Saturday, November 6, 2010

Terlalu Ego Untuk Rindu, Tapi Terlalu Rindu Untuk Ego

Waktu itu, aku sedang membelek-belek buku Public Relation. Berkira-kira samada mahu membaca terus ATAU kelepet-kelepet telinga mukasurat nak buat syarat konon sudah sentuh topik-topik terpilih. Sebabnya dah sehari setengah kerja aku membelek sahaja. 'Overview' kataku tiap kali orang tanya buat apa tu, dah baca buku belum. Sibuk tanya, pergilah sana.



Akhirnya setelah pilihan kelepet dibuat dan diselesai, aku terus terduduk depan laptop. TERduduk ya. Terduduk. Gayanya macam fuh penat benar membanting tulang menggelepet bucu kertas lalu terduduklah beliau menghempas tubuh di hadapan komputer ribanya. Macam tuh, eppp kita kena bersangka baik! Bersangka baik terhadap saya cepat! Okay sambung..



Bertemankan Facebook sebagai penghilang dahaga (what the), aku pun terus leka. Tiba-tiba muncul sepupu belah emak bernama Hakim untuk Facebook Chat. Dia pun menyapa, "Keknis, Keknis tak pergi negara Singa eh?". APAKAH?! APAKAH SATU FAMILI SEDANG MENUJU KE SANA?? APAKAH?



Aku lihat tarikh di bucu kanan skrin, fine fine FINE. Ya memang 30hb, YA. Tarikh yang tiket penerbangan ditempah beramai-ramai, sambil LEAVING OUT MY NAME, oh I remember that. Tapi biasalah, orang jenis tak keep track dengan tarikh nih, suka buat terkejut tergempar terhadap jantung sendiri -_- Padahal dah tahu, tapi lupa heh. NO WONDER SATU HARI TAKDE SALAH SATU PUN AHLI KELUARGA MSG/CALL KITERRRRRRR. DAH PERGI SINGAPURA RUPANYERRRRRRR *nangis dalam hujan tak pakai payung supaya muka basah sekali maka orang tak sedar mutiara jernih membasahi pipi*.



Benci tahu. Benci rindu mendalam sebegini. Benci-benci *sambil belek gambar keluarga*. Benci-benci *sambil play lagu Dendang Perantau*. Benci-benci *sambil tulis entri berkisar kehidupan bekeluarga*.









Kalau anda wonder kenapa takde caption, sebabnya ialah saya betul-betul pasang lagu Dendang Perantau. Jadi bila tengok gambar feel bajet videoklip, terus taknak interrupt dengan caption/kata-kata. Taknak jadi macam lagu 4U2C Fiona tuh, tengah sedap lagu tiba-tiba ada mamat mana baca sajak mendatar gila hilang feel!!! Oh baiklah Dendang Perantau pun dah habis, bye nak nangis dekat bantal sehingga esak-esak bahu terhenjut.

117 comments:

  1. yeay first !
    hanis i love your hair so much and of course your blog :D:D

    ReplyDelete
  2. ala .. ala .. siannya dia. nasib perantau mmg camtu hanis. takpe2 .. nnti nak terbang jauh lagi, kan??

    ReplyDelete
  3. alololo kesiannye..i understand ur feeling rite now.. T_T

    ReplyDelete
  4. tapi hanis, tapi tapi tapi, kenapa lagi banyak gambar makanan daripada gambar family? baik cakap betul-betul, rindu kat siapa sebenarnya ni? family ke makanan?

    ReplyDelete
  5. haha! sangat comel entry Hanis. ur sis looks soo much like u. lol!

    ReplyDelete
  6. jgn sedey2..
    p sambung bace buku
    xD

    ReplyDelete
  7. knapa tunjuk gambar makanan sedap...sayer dah turun kedapur dah cari jajan nak mkan...last2 jumper keropok udang jer...tibai tetap tibai....

    ReplyDelete
  8. awwww kesiannya hanis. nanti dorang balek u hug la dorang sorang demi sorang.err, tak pelik kan camtu?

    xoxo

    ReplyDelete
  9. alololo..siannya
    hehe x pa xpa
    cuba lg thn depan
    hikhik
    ^^

    ReplyDelete
  10. hanis, jgn la sedeyh2...
    huhuhu..dah habis paper ke??
    gd luck then..

    xpe nnt balik rumah pelok cium la ngn dorg sume

    ReplyDelete
  11. aaaaa rindu jugak kat family!!! T__T sabar2 lagi dua minggu nak balik..

