Friday, November 26, 2010

Lemon for Beauty, Lemon for Life.

Gambar masa buat lemonade.


Bagaimana ianya bermula. Belakangan ini, cuaca tak menentu (ha salahkan cuaca, salahkan cuaca!) dan sering sahaja ini terkesan ke atas kesihatan tekak. Jerebu yang ditiup sepoi-sepoi bahasa Indonesia juga menyebabkan tekak bau seperti gunung berapi. Eh metafora sangat tuh, tak paham dah para pembaca.



Hanis sedar akan keperluan meneguk air suam selalu untuk melegakan tekaknya. Tapi air suam rasanya sungguh bosing boran. Sungguh plain, sungguh dull. Lebih baik makan ubat gigi, bekerja gak deria rasa lidah. Namun, minum air bergallon-gallon itulah alternatif tunggal jikalau doktor bukanlah orang yang mahu didampingi buat masa ini.




Air mineral di isi penuh dalam gelas kaca yang besar, si cerewet tak suka minum sky juice dalam cawan plastik sebab tak thrill langsung cawan plastik, sudahlah plain water itself memang dah tak thrilling. Untuk mengelakkan rasa bosing boran minum air mineral biasa, peti sejuk ibu digodek-godek dan hello buah lemon. Lemon di potong satu slice dan dibaling ke dalam cawan gelas yang besar itu. Segar, sedap dan oh so cantik!




Beberapa hari down the road, sebab thrilling betul ada lemon dalam air mineral maka selalu sangat minum, Hanis menunjukkan pemulihan memberangsangkan. Kalah Tiger Woods di pusat pemulihan. Mungkinkah sebab lemon=thrill=selalu minum air lebih dari kadar biasa=tekak lega dan lama lama sihat? Atau lemon=bagus=terpuji=tekak sihat?




Hanis yang curious bak kucing yang mampu mati akibat curiosity pun mengGoogle kebaikan lemon. Wah untuk kecantikan dan kesihatan! Artikel tulisan Hanis Zalikha: Lemon for Beauty, Lemon for Life bakal berkongsi tentang itu. Ecewah?




TOP 10 KEBAIKAN LEMON
(mengikut turutan ke-best-an)



10. Bantu kesihatan dan kewangian mulut/gusi. Apabila sakit gigi, sental lemon secara sungguh-sungguh terhadap gigi tersebut untuk mengurangkan kesakitannya. Sila potong lemon itu dulu, jangan kau sental sekali bulat tuh kat gigi memang menjahanamkan lebih lanjut. Kalau gusi berdarah juga, urutlah lemon di tempat gusi itu berdarah, selain bantu menghentikan pendarahan, ia mewangikan gusi busuk ituww.


9. Membantu memulihkan masalah/penyakit berkaitan saluran pernafasan. Samada sapu lemon di dada dan sedut aromanya atau minum air panas-panas untuk benefit dari wapnya, semua di ajar di e-How sila usha jangan malas.


8. Pam keluar toksin dan bakteria dari badan. Pam keluar, wah? Flush out toxins and bacteria bahasa Inggerisnya. Sebab lemon bantu kita kencing lebih banyak dari sukatan biasa (nak uji kebenaran, bolehlah sediakan measuring tube haha ew). Kebaikan itu menjadikan ia blood purifier yang bagus dan mampu memulihkan penyakit seperti Rheumatism, Arthritis, Cholera atau Malaria.


7. Menenangkan otak & badan yang stress sedang melalui fasa depression. Kerana ia mampu mengawal tekanan darah tinggi, pening-pening dan rasa nak muntah. Tidak stress lagi! Bila tensi cuba minum air lemon, terus berada di awan ke-9 (hiperbola). Apabila tidak stress, rambut tidak gugur, bawah mata tidak lebam, bibir tidak melengkung ke bawah. Kan cantik.


6. Merawat sakit tekak. Ha inilah dia! Ha inilah dia! Benefit inilah yang membawa saya menulis artikel ini sekaligus memberi pengetahuan mendalam tentang lemon kepada anda semua. Sebab dia terel melawan jangkitan kuman, mati kau kuman mati kau kuman yang bermastautin di tekak. Tapi dia suruh kumur-kumur air lemon. I minum terus pula teehee.



