Wednesday, December 1, 2010

Weekend Bribery

Bribery is such a cute word with the ugliest meaning. Dan itulah yang kita bakal bincangkan hari ini. Rasuah/sogokan/buang suap/umpan/ganjaran berkepentingan, ialah: Apabila kita memberi sesuatu kepada pihak yang bertanggungjawab dalam menentukan yes or no on something that is beneficial to us, dan pemberian itu bakal memberi impak atas keputusan itu.


Terbelit-belit definisi sendiri. I'll stick with the dictionary.


Anyhow, malas nak elaborate lebih lanjut sebab yang sebenarnya, nak cerita bagaimana saya umpan adik-adik untuk ke wedding kakak Radmiyana (my junior) di Kampung Sedeng Segamat Johor dalam entri lepas. Yelah wedding saudara sendiri yang dekat pun liat nak pergi. Apatah lagi wedding orang tidak dikenali di negeri hujung benua itu. Memang kena beri ganjaran berkepentingan di sini -___-


If you follow me to the wedding, I'll take you to...




Sagil! Kalau taktau ada apa kat Sagil, boleh tengok yang baju merah sebagai clue. Tapi bukanlah ada coral reef ke apa boleh snorkelling. Clue ni pun tak tepat sangat sebab hello siapa pakai baju selam pergi air terjun?! ...Alisya.




Waktu belum sedar akan pendakian yang harus dibuat, memanglah bergelak tawa manja.





Amaran dari kiri: Jangan buat grafiti, jangan rajin sapu daun dan bakar, jangan jual senapang, jangan main batu Seremban, jangan menoreh getah, jangan tebang balak, jangan ikat leher anjing tak dikenali, jangan pasang kelambu kalau anak tidur.




Adik-adik yang penggeli memang takkan mandi bahagian bawah. Kalau boleh mandi kat mata air tuh, memang itulah port paling Club Med bagi mereka. Jadinya saya usulkan sanggupkah anda mendaki selama 30minit untuk ke kawasan bersih yang pernah saya dan sahabat handai pergi tempoh hari.





Sanggup nampaknya.





Kesanggupan yang berbaloi melihatkan kepada ciptaan alam yang indah di destinasi tujuan.





Buat environmental scanning dulu sebab tak eksklusif lah kalau kawasan yang ramai orang awam. Tak feeling private beach.





Akhirnya tempat yang ada fish spa semulajadi mendapat tempat di hati dan punggung.





Berendam sekejap, terus makan Nasi Lemak yang Mama masak Subuh tadi. Oh dan cheese sausages yang Imran sediakan.




Yang sedang bertapa, marilah join kami makan.




Baiklah. Dengan begitu comel sekali.




Paling suka gambar ini yang saya tangkap, sebab cute ibu bapa dating di atas, anak di bawah nampak macam family tree.




Family tree.




Ini adalah moment yang akan tertattoo dalam hati sebab masa ni kitorang adik-beradik tengah tunggu ikan datang nak makan dirt dan kulit mati dekat kaki. Untuk tidak takutkan ikan kami diam lama sangat sambil senyum-senyum pandang each other. Penyatuan hati dan minda yang sangat undescribable itu berlarutan 15minit :')




Teruja extra.


Sebok nak posing gak padahal tengah ngadap tempat lain.




Tiara Jacquelina kalau nak buat movie yang ada orang asli bolehlah consider diorang nih.



Tengok kaki kitorang macam itik. Muka pun dah boring-boring lama sangat dibiar berendam. Daddy ajak balik sebab hari dah nak gelap.





Menuruni gunung Ledang. Anak-anak yang stamina kuat senantiasa sedikit (2-3 batu gak ah) di hadapan.




Momentum kami terganggu apabila terpaksa toleh belakang selalu untuk check dua warga emas dapat catch up ke tak.







Kami sepakat untuk bersetuju, it was one of the perfect weekends we've had together as a family ♥

139 comments:

  1. Wahhhhhh! Bestnya.. PICNIC :P

    http://profhariz.com

    ReplyDelete
  2. haha suke gambar family tree tu..kelakar. >.<

    ReplyDelete
  3. hanis i nampak ada vendalisme ke atas batu kat air terjun tu...u ke yang buat??..baik ngaku...hehe

    ReplyDelete
  4. wah bestnya spend weekend dgn family

    ReplyDelete
  5. kat mane ni yer? huhu letak la peta skali. mcm best je x ramai org

    ReplyDelete
  6. hemohemohemo

    saya orang segamat juga hehe kalau mandi kat gunung ledang mesti nak mandi dekat kolam ade ikan kecik2 tuh. geli tapi best.

    great wiken! awesome family!
    hoyeh! :))

    ReplyDelete
  7. wah~~hanis best kot family moment !! dok kampus ni..bile la nak pegi berkelah sesama kan~

    ReplyDelete
  8. ouh , saya tau tmpt ini . kmpung :)
    but selalu mndi bwh jeh .
    golongan2 p'tghn umo tamau naek lebih tggi . tak lrt kate mreke T___T

    ReplyDelete
  9. kat gunung lednag ke ni hanis..or bekok ke???

