Monday, November 29, 2010

Guide to Malay Weddings

Weddings are very important. I mean, wedding IS very important, when it's in plural form it no longer is. Unless you look at it from the parents perspective, then yes weddings ARE important. For this entry, Imma show you how to perfect your big day with step-by-step guide to I-am-just-kidding.



Hehehe. Takde kerja menganiaya orang pada perenggan pertama. It's just that I've been to two weddings in the past 2 days because that's what we Malay people do on weekends. So I thought we could make this into an interactive entry where at the end of this entry you'll too share on door gift paling best pernah dapat/ pernah terpikir or dessert paling tak dapat dilupakan etc. Marilah sama-sama membantu bakal pengantin yang keguguran rambut dan bulu tak tidur malam memikir apakah yang tetamu mungkin suka dan mungkin tidak suka.



Ini wedding dua pupu kami, Maya.
*Eh lupa gambar Daddy takde, maybe sebab Daddy demam emo nak balik cepat LOL!


What I like about this wedding is that, table cloth warna putih, jadi nak camwhore gambar banyak-banyak sangat convenient, muka jadi suci sebab light reflect bagus dari cadar meja ke wajah. Eh boleh ke suka yang part tuh?




Fine, cari benda lain yang disukai, I like the fact that adik-beradik ibu bapa Maya sungguh sepakat membawa berkat. Sangat penting dalam menjayakan majlis seumpama ini, ada keharmonian dalam membagi-bagi tugas. Tak elok kalau mereka datang sebagai tetamu ewah-ewah anak kau kahwin, aku tolong bungkus bunga telur anak aku kahwin, kau datang duduk meja VIP. Tak elok tak elok... , jadi baguslah itu tidak terjadi kerana kelihatan mereka semua tiba awal, syabas. Di atas meja juga disediakan balang kuih, tak sah orang Jawa tak hidang kuih-kuih ni ya. Sungguh empuk kuih itu kami seronok mengadapnya. Door gift juga ada banyak pilihan makanan di dalamnya untuk dijamah kami adik-beradik.

.................................

Seterusnya wedding yang jauh nun di Johor, demi adik junior pra-diploma yang dulu berkongsi bilik, Radmiyana. Kakak beliau kahwin dan memandangkan beliau sudah seperti adik angkat yang tidak mungkin larat diangkat oleh diri ini, wajarlah saya memenuhi jemputan majlis di Kampung Sedeng, Segamat.



Lagipun Kekna kata untuk perkahwinan kampung seperti itu (as in simple and traditionally done), kad dia lebih baik dan meriah dari kad kahwin orang bandar (sebagai contoh) yang guna kad kosong cetak nama nak taknak untuk ajak orang datang majlis dia kahwin. Memang harus save cost, tapi kita mesti buat orang rasa besar hati sikit nak datang. Dulu kalau nak menjemput lagilah, siap datang rumah ok!



It's just colourful A4 paper, but it's so meriah :)




Murah hati door gift more than just a bahulu ini. Ada gula-gula, sabun, keropok, Yassin dan tak dilupa, telur rebus. Majlis kampung yang tradisional (merewang instead of catering), tapi besar hati orang datang dari jauh.


That is all about the two weddings. But the one thing that I really miss is makan berhidang. Sekarang kalau nak makan berhidang, kena tunggu wedding kat hotel. Memang banyak kebaikan dan kesenangan buat buffet sebab tuh ada ramai prefer sediakan buffet, tapi makan berhidang best (bagi tetamu), sebab duduk je tiba-tiba ada tangan kat tepi tolong cedukkan nasi segala. Like in a makan berhidang majlis, everyone is a VIP.


What about you? Apa yang korang suka dan tak suka pasal wedding, dan wedding paling best korang pernah pergi and why?