5. Kurangkan demam kerana membantu kita berpeluh.



4. Bagus untuk perut. Apabila dicampur dengan air panas, lemon berupaya menyelesaikan permasalahan nyahtinja yang dihadapi seseorang. Kembung perut, heartburn dan parasites juga mampu dirawat dengan khasiat lemon ciptaan Tuhan.



3. Membuang rasa bersalah untuk hidang air kosong kepada tetamu. Agak-agak nak stylo dengan harga murah, campak sahaja lemon dalam satu jug air masak berisi ais. Kan macam kat hotel? Kan terus semua tetamu hilang sakit-sakit gusi tulang stress semua. Bagus betul tips cipta sendiri ni :')


2. Bagus untuk kulit. Rejuvenate skin from within katanya. Kebaikan lemon untuk kulit: Mengurangkan tanda parut kalau selalu sapu kat parut, mengurangkan kedut dan blackheads kalau selalu minum, bring glow to face (muka bercahaya glow in the dark wah wah wah) kalau selalu makan minum. Kalau dah selesai perah lemon untuk buat lemonade, jangan buang lagi sebab kulit (sebelah dalam) lemon boleh buat scrub muka (buang sel kulit mati) dan juga scrub siku lutut leher.



1. Mengurangkan berat badan dan mengecilkan perut. Mestilah nombor satu kan kebaikan ini :B Kalau yang nak try lose weight, lemon akan mempercepatkan proses itu. Untuk perut pula, lemon dikatakan bagus dalam reducing belly fat. Banyak artikel lain yang mengupas kebenaran statement tadi, jadi rajin-rajinlah cari.



Kebanyakan fakta ini diambil dan diolah dari Life Mojo. Itu sahaja dari bahagian saya dalam berkongsi khasiat lemon. Sungguh teruja menaip dan berharap semua boleh menjadikan lemon sebagai stok buah yang tetap dalam household. Satu biji lemon baru 65sen dan kalau beli satu plastik ada 10 biji memang boleh tahan lebih dari 2minggu sebab kulit dia tebal dan anda tak pakai banyak pun sekali minum.

117 comments:

  1. yg no 1 tu memang paling sukaaa!
    pas ni nak beli berjuta-juta lemon ;)
    tq hanis!

    ReplyDelete
  2. rasa nk g giant beli lemon..tpi giant x bukak lg..hehehe :)

    ReplyDelete
  3. wah2..best tips ni fiq kene gune.heheh

    ReplyDelete
  4. eh... selalu jadi silent reader... ari nak komen lak. Saya suka lime juice... memang tiap2 ari wat! tapi the bad side is saya letak gula if tak masham sangat. Yang ni anis letak lemon je ke??? no sugar added???

    ReplyDelete
  5. wahh. good info!
    i pun sakit tekak n batuk lately ni. harus cari lemon.
    oh ya, utk kecilkan perut juga. biar xnampak lemak semasa duduk bersila sewaktu cincin disarungkan :D
    Thank u anis. :)

    ReplyDelete
  6. hanis.. info ni sgt menarik.. mmg thrill la.. lepas ni aku nak cube.. thanks :)

    ReplyDelete
  7. Oh tak letak gula. Tapi kebanyakkan tips macam afdal letak madu :)

    ReplyDelete
  8. best eh tips ni..pasni nak pi supermarket beli lemon banyak2..hehe

    ReplyDelete
  9. info yang menarik utk di share.. tq hanis :)

    ReplyDelete
  10. wahh
    nice tips
    hehe
    patotla hanis slim je eh
    rupenye ni lah rahsianya ye


    Admiral Hafiz Official Website: Admiral'z Legacy

    ReplyDelete
  11. selamat pagi hanis!!!
    wah wah!!
    awal giler bangun pepagi menulis tips lemon..good joB!

    ReplyDelete
  12. wokey kek nis ~ tempat lemon kat market ramai orang .. urgh !! huhu ~

    ReplyDelete
  13. wt lemonade gne lemon n madu mmg sdap!! =)
    xtau plak ble wt scrub kulit 2..
    slalu buang je trus lpas perah..

    ReplyDelete
  14. Salam zairah juga datang tengok buah LEMON :)
    Jom Jalan-jalan ke Pahang "Tak kenal maka tak cinta."

