Friday, March 18, 2011

Awesome Things in Other Countries

What is it about travelling that excites you?



For me it’s about seeing people living their day-to-day lives so differently from what we are used to in our own country, under our own norms and beliefs. As much as I love going to historic places to see what life was like for the people decades ago, I also love to explore what life is like; as off right now, in various parts of the world. Whenever I travel, one of the things that I’m keen on observing is how people make things work; how they make use of technology to help them in their everyday activities. A lot of time I experience using their way of getting things done, say for example; a simpler way of eating a pizza without dirtying our hands, and go hey that was awesome okay, why didn’t we think of that?!



Awesome!




Can we also have this awesome invention everywhere already? Because sometimes normal trolley is too big for such a small space, and I can’t limit my groceries just because my hand is about to tercabut from carrying the basket.




I always compare their efficiency with our own and what can be adapted into our system (obviously am a big dreamer, but hey it’s a start), especially when experiencing their public transport.




Scan this code with your smartphone and you’ll have Germany’s train application that tells the arrival time, route, ticket prices. Awesome!







In Hong Kong’s MTR, just refer to the LED lights to know your route and the next station. Can I hear another; awesome!




People really follow these arrows and no one gets in the way of exiting passengers; Hong Kong’s MTR. And if you notice, there’s the auto glass door which means, not only no one can cross the railway, the train really stops at the exact spot it’s supposed to. You won’t find yourself standing at the kengkonon entrance but the train stops further away LOL.




Besides that, I observing and learning about their culture; and I’m not talking about the dances and traditional costumes. But more on the way they interact with one another, their moving pace, work attitude, and common courtesy on which some might leave me thankful (for what we are practicing) while the others opened my eyes to what we are lacking.






China’s workers are extremely efficient because there are too many people in the country and no one is willing to lose their jobs. The moment your bottom touches the seat, they’ll serve you like a king.




Indonesians love entertainment and providing entertainment.





I love paying attention to family bonding culture too. Is it the father or the mother that holds the child when they are out and about? Who walks in front and who pays the bill? How many children do they usually have and does the teenager still go out with their folks? Sometimes I see just the father and children having a fun day out, and think to myself we don’t often see that in Malaysia.



Going places also made me realize, if I were to enhance my learning experience throughout all these travelling, I must master the basic of the local language. I mean, yes the language barriers could be fun for a while, but I know I can gain more if I can understand what’s everyone around me is saying or have a decent conversation with the person sitting next to me on the train.



My advice (to myself as well); once in a while, be a traveller, not a tourist. Live like the locals and experience their public transportation, street food and etc. Prior to that, master the basic of local language. But hey, if the idea of being a tourist excites you more, especially on a free sponsored vacation, you might want to brush up on your ciao, bon appetite, and adios for what I’m about to tell you.




Whooo… wants to enjoy an awesome 8 days 7 nights trip in cities of Italy?!




Thanks to a contest by the awesome Sunkist *imagining their orange juice, salivates*. All you have to do is purchase the Sunkist pack with the word ‘AWESOME’ and take an awesome picture with it and then submit your awesome photo here, link. Honestly, with such an awesome prize, it’s not gonna be easy. But there’s always the weekly prizes for weekly winners (RM500 each week) and RM100 for highest weekly voters.





Try to be more awesome than us first! *provoke*



Found anything awesome about other countries? Share please jangan kedekut.


120 comments:

  1. i wanna eat that pizza nyumm2 ,hehe ,best dapat makan makanan orang negara asing :)



    http://jambancomel.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. hZ yang pasal tren berhenti kat exact pintu and ada arrow.. kat Msia memang ada.. dan troli kecil begitu ada di carrefour.. :)

    ReplyDelete
  3. In the UK, u don't have to carry any money at all, just use ur debit card, even for very small purchases. And the best thing, the card is protected by ur own PIN number. Now, talking about awesome...