91 comments:

  1. suka g rumah org kawen amek berkat. hehehe :p

    ReplyDelete
  2. outfit you utk wedding 2 pupu you cantik and and your Kekna nampak ayu gila. so were you :)

    ReplyDelete
  3. Berkat as in dia bungkuskan makanan kan?! PALING SUKA.

    ReplyDelete
  4. Hanis, I like your second wedding nye outfit tue, yang flowery tue =DD

    Best part about the wedding is of course the free food! and kalau wedding family, u buat2 lah tolong dekat dapur nanti mesti tuan rumah kesian bagi sikit ole2 bawak balik =D

    xx

    ReplyDelete
  5. You and Kekna sangatlah cantik :)
    Okay okay, ape yg I suka pasal weeding, sebab mestilah die mengumpulkan sanak saudara rite rite?
    hahah.

    ReplyDelete
  6. kakak anis, mcm baju saye je. ! ;)
    bunge pink tuh :))

    ReplyDelete
  7. saya suka makan nasik kenduri, lebih2 kalau lauknya masak lemak nangka muda dan gulai ikan masin. Sedap....

    ReplyDelete
  8. berkat makanan pun iya, berkat jodoh pun iya gakkk :p

    ReplyDelete
  9. suke wedding y ade live traditional pnye lagu2 macam zapin ke ghazal ke keroncong ke...

    ReplyDelete
  10. suka baju kamu yg bunga pink n biru muda tu.. cantik sgt!!! :)

    turn kamu pula bila?? hehe!!

    ReplyDelete
  11. tak semestinya buat kat hotel je meriah kan? kadang2 suasana kampung ni lagi meriah..dengan aktiviti rewangnya..

    Comey hanis & Kek Na :)

    ReplyDelete
  12. telur rebus ke telur pindang hanis? selalunye org johor guna telur pindang..hehehe..
    hehehe..rewang je hanis..bukan merewang..
    hanis so gojes..kek na pon gojes :)

    ReplyDelete
  13. Live music! Dan... suka kan kalau tiba-tiba sukarelawan karaoke gempak gila nyanyi.

    ReplyDelete
  14. Kami mengucapkan sekalung penghargaan atas kata-kata pembina semangat anda semua.

    ReplyDelete
  15. suka wedding yang sedara mara pengantin tak buat komen macam "eh, sikitnya duit hantaran", 'oh, pengantin perempuan gemuk dan tak lawa", "kerja apa si pengantin lelaki?technician...oooh..nanti nyewa je la rumah tak mampu nak beli rumah", tak meriah kenduri ni ya, sebab tak ada band.."

    ReplyDelete
  16. cantiknye dua pupu keknis ... kalah kekn.. keyboard i ngan s hilang tetiber,, haha,, gurau gurai je, =p
    jd popular bla dtg wdding cremony ,, "uu ~ anak ko ke tu ~~ .. hueh3

    ReplyDelete
  17. Takde siapa perasan kiter lap tisu kat muka, jari kelingking angkat like a classy lady ke.. bahah!

    ReplyDelete
  18. i suke p wedding coz dpt mkn free..:)
    hehe..gotcha..
    xdela suke p wedding tgk org bersnding..terasa dri plak nk pi kt ats pelamin tuh..:)

    ReplyDelete
  19. k.hanis..trcalon utk award blog personal wanita plihan ye??
    congrats lah.

    ReplyDelete
  20. biasala skrg musim kenduri kendara.

    dulu masa my sis kawen, buat mkn berhidang. dlm dewan je, guna meja bulat & penanggah yg ramai telah memudahkan kerja.

    :)

    ReplyDelete
  21. chantek nyer bju knduri ekdua tue. cotton ek? sukaaa

    ReplyDelete
  22. haha ~kita perasan la keknis , hehe,, lap sambal pas makan kenduri,, hohoho!

    ReplyDelete
  23. suka:
    - telur pindang
    - air sirap
    - tengok pelamin
    - bontrot @ berkat

    tak suka:
    - orang karok nyanyi Pelamin Anganku Musnah.

    door gift paling best pernah dapat: jag plastik yang comel. memang berguna!

