Monday, October 18, 2010

Must-have piece for every body-conscious girl

If you follow my Twitter, ah even just following this blog alone, by now you would know my disgusting eating habit. By ‘disgusting’ I don’t mean literally like eating monkey’s brain with a straw daym geli sial. It simply means I eat lunch and then I take my afternoon nap, wake up hungry and go out to find Nasi Ayam to keep me happy while eagerly waiting for dinner time to arrive. At this age, it would be ridiculous for me not to think about my figure just because I have high metabolism rate (the rate of a 17years old to be exact hewew). But how do I monitor my body stats?


Speaking speakang sebab lama tak write in English hahaha. Where was I? Ah yes, mari share tips. Personally I think semua anak gadis wajib ada this key piece in their wardrobe. I call em 'Figure Watcher'. What the hell is a Figure Watcher you asked?! *nada Smartshop* Let me tell you more!


Figure Watcher is sort of like a weight watcher aka timbang berat atau nama kasar, timbang kati. Tapi weight watcher adalah alat sukatan yang boring dan ia menimbang berat. Manakala Figure Watcher adalah sukatan bagi menjaga bentuk badan anda! Ecewah taknak lose the nada Smartshop lagi tuh. Hahaha okay serious Hamis, aku tak rasa sesiapa paham lagi apa kau cakap.


Figure Watcher saya adalah sehelai seluar panas. Ya, hot pants yang pendek gila ketat tahap boleh bawa swimming. Hot pants ini memang fitting jadi bila dipakai punggung tampak bulat dan kaki tampak panjang ibarat Lara Croft tanpa pistol terselit. Setiap kali pulang ke rumah dari perantauan, saya akan memakai Figure Watcher ini untuk ukur eh aku dah demok ke? Kalau muat dan boleh zip serta butang, maksudnya phew body stats masih terjaga. Kalau tersembul selulit dan timbul perasaan tak sanggup pakai Figure Watcher ini depan orang ramai, maka Hamis, sedarlah. Jangan makan otak monyet lagi. Oh! Tapi ada catch! Figure Watcher adalah pakaian yang buat anda tampak seksi TETAPI hanya boleh dipakai untuk suami. Suami je, tunang boipren scandal semua takleh tengok. Maksudnya? Kena jaga bentuk mengikut Figure Watcher sampai bersuami. Paham tak motif kat sini? Kiranya, aim Figure Watcher adalah untuk keep your anak dara body till you're married ler. Ini belum kahwin dah gedang, nanti ada anak, howwww? Tapi besar secara genetik itu lain dengan besar sebab suka makan malas exercise yer para pembaca. Jangan nak terasa tak bertempat.


Figure Watcher could be anything from a sexy corset piece to a sexy miniskirt. Ia kena sexy, sebab ia wajib excite kita untuk pakai dan check body stats. And ia tak boleh strecthable! Kalau strecthable baik takyah.

Contoh. Tapi bukan inilah bendanya.




Lemme summarize for you, the guideline to make a piece your own Figure Watcher:


1. Sexy and exciting.

2. Fitting (at your desired measurement).

3. Must not be strecthable.



Kalau yang dah kahwin beranak pinak pula, tak panggil Figure Watcher dah, sebab diorang biasanya ada jeans lama-lama yang diorang teringin nak pakai balik, nak body stats masa macam zaman dolu-dolu balik hahahahaha so panggil DAMMIT GIMME ME BACK THAT FIGURE T_T




PLUS! If you're in the process of losing weight, remember to invest on a sexy Figure Watcher once you have achieved your target k?

51 comments:

  1. U look like Cinta in AdaApaDenganCintaOhRanggaHensemSiot in that pic!

    ReplyDelete
  2. haaaaa..
    good tips. nak jugak ah buat macam ni
    bila terasa badan ini bulging sini sana, mesti akan exercise.

    esok beli baju sexayyyy! yeah!

    ReplyDelete
  3. Eleh Hanis .. bdn kecik & slim giler. Len la dh kawin cam untie. Lemak sana sini. Hehe ..

    ReplyDelete
  4. hye~
    figure watcher i ialah my skinny jeans..bila seluar tu asyik nk ke bawah je mksdnye perut dh kempis sket..hihi..

    ReplyDelete
  5. hahaha.. smartshop..
    dulu slalu tengok kat NTV7.. haha..

    ReplyDelete
  6. hati-hati ya pakaian itu masih bertag. Y_Ye

    ReplyDelete
  7. oooo.. interesting... must try this!

    i have a favourite pair of jeans yg jd petunjuk. if dah ketat, susah nk button and terkeluar muffin-top, means i have to start exercising again.

    mind u, i am not married and no children. heh.

    ReplyDelete
  8. nice post.... i can praktikkan soon. hehe.

    ReplyDelete
  9. eh eh ingat pinafore dah tadi..ehehe.

    ReplyDelete
  10. dah kawen berat badan lah yang senang sangat nak naik..

    ReplyDelete
  11. Frankly speaking, I have no idea of what u're talking about, he he he (from a men wise perspective of coz)...