    ReplyDelete
  12. hanis-hanis~~~~~~~ malu nk tegur..hehehe...

    ReplyDelete
  13. haha. takpe. u kan dah byk jenjalan sambil leaving out ur family :p

    ReplyDelete
  14. ahahahahah~ padan muke kena tinggal!. :)

    ReplyDelete
  15. alahai hanis. sabar ye, itu perkara biasa :)

    ReplyDelete
  16. waaa secara tiba2 ada hujan dlm rmh akk..pipi akk pn dh basah..bca entri hanis buat akk rindu kt mak n adik badek lain,dorg blk kmpung kt muar,tggal akk,sib baek mgenang hasben yg duti 24hours xde sapa nk msak,klu x dh lama akk bwk ank2 blk jugak..tsk tsk..

    ReplyDelete
  17. lawak gila ^,^
    comel la entry kali ni :)

    ReplyDelete
  18. hahaha...kak hanis memang funneyh!!!! ;) but its okay..i pun maok nangis jugak..dh lama tak balik kampung nihhhh... ;( huuu

    ReplyDelete
  19. tak mau sedih2~

    jom esok kak cari kamu kat UiTM sana aaa~

    :)

    ReplyDelete
  20. alolo..rindu kt famili eh..same la kite.rindu famili jauh nun di terengganu.huhu

    ReplyDelete
  21. biasela..exam kan..kena b'korban..adoi..miss my family too..
    chayouk2..

    ReplyDelete
  22. nk chop ur bro bley? cute la.. hehe
    *gedik sbb xde adik. wee jles.
    btw, sabo ye, klau rndu, tgk lg gmbo2 smbil dgr lagu p.rmlee yg len. ;)

    ReplyDelete
  23. yeay~!! i'm da 1st..hehe..
    br jewk follow ur blog..t put me on ur blogger list k..

    well..my fam pown g singapore tyme2 i tgh final exam ney..sedey2..kita serupa~~~heeee

    ReplyDelete
  24. Jangan sedih.Nanti suruh,
    Kak Nani buat balik ole ole yg
    best2.

    ReplyDelete
  25. owh dear...sabaq naa..kesian bantal tuu kena lencun dgn air mata u...
    kahkahkah~~~

    tu laa..macam pepatah...
    setinggi maner bangau terbang hinggap jugak di belakang kerbau..

    err...ader kaitan ker??..

    ReplyDelete
  26. aah..salunye every pic ade caption..

    ReplyDelete
  27. Sian Hanis, kenapa tak ikut sekali? Memang tertinggal ke atau nak tinggal? Btw, tak jauh Singapore tu :)

    ReplyDelete
  28. biasalah tu... lumrah hidup seorang perantau. nanti tau tau je dah ada album banyak-banyak kat FB and then abah pergi tag kat gambar food lah gunung kinabalu lah. STRESS!

    ReplyDelete
  29. Sedih entry ni. Nak bukak lagu dendang perantau jugak. Boleh ? :'(

    ReplyDelete
  30. ouh ade orang kena tinggal :P
    selamat hary raye ! *tibetibe*

    ReplyDelete
  31. sabar ea hanis..jgn nanis2..nt xcomey..hehe

    ReplyDelete
  32. haha...segamat-singapore tak jauh mane pon..cuma kat segamat belum terwujud airport lg..

    ReplyDelete
  33. Hehe comel la you Hanis , part nangis dekat bantal tu , kalau i , i add sikit , nangis dekat bantal sambil ketuk2 bantal haha

    ReplyDelete
  34. I can see sotong paul in that meekari (eh) nampak sgt tempting! aiseyyman.

    nice family Hz :D

    ReplyDelete
  35. hye hanis..erm ego ker x eh nak cakap nih...ermmm awak cantiklah..haha..sja kacau awak b4 tido..gud nite :D

    ReplyDelete
  36. aduh lapa nye tgk gmba makanan byk sgtt...hehe rindu fmily ke rindu makanan yg massive ni cik hanis? ;p

    ReplyDelete
  37. sabar yer hanis :)


    abes exam boley jumpa diorg hari hari :)

    ReplyDelete
  38. Alololo...
    Ciannye die....
    Tajuk ni sangat kena dgn cerita.
    Dalam diam-diam nampak tak kesah
    tapi dalam diam-diam menangis berlagu....

