Tuesday, December 7, 2010

Bermulut manis sungguh.

Selalu kat Twitter saya, kalau tak luah perihal emosi dan hati / cerita cuci rambut guna apa / buat lawak tak jadi / sengaja tweet bikin panas pastu gelabah nak elaborate tapi 160characters tak mencukupi/ bebel pasal demok / bacakan surat khabar dan catalog Guardian untuk followers/ mesti saya akan tak lain dan tak bukan, tweet gambar makanan! Orang yang on a diet memang tak disuggest untuk follow my Twitter lah (tengok tuh dia reverse psychology di situ), sebab I memang suka menggelorakan nafsu dengan gambar seperti:





Dap! (cakap 'sedap' cara gedik). Ini mama buat, tapi nama dia panjang. Dia ada 3layers iaitu jell-o, custard cream dan chocolate mousse. Jadi kita bolehlah panggil dia Keindahan Tiga Tingkat.





Ini gempak! Mama buat ice cream ala Baskin Robbin. Lengkap dengan caramel dengan peacan, pastu kitorang tabur Oreo hancur dan stroberi sebab manusia mana pernah cukup. Nak resepi ada kat sini ya.





Oreo Ice Cream Cake, yang adik saya Imran buat. Adik dengan bakat macam nih turun dari langit ke apa? Belajar macam mana nak buat kek indah dipamerkan di atas oleh adik saya di sini.




Ini lebih kurang ngan Keindahan Tiga Tingkat. Saja bagi nama susah payah, supaya bila siapa nak call mama order, sekor-sekor malu nak sebut sampai passing2 talipon sebab taknak cakap "I nak order Keindahan Tiga Tingkat untuk birthday party anak I". Hehe tipu jelah, panggillah Trifle.




Benda sama. Emak gemar buat ini sebab kalau dia buat dalam 8 gelas tinggi, habis licin berkilat dasar gelas, tak sampai satu hari.




Ha! Ini pun pengunjung setia Twitterku sebab selalu customer order, dapatlah ngendeng. Ngendeng tuh macam bahasa Jawa (?) bermaksud sibuk-sibuk dekat tepi makanan buat muka teringin dengan mata kerdip-kerdip hidung kembang-kempis. Nama dia Alice Red Velvet.





Masa dalam proses pembikinan pun nak gak tangkap gambar. Pagi-pagi dah tweet nak gebang tengah coating cheese untuk Alice Red Velvet.





Ini buat sendiri, takkan nak harap emak buat gak, gedik gila. Masa panas keluarlah gambar-gambar ice cream. Suka provoke, biasalah..




Ini masa emak kasihan tengok anak mengendeng Alice Red Velvet untuk customer setiap hari, padahal dia selalu je buatkan untuk kami. Perangai... T_T Maka muncullah Red Velvet cupcakes comey lotey yang tersusun dalam frigde, beratur tunggu turn masing-masing nak lalu saluran penghadaman kami.



Apa-apa makanan homemade yang korang nampak I post kat Twitter (macam semua gambar di atas), biasanya boleh diorder. Kalau nak call emak kiter k? 012-3959779. Harga tanya dia sendiri sebab I mana tauuuuu, it depends on samada nak ingredient kualiti ke tak. Biasanya siapa yang setuju nak makanan guna ingredient berkualiti je mama terima order, sebab taknak cemar nama baik terel masak, LOL.

84 comments:

  1. Look scrumptious hanis! This is probably my 1st comment on your blog. Yeaahh saya tau, saya ni kuno gila baru nak komen2, LOL. btw, feel free to view my blog.

    http://caughtmeontape.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. Hanis Zalikha..
    Salam maal hijrah 1432H..
    harapan semoga hijrah tahun
    ini lebih bermakna dari tahun
    tahun sebelumnya..