    ReplyDelete
  4. hujan emas di negara org,,,hujan batu di negara sndiri...lebih baik di ngra sndiri

    ReplyDelete
  5. Mainur, kiter pun biasa naik public transport, selalu tak berapa nak berenti kat exact spot T_T Bukan rejeki. Yerp, memang the trolley already ada kat Malaysia, that's why I said, can we have it everywhere already ;)

    ReplyDelete
  6. totally agree about the train thing. they definitely obey the signs and with all the signboard and information, no one is going to blindly lost.

    ReplyDelete
  7. sedap sangat pizza tu. yang lain tak best

    ReplyDelete
  8. and again... aaaawwweeesssooommmeee....

    yang kat train ade LED tu pergh! best gilaak..

    ReplyDelete
  9. Oh goody! Share more. Kat sini debit card memang takleh beli benda kecil-kecilan. Pastu tempat tertentu je accept -_-

    ReplyDelete
  10. trolley mcm tu kat jusco dah guna pakai dah .. tp bukan jusco besar .. d'hati nama nya .. :)

    ReplyDelete
  11. waa..nk jOin trip g italy tuh! kat sna piza sedap2,ahahaaa..

    ReplyDelete
  12. i want to be a traveler too. :) nest time i will. when i had enough expenditure. :D. there has so many places i wanna go!. hehe. btw thanks for ur info :D just nice~

    ReplyDelete
  13. LOL everyone talking about the trolley. Selagi TMC Bangsar tak pakai, we are not there yet. Bahah.

    ReplyDelete
  14. glass door at train station tu mmg dah ade.. but certain station je. klcc, masjid jamek. it would be AWESOME if they apply it at ALL the station. haritu nampak diorg gune spray je buat arrow -.-"

    same la troli tu. certain supermarket je ade ;(

    ReplyDelete
  15. awesome is an awesome word! Kesian dia, takde perkataan yang boleh describe ke-awesome-an awesome.

    ReplyDelete
  16. i luv to see european building and historical monument... tu yang suke pegi eiffel t0wer... rase macam tgah bercinte... ^_^

    ReplyDelete
  17. awesome ! haha . especially , about the train 's door . selamat budak2 . xde cuak je .

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. wohha at first i didnt understand the picture though \dumb/

    ReplyDelete
  20. There's a self service cashier counter in d supermarket in UK where you pack ur own purchases and insert d notes & coins in the machine, so theres no cashier at all. Efficient service kan..so employer pun jimat xyah employ cashier ramai2. Wish we have tht in M'sia! :)

    ReplyDelete
  21. Trolley tu ade la kat Carrefour MidValley. Senang nak tolak dari guna trolley gedabak besar tu :P

    ReplyDelete
  22. Terkejut tengok mamat bawak gitar tuh. kuss semangat kuss semangat

    ReplyDelete
  23. hujan emas di negara org,,,hujan batu di negara sndiri...lebih baik di ngra sndiri

    ReplyDelete
  24. "DO YOU LIKE FAT GUY WITH NO MONEY?" LOL

    ReplyDelete
  25. troli gitu da ada da kt mesia..pasaraya hero..

    ReplyDelete
  26. troli gitu da ada da kt mesia..pasaraya hero..

    ReplyDelete
  27. we do have such trolleys at carrefour mid valley

    ReplyDelete
  28. Hahaha print screen video call korang tu comel gila, you guna straw konon konon macam tengah minum Sunkist adik you!

    Oh here in China yang debit card tu sama dengan sistem in the UK. Pergi mana mana pun guna debit card walaupun untuk small purchases and the card is protected by kita punya PIN number.

    Kat sini topup guna vending machine. Just key in our phone number, confirmkan nama kita betul ke tak and lepas masukkan duit terus kredit masuk tak sampai 1 minit.

    Yang train tu memang awesome!

    ReplyDelete
  29. seronok aaaa merantau negara owg..yeay HZ high five..nnti klu ad post best2 silasila post lagik.

