Wednesday, December 8, 2010

Perempuan wajib tahu cara tukar tayar.

Berasa terpanggil untuk ajar semua perempuan bagaimana untuk tukar tayar. Walaupun perempuan never ever akan tukar tayar sendiri kalau ada kehadiran lelaki sekali, dan even kalau takde lelaki, still never ever tukar sendiri sebab akan mengada dan terus call siapa-siapa (kebarangkalian tinggi jantina lelaki juga) untuk datang dan tolong. Tapi still, haruslah belajar menjadi independent woman. Kalau taknak belajar kerja lelaki, takyah sibuk minta hak sama rata apa jadah.


Walaupun diri sendiri takde kereta takde lesen dan tak pernah drive sendirian (eh ye ke? heh), tapi telah dibaling ke dalam situasi di mana tayar kereta pancit, sebanyak dua kali. Kali pertama adalah bernasib baik kerana ada Daddy, Khairi dan diri ini. Sudah tentu dua yang terlibat merupakan Daddy dan Khairi. Namun nasib tidak selalu menyebelahi diri kita.. Jadi kini saya akan ajar langkah senang nak tukar tayar. Sematkan dalam hati, nanti suami pulang, anda dah boleh berlagak I dah pandai tukar tayar. Suami: Eh bila tayar you pancit? Isteri: Tak lah, I belajar kat belog Hanis. Hoh.


Mari Belajar Cara Tukar Tayar!
Gambar-gambar dari website ini.



1. Langkah pertama, anda perlukan tayar yang pancit. Tiada tayar pancit tidak perlulah anda bersusah payah nak tukar. Ini bukan macam spender nak kena tukar selalu. Untuk memancitkan tayar bolehlah susun kulit durian di atas jalan raya dan gerakkan kereta ke arahnya. Lagi satu cara untuk pancitkan tayar ialah jadi seorang guru dan buat anak murid bengang. Boleh cuba juga.

2. Langkah dua, setelah dapat bentuk tayar yang diidamkan, anda perlukan Jack dan juga Jill. Keropok untuk makan sambil tengok suami anda tukar tayar. Kalau takde suami, anda perlukan jack sahaja.

3. Langkah ketiga, loose the screws for your tyre dulu (guna wheel brace), kemudian masukkan jack bawah kereta berdekat dengan tayar. Pusing batang jack tuh clockwise supaya kereta ternaik. Kena estimate ketinggian sehingga anda rasa, tayar baru (yang bulat dan penuh angin) muat untuk direplace.

4. Langkah empat, buka terus semua skru dan keluarkan tayar. Ambil tayar spare dan pasang.

5. Langkah lima, untuk memasang tayar spare anda perlukan pertolongan orang lain, kalau tak bersenamlah anda kat situ sorang2 sebab nak kena balance tayar dan pada masa yang sama nak kena ketatkan skru. Gigih.


6. Langkah 6, dah habis ketatkan skru, habislah proses pemasangan tayar. Tapi jangan eksaited sangat sampai terus drive nak blah dari situ bagi melupakan kenangan pahit. Anda kena cabutkan jack dan simpan peralatan dulu. Selesai semua, make your way to the nearest kedai tayar untuk beli tayar baru atau tampal tayar.


7. Kini anda sudah boleh open table dan gebang pergh aku pernah tukar tayar kereta sendiri pergh pergh dah tak perlukan lelaki dalam hidup perghh.




* Dengan common sense, skru takleh ketatkan masa kereta masih tinggi dijackkan ya. Kalau tak selitkan info ini orang cam ingat saya taktau sebab tak percaya saya pernah tukar tayar sendiri plak -_-



Warning! Bila tayar pancit jangan cuak, drive perlahan-lahan ke bahu jalan. Bahaya sebenarnya duduk melepak kat bahu jalan, jadi anda kena letak menatang tiga segi merah reflect cahaya tuh sejauh 50 meter dari belakang kereta, anda. Kalau takde benda tuh, gunalah dahan2 pokok ya.





Macam yang terjadi pada saya kali kedua pengalaman tayar pancit. Waktu itu keluar dengan Daddy dan Mama. Dua orang terlibat pastilah saya dan Daddy. Memang derhaka kalau anak ada, tapi mak yang kena tolong tukar T_T


Mama ambil dahan pokok dan letak sebagai tanda excuse me, jangan lalu sini tauuu. Memang pengalaman antara hidup dan mati duduk tepi kereta dekat bahu lebuhraya. Sudahlah berhenti dekat dengan simpang pergh kumat-kamit mulut berselawat bersyahadah sambil cabut skru tayar.