    ReplyDelete
  10. one happy family at Nagil :D hehe bestnyee dah lama tk pergi air terjun :s

    ReplyDelete
  11. wohohoho beshnyer..! da lme ami x bcuti cmni dgn family isk

    ReplyDelete
  12. bestnyaaaa....
    lama dah tak mandi air terjun..

    ReplyDelete
  13. waaah damainya kawasan air terjun tuh..

    btw hanis, be careful ok?sbb wabak kencing tikus makin menular di sungai2 dan air terjun di seluruh negara
    bln lps org kg sy meninggal right after balik dari berkelah kat air terjun.doc sahkan dia djangkiti wabak ni lah. =.=

    ReplyDelete
  14. sweet family ever after ! hamis, teruja extra nampaknya. kihkih ^_^

    ReplyDelete
  15. Hanis your mummy is sooo beautiful...

    ReplyDelete
  16. gelak besar baca caption kat each pic..hahahaha..lawak la n mmg terhibur :D

    ReplyDelete
  17. wah best nye! lma x g air terjun!

    ReplyDelete
  18. hehehe.. family tree yang menarik tertarik.. heheh ^^

    ReplyDelete
  19. bestnyer hanis duk rumah ari2 update blog.. tak tercapai akalku nk membace semua hehehe

    ReplyDelete
  20. gunung ledang ekh?heee~i ve been there once.tapi tapi kan,,masa baru masuk nak park kereta.tibe2 ada mayat baru diangkut keluar. T__T sah-sah kami tergamam pikir 2-3 kali before nak masuk.

    tapi masuk juga..and it was fun!!! terigin nak pergi lagi huhuhu :)

    ReplyDelete
  21. hahahahahah cinabeng lu keknis!! i gelak gle babi kot!! babi pon takder gelak mcm i!!!

    peraturan2 sebelum menaiki gunung yg u buat buat i terkepit2 ketawa..

    *gmbhr ikat anjeng = dilarang ikat anjeng, sila tunggang anjing! hahahah

    ReplyDelete
  22. dh tau dh. hanis zalikha ikot muka pakcik upanya. maiahaha~

    ReplyDelete
  23. warhhhh...happy family nyer...sronok tgk gambar n baca blog awak...

    ReplyDelete
  24. aww Hanis i love your posts about your family!!! :)))

    ReplyDelete
  25. saya paliiing suka bila hanis blog pasal family ! sebab seronoook

    ReplyDelete
  26. one big happy family.wahhh!bestt nye T_T

    ReplyDelete
  27. perh..happy gile aa :D
    best tu sagil nih!

    ReplyDelete
  28. budak kecik yang gmbaq copy paste dlm family tree tu sape pulak

    ReplyDelete
  29. happy family..suke bace this entri..sweet..^_^

    ReplyDelete
  30. bribery, macam bunyi strawberry atau blueberry tu yang bunyi cam comel tu. ^^

    ReplyDelete
  31. Baju hitam yang Sys Liana pakai tuh sebijik dgn baju my bro,HAHA :D

    ReplyDelete
  32. suka tengok married couple pegang tangan masa keluar. oh so sweet. sebab berangan nak macam tu bila dengan suami sendiri hehe

    Latest entry: we use our mom's bag with pride.

    ReplyDelete
  33. huhu.. bestnya hanis... :)
    balik cuti sem nie nak ajak family gak ah... huhu..

    ReplyDelete
  34. masuk bab 'family tree', aku trus gelak mcam bangang!!
    hahaa

    ReplyDelete
  35. terasa tau aura bahagia yg terpancar kat entry ni :D

    ReplyDelete
  36. wohaaa..bestnya!
    tpi dgn familt,lagik best kan?hehe

    ReplyDelete
  37. serious rasa happy gila baca entry ni. semua nampak happy jee :)

    anyway, ayat ni: "Momentum kami terganggu apabila terpaksa toleh belakang selalu untuk check dua warga emas dapat catch up ke tak." sangat kelakarrrrr. :D

    ReplyDelete
  38. rindu nye nk mandi kt gunung ledang....u pown mandi kt tempt fav spot me n my gengirls....hihihihi...