    ReplyDelete
  30. in australia most of the big supermarkets ade self service checkouts.kalau barang2 tak banyak bole la checkout sendiri tak payah bratur panjang blkg pakcik makcik yg beli barang stock sebulan its really cool! but it rely a lot on honesty ;)

    ReplyDelete
  31. I perasan kat Perth ni orang tak naik lift sangat! Insap makcik kena naik naik tangga 2-3 floor hehehhe

    ReplyDelete
  32. I perasan kat Perth ni orang tak naik lift sangat! Insap makcik kena naik naik tangga 2-3 floor hehehhe

    ReplyDelete
  33. perghh...yang scan tiket kat German for handphone tu kacak!!!!

    ReplyDelete
  34. Nice!
    Like that huge pizza very much.
    When will come to Malaysia?
    Hmmm....

    ReplyDelete
  35. trolley bakul tu dah ada kat Pasaraya Hero Puchong ^^

    ReplyDelete
  36. Dulu sebelum dtg aussie, cukup menyampah public toilet yang takde paip. tp sekarang bila blk mesia, i akan cari toilet yg camtu. dgn syarat, sentiasa bwk botol kecik dlm beg..hehe..=))

    Seburuk-buruk public toilet diorang,tetap takkan ada bau mcm public toilet di malaysia..super clean!!yg tu la yang i paling suka bila kat sini..=))

    ReplyDelete
  37. living in UK is totally diff from msia. its hard but found it ease my daily activities (no traffic, many apps for vendor machines...) visit my blog if wanna see more.

    http://aishahaleyes.blogspot.com/

    ReplyDelete
  38. dulu kat tempat aku ade troli untuk bakul cmtu..tapi skrg dah xde sbb supermarket tu dah bangkrap

    ReplyDelete
  39. do they have ketupat?? do they?? haaa
    (nada org jeles...)
    nk jugakkkk...huuuuuuu

    ReplyDelete
  40. awesome things about people in japan during the earthquakes --> http://yatiechomeyl.blogspot.com/2011/03/lesson-learnt-from-japanese-people.html

    ReplyDelete
  41. Bulan 12 nie baru nak pergi Indonesia :D

    anastasyea's latest post .. Chris Medina: American Idol 10 | I solute you !

    ReplyDelete
  42. HZ, alisya is ur sister?
    ohmaigad! gimme some pizza when u travel there again.mcm sodaap je!

    ReplyDelete
  43. bler la ak nk p over d sea~ huhu.

    ReplyDelete
  44. HZ, trolley tu dahh lama ada kat malaysia laaa.
    Tu laa, duduk negara orang lama sangat. Hihi :P

    ReplyDelete
  45. Have you ever travelling to the New Zealand? It is very nice place.I already go there for thelast 2 years. The awesome thing that is New Zealand was one of the country that has two official national anthem.First is God save the queen and the other is god defend New Zealand.. :)

    ReplyDelete
  46. hanis, just so u know..dekat mlysia pn ade troley seperti di atas..hihih..i pnh guna dekat mane ntah..and da automatic door for MRT tu pun ada..di sebuah stesen LRT somewhere in KL. =)

    ReplyDelete
  47. i adore the last picture.
    how can u get those idea ? haha
    best bila hanis story pasal travel2 ni.

    ReplyDelete
  48. lol..
    dialog ngan alisya..
    tue yg plg awesome kot...
    kelakar wohhh

    ReplyDelete
  49. selalu tgk post blog hanis zalikha..
    pegi overseas..beznye..huhu

    ReplyDelete
  50. BESTKAN HANIS SLALU JALAN2 KT TMPT ORG SO BOLEHLA TAHU APE YANG BEST DAN X BEST..APE YG ADE N X DE KAT SINI..:)

    ReplyDelete
  51. wee..jadi model pizza kejap..haha..nicely done..i remember you said just take the photos, i'll write about them later...berpikiran jauh...thumbs up!

    ReplyDelete
  52. awesome=)
    really awesome to have experience like that

    http://promisefablo.blogspot.com/

    ReplyDelete
  53. setuju dgn peraih udang dari zimbabwe...

    plus:

    Aussie's dads are soooo cool..Kalau jumpa kat mana2, the mom biasanya relax2 smbil baca paper, and the dad is busy with the kids.

    their manners are awesome too.

    shop owners usually call you 'darling'...

    The guys are no doubt gentlemen...

