Monday, May 9, 2011

20 Things To Do Before I Get Married

Nak menulis bukan senang. Maksud menulis di sini bukan tulis nombor talipon dekat kertas tisu dan hantar pada waitress comel. Tapi lebih kepada menulis satu bahan bacaan yang boleh buat orang berpikir dan lontarkan kembali pendapat mereka. Penulisan yang berisi. Penulisan yang gemuk?



Masa. Masa adalah satu aspek vital dalam menghasilkan penulisan berkualiti. Tanpa masa, idea tak berkembang, tak bercambah. Idea mungkin ada, tapi selalunya terhenti di situ tanpa sebarang arguments lain dari buah fikiran sendiri. Lebih parah, apabila masa terlalu sempit, idea langsung tak keluar. Zero. Tandus.



Itu dia dua perenggan intro kenapa saya selalu tiba-tiba tanya seperti seorang bimbo kat Facebook/Twitter: HEY GUYSSSSSSS WHAT DO YOU WANT ME TO WRITE ABOUT?? Itulah last resort. I am a bad, uninspired writer.



Tapi bila korang bagi ideas, saya selalu copy paste dan save dalam folder. Saya appreciate setiap satu. Jadi sekarang saya gunakan salah satu idea kamu untuk menulis ini.



Fi Shafie from Facebook: Why don’t you write about 20 Things To Do Before You Get Married.



Memandangkan saya juga terkena tempias kesibukan Kekna merancang perkahwinan idaman, saya yang sedih bakal melepaskan Kekna pergi telah menyenaraikan 20 Perkara Saya Nak Buat Sebelum Saya Kahwin. Okay 20 banyak sangat, narrow down kepada 12.




12 Perkara Nak Dilakukan Sebelum Berkahwin



1. Berjasa kepada ibu bapa sehingga mereka ready nak lepaskan saya. Wah sedihnya cakap camni, tapi ya itulah dia hajat di hati.


2. Bawa family pergi bercuti lengkap semua family members! Eh ini selepas kahwin pun bulih. Next.


3. Beli kereta sport. Atau coupe? Atau 4WD? Apa-apa yang kena dengan jiwa dan budget. Yang penting budget sebenarnya, jiwa second kira T_T


4. Make sure dalam ASB ada lebih dari RM15k. Nak mulakan hidup baru, haruslah.


5. Khatam Quran yang betul-betul. Bukan yang tinggal laaaaama pastu sambung balik page yang dah tertinggal, tsk tak feel. Kena buat sekali go dalam bulan puasa. Wah mampu ke kau dek non? Kaulah manusia paling liat waktu sangat lapar(lepas sahur) atau sangat kenyang (lepas moreh).


6. Belajar masak semua core lauk. Asam pedas, kari kepala ikan, masak lemak cili api, ikan siakap 7 rasa, tom yam Chiang Mai, rendang, ayam percik, okay okay paham.


7. Pergi bercuti dengan kawan-kawan perempuan- island vacay. Nanti kalau dah ada laki, susah nak tinggal, walaupun orang tua kata ‘sayang laki, tinggal-tinggalkan’. Eh, cipta? Orang tua mana kau jumpa cakap camtu takyah nak tipu sekarang.


8. Pergi gym dan dapatkan six packs. Eceh, cara cakap macam nak pergi counter gym dan order saya nak six packs satu bungkus, ikat tepi. Ala you get what I mean. Work for the body I’ve been aiming for!


9. Beli rumah. Okay ini macam ambitious, but I waaaaant. It’d be a great property investment even kalau tak duduk situ after kahwin. Ya sungguh ambitious, tapi cikgu kata it’s okay to dream T_T Cinderella kata, in dream you lose heartaches. Eh?



10. Pergi luar negara sendirian. Ini sahaja dalam list yang dah dibuat. Naseb baik.


11. Try out any business venture. Regardless of the size of business, hanya nak experience dan uang lebih dikit.


12. Support a cause. Either for children, women or meow.




Okay dah dah. Makin banyak, makin payah nak kecapi. Ini dah cukup extravaganza luar gapaian. What’s in your list?


