Saturday, May 7, 2011

My mother, my BFF.

Tipulah kalau ikuti belog ini dan tidak tahu lagi siapa BFF saya dari kecil. Siapa yang tak dapat jadikan emak sendiri sebagai BFF memang rugi. Rugi rugi rugi…



Emak makes the best BFF sebab diorang sentiasa ada di sisi kita. Bangun pagi tengok yang ketuk pintu bilik macam nak roboh, muka BFF you. Gayut on the phone dengan pakwe lama-lama, tengok yang jegil mata dekat you suruh solat, BFF you.



Emak makes the best BFF juga sebab taste dia boleh dipercayai. Kalau mahu beli handbag, bawalah BFF dan suruh dia pilih, pasti pilihannya menepati hati sanubari. Kalau mahu online shopping, pastikan BFF you on the phone dan berada di website yang sama untuk pilihkan baju dari jarak jauh. Kalau buat pilihan sendiri dan beli saja design apa-apa, siapa lagi yang nak kritik hentam habis-habisan sampai menyesal tak sudah, pastilah BFF you juga.



Emak also makes the best BFF kerana dia dah tahu siapa sahabat-sahabat kita through ups and downs. Senang nak gossip sebab dia ingat semua benda dan semua kejadian yang menimpa. Dia pandai menilai siapa yang patut kita teruskan put up with their crap, dan siapa yang kita patut buat biasa aja. Gossip dengan BFF ini adalah paling precious.



Emak juga makes the best BFF sebab kalau kawan-kawan semua sibuk study sibuk exam, pastilah harus usung BFF ini ke mana sahaja. Nak pergi potong rambut, nak pergi waxing, nak pergi urut badan semua BFF inilah jadi mangsa. Eh bukan mangsa, jadi orang terpilih.



Bunyi macam menggunakan BFF ini sepenuhnyakan? Hehehe takdelah sebegitu kejam. Sentiasa tak lupa nak treat my BFF something special at the end of the day. I really appreciate her time she dedicates to being my BFF.







Lepas ajak teman pergi Pavilion cari handbag kita (PASTU TAKDE YANG BERKENAN LAST-LAST BFF YANG BELI PURSE BARU), haruslah belanja makan Madam Kwan mentekedarah Char Kuey Teow, Nasi Lemak Ayam Rendang dan ABC.




Ajak gossip bersama untuk hilangkan stress, haruslah sediakan kopi panas dan DOVE chocolate (coklat kegemaran BFF sebab seriously texture dia silky smooth woh) untuk sesi itu. Hot gossip bersama emak memanglah saat-saat yang paling kita treasure, money can’t buy gituew! Alisyaaaa, I love these pics thanks!







Sudah ajak teman pergi gunting rambut di salon tersohor Shawn Cutler, bawalah BFF ke IKEA untuk melantak. Haruslah melantak peha ayam dan seangkatan. Memenuhkan perut sambil bergurau-senda, tertattoo dalam hati dan memori.




Treat emak baik-baik, walaupun dengan ganjaran kecil. Kalau takut emak kata buang tebiat sebab baru nak start, start lah masa Mother’s Day- hari untuk semua orang jadi cliché. I you, Mom!






138 comments:

  1. mak hanis dah macam kakak hanis je
    nmpak muda sgt2

    Happy Mother's Day

    Entry Terkini: Video Kekejaman Terhadap Binatang Yang WAJIB Ditonton! - Farm To Fridge

    ReplyDelete
  2. Like mother, like daughter! Dua-dua teramat gorgeous!

    ReplyDelete
  3. Mowning gurl.. Dri cnie i bole nmpak yang u memang close gile ngan mom u.. sgt b'nasib baek n b'untung laa your mom cox dpt anak yg always nk b'same ibu dia ! troskan karakter u tue, oke... ! "your mom sgt (hot mama) laa" ! :)

    ReplyDelete
  4. Ibu.. Ibu.. Engkaulah ratu hatiku..