    Arrghhh, too many lists on the head, yet seem to write nothing.Cis.

    Still, rindu Malaysia. T.T

    ReplyDelete
  54. I love this post, Hanis!

    London's Tube system is by far the best I've been to, granted maybe there may be other places that offer better services. Tube maps are widely distributed, there are apps for smartphones as well. And even if some lines are closed,they'll prompt you earlier. Its so convoluted but they made it in a way that's very accessible and easy to understand at the same time.

    And in Italy and Morocco, FOOD IS CHEAP! like rm 25 boleh dapat 4 course meal plus dessert! hehehe :)

    ReplyDelete
  55. Nabil? u r his friend? cool! love his blog

    ReplyDelete
  56. Bestnya pizza tu. Besar sangat. dapat sekeping pun kenyang.Memang awesome..

    Entri Terkini: Muslimah T-Shirt..Menjaga kesopanan si pemakai..

    Entri Terkini: Redha dengan Qada' dan Qadar Allah SWT..

    Entri Terkini: Do It Yourself...FELT CRAFTS..

    ReplyDelete
  57. lov ur last picture...chantekkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  58. i went to morocco aka maghribi last winter and i experienced how living in 3rd world country would be like

    www.ghinanisa.blogspot.com

    ReplyDelete
  59. Setuju ngan Kay jugak.

    Certain manners orang kat UK ni boleh diamek sebagai contoh.

    Pengalaman sendiri biler mula2 sampai kat UK, nak beli coffee kat Starbuck, lepas tu pesan, 'Can I have a cup of coffee?'... Orang kat counter tu buat selamber jer, pastu pesan lagi sekali pun dia buat relax jer. Pastu dia kata custom org kat UK mesti tambah perkataan 'please' kat belakang untuk lebih polite. So, biler nak pesan kopi kena guna ayat, 'Can I have a cup of coffee, please...' Memang dah custom kalau nak order something kat sini.

    Kalau kat kedai2 pun byk diaorg gunakan perkataan 'please', sebagai contoh kalau untuk org seterusnya untuk pergi kat kaunter, dia akan sebut 'Next, please...' dan biler nak bayar contohnya, 'It's 12 pounds and 35 pence, please...'

    Tapi kalau org tu nak rompak takderlah dia guna perkataan tu, 'May I have ur purse, please?...' :-p

    ReplyDelete
  60. make your own qr code, and post it around campus

    http://www.youtube.com/watch?v=B3lrcOhmp9g

    ReplyDelete
  61. Interesting entry!

    I read on someone else's blog that,in Tokyo, they have Automatic Parking System so it lessen the hassle to look for a parking spot. Not sure if it is implemented in all or only certain areas. You just put the car in a space provided and it will park your car for you. Check it out: http://www.youtube.com/watch?v=HtiLiPTWtDs

    Another one is that, a friend of mine who used to study in Korea had told me about a gadget that vibrates to tell you when your food is ready. It's like the size of an Anroid. So using this you don't have to keep coming to the waiter to know if it is ready. In Japan they have this pen which you scans your order on the menu and deliver the message to the cook. Awesome right? http://www.gadgetlite.com/2008/03/14/gadgets-that-may-replace-restaurant-waiters-the-deli-touch-food-ordering-system/

    I also do a lot of travelling and I'm also always curious to know how people from other countries uses technology. =)

    ReplyDelete
  62. I thought the trolley is like all over in Malaysia?

    ReplyDelete
  63. yes, be a traveller not a tourist. takyah pakai pemandu pelancong semua tu. tak rare, hehehe

    ReplyDelete
  64. setuju dgn hanis..seronok bila pegi jln2 negara org, dpt tgk culture, lifestyle diorang...

    time sy g UK hri tu pun, sy dpt tgk mcm mana lifestyle diorg. seronok. naik public transport n so on.

    my mom n dad lg seronok. dekat2 nak pencen ni selalu pergi berjalan. vietnam, indon, china, bangkok..balik rmh xberhenti bercerita..hehe.. :)

    ReplyDelete
  65. Hahaha I remember that picture from Indonesia :P

    ReplyDelete
  66. one more thing, paying ur groceries using just ur mobile/cellphone instead of credit card or cash. awesome kan? dunno if here got or not..