Oh before that, lama tak buat benda nih. It's Milkadeal Time! I know you'd love this, kepada yang nak berkahwin dan cari doorgift comel, silalah usha deal terbaru diwebsite discount-discount kegemaran I, Milkadeal !


Hoi apahal vogue sangat?!




RM38 instead of RM100 for 50 Multidesign Favor Boxes from Ole Ole Manis, Setia Alam [62% OFF] Bride and groom-to-be, grab the deal now please.

154 comments:

  1. enjoy puas2 dlu smblom kawen :D

    ReplyDelete
  2. huhuu visi n misi u best! tp kalo nk capai sume tu by 40 bru u kawin kot? hiks, kidding. =p

    ReplyDelete
  3. Ye ker kidding ye kerrrrrrrrrr :B

    ReplyDelete
  4. ok....best
    xde ckp pasal bakal calon suami yang ada blog jugak ?

    ReplyDelete
  5. kak hanis , i love you! hehe

    ckp psl kawen , mane calon ?
    hehe

    ReplyDelete
  6. Perghhh.. siakap 7 rasa... camana nk masak tu?
    btw semoga dapat capai ur mission. i pun ade gak wat list camni. harap dpt capai target agar x nyesal lps berumah tangga nnt.

    ReplyDelete
  7. Semestinya ke ada calon dulu baru boleh buat list?

    ReplyDelete
  8. perfect...aim for here and hereafter...but then, maturity pun is one of the elements that u have to achieve..kalau tak,susah jugakkan...

    ReplyDelete
  9. tak semestinya...wat perancangan awal...kalau ada calon.it's a bonusla...so, boleh wat ikut keperluan kita dan dia...tapi, dari sekarang pun leh wat...ni misti dalam atmosphere kawin2kan sebab kekna awak tengah tunang?hehe

    ReplyDelete
  10. lambat ler hanis kawen kalo camgini. hihi..

    ReplyDelete
  11. macam bukan 20 je hanis.. macam 12 je..

    ReplyDelete
  12. Wah banyaknya senarai.. Masa saya nak kahwin dulu tak der buat senarai pun perkara yang perlu dilakukan sebelum kahwin.. hehehe..

    8 bulan lepas dapat kerja terus kahwin..

    Nak mengelakkan orang kata yang bukan-bukan..

    Sebab selepas kami bertunang, kami berdua dihantar bertugas ke Sarawak..

    ReplyDelete
  13. nnti nak kawen jgn lupa tepek besau2 gmbr kad kawen kat sini..


    hahahaha

    ReplyDelete
  14. laaaa..lame la lg nak tunggu hanis kahwin cam gini...tunggu anak akak besar la ek, leh jadi menantu :D

    ReplyDelete
  15. Duit dalam akaun wajib ada atleast if something happen, you dah get ready. Tak perlu terlalu bergantung 100% pada en. hubby..huhu..

    ReplyDelete
  16. Korang cakap I kahwin lambat lagi sebab wish nombor 8 kan? Fine.

    ReplyDelete
  17. ehh, 6 packs bukan ke dah ad ek?

    heeee~

    ReplyDelete
  18. tahu tak match semlm dimenangi oleh man.utd 2 dengan berbalas chelsea 1...

    ReplyDelete
  19. enjoy dulu dengan family n kawan-kawan puas2.. bukannya selepas kawin tak leh enjoy..boleh. Tapi macam tak best sangatlah..Ada hati yang nak kena jaga kan.. :)

    Jom baca ni: Trend terkini : Colour Block..Ada yang berani mencuba?

    ReplyDelete
  20. wish number 3 sila tunaikan. kthxbai

    ReplyDelete
  21. nis, tinggal 11 perkara je lagi.x banayk da tu.u can do it dear.hopefully u can achieve it before u get married.

    http://leensstory.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. ikan siakap 7 rasa??? wow. haha

    ReplyDelete
  23. banyaknye bende nak buat b4 kawen..bagus2..tapi I tak de calon lagi ni..sodih2.

    ReplyDelete
  24. mungkin u patut pertingkatkan iman dan ihsan didada kot...

    ilmu menjadi isteri dan ibu yang solehah seharusnya ada dalam list juga.

    ReplyDelete
  25. Persedian sebelum kawin, hmmm..