Mama bangga dahan pokoknya mendapat perhatian peronda lebuhraya Sprint. Syukur kini ada shield, itu saja yang kami perlukan.




Eh itu saja yang kami perlukanlahhh. Kenapa tolong pasangkan spare tyre sekali ni?? Baiknya :')

98 comments:

  1. perghh sape2 lalu kalau nampak hanis pegang spanar, kompem berenti nak tlg..nyehehe

    ReplyDelete
  2. gud info hanis!..

    mmg pompuan wajib tau cne nk tuko tayar bagai ni..
    nak buat atau tak..tu bru optional kn..hehe!~

    ReplyDelete
  3. kalau tQaH confirm matikan enjin pasang double signal then tnggalkan kereta kat situ gak..hehehe..

    ReplyDelete
  4. betul2...saya setuju sangat-sangat...:)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Memang berguna sangat kalau pndai tukar tayar. tpi bilamana tayar pncit di tempat snyi and pada waktu malam, ada eloknya stay dalam kereta shj. Menakutkan.

    ReplyDelete
  7. thee . tahu betul tayar motor jee
    HAHA

    ReplyDelete
  8. Mama kata, kalau kena kat kitorang dua je (takde lelaki), terus kunci pintu kereta dan blah dari situ. Serious bahaya duduk bahu jalan T_T

    ReplyDelete
  9. oh tq cikgu! tulah..dulu nak dpt lesen kene tgk sekali cara2 tukar tayar.. orang tgk cara tukar tayar..ko pegi tido kat kusi.. kan dah tak reti?.. hahaha..

    ReplyDelete
  10. awk cntik!!!! blog awk best!!!! <3 it...

    ReplyDelete
  11. salam...

    rasanya kalo tuan rumah angkat tgn mcm iklan rexona tu, lg ramai la yg dtg tolong...

    ahaks!! :-D


    tuan rmh, jgn marah tau... :-)

    ReplyDelete
  12. ade jack ade jill, ade tayar spare tetap nak call encik boifren sruh amik skang jugak ! hahaha..

    ReplyDelete
  13. tq atas info..

    penah tolong hubby tukar tayar sebab nak belajar maka dia berposing santek sambil tgk...seb baik dia takde jack n jill...berpeluh siot diriku..

    tapi pakai rim standard ok la, kalo pakai sport rim, lantas lupa lak bawa lock nut maka haru disitu..huhuhu..

    ReplyDelete
  14. nice info... len kali kalau nampak keta hanis tepi jalan bleh tolong sambil gebang..PERGHHHH aku tolong tukarkan tayar keta Hanis Zalikha,aku tau tukar tayar pon dari belog dia..

    ReplyDelete
  15. dh 20 tahun drive, tk penah tukar tayar sndiri. Hehe ..

    ReplyDelete
  16. berpeluh ketiak kalau 1st time tukar tayar..rasa cam nak meraung jerk..hehe..

    btw, gud info hanis :)

    ReplyDelete
  17. saye ade pengalaman yang sgt ngeri sbb duk kat bahu jalan ni.. mmg smpi sekarang sgt takut & masih terbayang2 ape yang berlaku.

    boleh bace disini kl nak - http://hifaz-phat.blogspot.com/2009/09/kerana-sekawan-lembu-satu-malam-yang.html

    isk! xnak ingat (╯_╰)

    latest entry - Jom baca komik geng basikal sekolah

    http://novel-hifaz.blogspot.com/2010/12/komik-geng-basikal-sekolah-maal-hijrah.html

    ReplyDelete
  18. Sekarang da ada tutorial tukar tayar la plak. haha. nice2~

    ReplyDelete
  19. i tau!
    i tau!
    hahaha
    kecoh je pdhal baru belajar je aritu
    =p

    ReplyDelete
  20. thanks for the info hanis..saya ada lesen tp xpenah tuka tayar lagi..this is a good tip!!

    ReplyDelete
  21. betul tu.nnt xde la boys pndg rendah pd girl...