    ReplyDelete
  39. hebat hebat! sedih bebenar lah tu ye keknis ;p haha

    ReplyDelete
  40. haha lawakklahh hanisss.. :P nice photos btw.. ckp kat ur mom, she's soo pretty! ;)

    ReplyDelete
  41. Hikhikhik betullah tuh. Rindu makanan juga :B YELAH DAH MAK HARI-HARI POST PASAL MAKANAN KAT BELOG DIA. TENSI AKUUUUUUUUUUUU.

    ReplyDelete
  42. alahaaai..kesian kene tinggal..huhuhu..btw,baru perasan blog hanis da tukar background la..wuwuwuwu..nmpak sangat baru tgk blog hanis..kekeke.. ;p

    ReplyDelete
  43. salam...

    byk benor tgk post pasal makanan lately...

    tgk pun kenyang dah..... *bbuurrpp...* oopps!!

    ReplyDelete
  44. syadap..oppsss, syedapnye gmbo mknn....terliuq saye.......mmm

    ReplyDelete
  45. eh, Fullhouse cafe! fullhouse yang mana ya? One of my students punya family ada own satu fullhouse dekat kota damansara. kadang2 kalau saya makan kat sana tak payah bayar hahaha.

    ReplyDelete
  46. mmmmm....sedapnya semua makanan tu...
    terliur dibuatnya....

    http://belogfadah.blogspot.com/

    ReplyDelete
  47. adk nis yg chumil...

    suke mrantau jalan2 ngara owg..byak pngalaman ni..

    bile nk jdi artis kt tv ni...suek tgok nis jdi pngacara ke nanti..insya allah

    ReplyDelete
  48. dulu time tecik2.. kita tak nanges pun mak ayah kite tak bawak kite kuar.. alasan diorang same.. "mak ada keje"..so to be professional son.. terpaksa angguk dan relakan diorang kuar dan tunggu jajan diorang bawak balik..

    hehe.. :)

    ReplyDelete
  49. wah, pity u kak hanis.
    nvm chill okay :)

    ReplyDelete
  50. It's ok Hanis ... mggu depan dh balik rmh, boleh la lepaskan geram habis2an. hehe ..

    ReplyDelete
  51. hanis zalikha...


    kuatnya mkn... hehe


    -)

    nice blog. follow ya!

    ReplyDelete
  52. well hamis jalika, studying away from home does get to our nerves.
    but, u ok lg, still dkt utk pulang ke rumah.
    when i was in my diploma's kt Sarawak, lg jauh utk balik.

    but now dh smbg degree kt shah alam pun, still x selalu balik. hmpf.. all in the sake of study. :)

    best of luck for ur exams. i'm in mine too. ;)

    ReplyDelete
  53. makanan yang sedap dan hanis yang cantik..wah

    ReplyDelete
  54. adik pompuan tu sesuai benar makan herbalife

    ReplyDelete
  55. ahaha..1st tym tengok hamis manja2 camni..

    ReplyDelete
  56. muke hanis ade macam rupe yuri...macam laaa...macam ye..gadis dlm grup dr korea tuh~ (KARA)..hah! x caye? ce tgk video klip lagu LUPIN...gadis yg berambut curly gituuuu..ngeh3~

    ReplyDelete
  57. hi hanis!

    mntak tulun ckit ley?

    cmne eh nak post entri kt kat kita pnya like box fb?
    saya bru je buat like box

    need ur help...thanx a lot

    ReplyDelete
  58. hanis, tak payah comel sangat lah .. pleaseee..

    ReplyDelete
  59. Terbaek la kak hanis kite :D
    Punya feel teruk nih .

    ReplyDelete
  60. hehe, hanis kene tinggal ? sama la kita , huhuhu

    btw , first time blogwalking sini :)
    nice.

    ReplyDelete
  61. "keknis"... sedap betul awak punye nama panggilan manja... buat saya rasa lapar plak bila dengar =p

    ReplyDelete
  62. those pic yang kat bawah2 u a Fullhouse aite?

