Monday, May 2, 2011

Malay Engagement / Majlis Tunang Kekna



Kita happy sangat Kekna kita tunang hari tuh! Mula-mula kita tak fancy the whole idea of tunang and mengikat and event membazir wang. Rasa macam okay kalau it's my own, taknak tunang nak nikah terus and hold a very small private ceremony. Sebab ish serious pembaziran benar, jadi apa kata skip the tunang part and nikah di masjid kemudian doorgift hanya telur rebus yang ditulis terima kasih guna permanent marker? Okay buruk perangai. Mungkin ini yang Mama maksudkan bila dia kata "Hanis selalu nak benda tak logik" T_T




Tapi bila tengok Kekna tunang, it was such a beautiful affair filled with beutiful people and beautiful moments = definitely worth it. Once in a lifetime thing kan. So saya support! I mean saya support Kekna lah. For me nanti, I still rasa apa kata nikah terus dekat pejabat pendaftar je okay we get it Hanis, kau memang malas nak pikir punya orang.




Hantaran from our side to pihak lelaki. Mama gubah everything, and baked Pavlova siap. Yums! Thanks to Nabil's mom for the Ritter Sport chocolates satu dulang, Aunty Ina for cake & halwa 2dulang, and Aunty Edah yang provided the dulangs.




Thank you Annur Najwa for the gorgeous make up. Betul pepatah yang pernah dicipta diri ini, "Hasil tangan orang gorgeous adalah selalunya gorgeous juga". She is from Redglow Academy. Annur & Arlina offer great bridal make up service, you should check them out! Ada free make up course too (if you wish to become a professional make up artist).



D.I.Y decorations courtesy of momsy.






Gotong-royong courtesy of Zainal & Co.







Inilah Kekna saya yang sangat cantik tak terkata. Rambang mata nak pilih gambar dia. I wish to include all *_*




Alhamdulillah. Doakan segalanya lancar hujung tahun ini ya! InsyaAllah, aminnnn.





As cliche as this might sound... ALAHAI SO SWEEEEEEEEET.







Seronok. Suka, very small and private but meriah.







Kekna busy gila (macamlah kahwin) jadi tak sempat makan tsk kesian. Meh suap meh.







AHMAD IS MY FAVOURITE BABY NOWWW.






Family Potrait, finally! Selalu miss nak tangkap gambar skema ini waktu raya sebab semua terus serbu rendang ayam merah lodeh and ketupat lepas balik solat T_T





Happy happy joy joy! Tak tahu nak describe macam mana lagi.




Especially semua amazing moments dapat dicaptured buat kenangan. Thank you Deesphoto.net ! Kalau nak harapkan kita sendiri-sendiri nak tangkap memang tak berapa nak candidlah kan. Semua kaki posing pastu tangan gegor tak jaga kualiti gambar T_T So glad tak gamble benda tuh and decided to get Deesphoto punya service. You want? Contact Efendy at deesphoto_dp@yahoo.com . Wedding package starts from RM1200, and dia also buat product & event.









Fuh that was a long colourful entry. Congrats Kekna & Boiri. We love you!

158 comments:

  1. wahhhh , bestnyaaa. meriah gituwww . Kak Hanis cantekkkk :)

    Kak Hanis bila lagi ? heee

    ReplyDelete
  2. TAHNIAH dan SELAMAT BERTUNANG :)
    bila kekna make up sekali tengok ada iras dynas :)

    ReplyDelete
  3. wow, sngt2 cantik kekna.hanis jugak.everything is so beautiful.sngt gojes hanis.


    congratulations upon kekna's engagement :D

    ReplyDelete
  4. congrats kekna!!
    huhu, siapakah jejaka baju petak2 yang sekotak ngan gamba hanis tuu?? ehehehe..

    ReplyDelete
  5. kot2 kekna nak turun berat badan sblom kawen, jangan lupe joegrimjow okeh

    ReplyDelete
  6. Gorgeous!

    Congrats to ur Kekna :)

    ReplyDelete
  7. hi hanis.... im your new follower..

    happening btl tgk majlis tunang ni...

    ReplyDelete
  8. oohh, rindulah post kak Hanis... Setiap hari saya tunggu.. hehehehehe... ;D

    ReplyDelete
  9. congrats to akak hanis zalikha ye

    ReplyDelete
  10. WOrrrr engagement day yang meriah!
    Kalau kahwin nanti? Fuhh mesti laaaagi meriah kan? hehe

    Selamat menjadi tunangan orang KekNa!
    Kak Hanis bila pulak? jengjengjeng ;)

    ReplyDelete
  11. kekna sgt gojes...
    cogrtas kekna..

    ReplyDelete
  12. grrrrrrr! ini buat yuyu teringin nak bertunang juga! :(

    ReplyDelete
  13. nak tengok gambar tunang kekna :D

    ReplyDelete
  14. sweet....
    the best part is... at your beginning when u selalu mintak yg bukan2...hahah...cute..
    but i agree with you..to have just as simple as it can...yet lively..

