Saturday, December 25, 2010

Perkembangan bayi dan kanak-kanak



Sebab ramai kat sini pembaca baru (HAIIIII! MEKACHIH SINGGAH), jadi nak kena clarify yang budak kecil digelar Demok yang selalu buat appearances kat belog ini dan Twitter I itu ialah, budak kecil yang I babysit SEJAK DIA LAHIR omg salah satu part of family sekarang.



Kat meja makan pun satu kerusi memang dia punya. Kalau makan satu keluarga kena sediakan 9 pinggan, bukan lagi 8 sebab ada Demok terlibat.



Seronok sebab kami dapat tengok progress dia and dia memang bayi bijak. Walaupun mempunyai tiga pusaran rambut di kepala, dia adalah bayi paling tak degil ever. Bila mandikan dia, tapi rupanya lupa bawa towel, just kata kat dia "You wait here" dan tinggal depan pintu toilet, sampai dah jumpa towel dan datang balik dia masih dekat spot sama, telanjang bulat.



Kalau dia semak-semak mengacau pastu kitorang malas nak layan, cakap kat dia "Don't disturb, go and watch TV", nanti dia lari pergi on TV, pastu duduk kat kusyen diam-diam. Tenung je skrin TV yang biru itu. Kami pun tolong tukarkan AV1 untuk Astro. Dia suka Astro Ceria.



Bila dia start nak geledah barang, cuma bagi amaran "Don't touch, put baaack". Terus dia tinggalkan tempat kejadian oh!



She is such a joy to be with. Sedih kalau teringat yang one day, dia dah tak perlukan kami lagi sobs sobs. Oh nak cerita sebenarnya, satu hari tuh kami tengah leka, tiba-tiba senyap je suasana. Bila tengok Demok tengah buat apa...





Buat hal rupanya.

209 comments:

  1. demok mmg montel..hahha
    buat hal upenye.ingat kan buat blog tadi..hehe

    ReplyDelete
  2. adik ada 2 pusaran, degil gila kot..

    lagi satu, suara sape tue ? terkejut doe dengar Y,Y

    ReplyDelete
  3. hhehe.. cutenyer demok hanis ,, tekezut dye,, "wht u doinggggggggggggggg~" haha

    ReplyDelete
  4. arghh!!! comel sangat demok nih!!!

    :DDDD

    ReplyDelete
  5. Expert betul si Demok tu..hahaha..syle lah..

    ReplyDelete
  6. kecik2 dah pandai main laptop ea...

    ReplyDelete
  7. comelnye bdk demok kamoo tuh....gewamnye....dia bkn adik kamoo ker?

    ReplyDelete
  8. sgt mematuhi arahan la...how u train her hanis??...should share with us...hahah

    ReplyDelete
  9. HAHAHAHA... comel jer demok!..

    ReplyDelete
  10. ahak..wow demok pndi surf tenet ya hanis..hehe..wow 3 pusar..haha byknye

    ReplyDelete
  11. Dia pun ada blog jugak lah tu haha

    ReplyDelete
  12. comel je muka dia muka bersalah...hehe ;p

    ReplyDelete
  13. hahahahah!laju je jari dia scroll mouse tu !pandai!

    ReplyDelete
  14. Dah besar dah Demok! Demok , buat blog pls! Dah pandai surf internet. hehe

    ReplyDelete
  15. wkakakakakaka..
    comelnyer..muka innocent jee mse kne sergahh uhh..HAHAHA

    ReplyDelete
  16. hahaha how sweet! mcm ank sy jugak la. tp dia dgr ckp papa dia je. :D

    ReplyDelete
  17. hahaha how sweet! mcm ank sy jugak la. tp dia dgr ckp papa dia je. :D

    ReplyDelete
  18. tsenyum baca post baru ni,demok sgt comel n cerdik...teringat kat anak buah si darwisy sgt nakal n aktif..tp ttp syg dia wlpun x larat nk kepong bila hiper aktif..dan paling best mmg kanak2 skrg sgt pandai..mudah tetarik dgn gadjet2 tkini sprt handphone n laptop..paling best klu x bg dia main laptop,sure dia tekan button on/off :)

    ReplyDelete
  19. ahaha..bila demok tak perlukan keknis..? kita tengok besar nanti dia blog pasal keknis pulak..hehe.

    anw...pandai betul dia guna mouse eh..pandai tgn dia scrolling...haha..ni mesti inherit family hanis yang rajin bk pc kan..kan...

    die tak pernah kaco mama hanis wat kek ker..tak nah citer pun..

    ReplyDelete
  20. seronok main ngan bayi nih..cute..manje2 gitu..