    ReplyDelete
  12. hehe...tengkiu for sharing the info...mmuahhx3..:)

    ReplyDelete
  13. Tak pernah terfikir punn...
    Pandai! :)

    ReplyDelete
  14. ahadoi. terasa mak dengan entri ini. baru petang tadi kena tegur dengan mak "eh cipina, badan kau dah naek eh?" T___T

    ReplyDelete
  15. betul2... nak pastikan lepas bersalin bleh pakai kebaya mama balik.. aduiii boleh ke?

    hanisss... nak rambut cam hanis jugakk..

    ReplyDelete
  16. hahaha...good tips.Memang akak buat macam tu lah,bila dah ketat je peha ni pakai seluar jeans tu,dan senak je perut..tahap gebu lah tu..Dah kawen ni susah sangat akak nak dapat berat 48 kg..huhuhu.

    ReplyDelete
  17. buleh praktik
    buleh praktik,

    tapi kalau jantan camana lak?
    kena singlet macho ker?
    or jeans bell bottom
    zaman pakcik memuda dulu?

    (Macam la pocket ni tua sangat)

    ReplyDelete
  18. hehe, ingatkan ada gambar hamis pakai figure watcher tadi? hehehe }:D toink!

    ReplyDelete
  19. yeay! same like me.
    just im using jeans as my figure watcher.
    then my mom kata my size tak berubah since high school =.="

    ReplyDelete
  20. eh,i alwez do dat. tp xtaw plak ade panggilan saintifik untuk benda alah tu. but i alwez use one of my jeans. nk tau whether my body dah naek or trun...really working for me...ahaks!

    ReplyDelete
  21. Takleh takleh takleh, Figure Watcher takleh jeans, jeans panjang jadi ia tutup kaki maka tak nampak betis peha dah besar tak sanggup nak dilihat dek orang ke tak. Figure Watcher kena seksi! Haha.

    ReplyDelete
  22. Lelaki guna 'gede' aka corset orang lepas bersalin sebab lelaki cuma kena jaga perut hahahaha.

    ReplyDelete
  23. ok ok ok.. dah paham apa tu figure watcher... tp betul..jeans lama yg TAK strethable bagus utk motivate kecikkan bontot..paha dan lain-lain.. baju tido sexy ada.. tp malu nak tgk prot sendiri..huwaaaaaa...

    ReplyDelete
  24. thanks for the tips..lepas nih kena carik swimming trunk untuk buat figure watcher, maklumlah nak dapatkan beach body bukan sennag..

    malam nih kena buat sit-uplah.

    ReplyDelete
  25. Hanis dearie..u r right! I've been secretly rely this Figure Watcher since dah ada anak 2. My figure watcher? My anak dara Jeans yg lusuh tapi seksi cutting. Sungguh bangga mokcik masih muat dipakai dengan jayanya. ;-P

    ReplyDelete
  26. Hanis, boleh tak tumpang iklan produk dekat blog awak.

    Nanti emel saya di nanialing@yahoo.com

    Kalau ada caj apa2 ka, syarat tertentu ka, emel ja.
    Thanks hanis.

    ReplyDelete
  27. good tips...i senang jer kalau baju anak dara still ON maknanya tak ler gumuk sgt..cuma ada la yang terlebih sudah hehe

    ReplyDelete
  28. cadangan: masuk la Amerika next top model

    ReplyDelete
  29. good tips from u hanis :)

    i pn ade buat cm u jgk.

    ReplyDelete
  30. wow, brilliant hanis..yang dah beranak ni plak belajar from you..huhu...nak kena carik balik ape my figure watcher lah pasni..

    ReplyDelete
  31. good tips..i loooikkke thank hanis!

    ReplyDelete
  32. betis hamis nampak mcm gede! =))

    ReplyDelete
  33. yup!betul tips you tu coz i pun buat macam tu! hehe

    ReplyDelete
  34. Huwaaaa...sudah terlambat bila baca entry ni...jeans lama2 pun dah sedekah kat orang....nak kena beli apa-apa yg bersize kecik la kalau macam ni...good tips...

    ReplyDelete
  35. figure watcher sy - bikini ouh! buleh??

    ReplyDelete
  36. figure watcher saya ialah sehelai jeans baru saya bersize 27.

    manakala weight watcher ialah satu program menurunkan berat badan yang complicated, di mana setiap makanan diassignkan dengan sistem point yada yada yada.

    ReplyDelete
  37. such a brilliant idea..
    luv ur blog dear..keep it up.. ;)

    ReplyDelete
  38. oh yess. this is so true. i dah lama ada my own figure watcher, just skang baru tau nama dia adalah figure watcher. hehe :B

    ReplyDelete
  39. Sebab baru sekarang kitew cipta nama itu hahaha

    ReplyDelete
  40. hi, i am new with ur blog. but i love it n enjoyed read it. hope follow my blog ye.
    hannaiymeera.blogspot.com. tq pretty.

    ReplyDelete
  41. bila dah selalu swimming, tak perlu risau sangat pasal 'figure'. Tapi bila membaca post ni, saya teringat yang kita juga perlu beri reminder pada diri sendiri untuk selalu in shape coz a good shape means a good health, mentally and physically.

    ReplyDelete
  42. berat i susah sangat nak turun, dah cuba macam2. sedihhh =((( camana nak ada bf ni

    ReplyDelete
  43. nice share dear....thanks!!

    http://yoishme.blogspot.com

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!