    ReplyDelete
  15. wangi je bau entri ni..huhu suka bau lemon

    ReplyDelete
  16. harus dicuba-cuba untuk dapatkan perut yang kempis dan cun..

    thanks hanis.. :)

    ReplyDelete
  17. perahan lemon + perahan strawberri juga boleh digunakan untuk menyental gigi. Siap ada bunyis snikt snikt!

    ReplyDelete
  18. wah...tpi xmint sgt lemon ni..huk2

    ReplyDelete
  19. Sdh mula minum Warm Honey Lemon pas bca kt blog mama Hanis hari tu.

    ReplyDelete
  20. Ifo kesihatan yg sangat2 bagus.
    Nak g pasar, carik lemon =D

    ReplyDelete
  21. WAA..great tips..
    mesti try la...

    Mari Berbicara Hati Ke Hati :
    Blogger Lakaran Hati Kasi Ayu Gift

    ReplyDelete
  22. huhuu best2...azam nak kurus ni!! konon ar!! hehehee..tenkiu hanis!!

    ReplyDelete
  23. yeay info yg menarik~
    nak kurus sekarang jugak!

    ReplyDelete
  24. woh!..i try look fit n slim wit lemon!!...
    thx hanis 4 that info yg sgt berguna buat i skarang ni..hehehe

    ReplyDelete
  25. ok lepas nie gigih perah lemon kat dapur

    ReplyDelete
  26. gud2..nk g cr lem0n gk la..mmg tgh stress exm nie..bibir pn slalu melengkung jer.:(.

    ReplyDelete
  27. hanis, mayb u shud insert one more kebaikan lemon.
    honey satu sudu and squeeze half lemon mampu melegakan cough and sakit tekak

    if kite2 yg ade sinus ni, cuba perah sebijik lemon dlm gelas, stir dgn 2sudu honey and penuhkn separuh gelas and tadaaa minum poison yg masam tu. insyaAllah. tp kne minum hari2 pagi2 bfore any meals(mengikut arahan doktor peribadi ye dah terserlah kesahihannya)

    ReplyDelete
  28. good job hanis! dapat pahal hari jumaat share tips berguna camni!!! :D

    ReplyDelete
  29. baru pagi tadi tebayang nak gi kedai beli lemon..sbb sedang nak bersaing dengan ELLA sekarang ni.. lemon+honey.. bubuh ais.. perghh leh lawan paparich..

    ReplyDelete
  30. uhh....thanks for sharing! really help me....

    ReplyDelete
  31. bagus.. boleh disogok lemon kepada bonda terchenta sebab asyik sakit tekak jer lately.. LEMON RULES! TQ hanis

    ReplyDelete
  32. SAYA SUKA BLOG AWAK LA !

    http://sipootcomel.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    ReplyDelete
  33. NAK BELI LEMON BANYAK2 LEPAS NI.

    ReplyDelete
  34. suka minum ice-lemon tea...janji ada lemon gak kan..heee~ ^_^

    ReplyDelete
  35. thank 4 that infos..
    juice leamonade..terbaik wo..

    ReplyDelete
  36. kan bagus kalau lemon boleh jadikan kita hensem.. eh bukan kita, i..

    ReplyDelete
  37. http://ummi-alifya.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    Hanis ini link blog ...love u blog...

    lemon is magic...

    ReplyDelete
  38. Hi!

    Kat New Zealand ni berlambak lambak Lemon. Kadang kadang boleh ambik free of charge je dari rumah jiran jiran orang putih.

    Salah satu kegunaan lemon yang kami praktikkan di sini ialah sebagai bahan pencuci. Potong lemon tersebut dan gosok bahagian bahagian yang kotor e.g. kat dapur. Maka segala kotoran degil dan minyak akan terhapus. Ajaib bukan?!

    ReplyDelete
  39. THANKS HANIS.
    nk google sendirik memang malas -.-"
    :P

    ReplyDelete
  40. fFuhh fuh, kali ni pasal lemon..slamat lemon itu sgt masam, jika ditambah dgn gula..wah bakal mallatop!!

    *winkwink

    ReplyDelete
  41. memang betul...dah lama amalkan..mmg bgs utk kesihatan...yg best badan susah nk naik =p

    ReplyDelete
  42. terima kasih cik hanis...
    tips kamu sangat berguna dan bermanfaat.

