76. Bukanla..yang last sekali tu macam SALT la..

    ReplyDelete
  77. PERAIH UDANG DARI ZIMBABWE. BILA NAK UPDATE BLOG HAH??? XDE STOK UDANG KE HAPE.

    ReplyDelete
  78. aww kak nis pakai mana-mana wig pun lawa! :) HAHA BARU JE NAK TANYA RAMBUT TU INDIA MARI OH TAK SYNTHETIC BAIKLAH. but still, your original hair is the naishest :)

    ReplyDelete
  79. rambut lurus tu sangat chare!!

    oke.. nak histeria kejap... *sesi menjerit2 histeria*

    ReplyDelete
  80. Wahai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah dikenali. Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah Maha Pengampun, lagi Maha Penyayang. (Maksud surah al-Ahzab, ayat 59)

    Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

    Menurut Bukhari, Nabi Muhammad saw melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. (Hadis riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari)


    Sekadar mengingatkan ;)

    ReplyDelete
  81. your natural is much better than this :)

    ReplyDelete
  82. kek nisss!
    gila comel gomel pakai rambut palsu macam gituu. hak hak.
    buat rambut raya! :DD
    hahaha. comel!

    ReplyDelete
  83. kak niss! :D
    haha. gilak comel gomel pakai rambut palsu macam gitu :DD
    rambut palsu untuk raya :)
    hahaha. Comel!

    ReplyDelete
  84. kak niss! :D
    haha. gilak comel gomel pakai rambut palsu macam gitu :DD
    rambut palsu untuk raya :)
    hahaha. Comel!

    ReplyDelete
  85. dem..mmg macam rambut real awak je la hanis.
    huhu~

    ReplyDelete
  86. wah berposing sakan cik hanis dgn fesyen rambut bermcm2...


    Tips Memulakan Perkenalan

    ReplyDelete
  87. jgn la hanis..haram tu..huhu

    ReplyDelete
  88. cantikkk nyeeeeee hanisssss........
    sesuaii jee semua jenis wig...he3

    ReplyDelete
  89. seriously, when u pkai wig g hitam ayu2 tu, u look comel sekali...hahaha.... and when pakai wig yg bawah die tu, okay, nmpak cm org gatal...hehehehe

    ReplyDelete
  90. Kaum wanita diharamkan/dilarang menyambung rambut mereka dengan rambut tambahan(wig/sanggul) atau dengan benda lainnya yang menyerupai rambut. Berdasarkan dalil-dalil yang melarang hal tersebut. (“Hadits Asma binti Abu Bakar radiyallahu ‘anha, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wassallam melaknat wanita yang menyambung rambutnya (dengan rambut palsu) dan wanita yang minta disambungkan rambutnya (Muttafaqun ‘alaihi)”
    http://soaljawab.wordpress.com/2007/04/23/hukum-memakai-rambut-palsu/

    ReplyDelete
  91. hahaha ,yeah nice .kak hanis lawa


    http://itusayalah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  92. You look nice in red. Thumbs up.

    ReplyDelete
  93. You look nice in red. Thumbs up.

    ReplyDelete
  94. comel!
    seriously U looked great with black wigs.

    =)

    ReplyDelete
  95. sangat teruja ok melihat rambut2 palsu ini.. lagi2 apabila u y menggayakan.. berminat ok!!! tap xmasyuk cm u.. hehehee.. jeles!!! ^_^

    ReplyDelete
  96. kawaiii!!! sngt teruja ok.. tapi i x semasyuk u.. jeles okeyh... ^_^
    xoxo

    ReplyDelete
  97. u look so cute!! The thing is, u dont need that 'rambut palesu'....
    hehehe

    http://bysandraazwan.blogspot.com

    ReplyDelete
  98. hanis.. rambut u pon dah sgt cantik !!.. you dont need wigs ;))

    ReplyDelete
  99. Hanis, minta maaf zahir dan batin!

    ReplyDelete
  100. CANTIK...BUT LOVE U MORE IN THE FIRST PICS! HAHA!!

    ReplyDelete
  101. rmbut yg kaler mrh oren tu mengancam
    thumbs up lalala
    skali ngm jari kaki semua (^_^)

    ReplyDelete
  102. kak hanis, tak mau la pakai wigs.
    it's forbidden. dan, yang asli itu sebetulnya menawan. it's a fact :)

    ReplyDelete
  103. Hanis rambut macamana pun tetap cantik dan manis

    ReplyDelete
  104. erm. rambut palsu? mana boleh pakai.

    ReplyDelete
  105. korang yang komen kat sini yang puji2 ni sume nak bodek je kan..

    hanis, the true commentar adalah yang bagi nasihat kat u.

    bukan i, bukan depa yg duk puji2. tapi yang nasihat siap bagi hadis tuh.

    ReplyDelete
  106. sume pesen rambut tak berapa kena kalau gua pakai..tak heran la mereka tak panggil gua buat photoshoot

    ReplyDelete
  107. kak Hanis pki papepun tetap comel lorh,, tapi saya lagi suke rambut yg first tuh.. so cute=]

    ReplyDelete
  108. hanis..kawan saya kata dia suka awak.. dia nak kawin dgn awak

    ReplyDelete
  109. jeliternyerr.. ehehe

    salamm ramadhan akak zalikha tewww

    ReplyDelete
  110. korang rase2 dia suke komen yang keluar segala hadis atau komen yang dok puji3 dia lawa pakai wig???
    hahaha..

    ReplyDelete
  111. nice, :) gonna try those! thanx. <3

    ReplyDelete
  112. hanis macam doll.cantik :D

    tapi ta boleh kan pakai rambut palsu.haram.

    salam aidilfitri..

    ReplyDelete
  113. heya there hanis! :)

    the one from God is so classy and fab! The nonpareil beauty of you! x

    ReplyDelete
  114. :Bay: Saya dah update saya punyer blog. Selamat Hari Raya Aidilfitri semua, selamat minum sirap...

    ReplyDelete
  115. oii!!!lawa rambut..smua kene ... kalo diri inih memakai camne?bleh earthquake..smua muke kene..CUN WOOO ANIS..

    ReplyDelete
  116. i think u look diff wif short hair..;)

    ReplyDelete
  117. Aww..awww..seriously macam dolly!!kiut miut btolla..gewam3..

    ReplyDelete
  118. Haish. sume lawa- lawa.. wig yg ada topi tu paling cantek. HUHU

    ReplyDelete
  119. you pakai rambut palsu, rambut you bg kat i lah

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!