    Rasanya khatam quran tak perlu kot, yang penting baca dan faham, kemudian amal Quran tu.

    Persediaan Sebelum kawin menurut pndapat sy ialah,

    First belajar agama betul2.

    Second, aplikasikan agama dalam kehidupan,

    Kemudian istiqomah (tetap dlm amalan itu).

    Kemudian belajar tentang tanggungjawab dalam kehidupan Suami Isteri.

    ReplyDelete
  26. mcm2 yg sy nk buat sblm kawen...tp bila da jumpa en. suami idaman...lupedah semua...sampai da baca urs, masih x ingat dah pe kebenda yg penah konon2 nk buat dulu...hihi...

    ReplyDelete
  27. hhehe. sy pon cita2 nk khatam al-quran dulu. kalau bole masa puasa. azam baru ni:)

    ReplyDelete
  28. satu je persediaan yg ade dalam list saye sebelum nak kawen iaitu:-

    mantapkan emosi dan diri dengan bekalan yg secukup-cukupnya supaya bila dah kawen rumahtangga aman damai sentiasa..hehe..

    ReplyDelete
  29. hanis, apa pun before kawin mesti ada back up mantoppp!!! hehehe

    gudluck!

    ReplyDelete
  30. Apa-apa yang kena dengan jiwa dan budget. Yang penting budget sebenarnya, jiwa second kira T_T

    - ayat tu yang best...haha.. www.kakiwayang.com

    ReplyDelete
  31. your wish on number2. it's hard to do when everybody have their own career and things to do daily. so, hope you can achieve it. good luck~ :)

    ReplyDelete
  32. persediaan perlu sblum kawen spaya lepas kawen akn tersa enjoy dan seronok..

    ReplyDelete
  33. sangat setuju dengan item: 1. Berjasa kepada ibu bapa sehingga mereka ready nak lepaskan saya. Wah sedihnya cakap camni, tapi ya itulah dia hajat di hati.

    kerana lepas kawen, jasa tu limited.. tumpu suami lebih sampai kena kepit kuku suami.. erk bleh?

    ReplyDelete
  34. tertinggal no 13.
    sebelum kahwin kene ada bachelorette party~


    hahahaha

    ReplyDelete
  35. sokong yg kena duit cukup dalam simpanan dulu :)

    ReplyDelete
  36. thanks for giving me reasons to answer soalan "kau bila nak kawen weii?? "

    tenkiu tenkiu ^^,

    ReplyDelete
  37. setuju dengan kyrill
    enjoy puas2 and do what u wanna do..
    nice entry.. ada aim dlm life haha..
    all the best of luck hanis

    ReplyDelete
  38. SAYA SUKA NO. 1 DAN NO.5 ITUU....CHAIYYOOKKK!!!

    ReplyDelete
  39. impian nak keta sendirik xtercapai lagik i mean guna bayar duit sendiri bukan pemberian huhu

    ReplyDelete
  40. gud luck hanis! bila dh capai semua impian boleh buat entry baru ceritakan kegemilangan u. HAHA

    ReplyDelete
  41. Oh.Tak lama lagi boleh kahwin dah tu.Umurkan dah cukup.haha.Yours 20.21 this year??..not so many years to get married dah :B

    ReplyDelete
  42. haha..comeyy jee~ nti klu kwen jgn lupe jmput budak blog aww kak hanis :)

    ReplyDelete
  43. part support meow tu best.

    anyway same la kite.kadang2 orang rancang kawin bagai nak rak,plan anak nak sepuloh je.tapi persediaan nk jage anak tu takde.i wish to khatam quran sebanyak2 jugak before kawen.tak macam selalu,bace berape helai then tinggal berbulan2.then sambung lagi then tinggal lame2.haish..ape pon gudlak hanis..kejar list tu biar tercapai..hehe.

    ReplyDelete
  44. high 5 for you wishlist no 8!!
    lol!