    ReplyDelete
  67. u really had a great day at oversea...
    n u really have an awesome writing...

    please,do visit my blog, n comment something...
    coz, im still new and im trying to write in English also..
    (*im not so good in English,but im trying..)

    nice blog too...
    Have a Blessed and Great Day..
    ^_^

    http://outofdacage.blogspot.com/

    ReplyDelete
  68. negara kita 10 tahun tertinggal di belakang negara2 maju..

    ReplyDelete
  69. Kaknis, tag untuk kaknis! http://shiningsyahirah.blogspot.com/2011/03/show-me-your-bff-contest.html

    ReplyDelete
  70. i wish that trolley ada kat semua supermarkeT di malaysia. T_T PENAT ANGKAT BAKUL. BTW,AWESOME POST! MEMBUKA MATA SKIT TTG APA YG ADA DI LUAR TP KITA TAK DE :)

    ReplyDelete
  71. and and,people abroad are friendlier.especially,bacolod city,philippines,the city of smile! :)

    ReplyDelete
  72. http://2.bp.blogspot.com/-CtOsfHguNio/TYM0X35txuI/AAAAAAAAGqo/cThExsGPNhA/s1600/wcsunkistfinal.jpg <-- awesome lah gamba ni, macam Hanis pulak yang tengah minum :P

    ReplyDelete
  73. Cute trolley tu dah ada kat pasaraya Pak Aji Bdr Tun Razak. Osem ler Pasaraya Pak Aji...

    ReplyDelete
  74. what im looking for in a foreign country or when im travelling?their food..their people..their transportation.their custom..

    ReplyDelete
  75. yeah i guess sbb negara kita negara membangun bkn negara maju.

    ReplyDelete
  76. Salam hanis. tumpang lalu ye. jom shopping2 kt blog saye. jgn lupe promote kt member2 ye.tq :)

    tak silap troley tu ade kt mydin :D

    Cheap Kaspersky Online Store - Click Here!

    -plz forward- :)
    http://cheaper-kaspersky.blogspot.com/

    ReplyDelete
  77. Indonesia:
    Alpokat Juice - winrar!
    Teh botol Sosro
    Telekung murah

    US:
    the Walmart :P haha
    schoolbus Stop policy
    the Ranch sauce
    bicycle rack attached to public bus
    massive supply of microwave ready food
    "cheaper" branded stuff :P
    etc.

    ReplyDelete
  78. Sejahat-jahat Americans, I've learned a lottt studying here. & since I am majoring in Psychology & suka observe keadaan sekeliling, banyak benda Malaysians boleh belajar.

    1) The men selalunya kalau gentlemen adalah sangatttt gentlemen. They look up to women & jika nak mengorat pun they'll ask straight away: Do you have a boyfriend? Married?. If we say yes they'll say okay we back off :)

    2) Saying pleaseeee & thank youuuu is major over here. Malaysians masih lagi susah nak dengar perkataan terima kasih keluar dari mulut.

    3) Americans mementingkan keselesaan orang kurang upaya. Naik bus pun orang ada wheelchair boleh naik dengan senang lenang. Ramps everywhere, tulisan Braille everywhere. Sangat selesa & mudah kalau opah I nak jalan pun boleh hihi.

    4) Totally agree about debit cards. Tak perlu risau perihal kena rompak. Jalan berlenggang bawa handphone & card sahaja walaupun beli air mineral dikedai. Taip PIN code & that's it. At the end of the day pun tolak duit akaun bank, tak berhutang.

    5) Dekat malls, assistants takkan ikut punggung kita kemana arah tuju yang kita pegi. Kita masuk diorang tanya semua okay ke, then bagitau the best deal, then they'll say 'okay, we'll be at the cashier/at the back if there's anything you can call me'. Kita boleh shopping dengan tenang.