    ReplyDelete
  39. suka aktiviti family camni..
    mandi...lepas tu makan...
    lapar lak tengok nasi lemak tu...:P

    ReplyDelete
  40. suka your family bond! sangat rapat.

    ReplyDelete
  41. Hahahaha thank you so much. Glad you like this post! Written with all my heart :')

    ReplyDelete
  42. Yes, that copy pasted picture in family tree is obviously me.

    ReplyDelete
  43. Wahh Hanis.. ada kah itu gelas dan pinggan Ikea???

    Bestnyaaaaaaaaaaaaa piknik, tetiba rasa nak ajak family pegi piknik jugak..

    ReplyDelete
  44. salam ..
    blog ini ditag untuk terima award blogger - Blog Cantik dan Menarik dari bangku kosong di htp://hasrulhassan.blogspot.com

    ReplyDelete
  45. wahhhhhhhhhhhhhhhh great picnic!!

    ReplyDelete
  46. haha i gelak kekeh2 tengok family tree. sengaL gile. XD

    eh sweet nye dua orang warge emas tu.. =P

    ReplyDelete
  47. waaa~beshnyer......mau gak picnic cmtu!!~~

    ReplyDelete
  48. tempat yang sangat menarik... panadai ek xplaine papan tanda larangan tu... hahah.. so funny...

    ReplyDelete
  49. best!
    suka mother nature...
    berapa jam berkubang dalam air tu hanis?

    ReplyDelete
  50. family yang bahagia ~
    like mummy n daddy keknis yang salign berpegangan tangan tu..
    sweet !~

    ReplyDelete
  51. haha beg ikea!! my bag ikea pon dah jadi cm traveling bag utk saya.. wahaha.. tak sangka ramai jugak practik kn mende nie..

    ReplyDelete
  52. haha=) gunung ledang.dekat ngan umah sy tu=)

    ReplyDelete
  53. Family tree terbaik dari ladang! :)

    ReplyDelete
  54. ahah! cam da lame je x melawat gunong ledang yg terchenta.. oh gunong ledang......

    ReplyDelete
  55. nsik lemak tu seyes wat sytliur.trus pkir nk dinner ngn nsik lmk jap gi.haha

    ReplyDelete
  56. nice giler entry nih..
    hehehe

    ReplyDelete
  57. sagil ni kat mana ek?

    macam best je..

    kalau free..nak jugak pergi sekali

    =>

    http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  58. sagil ni kat mana ek?

    macam best je..

    kalau free..nak jugak pergi sekali

    =>

    http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  59. Reading your entry reminds me of my childhood memories. It's been a 'looong' while we don't do picnic as one complete family. Oh rindunya! and I love the nasi lemak picture! Bestnyeeee!!!!

    ReplyDelete
  60. this is really one nice family weekend... shows how much close you are as one family..

    ReplyDelete
  61. lama tul tak singgah sini.. tak tau plak ada ikan spa..

    ZooL

    ReplyDelete
  62. ada tak gambar signboard 'larangan'2 yg penuh,
    nak pasang kat kebun saya,
    tapi,
    nak guna 'words'2 cadangan hanis!!!

    ReplyDelete
  63. Jangan rajin sapu daun dan bakar!

    ReplyDelete
  64. Jangan ikat leher Anjing tak dikenali!!
    (hahaha terbaEK!!)

    ReplyDelete
  65. Jangan pasang kelambu anak tidur!!

    ReplyDelete
  66. hahaha... post ni plg lawak skali. komen2 kat gambaq yg aku plg tak tahan skali. warga emas la, dilarang menjual senapang la. lawak cam sial. haha.. terkencing skit aku sbb gelak byk sgt. hahaha... teruskan berkarya sambil membuat lawak. hahaha...

    ReplyDelete
  67. So sweet spend weekend dgn family then went to picnic..
    heaven....

    ReplyDelete
  68. been there with my friends!

    BeST!

    ReplyDelete
  69. huahahah..caption lawak... tit yot baca... best gak family ramai yek? x yah ajak org lain dah meriah giler.. *ok siap sedia tambah anak lagi nih*..muahahahah

    ReplyDelete
  70. me like rugby too...
    lalaalalala

    ReplyDelete
  71. hehehe... sukalah I baca entry hanis hari nih... kelakar habis... lain kali nak pergi lagi ajak tau =p

    ReplyDelete
  72. what a blissful family u have, hanis!!! :)

    ReplyDelete
  73. wah..menarik.... makanan pn nmpk sooooddaaaapppp.. ^_^


    kisah shawls menjadi transformer disini - http://hifaz-phat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  74. I ♥ Gunung Ledang!!