    ReplyDelete
  3. sumpah semua sedap . hai hamis, bilalah i dapat merasa semua ni? jelous lah dgn u . teeheee :D

    ReplyDelete
  4. wushh! wussh! 'dap' uh ! HAHA~
    pndai mak hanis zulaikha buat ek~

    ReplyDelete
  5. hanis makan banyak tapi nape tak kembang kembang ek badan ? hehek

    ReplyDelete
  6. Salam HZ,
    Wohooo sedap2 belaka nmpk nyer nie, boleh camm Puan Nani eh tuk tempahan?
    Ok thanks =D

    ReplyDelete
  7. hi hanis...memang sangat sedap untuk dimakan begitu sahaja kerana perut disini dah berbunyi-bunyi lagu ruffedge tipah tertpu tengok pic2 kamu tu...btw come and visit mine too ok...from egypt with love..~~


    http://al-afiqanakdaddy.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. hihi bole gemuk tak kalau makan semua ni?tapi nampak sedaaaappp gilaa!!

    ReplyDelete
  9. knp tk kua resipi pun kat link tuh?

    ReplyDelete
  10. ermmm..buat jadi terliur dah nie malam2

    ReplyDelete
  11. wow hanis! super mother great daughter comelllll siblingsss!

    semua pndi bab masak masak nie grrr :)

    ReplyDelete
  12. hanis...keindahan 3 tier satu..! erk..alice red velvet tu..sedap gila bunyi yer..insyaallah..sesekali nak perkena gak kek buatan nanirostam nih..eh..auntie nani aka mama hanis...jangan mara ek...

    ReplyDelete
  13. bertuah sungguh anda menjadi anak nani rostam..:)



    p/s: wish i'm apart in your family..

    ReplyDelete
  14. Dap!!!! nak menggedik jugak...

    ReplyDelete
  15. Gosh, terliur sekejap ya di situ.. But apsal sume link tu takleyh bukak camna nak pandai buat kek nie T^T

    ReplyDelete
  16. hi hanis..
    sedaonye tgk pemanis mulut 2 sume..huhu..terliur tgk..hihihi..trifle 2 mmg my mom slalu wat..sedap sgt kn..
    yg kek alice red 2 nk try la..hihihi..bg resepi leh? =p

    ReplyDelete
  17. wahhh..bangun2 tido dah rasa lapar. huhu..semua nampak sedap2..

    p/s : cik hanis bila lagi nak ada resepi sendiri :)

    ReplyDelete
  18. First? HAHA. Tak mungkin.

    Anyway, terliuq gila tengok desserts semua tu sebab I also one of Hantu Desserts! xD

    ReplyDelete
  19. yum2...xlapar pn leh jd lapa...tergode2...ouh...nonono!!!

    ReplyDelete
  20. kak nis , at last . dok tunggu update kak nis ja ni .rinduuu lah. HAHA . sedappnyaaaa . fuhh . meleleh fyna tgk (:

    ReplyDelete
  21. oissshh.
    terliur tengok kek Oreo tuh :P

    ReplyDelete
  22. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  23. sedapppnyerrr. miss han ada bukak kedai kek ke or just order dari rumah?

    ReplyDelete
  24. aaa tekanan.. gile syok + beruntung abes jadik anak emak yg tere gilos masakk.. nak jadik anak angkat mak u boleh?

    ReplyDelete
  25. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  26. SORRY AWAK, OKAY LINK DAH BOLEH GUNA TEEHEE! SEMUA RESEPI ADA KAT BELOG MAMA KITA, CEKIDAUD YOL.

    ReplyDelete
  27. SILA CALL 012-3959779 UNTUK TEMPAHAN YA. SAJA EH TANYA LAGI SEKALI? MANJA NIH.

    ReplyDelete
  28. membuat aku rasa lapar sungguh pada pagi ni ..
    nyum nyum !

    ReplyDelete
  29. sedap nyeee.. adoii mengugat keimanan dgn makanan nie..
    *drooling*

    ReplyDelete
  30. semuanya ke arah menggemukkan. tak per i like...!

    ReplyDelete
  31. bgun pagi2, bkk blog, tgk blog ni, tgk makanan sumer ni, terus trasa nak call no hp tu, tp rasa malu tetiba..cancel....