    ReplyDelete
  45. ok lepas ni buat penulisan tentang "Rahsia siapakh suami masa dpn saya dibongkar"

    mesti meletop2. hikhikhikhik

    ReplyDelete
  46. Khatam Quran in a month definitely possible, i ended up ter delay2 skit sebab tersalah bahagi masa (prep kahwin mmg memenatkan)and net total time is 1.5 months. tp kalau bulan puasa lebih logic :)

    i am quite proud i berjaya did that sebab it was a syarat kahwin by my mom. it was mmg paling dedicated masa we both had together in the midst of preparation. and dia yg monitor bacaan, so selagi dia tak puas hati ulang lah. hahaha, in her words:

    "khatam once when u were born into the world, now u khatam when stepping into a new world"

    and tetiba sama2 sebak nangis ms baca doa khatam lol. my heart gets why but my head doesnt ;p ;p

    agak cool to accomplish this ;) go Hanis!

    ReplyDelete
  47. Waaaa....yg ke 4 tue...Rm15k...hahaha maca tak cukup je tue...hehehe :D

    ReplyDelete
  48. Waaaa....yg ke 4 tue...Rm15k...hahaha maca tak cukup je tue...hehehe :D

    ReplyDelete
  49. Dah kawen pun mesti lagi byk benda nk buat

    ReplyDelete
  50. good luck hanis! mesti boleh buat la. you can do it! ;)

    ReplyDelete
  51. No matter wat,try ur lvl bst...I wish u luck babe ;)

    ReplyDelete
  52. senarai yang bagus.... macam-macam sebenarnya kita nak buat even sebelum lelapkan mata untuk selama-lamanya

    ReplyDelete
  53. woaahhhh!!!!! 12?? okay2. best of luck HANIS ZALIKHA!! Semoga tercapai semuanye :)

    ReplyDelete
  54. huhu..kumpul rm15k ye.:)
    all da best..

    ReplyDelete
  55. Some of the 'visions' kita same... mahu berjasa pada parents and saving dlm ASB... InsyaAllah.. =)))

    ReplyDelete
  56. nk beribadat bg cukup dulu..

    ReplyDelete
  57. KALAU TAK DPT BUAT ALL 20 THINGS TU TAK KAWEN KE SIS HANIS ? :D

    ReplyDelete
  58. huhu i yg lmbt agi nak kahwin pon dah terasa bahang nak kahwin..

    lps ni story psl 20 things to do after get married plak..boleh?? haha

    ReplyDelete
  59. haha... kahwen..?hmmm best nye.. xnk capai pape dulu..nk terus kahwen.ahaks..i mmg gelojoh

    ReplyDelete
  60. haih..betul la ckp kak linda tu..bila dah jumpe jejake idaman kalbu list2 ape nk buat b4 kawen tuh terus terbang..HAHAHAHA.. :B

    ReplyDelete
  61. bertuah org yg dapat kawenn ngan gadis secantik awak..

    ReplyDelete
  62. orang ckp kawen best..so rugi kal0 kawen lmbt2..hehe

    ReplyDelete
  63. waaahhh kak hanis...banyak tuuu....knape tak list betol2 sampai 20..

    ReplyDelete
  64. byk bende kn wat b4 kawen...dh kawen nnt sbuk plak jga anak2 n hubby

    ReplyDelete
  65. Sis hanis, number 6 tu best xP

    ReplyDelete
  66. Wow so ♥sweet! nk siakap 7rase. terbaik lahh :)

    ReplyDelete
  67. hahaa..
    saya pown b'cite2 cmtuh..
    insyallah..

    ReplyDelete
  68. haha ade laki,tinggal-tinggalkan...comei jer...juz kidding =)

    ReplyDelete
  69. Entah , rasa kelakar pon ada bila baca entri entri HZ , rasa bangga pon ada . Komen ni akan berakhir dengan ayat ' entah , xtahu kenapa ' . Next entry please (:

    ReplyDelete
  70. Owh, meaning lepas anda achieve 12 perkara nie baru saya bley masuk meminang ah??

    p/s: i'm joking girl.. love to read ur hasil penulisan.. keep it up ;)

    ReplyDelete
  71. no 1 tuh paling susah... mak ayah takkan sanggup lepaskan anak.. cuma diorang kata je sanggup.. hakikatnya terlalu sukar.. huhu.. emo plak..