    Bila kuberduka engkau hiburkan selalu..

    Ibu.. Ibu.. Engkaulah ratu hatiku..

    Selamat Menyambut Hari Ibu buat Hanis dan seluruh rakyat Malaysia..

    ReplyDelete
  5. morning!

    mom is the best..
    without her blessed,
    we are nothing ^^

    ReplyDelete
  6. Setiap orang pastinya mempunyai banyak kenangan manis, sedih,duka gembira bersama Ibu yang sukar untuk dilupakan..

    Jadikan kenangan-kenangan tersebut sebagai bekalan dihari mereka tua nanti.. Supaya kasih saya kita terhadap mereka tidak akan pudar walaupun ditelan zaman..

    Syurga terletak di bawah telapak kaki Ibu.. Sayangilah ibu anda selalu..

    ReplyDelete
  7. Bestlah Hanis dapat sentiasa dekat dengan Ibu..

    Wajah hanis pun saling tak tumpah dengan ibu..

    Mesti Ibu Hanis pun cun melecun macam Hanis masa muda-muda dulu..

    ReplyDelete
  8. Ada orang tak boleh share semua benda dengan mak kan? Tapi bagus untuk anda sebab semua boleh sharing dengan BFF ;)

    ReplyDelete
  9. nice nye..:) yup. memang betol.. bila buat sesuatu yang pelik sikit mesti mak cakap 'buang tebiat anak aku nie'..hehe

    ReplyDelete
  10. sweetlah entry hanis yang nie :)

    ReplyDelete
  11. HZ ni merangkap anak manja ni..

    ReplyDelete
  12. yupz, BFF pon also my abah. sbb saya laki. huhu

    ReplyDelete
  13. yup..BFF kite dari kecik mmg mak kite kan..Happy Mothers Day jugak kt mama Hanis..

    ReplyDelete
  14. ur mum is stunning!
    i love my mum too...wuuuu..rindu my bff juge :((

    ReplyDelete
  15. Ini entry paling awesome untuk blog kak Hanis :)

    ReplyDelete
  16. huhuh~ best la tgk Hanis ngan Ibu, sweet je.. =D
    Selamat Hari Ibu kepada Puan Nani Rostam.. =D

    ReplyDelete
  17. so sweet!

    bestnya

    kirim salam dgn m0m kak hanis ya..hehe

    ReplyDelete
  18. wow.. so sweet both of u..
    no wonder la anak cantik. tgk la mama dia... cantik jugak =)

    kalau la mak sy BFF sy gak macam ni kan best :(

    HAPPY MOTHERS DAY

    ReplyDelete
  19. wow..bestnya tengok hanis dengan mak u..memang BFF lah..lagipun bila tengok u n u'r mom..rasanya macam adik beradik je kan. Love all u'r pics..very the meletups.. :)

    Jom baca ni: Estee Lauder untuk Hari Ibu?

    ReplyDelete
  20. so sweet hanis.. hargai mama selagi dia masih ada..

    ReplyDelete
  21. mum is everything... happy mother's day.....

    ReplyDelete
  22. Point yang bagus la..:) nice one..rindu my mum kat Sabah nu...

    ReplyDelete
  23. special post for the special person right..nice post Hanis :)

    ReplyDelete
  24. that is so sweet. hee. i told you right, you are adorable. hhahahaha

    ReplyDelete
  25. Love your mum toooo. Eh .. silap.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. tapi realitinya .. memang love pun kat nani rostam tu. hihi.

    ReplyDelete
  28. patut la hanis cantik. mak hanis pun sangat cantik!

    happy mother's day to all moms in the world!