    ReplyDelete
  63. Alolo... Jangan cedey ye hanis.. Sabarla.. Nanti dh selesai semua urusan, balik dan peluk ciummmm puas2.. Huhu.. saya juga tengah rindukan mereka semua... T.T

    ReplyDelete
  64. ololo sedeynye kena tggl while the whole family berholiday sakan sambil mkn makanan yg enak² kt negara singa..ngeh³~ *lagi kuat nangis nnt..ngee~* =P

    ReplyDelete
  65. saje nak bgtau

    part mamat baca sajak tu si penyajak/rapper tu adalah AC Mizal.

    ReplyDelete
  66. sangat suka dgn susunan ayat anda! ^_^
    sweet gitu. aww ;D

    ReplyDelete
  67. alololo, feeling plak...
    padahal buku tak sentuh lg tu...
    ish ish ish!!

    ReplyDelete
  68. wah... en bapak penyokong arsenal ke?? Heheh...

    ReplyDelete
  69. nice blog. terharu, terhiba n tergelak pun ada bila baca. keep up h.z ;)

    ReplyDelete
  70. adoi hanis.. han baru lepas final presentation ni.. mood tak brape okay, terus layan blog hanis.. konon2nya hanis pasan glagu dendang perantau.. tapi tak tau kenapa post ni buat han gelak.. aiyo.. kau nih!

    ReplyDelete
  71. I feel you dear. I'm homesick like keeraazzzzzeeey. Can't wait to fly home to KL in December and meet everyone at home. You hang it there. And best of luck for your finals, if you haven't had them already. x

    ReplyDelete
  72. ala ciannyaaa...nanges henjut-henjut bahu erkk...

    ReplyDelete
  73. hehe, hanis ngan kakak ke tue? kim salam kat dua2 orang ye..

    ReplyDelete
  74. issat yor dad? now thats a great man there..

    Hail Gunners!!

    lol

    ReplyDelete
  75. hey.. keknis stand for what?
    kek manis ea?
    ups! suddenly lapa. :p

    ReplyDelete
  76. Tengok makanan sedap. Perut saya meronta-ronta tergelak baca belog akak ni :))

    ReplyDelete
  77. hehe!! kesiannya dia...
    ohh makanan tu sgt menggoda..:)

    ReplyDelete
  78. ouh..sedap nya makanan...
    lagi sedap bila mkn ng family kan?
    :)

    ReplyDelete
  79. kak hanis,bibir akak dan adik2 akak sama la..ikot bibir ayah akak kan? hehe

    ReplyDelete
  80. salam akk,

    nak tanya sikit, kenapa ea akak dapat puluhan komen walaupun akk jarang hupdate and betul ke kata orang, orang cantik aja yang akan dapat gelaran ' glamour '?

    tQ (:

    ReplyDelete
  81. gambar no.3 dari bawah seryes mcm kembar lah, hanis ni rindu dekat food je kot. tgk gambar mknn lagi banyak dari gambar famili. hehehe.

    ReplyDelete
  82. first time terjah ur blog...
    simple.. nice...
    rindu sang perantau nie...
    tak per... ni la perjuangan...
    salam perkenalan=)

    ReplyDelete
  83. salam hanis...tmpg tnye..mama hanis pakai anak tudung apa ya? hehe. cantik cara dia pakai selendang..tp i x bole pkai selendang sbb muka bulat. but i think depends on anak tudung jugak kot? so it would be great if u can tell me anak tudung jenis apa mama hanis pakai ya? n mana nk beli jugak. thank haniss!!! :)))

    ReplyDelete
  84. saya suka tengok gambar tu, family pictures, mengingatkan saya pada family saya yang jauh di kampung.

    Really inspired by this post.

    Thank you.

    ReplyDelete
  85. hanis ni rindu makanan sebenrnye kan hehe....btw ur mom cantik sgt!mesti time die muda dulu dia cantik mcm u

    ReplyDelete
  86. Nyam2,sedapnya makanan..nak kena cari tempat special bawa wife birthday saya weekend ni ..

    Who The Hell is Hanis Zalikha

    ReplyDelete
  87. sedap tol makanan dia...huhu....untung2..

    http://yoishme.blogspot.com

    ReplyDelete
  88. i miz u zalikha..eceee macam pernah jumpe je kan.haaa

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!