    ReplyDelete
  24. part best bila dapat jajan. boleh kunyah kunyah. and also tengok pengantin dok malu2 atas pelamin.

    part tak best bila diorang potong cake, selalu tak dapat bahagian cake tu. huhuhu.

    love your yellow outfit.
    macam lemon dah rupa. lol~

    ReplyDelete
  25. hanissss,,
    yang pompuan da ternyata shantek² sumenyer, then tetibe mate teralih kt ur 3 lil brothers,, wah! sume encem² aihhh...
    u are lucky haniss, keep ur family unite! im happy to see u happy!

    ReplyDelete
  26. dear haniss,
    yg pompuan da ternyata shantek² belaka anak makkk...
    then my eyes pointed to ur 3 lil brothers. wahh! sume xkureng encem aih..
    u are so lucky haniss,keep ur family unite! im happy to see u happy.. :) piss of me.

    ReplyDelete
  27. Ohh my..terasa diri ini begitu dewasa bila baca bab2 wedding nii..hihik..

    Suke tengok pengantin yang xmake up setebal 2inci sebab da jadi macam topong gomak..alahai..kalau lebih natural lebih baik..hihik..

    ReplyDelete
  28. Best dapat bontrot. Tak tahu tanya mama Hamis.

    Yang tak boleh blah nanti karaoke lagu2 sedih apa hal ntah. Pernah dengar org nyanyi lagu Sayang2 Aliff Aziz tu. Memang 'sesuai'.

    Selalu door gift dapat telur/kek/gula2 lepas tu berebut dgn adik beradik haha tak senonoh.

    ReplyDelete
  29. teringin plak nk tgk cik hanis kita nih kawen.....bila agaknya???hurmmmm

    ReplyDelete
  30. dh pg ke segamat ker?nape tak bgtau awal2..misti saya datang gak nk umpe hanis...coz saya memang tinggal di segamat juga

    ReplyDelete
  31. eeeeeiiii

    dah semakin gemok

    sekian

    regards,
    si ikhlas

    ReplyDelete
  32. hanis yg manis. nnti nk kahwin hntaran nk brapa? saya dh start kumpul duit dh. sehari seringgit. tidak termasuk hari minggu dan cuti umum. agak2 bila kita blh kahwin? hahaha...

    ReplyDelete
  33. 2 weeks ago, i attend satu kenduri kat kedah area Pendang...yang menariknya,makan berhidang..like VIP..but yang lagi menarik, bila makan dalam talam...susah dh nak jumpe knduri mcm tu..so nostalgia tol..

    ReplyDelete
  34. Wedding paling best adalah wedding di pantai timur, just ada kerusi dan khemah. Air basuh tangan dari bekas container amik guna gelas. uuuuu. so awesome. kawin 4 RM10k pun tak habis.. hehe gurau je, orang pantai timur jgn marah ye.

    Terbaru >> 1) Stop Child Abuse 2) Pesan Untuk Adik 3) Komen Adalah SEO? Macam Mana?

    ReplyDelete
  35. pg wedding smua best except for dgr org karaoke lol

    ReplyDelete
  36. Saya suka nasi minyak & ayam masak merah! Kalau lagi best ada sirap bandung. Doorgift terbaik adalah dalam bentuk makanan, confirm makan time tu jugak, hehe

    Itu la paling best pasal wedding :D

    ReplyDelete
  37. paling best waktu wedding bila kita dapat tengok pelamin yang cantik, hantaran yang happening, situation time wedding tu, and outfit pengantin. :)


    P/s: boleh jadikan bookmark untuk kita nanti kan.

    ReplyDelete
  38. waa. .huhu. .meriah yg door gift tue pling best tue. . .