    ReplyDelete
  29. mak kak hanis cantik, akak pun cantik. aww, terpesona you ;) <3

    ReplyDelete
  30. mak kak hanis cantik, akak pun cantik. aww, terpesona you ;) <3

    ReplyDelete
  31. Hi Kak... Best betul baca post yang ni... And akak and mak akak memang macam kawan... Heheh... Btw, you guys memang beautiful... :D

    ReplyDelete
  32. masing masing nampak macam kawan kawan je <3

    ReplyDelete
  33. anak dah mak macam adik beradik!

    ReplyDelete
  34. seronoknya tgk...

    dah kawen nih rindu lak ngan mak yang jauh..., tak leh nak gosip face to face tapi through phone jer la

    ReplyDelete
  35. hanis dan mak hanis memang mcm kakak dan adik. cantik gile.... u r lucky to have a very loving and beautiful mom..

    ReplyDelete
  36. hanis dan mak hanis memang mcm kakak dan adik. cantik gile.... u r lucky to have a very loving and beautiful mom..

    ReplyDelete
  37. so sweett..dua 2 comell..sukee tgok :)

    ReplyDelete
  38. muka mak kak hanis mcm muka didie alias time muda2 . dulu time didie alias tgh bergetah , time tu dia x kurus sgt . lawa dow. skang ni kepeng gila . takut pulak tgk .

    ReplyDelete
  39. Auntie is a super gorjes mommy!

    ReplyDelete
  40. saya sayang ibu..
    slmt hari ibu..

    ReplyDelete
  41. wah..mak u macam macham kakak u la...u olls berdua memang gorgeous!!

    ReplyDelete
  42. mom memang the best BFF,mom tak hipokrit and selalu ada bila kita perlukan..

    btw,saya lah yang jumpa your mom kat the mall aritu..yang siap tulis kat wall fb hanis..thanks for the reply.

    ReplyDelete
  43. woootz! Itu emak ke kakak? Siyes, sama2 cantik!

    ReplyDelete
  44. Ibu adalah insan yg terbaik utk segala2 hal...:)

    ReplyDelete
  45. pktaan 'tertatto' di hati. ouh terbaik la!

    ReplyDelete
  46. mudanya mak..macam kakak je :)
    salam kenal

    ReplyDelete
  47. hargailah ibu anda

    peristiwa pemergian bonda tercinta

    http://tentangakudanhatimu.blogspot.com/2011/01/skali-lagi.html

    ReplyDelete
  48. rapatnye hanis and mom...hiii

    ReplyDelete
  49. ur mom da macam akak2 jek..hee..cantik gilerrr!!

    ReplyDelete
  50. mira dan umi sgt jauh..umi bersalinkan mira when she was 40.buttt...skrg ni mmg still bff..kwn umi dh mcm kwn mira..T_T

    ReplyDelete
  51. Pernahkah mak hanis menyuruh hanis memakai tudung? Jika tidak pernah, maknanya beliau gagal...

    ReplyDelete
  52. is she really ur mom??
    she looks young + beautiful...
    *_*

    ReplyDelete
  53. Luv to see mother dotter wonderful relationship camni..I envy you;-) How i wish my mom still around....terasa banyak lagi yg xsempat nak buat bersama2 :-(

    ReplyDelete
  54. your mum and you , dua dua chun .

    ReplyDelete
  55. Happy Mothers Day! Ke mana tumpahnya kuah kalau x ke nasi... Macam adik beradik Hanis dengan Mak ^_^

    ReplyDelete
  56. hanis dgn mak hanis sama2 cantik.... happy mother's day
    =)

    ReplyDelete
  57. mak ngan anak??fuhyooo...macam akak ngan adik je.. ;)

    ReplyDelete
  58. eh emak ke tu ? muda nye nampak ;)

    ReplyDelete
  59. wahhh mmg rapat giler kamu yer ngn mak kamu

    ReplyDelete
  60. wow!! tersangatlah canteknya mak Hanis.. sama mcm anaknya!!

    ReplyDelete
  61. hepi mother's day mama kak hanis..:) kirim salam ama mama u ye!