    ReplyDelete
  72. ayoo kak! kalo ini macam list akak, sampai bila pun tak kawen wooo.. xpe impian2 ni semua, tapi rasa nya kalo dapat buat sama2 dengan suami ni lagi rs seronok n bernilai.. thats what marriage is all about, sharing n caring about each other.. at least, that's what i think of marriage.. to me, kalo dah ada peluang kawen, proceed! moga berjumpa jodoh dan berkekalan jodohnya, amiin :)

    ReplyDelete
  73. semua wishlist sy sblum kawin sy dpt grab wpun ada 2-3 tercicir..cuma kenapa ipad, iphone, blackberry etc wujud selepas sy kawin dan kini menjadi fulltime housewife pula,my hubby said all the gadgets is wasting! huk..huk..

    ReplyDelete
  74. hanis, buat lah button like :)

    ReplyDelete
  75. tips yg blh diambil utk kaum hawa.
    baca jgn x baca!.

    ReplyDelete
  76. hanis!!u make me smile when im read this..kdg2 kt akan rs mcm boleh achieve ke x ni,but insyaAllah klau kt focus pd target mesti boleh dpt b4 get married kan..so hanis,gud luck ye!!!

    ReplyDelete
  77. Semoga impian hanis menjadi kenyataan... Salam dari workamama.blogspot.com

    ReplyDelete
  78. bagusnye anak mama and daddy yerk..apa2 pun dulukan family sbb slps kahwin memang susah sgt2 utk melebihkan masa dgn family sendiri..kecuali bila u berpantang slps dpt baby kat rmah family sdiri...hehee mcm poyo je kan...belum ape2 dh cerita pasal baby plak.

    ReplyDelete
  79. saya nak six packs satu bungkus, ikat tepi.

    if only this is real, i want one too :)

    hahahaha, u are so funny!

    ReplyDelete
  80. didoakan spy hanis zalikha dpt lepas yg no.5 tu .... smoga berjaya ... hehhe ...

    ReplyDelete
  81. smoge dpt mncapainye ye keknis...
    =)

    ReplyDelete
  82. banyak benda nak buat sebelum kahwin kan? mine is a longer list :|

    ReplyDelete
  83. beratnya rasa 12 benda tu..larat ke nak bawa family member pegi holiday dengan ongkos hanis sorang..woot jangan kata g vacation kat PD jah..jangan ada buaya.

    i silent reader u..hrni ngomen juga

    ReplyDelete
  84. sape yg dh sampai seru tu, kawen cepat2..rugi kalo tangguh² :)

    ReplyDelete
  85. 20 Things To Do Before I Get Married?

    Mmmm,
    1. Have some tea together wi' Hanis Zalikha,
    hah, boleh tak ni? :)

    ReplyDelete
  86. i bet you have more than 20 things to do after you get married !!! :)

    Oh Pudurayaku Bocor Lagi

    ReplyDelete
  87. haha..bnyk bebenor ye hanis...
    semoga berjaya mencapainya sblm kawen.. :-)

    ReplyDelete
  88. deknis, ok la tu tp 15k dlm asb tuh hrp2 ckup la...sbb klu ikut kita, byk sgt sebenarnya spent lps kawen..so the more the better..
    tgal 10 je kot, 10 dah, 6 pun dah kan..eh belum?hehe

    ReplyDelete
  89. banyak tu 20 things... nanti lepas kawin buat lagi 20 things after i get married ye.. :D

    ReplyDelete
  90. hanis...ayat kat gambo lat tu x tahan..lawak...hoi..pasal vouge sangat??

    ReplyDelete
  91. yg penting ada vision. mmg best bila kita ada dream. br rasa ALIVE!

    ReplyDelete
  92. hanis, support a cause? i ade a few yg boleh suggest kat u.

    so far these are the charity organisations yg i tahu sikit2. iA kalau u rase nak join, marilah :D

    1. wateraid (wateraid ni u boleh donate money either banyak amount sekali or monthly. die support ngr2 less developed esp the third countries bagi improve access to clean water hehe)

    2. Scope ( scope ni charity org untuk kanak2 n adults yang ade cerebral palsy its a good thing really sbb nak donate sikit2 amount pun xpe on monthly basis. hehe nanti die bagi surat ade pic budak yg u tolong, and the child's story :D)