    ReplyDelete
  22. jangan lupe pesan kat diorg suh bawak towel skali time tuka tayar tu..

    kalau tukar tayar dalam salji ke tgh malam ke okay lah xde towel..cuba kalau kat bawah matahari terik..takley nak bukak mata sebab peluh asik mengalir masuk mata..

    http://kuatmerayau.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. dulu kecik2 slalu tgk ayah buat..tp tak pnah praktik lg...

    ReplyDelete
  24. waa..bgus2..nti laki xleh nk tlg gadis2 lak..emm :D

    ReplyDelete
  25. Nice Hanis. Eh ada org stop tak konon nak tolong you? :P

    ReplyDelete
  26. sangat setuju..perempuan memang kene tahu..susah la tukar tayar..

    ReplyDelete
  27. nice one hanis zalikha ^__^

    arigato ♥

    ReplyDelete
  28. *keropok Jack & Jill* tu macam kn ada sekali je bila nak tukar tayar kan?bg tenaga..haha

    ReplyDelete
  29. OMG , mesti lepas balik dr pav nih.. thank god nothing bad happens. other than a flat tyre..
    btw thanks bg permission tangkap gambar smlm, my wife was a bit starstruck and we are rushng sbb serba salah for the intrusion .she did twit bout it, sadly your twitter was inactive. anyway nice to met u..

    ReplyDelete
  30. Hahahahahaha yes yes balik dari Pavilion! So it's you and wife yang comel! Aw send regards to her k.

    ReplyDelete
  31. pompuan xtau tukar tayar kete mmg normal. ada pun xbyk la.

    tp me ada kenal lelaki yg xtau tukar tayar. memalukan.hahaha....

    ReplyDelete
  32. kalo nak tukar tayar, i kol hanis buleh??? ekeke!!

    padahal no fon pun xda :P

    ReplyDelete
  33. Perempuan wajib tahu cara tukar tayar n perempuan WAJIB ADA CREDIT.

    i)kol some1 "helo tayar i pancit"

    ii) tukr sindri klu org yg dikol x dtg

    huhuhu

    ReplyDelete
  34. memng kene belajar. penah jadi jugak kat diri ini. yang ada cuma mama dan diri sendiri. terpaksalah tahan kereta tepi jalan sambil selak seluar tunjuk betis. hahaha... :P

    ReplyDelete
  35. mmg girls patot tahu..tp nk praktikkan tu..hadoii lecehnye..huhu~ nak pam tayar pun dah kena marah dgn si lelaki bayangkan kalau tukar tayar..ngehh~ (^^,)

    ReplyDelete
  36. good tips tapi kan tayar itu berat bagi saya ;p terpaksa mintak tolong orang tukarkan.

    ReplyDelete
  37. tak penah experience tayar pancit dan tuka tayar sendiri..tapi mane tahu lepas ni kan.. thanks for the info..~

    ReplyDelete
  38. dah 2 kali tayar pancit di hiway . semua peronda datang tolong. i love u lah peronda :p

    ReplyDelete
  39. huhuhuhuhu...tips yg bagus....
    bos sy slaloo ckp, klu kte pny tyr pancit tepi jalan..
    berdiri tepi kereta, sambil tarik kain atau seluar paras paha..
    hhaahahahahah...gler jahat idea die....
    tp lps ni, dh le gebang ok..
    pandai tukar tyar suda..

    ReplyDelete
  40. Ada kenal lelaki yang taktau tukar tayar?! Hahahaha itu kelakar!

    ReplyDelete
  41. nmpk hanis yg cantik ni duk tepi jalan,sapa taknak tolong hanis....hehehe..ape2 pon gud info..
    tringin nk tgkp gmbr dgn hanis..hope dpt jumpa nnti ya

    ReplyDelete
  42. penah nak belajar... tapi baru pegang tools2 tu dah penat dah... belum tukar lagi.. bukan penant pe, penat pk apa nak buat?! hehehe.. tq.. gud info

    ReplyDelete
  43. berjaya buat director company(big boss) tkar kn tayar kete..
    n saye cme tgk jer..hehehe

    ReplyDelete
  44. Hanis cantik, confirm banyak abang2 berenti nak tolong tukar tayar!! n_n

    CARA NAK KENAL LELAKI KAYA-RAYA

    ReplyDelete
  45. huhuu tenkiu hanis. walaupun i tak bawak kereta okay! lesen ada tp takut. nak tukar tayar lagi la takut kan. macam ada hantu pulak.. takut..takut!!

    so lepas dh baca ni of coz dah terer sket. terer tengok cik abg tukar tayar jek la!! nanti kalau dia salah, i leh tunjukkan lalala....kalau nak kepala kena spanar dipersilakan la...huhuu

    ReplyDelete
  46. uiyooo hanis zalikha tukar tayar :P

    ReplyDelete
  47. rasa macam dalam kelas KPP masa buat lesen dah hahaha..hanis ni kalau amek test kompiter, bolehlah agak2 dpt 49/50..kenapa x 50/50..sebab suka hati lah..hahaha

    ReplyDelete
  48. 100% setuju...sbb kita x tau apa yg BAKAL berlaku...anyway tq hanis!