    ReplyDelete
  62. BOTH OF YOU ARE FREAKING GOJESS.AWW.NGORAT NNTI :D

    ReplyDelete
  63. u'r mom sangat2 mude...how old she is?? sooo young haa???
    u 2 looks gorgeous...

    ReplyDelete
  64. she looks young and gojes la :)

    ReplyDelete
  65. Mak u sangat cantik ! padanlaa anak dye kak hanis ni pun cntik jugak :)) yes, our mother is our BFF :) stuju sngat dgn kak hanis :) nway, love this entry ! :)))

    ReplyDelete
  66. wow..... your BFF is also your mom..?? how lucky is that to have a mother that have the same interest and spending times together,,,,,, =='

    ReplyDelete
  67. Appreciate ibu while we still have em :') And time.

    ReplyDelete
  68. Jangan puji BBF I lebih-lebih please, kembang punggung dia tawww.

    ReplyDelete
  69. baru beberapa hari lepas makan kat IKEA and terfikir 'takde artis ke makan kat sini hari ni.. hanis zalikha ke..' hikhik ;)

    ReplyDelete
  70. I do have mom like that! and it was super awesome!=] nice one sis!

    ReplyDelete
  71. u moms looks so young n gorgooeus as u la hanis...:)

    ReplyDelete
  72. Nak puji jugak..thehehe...
    mak Hanis sangat cantik..nampak mcm sebaya jer ngan Hanis..awek muda...:)

    ReplyDelete
  73. DEAR, MOM U KER??MUDANYER...SANGAT TERTAWAN OKEH..TY UR MOM, NAK PETUA..

    ReplyDelete
  74. omg ! seriously that DOVE chocolate is my favorite also <3

    ReplyDelete
  75. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  76. bertuahnya your mum dapat anak macam u.
    bertuah jugak your mum dapat anak macam u.

    means tak sia sia lar didikan dia pada u'ollz selama nie :')

    ReplyDelete
  77. suke tengok ur mum's face..


    look like urs..


    like mother like daughter:)

    ReplyDelete
  78. happy mother's day auntie nani! :)

    ReplyDelete
  79. sedap chocolate dove tu.. especially yg dark chocolate.. harge pon murah.. means takdelah coklat tempatan pon cikai sgt.. :)

    ReplyDelete
  80. teramat sangat muda mama hanis zalika :)

    ReplyDelete
  81. eiiiii, sama ngn kitew ngn mak kitew la <3

    ReplyDelete
  82. tgok dkat halalguide,dye kate choc dove xhalal~huhu 4 ur information ye keknis..

    ReplyDelete
  83. dekat halalguide kate,dove chocolate tuh non-halal..then ade lg list of chocs dat we muslim cant eat,check it out here babe http://www.halalguide.org/New_Non_Halal_Chocolates.html

    ReplyDelete
  84. dekat halalguide kate,dove chocolate tuh non-halal..then ade lg list of chocs dat we muslim cant eat,check it out here babe http://www.halalguide.org/New_Non_Halal_Chocolates.html

    ReplyDelete
  85. Dove Choc IN MALAYSIA is halal. It is JAKIM certified babe.

    ReplyDelete
  86. dear Hanis,
    i luf the way you wrote about your mom to appreciate her. sangat sangat sweet. macam Dove choc tu jugak! *ker chock tu pahit?:p* :D

    ReplyDelete
  87. macam adik bradik jer.. huhuhu

    ReplyDelete
  88. dah nmpk mcm kawan2 dua beranak nih..heheheheh

    ReplyDelete
  89. wah best jer :)

    http://www.nizamijam.co.cc/

    ReplyDelete
  90. your moms nampak mude..
    hehe

    ReplyDelete
  91. God. Miss my Mom. Tak pandai la nak ekspresikan kasih sayang tu

    ReplyDelete
  92. Hurmm...mudanya mum u..bpe umo?wahh...awek muda..boleh mintak tips awek muda ur mum x?sekali tgk msti sngka ur sis. mot ur mum..

    jom singgah baca entri ni : Bersyukurlah Kamu

    ReplyDelete
  93. anak and mak sama cantik.. =)
    BTW, dah tengok photoshoot u dekat REMAJA edisi mei! nice..