    3. kirabo foundation ( kirabo foundation ni die tolong budak2 miskin kat uganda. kalau donate nanti boleh tolong dorang dapat education up to college level. basically its about getting the children a proper education sbb ade yang parents mati sbb HIv tinggi kat sane and dorang mmg miskin)

    4. RSPCA. u suka meow kan? hehe yang ni untuk tolong haiwan. sbb haiwan banyak yang kene dera, dibuang, tak dija betul2. jadi any sumbangan dorang akan bantu haiwan2 ni semua sampailah ade orang yang nak adopt dorang. its a good one. sedih tgk youtube pasal haiwan yang kene dera tau :( )

    5. amnesty international. amnesty ni adelah organisation yang memperjuangkan human rights. banyak yang kene tangkap, didera, dipukul, ade yang kene culik, atas dasar memperjuangkan human rights dan because mereka mengkritik government cuba utk memperjuangkan negara yang lebih bagus. jadi mereka2 yang dijail ni for yearss tanpe keadilan, kite support through letters we send or bagi donation or any of the sort, dan alhamdulillah ade yang berjaye dilepaskan keluar kerana amnesty :D

    i tak tahu sangat yg lain tapi ade banyak sangat. i hope this would be just nice for at least, to serve as the eye opener to the world that we can do something to change this world and make it a better place for us all. insyaAllah :D

    goodluck!

    ReplyDelete
  93. huhu..popular sekejap coz miss Hanis ni mention name kite..btw kwn2..name Fb saye Fie Shafie. not Fi Shafie..tanx Hanis Zalikha..ahahaha

    ReplyDelete
  94. ye leerrrr ye leerrrrr..hehehee.. biz tu biz ape eh. jual kek cm mummy u ke..yummyyyy...xpun bkk spa..? sure I pegi. =p

    ReplyDelete
  95. ada satu awak tertinggal dalam list. pegi kursus kahwin dulu hihihi

    ReplyDelete
  96. ada satu awak lupa rasanya letak dalam list tu. Kursus kahwin. Kena pergi sebelum kahwin... kbai

    ReplyDelete
  97. sy kene simpan list ni, berguna gak wat sy yg bakal hidup berdua ni..huhu

    ReplyDelete
  98. Bila Hanis nak senaraikan lagi 8.. baru sampai 12 ni..

    Tak sabar nak tunggu senarai seterusnya..

    Hadiah Terkini Pertandingan Anugerah Blog Paling Popular

    ReplyDelete
  99. banyak tu. insyaallah boleh tu, suruh ur bf tlg topup lagi cepat..hihi

    ReplyDelete
  100. enjoy abeh2 sblom kawen,, lakukn bnda yg kite rse nk lakukn..whateva jnji puas ati,, huhuhu

    ReplyDelete
  101. Babe, u ni cun gile la... cerita sikit asal usul camne jadi lawa gini.

    ReplyDelete
  102. Melawat dari OHSERIUS berperisa pisang

    Perrrgghhh. umur brape nak kahwin ni?

    ReplyDelete
  103. assalamualaikum,

    hi Hanis,it's me, yours truly Fi Shafie.

    20 things too much? hehe :)

    Hopefully all your dreams will come true.

    Thank you for sharing with us. All the best in your studies ya :) Tc

    ReplyDelete
  104. http://nohisme.blogspot.com/2011/05/harga-blog-mempunyai-follower-atas-10k.html

    ReplyDelete
  105. bestnyeee..harap terlaksana la yerrr..;)

    ReplyDelete
  106. saya taknak kawin. Baik hidup single and live life happy. Kan senang.
    check out my blog!

    aziezauhnavy.blogspot.com

    ReplyDelete
  107. i love u hanis zalikha..hehe

    ReplyDelete
  108. kawin ni satu mende yang susah jugak sebenarnya kan~huhuhu

    ReplyDelete
  109. WAH CANTEK GILER. KALAU BUAT HANTARAN SYOK TUH.