    ReplyDelete
  21. Kelassssss...debab berkembang mengikut perkembangan..hahahahah

    ReplyDelete
  22. comel! tak sangka kecik kecik cili padi! eh kena ke peribahasa nie? memang smart~

    ReplyDelete
  23. haha..tomeeyy nyerr..siap buat muke x besalahh..;p

    ReplyDelete
  24. blaja bela baby tau hanis.. umur hanis dah 20 tahun, tak lama lagi hanis dah boleh tawen

    *jangan marah*

    TIPS JADI KAYA DENGAN CARA TERMUDAH

    ReplyDelete
  25. comelnya . muka innocent je bila tkantoi surf intenet ;)

    ReplyDelete
  26. haha..comel nye demokk~~

    :) senyum je even get cought..hehe

    ^_^

    ReplyDelete
  27. hehehe kiutnye demok ni..baik betol!! huhu

    ReplyDelete
  28. hehehe kiutnye demok ni..baik betol!! huhu

    ReplyDelete
  29. bila tertangkap melalukan kesalahan, muka seperti seorang pesalah yang akan dilalukan hukuman berat..
    sangat comel itu demok..

    ReplyDelete
  30. heheh... tak lame lagi demok tuh dah pandai blogging... kalah hanis ^^

    ReplyDelete
  31. omg!! so clever little cutey! ahhaa..

    ReplyDelete
  32. COMEL GILA BUDAK ITU.nak lempang laju-laju

    ReplyDelete
  33. die bt hal ape..????
    (hahaha exited nk tau)
    ;D

    ReplyDelete
  34. hahaha comel..suare sape tuh??

    "what chu doinggggggg....." haha LOL

    ReplyDelete
  35. hahahahaha kelakarnya masa muka dia tersengih tu hahaha

    ReplyDelete
  36. whoaaa.. baik nya...!
    untung hanis n family. dah besar mesti bijak pandai macam you hanis..! :)

    ReplyDelete
  37. OMG!!! caught in the act! hahaha..so cute.. but she looked a bit angry or maybe shocked?

    ReplyDelete
  38. comelnya dak demok tu!!//cidik lak tu..ahaks T_T

    ReplyDelete
  39. alolo~ mesti sedih kan bila demok dah tak stay kat umah lagi.

    ReplyDelete
  40. Ahaha. budak kecik pun dah celik internet. kdg2 golongan sektor awam pula yg terkial-kial guna internet. dunia dunia..

    ReplyDelete
  41. comelnya laaaa hai si demok ni. GERAM aiii!!!

    ReplyDelete
  42. Hahahahahahaha....kesian dia. nanges tak lepas tu? :p

    ReplyDelete
  43. omelnya laaaa hai demok nie. gerammmm!!!

    ReplyDelete
  44. hehe.. pandai die surf skroll2 bwh. tgk resipi ke ape ?

    ReplyDelete
  45. tekejut budak, kacau la kak hanis ni. ;p

    ReplyDelete
  46. hehe dia sgt la comel! dan bijak!

    ReplyDelete
  47. haahahaha!
    demok dah pandai surf internet..
    bukan blog pasal cake plk tu..
    hehehe

    ReplyDelete
  48. mesti dia tgh cari gamba dia yg kak nis letak dlm belog nie

    owh budak nie untung ! kecik2 dh famous ! semua sbb hanis

    ReplyDelete
  49. comel jer, dia tengok blog hanis yek?

    ReplyDelete
  50. send my regards to ur demok...kite tgk die leh jwb ke x..kalau boleh jwb die mmg very incredible hulk!..hav a nice day;)

    ReplyDelete
  51. comeL!!!
    baju tu me have 1 too!
    tapi beli sendiri... !_!

    ReplyDelete
  52. betul.. betul.. time setahun dua tu memang comel habis memang boleh peluk..tepuk..timang bagai.... tengok jerk dah masuk 5 tahun.. pandang pun tak mao.. hahhaa

    ReplyDelete
  53. HAHAHAHA. pandai pulak scroll down guna mouse. so cute muka kantoi Demok!

    ReplyDelete
  54. haha its good to have at least 1 Demok in our life. hehe

    ReplyDelete
  55. ala.. npe video tu pendek sgt. tak puas nak tengok muke budak demok!.. huhu

    ReplyDelete
  56. hahahaha tiutnyer dia scroll d mouse

    ReplyDelete
  57. hahaha
    comel je demok.
    demok ni adik hanis ke sape?

    ReplyDelete
  58. muka x bersalah je demok nii. hehe..

    :)

    ReplyDelete
  59. heh, xleh blah muka dia tkejut gitu..somey2

    ReplyDelete
  60. seb bek die x menjerit... opocot.. mak ko!!! ekekeke ;P

    ReplyDelete
  61. best kan dapat anak bijak macam demok...picit2 pipi die

    ReplyDelete
  62. she's only one yrs old da pandai scroll the mouse.hahah cute.!