    ReplyDelete
  43. yuhu...bersilat pakai buah lemon pun okay juga...

    ReplyDelete
  44. hi hanis. yerp.. lemon mmg bagos. same mcm citrus lain
    saye dah amalkan lemon beberapa tahun kebelakangan ni.. but on off on off. so far 2-3 bulan ni baru konsisten n alhamdulillah sepanjang on off on off ni nampak ah beza. dulu senang nak demam n selesema. skang alhamdulillah, bile nk demam or selesema masih boleh bertahan la jugakkk
    saye ader buat entry about lemon gak few weeks ago, jempot bace untuk dikongsi =)

    http://theorangelily.blogspot.com/2010/10/petua-kesihatan-dan-kecantikan.html

    ReplyDelete
  45. Ok. Harus borong lemon lepas ni!

    ReplyDelete
  46. wah..first time dgr paal kebaikan lemon. tak sama ke dengan limau nipis?

    ReplyDelete
  47. salam hanis..
    bagu trick ni..leh tiru skrg jugak! haha!

    ReplyDelete
  48. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  49. huaaaaa lemon ,sedap3 .haha
    thanks kaka gojes share tips :D

    ReplyDelete
  50. fuhhhh...... kena tanam pokok lemon la pulak. hehe

    ReplyDelete
  51. Membuang rasa bersalah untuk hidang air kosong kepada tetamu ?


    kalau dekat kampung nenek jea laa selalu hidang air lemon nie. kamik hanya mampu hidang air rebina jea kalau dekat rumah.. LOL

    ReplyDelete
  52. Thanks share tips yang berguna sgt tu

    SAYA SUKA BLOG AWAK LA
    http://ifah-latifah.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    ReplyDelete
  53. best2.. suke lemon.. lemon pun leh wat steam muke kan ??

    ReplyDelete
  54. waaaaaaaaa kak hanis mmg pasni minum lemon jer la. thanks forthe tips muah muah *:D

    ReplyDelete
  55. anda salah ye Ms. Land Lady..
    air sejuk yg kosong adelah air paling sedap paling dunia. tak mungkin ia boleh menjadi boring dan bosan..

    and i have a tip jugak. brape byk botol air sejuk yg u ada dalam fridge?
    tenyeh lemon bulat [nak bagi isi dlmannye pecah2]. slice lemon sebanyak botol air kosong dalam umah. isi penuh setiap botol ngn air kosong. di tambah satu slice lemon. [jgn letak gule ke. garam ke. ammonia ke.] biarkan semalaman. esok nye instant mild lemon juice.. rase sedap.
    lemon slice jgn dibuang. boleh di guna pakai semula untuk isian ke-2 dan ke-3..

    tapi stil takleh kalahkan rasa air kosong yg sedap.

    ReplyDelete
  56. cuba la buat mint lemonade seperti ini.. nampak macam mengiurkan...

    http://thesnailandthecyclops.blogspot.com/2010/08/recipes-mint-lemonade.html

    ReplyDelete
  57. salam...

    this time i'm impress dgn hanis (tuan blog ni)...

    tq for good info...i like!!

    ReplyDelete
  58. hahhaaha.. petua Beyonce, dia selalu diet 3-4 hari dan just amik lemon sebelum any event untuk mengekalkan bentuk badan dia. hehehe

    Terbaru >> 1) Komen Adalah SEO? Macam Mana? 2) Ada Button Pelik? 3) My Precious Gift From God

    ReplyDelete
  59. Blog Hanis memang penuh informasi! Tak pernah kurang :')

    ReplyDelete
  60. Oh I read somewhere about lemon makes you lose weight as well! Minum dengan air suam and campur with a bit of honey- Its a tip from Richard Simmons. =))

    ReplyDelete
  61. Thanks for sharing..
    nak minum lemonade jgk lah..

    nk krg kan stress ! ;]

    ReplyDelete
  62. lemon yang i beli untuk tenyeh dekat kulit kepale and ketiak. tapi tapi tapi..lemon kat area umah i mahal la rm1.30 satu. :( i beli kat cold storage.