    Haniz, ada jumpe Puteri Gunung Ledang tak kat sana?? =))

    ReplyDelete
  75. pehhh!!!!!!

    http://kamihidup.blogspot.com/

    ReplyDelete
  76. Hehehe.. klaka la entry ni. Paling klaka signboard tu.. suka-suki u je bg caption. tapi serius, mmg klaka! :)

    ReplyDelete
  77. Sagil terbaik la. kampung i u. hehe ..

    ReplyDelete
  78. sangat cantik ae tempat tu, akak..

    ReplyDelete
  79. Wuwuwu....bestnye..lame x picnik mcm 2..uwaaa...takci2

    ReplyDelete
  80. salah satu tempat yg best..air terjun..segar amat

    ReplyDelete
  81. why don't you visit my place. Al sakinah eco resort janda baik.

    http://www.alsakinahecoresort.blogspot.com/

    Diana
    0129238002

    ReplyDelete
  82. seronoknya mandi air terjun,lama dah tak p mandi air terjun,anak tengok mrsti nangis ajak pergi.....

    ReplyDelete
  83. Alam semulajadi adalah lagu-lagu indah untuk umat manusia.

    ReplyDelete
  84. seronok g sagil, engat nak g gak arrr t.

    ReplyDelete
  85. entri yang ditulis dengan sepenuh hati...dan enak dibaca...best and nice to read!

    ReplyDelete
  86. pi sana time chinese new year tahun ni -____- ramai dan traffic jammed sampai kat luar

    happy family ya hanis zalikha ♥♥♥

    ReplyDelete
  87. wait!!! yang baju france kat air terjun tu look fimiliar.....seem like my junior at school....betul ke?? adik u ker?? arghhh...kalau betol cmner bole miss nih...

    ReplyDelete
  88. suka gmbr yang last skali :) sangat sweet:)

    ReplyDelete
  89. vote for hanis here--> http://bpm-undi2.blogspot.com/

    ReplyDelete
  90. wah pi sagil..kami dah lama tak pegi sana.apa pun memang best kan bila dpt bersama keluarga.

    ReplyDelete
  91. ok hanis... post kali ni sumpah best...

    and the cheese sausages yg imran buat macam "sedap" je
    haha

    SO Sagil, nnt beta pergi oukay!

    ReplyDelete
  92. wah.... kampung aku tu.. kalo tensyen2 slalu p sana n remdam kaki. terus jadi kool... :)

    ReplyDelete
  93. sis haniss...
    fuyoo, bestnye g picnic d waterfall.. sudh lama tak pegii ke waterfall, luang2 masa kat snaaa...
    hasihh.. hrus ada masa nii^_^

    ReplyDelete
  94. comel la liana.hehehe sume pon cute sgt.lame xg picnic.kat cni sume tempat da ditutup sb de wabak kencing tikus.

    ReplyDelete
  95. hanis, you are so beautiful. my brother said you looks like mulan jameela, i laughed and said you look much more gorgeous, miss beautiful gorgeous. you have beautiful family. congrats.

    ReplyDelete
  96. one happy family...
    at picnic! yeayy!

    ReplyDelete
  97. sonoknye tgk family hanis berkelah...rajin korang panjat tinggi2 tu ye... mmg private area sungguh kan...

    family tree tu...mmg buat akak tergelak dik!

    ReplyDelete
  98. Terujanya ngn n3 nih.. sungguh syiok tgk muka-muka excited korang ngn idea family's quality time on the weekend =)

    Best!!! =)

    ReplyDelete
  99. wahhhhhh hanis... ini my kampung.. my kampung kt Sagil.. hehehe mmg best kt situ... cume dh xmcm dulu..

    ReplyDelete
  100. plg suka entry nieh..!!
    conform..!!
    ^^

    ReplyDelete
  101. Happy holiday ~ comel je gambar family tree uh. Hehe

    ReplyDelete
  102. Hanis! I just nak ask you, ape nama adik you?

    ReplyDelete
  103. Setengah jam je dari Muo...:)..Memang syok mandi kat situ...banyak kenangan berkunjung bersama family dan kawan-kawan kat situ...paling best time mendaki ke Kolam Puteri...'berkuah' jugak la nak sampai ke situ...hehehe

    ReplyDelete
  104. Setengah jam je dari Muo...:)..Memang syok mandi kat situ...banyak kenangan berkunjung bersama family dan kawan-kawan kat situ...paling best time mendaki ke Kolam Puteri...'berkuah' jugak la nak sampai ke situ...hehehe

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!