    ReplyDelete
  63. suka tengok tangan Demok pegang mouse. melentik siap.=P
    kalo i jadi Demok, dah besar nanti mesti terharu+malu bila baca apa yg Keknis tulis ni. (-_-")

    ReplyDelete
  64. oh mai mai..." watcha doinggggggggggggggggggggg~" nyaringnye...hohohoh....xleyh tahan tngk expresi muka si demok lepas kena tarikan vokal yg dahsyat dr seseorang....huhuhu...terkejut kot~ bukan baby tu yg terkejut...avang yg tngk ni pun terkejut okeyh~

    ReplyDelete
  65. demok comel macam kak hanis..HAHA

    ReplyDelete
  66. pergh! kecik2 da pndai scroll tu
    pandai la budak ni
    tlg cubitkn pipi dia hehe

    ReplyDelete
  67. haaha.. tecik2 da pndai internet.. cute je muke dia..

    ReplyDelete
  68. kecik kecik lagi da pandai surf internet. comel!

    ReplyDelete
  69. Don't touch, put baaack!



    hehe sweetnye :D

    ReplyDelete
  70. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  71. ohhh...pandai toddler neh..srf webb!!hahah

    ReplyDelete
  72. uwaah, one years old surfing the net?? wuuhuhuhu gila advanced + cute! ehehe ;PP

    ReplyDelete
  73. Arissssaaaaa! Ahmad windu kat kekRisa!! hemo hemo budak pandai ni diam-diam tgh web surfing!

    ReplyDelete
  74. omg,so cute!!!tgn tu bulat je roll mouse!

    ReplyDelete
  75. alala....comelnye dak demok ni...:)

    ReplyDelete
  76. Heheh.. Kelakar. ,masa u surprised dia - dia buat muka macam "ya.. as if u dont know!?"... hahaha chomelll giless.

    ReplyDelete
  77. Geram je tengok tangan dia scroll mouse tu..
    super cute wooohhh...
    Bila baca, memang terbukti dia baik. Nak2 part masa mandi =)

    ReplyDelete
  78. Demok adelah Star dalam kisah blog you nih ;)

    ReplyDelete
  79. hehehe..... so cute!!! tp btol ke baby ni x nakal? cm pelik jew..^_^

    ReplyDelete
  80. alololo..comey je dia setelah di caught red handed..huhuuuu...

    ReplyDelete
  81. si Demok hanya mampu tersengih selepas kantoi surfing web. So cute ouh!

    ReplyDelete
  82. just 1 y/O but then pandai surfing. Oh awesome ! haha =P

    ReplyDelete
  83. bayi ini sangat comel, Hanis!
    kirim pelok cium untuk beliau boleh?
    heheheh..

    ReplyDelete
  84. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  85. hahaha..comel gler dia scroll mouse tue...

    ReplyDelete
  86. first.! ahahahah.......... ok2. emm...demok itu comel.! :D

    ReplyDelete
  87. kenapa pandai sangat budak demok tuh?????gerammmmnye....

    ReplyDelete
  88. what u doingggggg.....????suara hanis ke tuh??

    ReplyDelete
  89. her braincells are connected.
    kanak2 anmum..haha..

    ReplyDelete
  90. hahahaa...kantoi tapi tetap maintain tau!! kiutnya demok itu!!!

    ReplyDelete
  91. alahai..baik nya dia.
    i pun ada adik sepupu cmni,best bwk jln2 sb x byk karenah..nape pgil dia demok??gemuk??

    if u free..visit my blog www.ierachubby.blogspot.com

    ReplyDelete
  92. i jz love kids. u now u do too~ :)

    ReplyDelete
  93. budak dulu laen, budak sekarang laen.
    :o

    ReplyDelete
  94. comel gilaaaaa dy senyummmm LOOOOL

    ReplyDelete
  95. ouhhh somel gilaaaa demok nie !

    ReplyDelete
  96. She`s surfing!! kids nowadays.. pengaruh the nanny...

    neway she`s kiut dowhh...

    ReplyDelete
  97. oh,demok i LOVE u sooooooooooooooooo muchhhhhh.....

    ReplyDelete
  98. hanis, pnjam demok jap!!! nak cubit2 pp dia ase!!!!! so cuteeeeeee!

    ReplyDelete
  99. ALOLO. Comel gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa. Tension tengok. HAHAHA :D

    ReplyDelete
  100. hahaha... budak demok tu pandai blogging. sangat comel. mesti best jaga dia. i miss my nieces =.=!

    ReplyDelete
  101. hahahaha comel gilerr... die mesti tgh lapo.. tuh yg surf gambo2 food tuh

    ReplyDelete
  102. hahahaha...comel la dia...

    suara sapa yg horror tu...haha

    ReplyDelete
  103. hahaaa comelll gilerrr buat muka camtu! nak gigittt =))

    ReplyDelete
  104. Hye Hanis :)
    1st time kt cni.
    Hadududu dia sgt cute!