    ReplyDelete
  49. selepas langkah ke (4) tuh sepatutnya tayar yang dicabut/pancit itu sebaiknya diletakkan dibawah kereta berhampiran jack...selepas selesai baru hamik tayar tersebut diletakkan di tempat sepatutnye..

    :)

    ReplyDelete
  50. hahaha.lawak but interesting & useful.
    betul,kalo nk independent ta mao lelaki mcm haku kenala pandai tukar tayar ni!

    ReplyDelete
  51. hahaha.lawak but interesting & useful.
    betul,kalo nk independent ta mao lelaki mcm haku kenala pandai tukar tayar ni!

    ReplyDelete
  52. setuju sesangtt .

    goodd info . :)

    ReplyDelete
  53. i blaja tukar tayar dlu..
    bru blaja bwk kete...
    huhuh...

    ReplyDelete
  54. wahhhhh...pasti ramai yg beratur nk tlg tukarkn kalo cik hanis yg tahan kete kt hiway nih...

    ReplyDelete
  55. tp klw nk tukarkan tayar spare yg diper0t tuh cmne plak?sbb dh tlbih spare neyh.hahah

    ReplyDelete
  56. hohoho~ ni br blk dr function eh?
    sbb nmpk gmbr hanis kt blog senior sy
    :http://fatiyahh.blogspot.com/2010_12_01_archive.html

    ReplyDelete
  57. hmm...masa nak buka skru tu,biasanya akan dibuka bertentangan.bukannya buka ikut turutan bulatan tu.contoh kalau ada 4biji skru, mula2 buka pukul 12, n then pkl 6, pastu no 3, lastly baru no 9.

    nak pasang balik pun macam tu juga.
    pasang skru bertentangan.
    dan masa pasang tu, tak boleh ketatkan sehabis mungkin, ketatkan dulu pakai tangan kesemua skru, dan bila dah pasang semua baru ketatkan kembali dengan tool yang ada.

    gambatte kudasai.

    ReplyDelete
  58. thanks for sharing hanis..sll bwk kete tp bila kete meragam..blur jer..uuuu~...

    pasnie semangat nk jd independent!!:)

    ReplyDelete
  59. hahaha good info tapi takmo buat jugak... kekeke bila lagi nak bermanja dgn semua kengkawan lelaki.. selalu asyik kena permainkan aja...

    ReplyDelete
  60. wah hebat la.

    reti tukar tayar ..tak sangka

    ni kena try tukar tayar kete ayah gak nie:)

    ReplyDelete
  61. yes!!!! dah pandai saya tukar tayar... thanx sis..

    ReplyDelete
  62. terbaikla entry ni Hanis.
    thank u very much.
    setuju sgt dengan cadangan ur mum tu.

    ReplyDelete
  63. Hanis.. kenapa baru buat entry nie, kenapa tak buat 3 hari lepas.. i baru je mengalami kejadian tayar pancit semalam lalu jadi gelabah gila, tatau nak buat apa. Terus call abang.. haha.. Tapi abg i datang bg instruction sambil cekak pinggang je, i yang buat sebab dia suruh belajar. skunk dah pandai sket.. lepas nie kalau pancit lagi tak de la nak gelabah sangat.. hehe.. entry kali ni mmg sngt beguna untuk girl..

    ReplyDelete
  64. "Sematkan dalam hati, nanti suami pulang, anda dah boleh berlagak I dah pandai tukar tayar. Suami: Eh bila tayar you pancit? Isteri: Tak lah, I belajar kat belog Hanis. Hoh."
    hahahaha ok ni sgt lucu.. hehe nice info hanis... nak print la.. letak dlm kete =P

    ReplyDelete
  65. Letih JPJ buat kelas memandu ajar semua pemandu tukar taya,
    tapi alih2.. lelaki jugak yg kena.