    ReplyDelete
  32. camne la hanis leh menten jer body mkn benda camni???kalo dla maw berketol-ketol lemak membina d badan..hawhawhaw..sesap gilerrrrr tgk pic tu..rs nk gigit jer lappy neh :P

    ReplyDelete
  33. bestnya kak hanis ada mama yg teror masak memasak nie.

    btw..korg smua visit la my blog:
    syeerasulaiman.blogspot.com

    ReplyDelete
  34. hanis, beritahu lah range harga. yang paling murah dan mahal. dulu I pernah tertipu. ceh tak tertipu pun salah diri tak tanya dulu. harga kek rm200. dah setuju baru tahu harga dia. adoih. mahal dari cake BR -__-''

    ReplyDelete
  35. 0uh.. suke yang 'keindahan tiga tingkat' tuh ^^

    ReplyDelete
  36. wah!! semuanya nmpak sgt sedap k...haaaaaa....hancuss diet gni....

    ReplyDelete
  37. hancur jadual diet paling sedap kek aikrem tuh huhuhu

    ReplyDelete
  38. wah wahh...
    tergoda tgk semuanya..
    bestnya mak hanis pandai masak..
    kalau selalu camni boleh gemuk oh ;)

    ReplyDelete
  39. sedapnya. nak order nak order! kek yang imran masak tu mcm sedap la, pandai budak tu bikin :)

    ReplyDelete
  40. mmg teringin sgt2 nak order kat makcik nani...hope one day..

    one day tu mungkin bila dpt first salary...

    terliur banget gue!!!waduuhh!!

    ReplyDelete
  41. Bestnya jadi Hanis.. makan x gemok2. Jealous dowhhh!

    ReplyDelete
  42. Ya Allah..kembang kuncup salur penghadaman merengek-rengek meminta bende alah dalam gambar tu.

    Cantik sedap sungguh.. :p

    http://kuatmerayau.blogspot.com

    ReplyDelete
  43. dgn pantasnya terasa kelaparan...!

    ReplyDelete
  44. serious tgk je alice red velvet tu terus tergoda..bakal order lps ni..

    ReplyDelete
  45. Omo! Looks very delicious! *drolling eyes

    ReplyDelete
  46. Owh Hanis.. Melampau tau.... Terus leleh air liur.. Sedapnye... Yg Red Velvet tu paling menyentuh jiwa...

    ReplyDelete
  47. mmmmmm.... sedapnyer.. jeles la.. nk jgak.. hehehe...

    http://mizmillyna.blogspot.com/

    ReplyDelete
  48. MBAHAHAHAHAHAHA! OBJEKTIF TERCAPAI :B

    ReplyDelete
  49. salam cek hanis..

    im ur secret n loyal follower ^^
    yg mmg suke entries pasal mkanan..gamba slalu mesti nk superb edited..suke suke!

    ReplyDelete
  50. Tapi saya tak edit gambar makanan saya T_T Hanya letak watermark :D

    ReplyDelete
  51. mabeles tgk sume manisan tu ...
    ngeeeeeeeeee ;p

    http://mizellysubahari.blogspot.com

    ReplyDelete
  52. makanan mmg tinggi gula n bole gemok ney kalau ahri2 makan hehe. tp adik beradik hanis x obes pon.salute lah.hee

    ReplyDelete
  53. sedappppppppppppppppppppp gilerrrrrrrrrrrrrr tu baru tgk belum rs..mau pitam ahaks

    ReplyDelete
  54. hei , just a quick question. which you prefer : nivea or vaseline ?

    ReplyDelete
  55. kak hanis. beli on9 boleh? hahauaha

    ReplyDelete
  56. giler ar terbayang akan kesedapan nye... huhuhuhuhu konpem menambah la KG nie...

    ReplyDelete
  57. eee geramnye! semua sedap sedap :(

    ReplyDelete
  58. Hamis eh Hanis, takde ke resepi red velvet cake tuh? tul ke kne tuang satu botol food coloring dlm mix batter tu utk dptkan kaler merah tuh?

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!