    6) MY FAVE: Pejalan kaki dipandang mulia. Kita belum sempat lagi nak melintas, dia nampak kita masih dikaki lima pun diorang dah berhenti dah nak bagi kita lalu. Dekat Malaysia kita kena lari untuk selamatkan nyawa ataupun elakkan kena hon -_-

    7) No car speeding/racing. Ataupun boleh kata jarang ada road bullies. Diorang siap tunggu bagi kita masuk lane diorang.

    8) Sangat bersabar untuk makan di restoran. 30minit menunggu untuk diberi seat pun takpe, 15minit untuk order, dan 45minit baru makanan sampai pun takpe. Diorang masih senyum, enjoy the time, dan tak terpekik-pekik marah waiter/waitress.

    9) Simple. Makin berumur/berusia, makin lovey dover. Under whatever circumstances.

    10) Umur 18tahun habis high school, children akan mula keluar dari rumah belajar hidup sendiri. Almost 80% of students in my uni bekerja & study at the same time untuk sara education & cost of living sendiri. Sebab parents diorang memang train them to be responsible over your own life that early. They'll live on their own, earn their own money, pay for education by their own effort, & selagi boleh tanggung segalanya adalah sendiri. Parents takkan masuk campur, just to teach the kids the value of money.

    Ada banyak lagi but nie jelah yang I share. Hehe. Of course yang buruknya pun ada, tapi kita belajar yang positive lah ye. Sudah semestinya langkah kaki kemanapun, Malaysia is definitely so close to my heart.

    Sorry kalau panjang sangat taip. LOL.

    ReplyDelete
  79. Kat Dublin some parents bawak anak jalan2 guna child leash..haha (mesti sebab anak tak reti duduk diam)

    Language barrier can be a pain in the ass. Went to Spain recently and met a girl who doesn't know any english, luckily I penah ambik Spanish for my elective so boleh la paham sikit2.

    Malaysia patut buat system 'all-in-one ticket'. Bayar satu ticket for certain period of time and boleh guna semua jenis public transport. They do that in most of the European countries. (Dublin should do the same too...demmit)

    ReplyDelete
  80. bye2 inibelogsaya..kene back to asrama.. T,T

    ReplyDelete
  81. rajin2, meh laa singgah blog hamba (Aku Sebutir Pasir) kalau nak baca pengalaman hamba travelling ke 45 buah negara.. :)

    ReplyDelete
  82. interesting ,,but lagi menarik kalau dapat buat kat negara sendiri

    ReplyDelete
  83. even though trolly and pintu train tu dah ader kat msia tp still not widespread, takleh amik kira lagi.

    sometimes pepatah 'hujan emas di negeri org, hujan batu di negeri sendiri, bagus lagi di negeri sendiri' tak boleh pakai sgt in certain situations. Ada byk benda baik yg dorang ada, yg alangkah bagusnya kalau kita ada. Kalau kita asik cakap 'bagus lg di negeri sendiri', nmpak mcm kita ni lansung tak mau usaha utk mencapai benda baik yg negeri lain ada. Lain la kalau kiter cakap psl cuaca kan?

    anyway, tu hanis tak sentuh pasal
    courtesy negara barat lg, byk yg baik.. contohnya, tolong tahankan pintu kalau dorang tgk kat belakang dorang ada org yg nak kuar. Kat malaysia ni jgn harap la, kat belakang ader ibu tolak troli baby pun selamber jer lepaskan pintu.

    ReplyDelete
  84. bestnye tempat owg.. -htpp://zaimzero.blogspot.com

    ReplyDelete
  85. memang teruja tengok..memang smuanya awesome.. :)

    Entri Terkini: Menjahit, satu terapi minda yang baik..

    ReplyDelete
  86. trolley tu bkn dah ade kt Malaysia ker? Carrefour ade jek..

    ReplyDelete
  87. untungnye hanis dapat pegi byk negara..
    me?s'pore je...
    ape yang awesome kt sna??
    definitely mee goreng mamak n rojak s'pore nyerrrr ;)

    ReplyDelete
  88. Wah, now baru tau kenapa dekat myphone ada scan barcode ni! aku punya la dok scan barang, kenapa xnampak apa2. haha

    rupanya bila ada sbb jek dia boley scan. aishh

    ReplyDelete
  89. Wow okay Laura just said what I wanted to reply. And thanks for sharing, everyone! I learned a lot by reading your comments! And Mia, thanks for the karangan, sangat berinformasi!