    ReplyDelete
  66. boleh tak tayar kereta tak pernah tukar, tapi tukar tayar kapal terbang macam tak heran dah. >_<

    ReplyDelete
  67. hoho baru hari Sabtu lepas tayar pancit masa pegi konvo member kat UiTM SA. of course la jadi cheerleader no 1 sang boyfriend tgh tukar tayar. hehehe :p

    ReplyDelete
  68. teknik menukar tayar ni wajib diselitkan dalam kelas masa nak ambil lesen kereta :D

    p/s: hanis pegang spanar tu utk posing je kan?hehe :p

    ReplyDelete
  69. Heeee. Thanks for info.
    K.Hanis kelakar ahh! Suka baca ^____^

    ReplyDelete
  70. pmpuan wajib tahu cara akai tudung=p

    ReplyDelete
  71. wah!!
    bagus la info nih..
    keep it up..
    up up and away~~

    ReplyDelete
  72. memang terasa. hehe. seumur hidup tak pernah lagi tukar tayar. dengar jpj celoteh pun buat dek je. :)

    ReplyDelete
  73. hanis...
    info kamu amat berkesan...
    teman pun pernah alami kes macam kamu ni. memang sangat bahaya kalau keadaan macam tu.

    ReplyDelete
  74. knape aku terimbau kenangan kelas nak amik lesen yg 4 jam bohsan kat jpj dulu??

    kalo laa hanis yg mengajar waktu tu, mmg pass dgn warna berterbangan laa exam jpj aku..
    ini pakcik tua yg boroi dan suka garu perut bila bercakap yg ajar, mmg fail laa..
    hahahah

    ReplyDelete
  75. perempuan, sila lah drive pd waktu siang. :) sbb org masih ramai lg mase tuh. kalau waktu mlm, haruslah berhati-hati.

    ReplyDelete
  76. perempuan, sila lah drive pd waktu siang. :) sbb org masih ramai lg mase tuh. kalau waktu mlm, haruslah berhati-hati.

    ReplyDelete
  77. perempuan, haruslah drive pd waktu siang. sebab org masih ramai lg. kalau malam, berhati-hati lah. tp selagi boleh elak, elakkan.

    ReplyDelete
  78. kalau dkt UK, tak leh tukar sendiri.. kena panggil rescue..

    ReplyDelete
  79. Elok kalau buat praktikal sekali di bawah pemerhatian yang pakar. Tentang cara bagaimana nak guna jack, bukak skru, tukar tayar dan sebagainya.

    Kadangkala 'hands on' exprience tu lagi penting berbanding just teori semata2.

    Just my 2cents...

    ReplyDelete
  80. Hanis: Apa yang biasa dilakukan oleh saya adalah meletakkan tayar spare dan kemudiannya tayar pancit dibawah kereta berdekatan jack sebelum langkah ketiga itu dan selepas langkah keempat untuk tujuan keselamatan jika jack tergelincir sewaktu proses penukaran tayar.

    ReplyDelete
  81. wahhhhh...thanks for the tips dear...huhu....pas ni kna blajar arr..

    ReplyDelete
  82. sama topik dgn aku, pasal tayar kereta, tp topik aku pasal tayar kereta nak tercabut..hahaha

    ReplyDelete
  83. tukar tayar adalah lebih mudah berbanding dengan menukar cadar atau langsir.

    sekian terima kasih.

    ReplyDelete
  84. diy law time2 tayar terpancit ya keknis . waa u g0 girl ! amat berinf0rmasi :))

    ReplyDelete
  85. seems like u're so talented in so many ways esp ur writing...good job hanis...hilang tension nak2 klo kt ofis tgh stres...u go girl!mmuuaarrppkkhh

    ReplyDelete
  86. oh baru jer terjadi kat saya... and yeess, mmg langkah bijak adalah call lelaki yang terhampir untuk datang tolong

    sw33tdarling.com

    ReplyDelete
  87. ai tau tukar, tapi tak kuat untuk buka nut dia yang giler punya ketat!!!!
    selalunya ai yang bagi arahan kat budak lelaki. wahahaha....
    mmng womanizer lah!

    ReplyDelete
  88. PNDAI kan guna atur ayat!!! ;P
    bile leh ajar prektikal utk kete sorong lak??

    ReplyDelete
  89. tahu ke buat2 tahu tu..tu tlg pegang spanar je kn..

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!