    ReplyDelete
  39. being single at the age of 27, wedding ceremony is not the place to be, but for some reasons, i always get to taste the wedding cake.and since my mom slalu tolong masakkan and hiaskan lauk pengantin, the best part is to see those people at the long table try to eat the un-cut whole kurma chicken without embarrassing themselves!hahaha

    best doorgift ever? non other than chocolate bars!and mugs..takyah gi ikea beli cuz memang tuan rumah beli kat ikea pun!

    ReplyDelete
  40. aku jarang sangat pergi kenduri kahwin..

    bila mak aku ajak..mesti aku menolak..

    mak cakap..nanti kenduri kahwin awak tak ada orang nak datang..hahaha

    tapi,apa2 pun kenduri kahwin memang best

    lagi2 yang buat kat kampung...sebab nasi dan lauk pauk masak guna dapur kayu..

    tak tau kenapa..tapi makanan yang dimasak dengan dapur kayu memang sedap..

    =>

    http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  41. bercakap fasal nasi berkat.. kami kat johor panggil makanan yang dibagi time nak balik tu as 'nasi bontrot'.. bace betul2 jgn saya sebut lak.. huhu...

    ReplyDelete
  42. hamis, door gift adalah nama lain bagi berkat (ikut kg sayer!) ^_^

    ReplyDelete
  43. kiteww ingat kan cik hanis zalikha yg kahwin :')

    ReplyDelete
  44. wedding kat melaka best..sbb ada joget lambak..kuakak.. pastu ada bunga api kalau malam.. pastu kenduri panggil apa? sewang? sawang? buat pondok, makcik pakcik masak sama2.. goreng ayam panas2.. angkat terus letak dlm pinggan tetamu.. *perghh rasa tanak balik*

    ReplyDelete
  45. Ahhhh yes berjoget-joget! Speaking of which, I absolutely adore zapin by the kids! Daym comel habis, nak kidnap seorang suruh ajar adik-adik I please.

    ReplyDelete
  46. memang bertuah la jika sepakat membawa berkat tu diamalkan..tapi zaman skang nih memang payah nak dapat..sumer pentingkan diri sendiri jer...syabas kat family ni

    ReplyDelete
  47. suka tengok wedding cam Dato CT, Elyana, Erra & Yusry dedulu...cantek bangat. Huh cita2 sangat hebat eh..eh bukan cita2 sebab saya dh kawin..hehee mungkin impian utk anak menantu agaknya..ngeee!!!

    ReplyDelete
  48. dunia makin canggih
    klu boleh ade lg senang dr buffet pn mesti dorg buat
    tp tradisional gak best
    suka g umah org kawen sebab bleh mkn nasi minyak
    klu nk mkn ns outih baik mkn kat rumah aja kan
    and suka pergi wedding kawan2
    coz tiba2 nak rasa terharu lebih2 dari parent pengantin sebab anak dah kawen
    haha

    ReplyDelete
  49. hujung tahun nie byk btol kenduri..tuh la seronok gi weeding nih jumpa kawan2 lama tup2 dah bwk anak mcm mana
    hehehehehe

    ReplyDelete
  50. ahah! sempat jumpe hanis kat kenduri 21hb hari tu.. sempat gak snap gmba.. haha.. tq hanis.. sudi gak snap gmba ngan kite.. =)

    ReplyDelete
  51. suka pergi wedding yg bagi telur pindang. sekarang susah nak jumpa org yg kasi telur pindang. asyik2 gula-gula, towel, cupcake. u tau tak telur pindang tu apa Hanis? :)

    one more thing, SANGAT TAK SUKA wedding yang ada kareoke. serabut la. kalau ade live ghazal or keroncong, paling bestttt. baru johor wootwoot

    yang penting, nasi minyak kena sedap la. haha

    ReplyDelete
  52. LOL of course I know what is telur pindang. The brown telur yang ada jual kat Petronas tuh.