    ReplyDelete
  63. Wah..
    lemon sgt bgus....
    Lemonade..
    anyway,
    follow ur blog...
    nice... :)

    ReplyDelete
  64. lemon2 ;)
    i baru follow belog u. nice ;)
    nice hair. lalala~

    ReplyDelete
  65. Lemon can make me hensem ...mmmwwaaahhahahahaahaaa !!!

    ReplyDelete
  66. minum air dan lemon boleh kurus ea..

    boleh cuba ni..

    seluar saya pun dah ketat after bulan puasa..haha

    =>

    http://amarhaziq-ceritasaya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  67. kulit lemon pun berguna.
    cuba google kalau-kalau biji lemon pun ada khasiat.

    ReplyDelete
  68. baru bajet nak post pasal lemon..
    hanis dah buat dulu.. haha!! i post pasal leman je lah pasni.. :D

    ReplyDelete
  69. wah! pasni nak try la :)
    esk nk try minum air masak+lemon!
    hehe thanx kak hanis!

    ReplyDelete
  70. SAYA SUKA BLOG AWAK LA!

    :D

    http://pink-lalala.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    ReplyDelete
  71. Ben Ashaari suruh buat ni... Zafirah hanya mengikut arahan :)

    SAYA SUKA BLOG AWAK LA!

    http://superzafirah.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    ReplyDelete
  72. congratz hanis
    blog u tercalon dlm
    http://blogpilihanmalaysia.blogspot.com/2010/11/senarai-undian-peringkat-pertama.html

    ReplyDelete
  73. amat setuju dengan kelebhan no.8 n no.1 sebb dh pernah cuba...

    Thnks utk sharing info ni. :D

    Entri terbaru:Dah Mohon Kad Debit Visa Maybank

    ReplyDelete
  74. hehe..informative yet funny! ^^
    thanks for sharing ~(^o^)

    ReplyDelete
  75. sy ada try buat mask guna lemon.. sgt bkesan.. jerawat pun hilang..
    mmg suke gile anything with lemon.. sbb tau dia ada byk khasiat.. :D

    ReplyDelete
  76. Lemons lemonade, x sia sia sya minum Ais Lemon tea.. haha
    www.friscodaniel.com

    ReplyDelete
  77. hanis, kalo rajin boleh parut kulit lemon tu. buat kek lemon. wah. sedapppp. ajak mama hanis try buat. harum je bau die. :p

    ReplyDelete
  78. thnks kak hanissh.
    nant kite nak cube laa.
    akk sti salu bwt kn. hmm.

    ReplyDelete
  79. salam kenal.

    kak ati pun tak tahu sgt kebaikan lemon
    tahu makan or minum with air sirap..nice juga
    thanks for the info ^_^

    ReplyDelete
  80. Pernah tertengok kat tv, Nabila Huda wat slice of lemon tu, alas kat siku then boleh sambil2 bace majalah/buku. Huhu faham tak, faham kan? Antare petua untuk siku cantik,menggunakan lemon, macam tu lah hee ;D

    ReplyDelete
  81. tibe2 teringat honey lemon tea dekat pak li kopitiam yummmmmmmm

    ReplyDelete
  82. hai hanis,
    long time ot c u :)

    have a good day ya!
    plez send my regards to your mom.
    nak jalan melaka, bg lah tau ok.
    boleh bwk pusing2 kota lanun.

    hehe~

    ReplyDelete
  83. SAYA SUKA BLOG AWAK LA !

    http://yannafaisal.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

    nanti jengah saye yekkk!! :)

    ReplyDelete
  84. owh..sebelum nie beli utk masakan jer..nie baru tahu..betapa byknya kebaikan lemon nie..thanks ye Hanis..akan dipraktikkan..akan beli manyak2 lemon..simpan dlm fridge..hee

    ReplyDelete
  85. tq for the info..berguna gak lemon yg ada dlm peti ais tu.

    ReplyDelete
  86. dah cuba ,kulit jd halus terutama tangan..cubalah

    ReplyDelete
  87. what a good tips!

    thumbs up hanis zalikha!

    ReplyDelete
  88. sy bru amalkn 3 hari hasilnya trun sekilo.memang lega.before ni minum untuk kurus 10 packet bru nk trun sekilo.tgglkn beberapa hari x minum naik 2 kilo.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!