    ReplyDelete
  105. emiey sllu tgk adik-adik m'bsar sjak dr dulu, now studying to be a teacher, byk la blajar psal p'kmbangan byi- knk2 ni..ble lcture mngajar, automatik "oo, ptut la adik aku cmni dulu"..
    best sgt! :)

    ReplyDelete
  106. haha..she's cute..and how she's know how 2 surf..??sangat gila..haha..

    ReplyDelete
  107. hanis,i comment ni sbb pelik arr x de sape2 comment anything yet...selalu u post tajuk entry x de cite pon berpuluh commentnye..x pe,kalau u jwb,kira kite cam chatting 2 org la yek,ngee...fr me ths entry r sweet and cute,sbb ape2cite psl bdk kecik ni memg always a cute story...

    ReplyDelete
  108. haha.. tk thu nk ckp mcm mne bile tgk reaksi dia mase kne tgkap surfing intrnet... hahaha..... soooo cuuuuuuuuuuuuutee!!

    ReplyDelete
  109. heheh same cam anak sulong akak.. macam2 digodehnye lappy akak..

    salam dear..
    jemput undi anak akak klu sudi yer
    http://www.mayaqarmyla.net/2010/12/jom-vote-adik-dhuwa-haziq.html

    tq

    ReplyDelete
  110. budak sekarang memang advance....
    ok nasib hanis ada post entri ingat busy..btw malam tadi mimpi hanis..haha kelakar je.. sebab dalam mimpi nak tanya nama betul hanis zalikha ke hamis?

    ReplyDelete
  111. comelnya dia pegang mouse tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!

    ReplyDelete
  112. HAHHAHAH comel kot budak kecik nih..hehhe advance pulak tu.hehe

    ReplyDelete
  113. budak2 kecik mmg comel. tak sabar nk tunggu isteri bersalin anak pertama next year.

    ReplyDelete
  114. Hanis... sungguh la comeyyy muke Demok bile 'kantoi'.....

    ReplyDelete
  115. Hanis.... sangatttt le comeyyy muke Demok bile 'kantoi'.... sungguhh terasa nak makan pipinya Si demok itu

    ReplyDelete
  116. haha ! muke takut tp tanak nmpk besalah..comellllllllll............

    ReplyDelete
  117. haha.omellnye...seb baik demok takde lemah jantung hee

    ReplyDelete
  118. uishh..die tengok belog sape la tuh?...hehehe

    ReplyDelete
  119. pandainyeee Demok!! surfing internettt!! hik3

    ReplyDelete
  120. hahaahh. comel giler dia senyum macam tu.. kecik2 lagi da pandai ye . tengok blog sapa tuu? dah besar nanti jadi HZ junior lak..

    P/s: dah satu umah buat blog tu die blaja tuu :P

    ReplyDelete
  121. alolololo.. nak baca blog keknis juga ke..

    ReplyDelete
  122. hahahaha ur voice..terkejot mak! ;p

    ReplyDelete
  123. wauu pndainya bdk 2..
    sng nk jg..
    klau sume bdk mcm 2 kn sng..
    hikhik...

    ReplyDelete
  124. ini adelah salah satu sebab utama saye dtg blog ini. budak demok ftw!!

    ReplyDelete
  125. Hehe.
    Teperanjat budak tu.
    Okay. (pengakuan) sebenarnya yang tgk vid tu pun teperanjat jugak :p

    ReplyDelete
  126. hahaha comelnye demok.budak kecik yang pandai n tak ngade2 memang bes untuk dijaga plus dye lagi nampak comel. =))

    ReplyDelete
  127. last-last sekali muka demok macam.
    =_=" alahai kantoi aku bukak blog die :P

    ReplyDelete
  128. Aww cute. tapi webpage tu memang sedia terbuka or camne?

    ReplyDelete
  129. budak2 sekarang yg kecik, umo baru 6 tahun pun ado facebook.. perghh dasyat kan

    ReplyDelete
  130. SORRY TAK SENGAJA NAK GARAU AND TERKEJUTKAN ORANG YANG TENGOK VIDEO SOBS

    ReplyDelete
  131. wohohoho!!! cute!! pinjam lah demok kejap! ;)

    ReplyDelete
  132. si demok tu asik monyok je napa.. cenyum2 la cikit hehe.
    Tapi kan, blog2 ni sebenarnya si demok yg tulis kan, sbb tu kiut2 je temanya? Nanti demok dah besar, jgn dye rambut kaler terang2 wokeh!

    ReplyDelete
  133. omg comel nyaaaa demok!
    muka terkejut buat buat senyum hahahaha.
    comel sangat! and siapa amek video?
    is it u hanis?

    ReplyDelete
  134. Haha. The last part was the cutey best! Demok sengih! ;) Innocent giler.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!