    ReplyDelete
  53. err... currently tak ske pegi wedding.

    sebab... dihujani soklan cepu cemas...

    "hah, kau bile lagi?"

    tension kot...

    ReplyDelete
  54. Ah, kenduri kahwin yang paling best adalah kenduri kahwin yang paling simple dan paling menyelerakan.

    As long as tak menyusahkan tuan rumah a.k.a. pengantin, itu dah dikira bagus.

    Anyway, simplicity is the ultimate sophistication.

    ReplyDelete
  55. Malay Wedding is so OTT nowadays.
    Brides and grooms are so into the reception, they just "forgot" what marriage is all about..

    They are willing to spent thousands of ringgit on the 2-day-reception alone and went broke after that.

    In fact, most couples spent the period of time in between engagement and the akad nikah discussing on just the wedding reception rather than the whole marriage thing ie: How to raise the kids, managing the house chores, asset buying, career..

    Some says, will discuss it when the time comes. Wrong. Because when that time comes, both are so emotionally affected to think wisely..

    Most guests are so into the decoration, food etc, etc. Commenting on this and that. That's the reason of what I mentioned above..

    So, have our niat properly set. Pergi wedding reception adalah untuk meraikan dan mendoakan kebahagiaan pasangan..

    Cheers :)

    ReplyDelete
  56. mmg seronok dapat pi weddingkat kmpong. benda rare beb! sebab org kampung sekarang pon dah sanggop travel jauhhh hanya untuk kawen di hotel. :P

    ReplyDelete
  57. kenduri kawen yang paling best ialah kenduri kawen saya.. sebab banyak dapat hadiah.. hehehehe...

    ReplyDelete
  58. hanis and adik beradik senyum sama je. suka pelamin dia, cantik dan simple.

    Latest Entri : Bahagia Bapa Dipenjarakan

    ReplyDelete
  59. ade la certain pekara2 yg tak disukai..forget it..hicks

    tahniah hanis tercalon
    http://blogpilihanmalaysia.blogspot.com/2010/11/senarai-undian-peringkat-kedua.html

    ReplyDelete
  60. nice lah blog ni baru dpt tgk blogger hebat2 ni..

    ReplyDelete
  61. hanis bile lagi ?
    hee. soalan cepu cemas :P

    ReplyDelete
  62. Well said papaYA! 100% agree, but not all think like we do.

    ReplyDelete
  63. hanissssssssss! i adore ur baju the pink=blue flower one. cute!

    ReplyDelete
  64. assalamualaikum hanis...Ammi memang suka test semua lauk2 kenduri.. dah mcm ketagih lauk kenduri dah.. hehe.. xpecially ayam masak merah.. i likee..

    ReplyDelete
  65. Eh hanis semua pun copy and paste ke? :p

    ReplyDelete
  66. suke pelamin ade kaler pink.!! comel...kite suke pink.. :D

    ReplyDelete
  67. Weddings are nice occasions, but when you became one of the organisers running it, things might get out of hands. I've been in those situations twice for weddings of my siblings :-)

    ReplyDelete
  68. hehe, lawa2 laa you punye kenalan, kim salam kat diorang k? hehehe

    ReplyDelete
  69. Tema pink mmg kna dgn semua pengantin perempuan. Menyerlahkan keayuan dam kesucian pengantin perempuan.

    ReplyDelete
  70. aku dari kecik macam anti orang kahwin,disebabkan ayah aku ramai kawan,kadang2 dalam satu hari ade smpai 10 orang kahwin,masalhnye sume bapak aku pegi,yelah wajib kan,sampai aku bercita2 bila aku kahwin nnti nk buat kecik2 je,sbb yelah kan,menyusahkan orang...hahah

    ReplyDelete
  71. wedding paling best ofcos wedding cousins dekat indon .

    sebab diorang semua mesti buat gempakgempak * some of them , not all * dan makan makanan indon yang tak pernah rasa .