    ReplyDelete
  90. And I agree with Ungku Naim. Such pain in the bottom T_T

    ReplyDelete
  91. i setuju dgn mainur hasnah..malaysia juga ad pintu tu dkt LRT masjid jamek,dang wangi,kampung baru,klcc and ampang..n xperlukan pintu tu even kalau dekat stesen2 kelana jaya line yg lain sbb tren sendiri akan communicate dgn proximity sensor platform masa dia berhenti..actually,system MRT HK,Sky Train Canada,Dubai and Mekah are using the exact sytems as ours but we tend to look the awesomeness of other countries rather than ours..demand utk malaysia punya train controller adalah sgt tinggi di luar negara..

    ReplyDelete
  92. Er, negara mereka nampak maju dan menarik! Hope someday I will be there :) like you.

    ReplyDelete
  93. baru balik dr beijing..tren dorang mmg efficient..and dorang guna penunjuk digital..mmg senang...mereka tak berebut cam rakyat malaysia..mayb because of d efficiency..

    rakyatnya agak pemalu and amat menghormati pelancong..asal nama pelancong, tpt yg tak boleh amik gambar pun, akan jd boleh..ehehh

    ReplyDelete
  94. tak larat nk baca sumer comment... kot2la ada yg dh ckp yer... yg troli tue supermarket HERO kt cheras nie ada... hehe...

    ReplyDelete
  95. i like your blog,,, i follow you

    ReplyDelete
  96. besar giler pizza.. hahahaha

    bukan trolly basket tu ade ker, kat mydin

    ReplyDelete
  97. saye suke di aussie bile naik bas, ckp thanks pada driver. and bile naik bas juge,kalau yg mude duduk, yg tua diri..maloo...mmg kena kasik org tua duduk.kalau x, driver bas suruh org mude bangun. plus, bus service convinient for disable people. and for those ada babies, senang nak bawak troli, eh tak...stroller. -.-

    ReplyDelete
  98. paling suka time kt aussie dulu ialah public transport. sistematik sgt2. ape time y dia letak kt website, mmg time tu la public transport tu akan ade. kalau lmbat pon setakat 5,6 minit je. pastu semua public transport pakai tiket y sama. senang gila. x yah beratur pnjang2 pon nk beli tiket tren sbb tiket leh standby beli byk2. abes 10 kali punch tiket tu, leh pakai tiket laen plak. tiket lak senang nk dpt. kedai buku pon ade jual..

    lg 1 y paling suka, time ari brg murah. super sunday. best gila sbb brg murah. kalau kt sini nk dpt brang murah, tggu la barang tu da rosak sket ke, promosi awal2 kua produk ke, x pon brg tu da nk expired, br la brg tu murah. kalau kt aussie, ade certain hari, brg mmg murah gila terutama chips n choc.mmg borong abes! huhu.. da la borong abes2an, x rs rugi pon sbb ngn resit y pnjng berjela tu leh dpt diskaun utk beli myk petrol.
    best.. rindu aussie ^_^

    ReplyDelete
  99. hahhaah comel giler webcam hanis ngn alisha..hanis minum alisya punya..hahha

    ReplyDelete
  100. yang train tu memang totally agree. selalu muka semangat gila, lagi-lagi kalau sampai je semua org mcm beratur but it end ups pintu tu bukak jauh gila (-_-")

    ReplyDelete
  101. in Turkey, kereta, lori, bas, motor, basikal, tramp berkongi jalan raya. sgt menakjubkn sbb xpnh dgr kes tramp melanggar lori etc. hehe. dan byk anjing yg tiada tuan bersepah-sepah, tp x ganggu org awam. Subhanallah.

    ReplyDelete
  102. HOW I WISH I CAN GET SUCH THIS EXPERIENCE.T_T

    ReplyDelete
  103. come to New zealand,beautiful countries I must say.perfect for nature-lovers.heee~

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!