    ReplyDelete
  110. Jom tgk anak bill Gates
    http://aimiamiza.blogspot.com/

    ReplyDelete
  111. perghhh...nak khatam quran sekali lagi...rugi dik baca quran tapi maksud kalam Tuhan tak di ambik..dik awak nampak macam seorang yang baik sangat. tapi sayang nature kerja jual tubuh (model) berdosa dik. awak tak tau ke haram duit yang awak dapat dari hasil jual tubuh tu? hairan saya kadang2 awak ni cakap macam warak tapi sebenarnya hipokrit je...

    nape parents tak marah kerja jual tubuh? awak suka jadi objek yang di admire oleh orang? macam barang? saya suka jugak baca blog awak tapi kengkadang meluat. pelik la..awak tak tau ke aurat?

    ReplyDelete
  112. ngeh3..six packs..anyway,semoga tercapai kesemuanya sebelum *dan selepas* kahwin.. :D

    ReplyDelete
  113. wah, banyak nyer syarat... per2 pon gudluck :) jodoh yang terbaik telah ditetapkan kan :) sedia x bersedia kene tetap jalan sbb dan takdirnya begiti..hu2 :)

    tinggal jejak disini
    http://www.nizamijam.co.cc/

    ReplyDelete
  114. ahah...... misi yg bagus! hope tercapai sumenye okeh kak hanis..!

    gud luck..

    ReplyDelete
  115. cite lah ciri2 yg u suka! XD btw, i love ur blog.. =)

    ReplyDelete
  116. yg penting kena reti masaaaaaakkkkkk ^^

    ReplyDelete
  117. hye hanis. let anyone talks bad bout u. but dont ever let then put u down as u know urself better.
    nice writing btw. ;)

    ReplyDelete
  118. CANTIKNYA.TIBA2 TAK SABAR NAK KAWEN.MUAHAHA

    ReplyDelete
  119. wahhh....banyaknya agenda sebelum kahwin. bertuah bakal si suami.

    Cara-cara menghilangkan pipi tembam (video)

    ReplyDelete
  120. erk??bila mau kawen kalo cm ni.xsabar nak tgk kot!bahahahah.. :)

    http://bloknoktah.blogspot.com/2011/05/day-1-your-current-relationship-if.html

    ReplyDelete
  121. nikmati dlu hidup sebelum bergelar suami orang..

    ReplyDelete
  122. i suka baca ur blog...
    nice....

    hehe...teruskan capai target before kawen...=)

    ReplyDelete
  123. no 10 tu i da berjaya.Support a cause.For my meow:P

    ReplyDelete
  124. wuu betul betul. Nanti kalau dah kawin dah takboleh enjoy sgt taw kak Hanis. Enjoy dulu habis habisan sekarang HAHAHA

    ReplyDelete
  125. fuhh!! masak siakap sampai 7 rasa. hg ni memang dewa masak siakap la hanis. hahaha...

    ReplyDelete
  126. Yes have to do all that thing. Lepas kahwin kena jadi isteri yang baik. Setia pada suami nan satu. hehe..

    ReplyDelete
  127. Perkara yang no. 9 tu, konfem kena buat sebelum kahwin. If gaduh2 nanti boleh kata,

    Get out from my house!!! Hahaha...

    ReplyDelete
  128. No.11 pun saya sokong. Kerja sokong jer yer. Tapi betul tau, women sekarang ni kena ada financial yg kukuh dalam akaun. When terjadi perkara2 yg tidak diingini, kita masih mampu berdiri dengan sendiri.

    Tapi jangan di dedahkan pula pada en. hubby, berapa amount yg korang ada dalam akaun. Duit dia duit kita (dah tanggungjawap hubby kan) but duit kita is tetap duit kita..hehe..

    ReplyDelete
  129. No.11 pun saya sokong. Kerja sokong jer yer. Tapi betul tau, women sekarang ni kena ada financial yg kukuh dalam akaun. When terjadi perkara2 yg tidak diingini, kita masih mampu berdiri dengan sendiri.

    Tapi jangan di dedahkan pula pada en. hubby, berapa amount yg korang ada dalam akaun. Duit dia duit kita (dah tanggungjawap hubby kan) but duit kita is tetap duit kita..hehe..

    ReplyDelete
  130. u tertinggal satu! ehhee enjoy ur self with any type of guys out there..hehhe jgn salah paham sudah...sebab lepas kawin laki hanya satu..tiada dua tiada penganti..dia la yg wangi dia la yang usukkk...nak pilih-pilih better do before marriage ;)...akekekkekeke

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!