    siap ada tempat VIP lagi , like for families and close friends only * tepi stage je padahal hahaha * and can also mencapub , rasa rasa nak cari publisiti murahan atau tunjuk baju kebaya lawa sama macam pengantin , boleh ikot berarak belakang pengantin masa diorang otw nak naik pelamin :)

    plus they usually wear heavy gold things atas kepala tu , ada fresh flowers and such dan sangat suka ambil bunga bunga tu after ceremony habis . pendek kata , wedding diorang pon best jugak :D * kalau buat dekat dewan or hotel :) *

    ReplyDelete
  72. haha! @obefiend is virus.. "Imma" use not this word.

    wedding paling best adelah wedding yg mempunyai tempat paling luas. senang nak lalu lalang. nak gi amik makanan ke. nak gi amik gamba ke.

    paling tak best kene kempis ngn cover perut sebab nak lalu kat laluan antara dua sujud eh... dua tempat duduk yg ade org duduk. pastuh kene mintak tumpang lalu atau tepuk bahu mereka kalau derang tak dengar.

    "sekius me kak. leh tumpang lalu? akak kalau ye nak borak pun jgn la duduk kat tgh jalan org nak lalu lalang. eh. saye tak berniat nak cakap kasar. tapi kalau kakak dah duduk cara kasar. saye terpakse la mintak lalu care begini. saye nih dah la gemuk. kakak duduk menyempit jalan nih macam saye boleh lalu je. ye saye tau saye gemuk. kakak tak perlu bgtau saye gemuk. saye ngaku saye gemuk. malah lagi gemuk dari kakak yang gemuk ni. tapi saye nak lalu. tumpang lalu ye. Assalamualaikum!" [ngan nade marah2 sket]

    ReplyDelete
  73. i pun nak mengomel gak pasal wedding nih kat blog i tp tak siap2lagik. Byk gak benda yg nak disentul speselly pakcik ngan makcik karaoke, huh! Rasanya malays dah byk lari dr tujuan asal kenduri kawen tu, blm msk etika berpakaian lg. Pakai gown pendek p kenduri kat kg? adoiiii..!

    ReplyDelete
  74. i pun nak menceceh gak psl malay weddings nih kat blog i tp could't find the time yet. Rasanya kita dah byk lari dr tujuan tp byk gangguan dr makcik pakcik karaokenya dll. Pakai gown pendek g kenduri kat kg? adoiii..!

    ReplyDelete
  75. i pun nak mengomel gak pasal wedding nih kat blog i tp tak siap2lagik. Byk gak benda yg nak disentul speselly pakcik ngan makcik karaoke, huh! Rasanya malays dah byk lari dr tujuan asal kenduri kawen tu, blm msk etika berpakaian lg. Pakai gown pendek p kenduri kat kg? adoiiii..!

    ReplyDelete
  76. hanis, kamu patut rasa telur pindang original orang jawa Johor buat, yg direbus 7 hari 7 malam. lepas makan, buat verdict samaada telur pindang petronas tu lawan dgn telur pindang jawa Johor original.

    Jauh panggang daripada api, si telur pindang petronas

    ReplyDelete
  77. yes.. i paling suka kalau berhidang. klau buffet mmg lah save cost, tp pakai lawa2 pastu nak beratur pelbagai. kt msia dhlah panas..

    paling penting ialah wedding di luar musim monsoon. klau hujan, pakai heels pun boleh fail.

    ReplyDelete
  78. paling bagus letak surah as-syifa, kt dpt pahala, org yg amalkan pun dapat pahala. kalau surah yasin tu dah biasa sangat kan..

    ReplyDelete
  79. gaya rambut dengan sepupu sama je hek

    ReplyDelete
  80. Hanis bila lagi yerk??? hehe..konfem will be BLOGGER WEDDINGS OF THE YEAR. Jgn lupa jemput saya ye..hehe..

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!