    ReplyDelete
  94. ibu kita mmg mcm BFF kita sbbnya ibu kita ni lah kadang2 byk mendengar luahan hati kita semua & jgk byk bagi nasihat

    ReplyDelete
  95. lucky u Hanis. ur mom always be there when U need her.hmmm.suddenly i miss my mom gosh really miss her!

    ReplyDelete
  96. your have your mom eyes..huhu..i wish i can be like your mom..oh! nope..i really want to be lilke your mom..to have such bond with my son/daughter..
    Regards, silent reader Kido.

    ReplyDelete
  97. Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat

    Renungan

    khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri.....



    Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat

    Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah.



    Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. Beliau menjawab,



    "Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan

    berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang

    sangat berat dan mengerikan siksanya.



    Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada

    perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.



    Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair

    dituangkan ke dalam tengkoraknya.



    Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke

    ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.



    Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka.

    Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.



    Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang

    dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena

    penyakit sopak dan kusta.



    Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar,

    beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang

    rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara

    malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi saw.



    Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka

    disiksa seperti itu?



    *Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya

    mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang

    bukan muhrimnya.



    *Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.



    *Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia

    keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan

    nifas.



    *Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan

    muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.



    *Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan

    dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya

    dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.



    *Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan

    kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi

    junub.



    *Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan

    pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci

    suami."Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.

    Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.Sebar-sebarkanlah...

    ReplyDelete
  98. Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat

    Renungan

    khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri.....



    Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat

    Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah.



    Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. Beliau menjawab,



    "Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan

    berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang

    sangat berat dan mengerikan siksanya.



    Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada

    perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.



    Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair

    dituangkan ke dalam tengkoraknya.



    Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke

    ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.



    Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka.

    Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.



    Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang

    dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena

    penyakit sopak dan kusta.



    Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar,

    beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang

    rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara

    malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi saw.



    Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka

    disiksa seperti itu?



    *Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya

    mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang

    bukan muhrimnya.



    *Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.



    *Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia

    keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan

    nifas.



    *Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan

    muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.



    *Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan

    dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya

    dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.



    *Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan

    kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi

    junub.



    *Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan

    pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci

    suami."Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.

    Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.Sebar-sebarkanlah...

    ReplyDelete
  99. emm..sronok bace..tp 2la hakikatnya seorang ibu nk bsarkan ank2...
    as her daughter, kta jdikan mak kta as 1st bff dlm sgla hal..insyaAllah xd nak trase2...tp kn..(secret2 nk klentong ckit2 2 xyh la cite.kang kta lak jd naya..hik3)
    nway,like ur relationship..so sweett...

    ReplyDelete
  100. you and your mom are so gorgeous!!!..betul la komen2 diatas tu..tak nampak cam mak & anak..but more to kakak and adik..hehehe....

    ReplyDelete
  101. your mom pulak, macam wanita melayu terakhir okeh...pandai memasak, pandai menghias rumah...she's so perfect!!..

    ReplyDelete
  102. Mom as BFF? Not for me. OK I'm so jealous :)

    ReplyDelete
  103. No wonder Hanis cumell, sebab BFF pon sgt2 cantek.. Hanis mewarisi kecantikan ur Mom :)

    ReplyDelete
  104. sebaik9- baik didikan adalah seorang bu mndidik anaknya dgn agama yg cukup :)

    ReplyDelete
  105. didik lah anakmu dgn agama yg sempurna, kerana dia la yg akan mendoakan anak2 mu bila kamu di bawah tanah 7 kaki kelak :)

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!