    ReplyDelete
  15. Congratulations Kak Nis :D
    lepas ni turn kak nis pulak :D

    ReplyDelete
  16. idk but kekna is so gorgeous..

    cantiknya cantiknya

    ReplyDelete
  17. hanis!xupload pic ehem3 hanis....nsem!!!sesuai sgt...muka sama!!!laalaalllala~~(curi ayt aunty nani)

    ReplyDelete
  18. kekna yang sangat gojes!!!

    suka tgk family potrait tu....cam raya pun ada~

    ReplyDelete
  19. Yes,indeed. Simple yet meriah. Can't wait for Dec!


    p/s: Ahmad says: Thank You keknis putting up my picture. You r my favourite person too! ^_^

    ReplyDelete
  20. hanis, bakal abg ipar hanis nie keje kat uitm perak ke?? rasenya mcm dia yg jaga exam kita hari tu...

    ReplyDelete
  21. okey..serius terasa nak tunang now! i mean it! right noW!

    ReplyDelete
  22. okey seriusly nak tunang now! congratz to ur sis!

    ReplyDelete
  23. tahniah kekna!!!;') eii..kte nmpk ehem2 die laaa...;')

    ReplyDelete
  24. hanis..nnt ade event ke pape ke..nak tempah kek ngan ur mom bleh ke? cam marvelous sungguh kek tu..hehe

    ReplyDelete
  25. Wah! Ok Hanis Zalikha bile lagi? >,<

    ReplyDelete
  26. Hai. =)

    Tahniah & Selamat Bertunang untuk your Kekna! and congrats to u too bakal dapat abang ipar. en.khairi tu one of my course lecturer at uitm perak. :D

    ReplyDelete
  27. bestt.. kamu cntek bangat hanis :)

    ReplyDelete
  28. waa....Hanis....siyes cantek... inspired kot...mcm dpt ilham for my adik nye majlis soon...congrats to ur sista :)

    ReplyDelete
  29. congrats to Liana..

    ada gmbar ehem2 Hanis ye? td pg blog mama kamu..hihi..

    ReplyDelete
  30. Hanis~
    so lovely...
    nice2..
    inspired la plak...
    bleh i gune for my sista punya majlis soon..hehe
    congrats to ur sis~

    ReplyDelete
  31. bila kak hanis nk tunang..~

    tinggi gile kak hanis..~

    ReplyDelete
  32. tahniah kpd yg bertunang !

    and..

    kak hanis cantik. (:

    ReplyDelete
  33. hehe..cntik2 barangan hantaran tuh..

    ReplyDelete
  34. wahhh....
    nak tunang sekarang jugak...
    hehehhe

    baby ahmad tu cam baby girl jer,heheheh
    tp comey giler,geram jer tgk...

    congrat to kakak kak hanis...
    moga kekal sampai akhir hayat...
    AMIN :))

    ReplyDelete
  35. aaaaaaahmaddddddd cuteeeee. thniah kat kekna

    ReplyDelete
  36. aaaaaaahmaddddddd cuteeeee. thniah kat kekna

    ReplyDelete
  37. Kekna was so gorgeous la. Eh, Kekna just sarung cincin dalam bilik je eh. Kat sini, siap buat pelamin bagai macam nak bersanding terus time tunang. Baju pun macam dah nak bersanding. Suke style simple cam Kekna ni tak de la membazir sangat kan :)

    TAHNIAH UNTUK KEKNA DAN SEMOGA BERKEKALAN HINGGA KE JINJANG PELAMIN PULAK PASTU HINGGA AKHIR HAYAT :)

    Lots of Love,
    Cik Yana

    ReplyDelete
  38. waaa.soalan yang sama,..Bila lagi kita tu?

    ReplyDelete
  39. simple but very nice!!!!!!

    cik hanis pon hujung tahun ni gak kan??????

    ReplyDelete
  40. cantiknya kekna..both of u memang cantik laa..macamana u jaga u'r skin?
    Selamat bertunang buat kekna..lepas ni kalau majlis kahwin,mesti lagi meriah n cun.. :)

    Jom baca ni: All about Royal wedding : Putera William dan Kate Middleton
    Jom baca ni: Fesyen topi pelik..

    ReplyDelete
  41. wahh..bestnya...
    shantik...semua shantikk
    :)

    ReplyDelete
  42. suasana macam ni, tetiba rasa diri ni nak tunang jugak..hee~

    ReplyDelete
  43. mama hanis bocor ehem...ehem hanis...kantoi sudah... ehem...ehem berbaju pink ker hanis?

    ReplyDelete
  44. kekna sudah..keknis?? nak jugak menengok..

    ReplyDelete
  45. kekna sudah sempurna.. keknis bile lagi??

    ReplyDelete
  46. kekna sudah sempurna.. keknis bile lagi??

    ReplyDelete
  47. lady yg pakai baju biru tu macam muka u la, Hanis..

    ReplyDelete
  48. dear,tunang kekna yang kaler biru tu ke??meriahhhh gile majliss!!!suka suka suka! ;)

    ReplyDelete
  49. I BET THE ENGAGEMENT DAY IS PRETTY AWESOME ! :D

    RANDOM GIVEAWAY.GRANDPRIZE RM100,COKLAT BROWNIES,CONTACT LENS,REVIEW BLOG :D

    ReplyDelete
  50. I CANT EVEN WAIT FOR YOUR ENGAGEMENT DAY ! ;P

    ReplyDelete
  51. kekna hair is sooo sooo sooo b'tiful :)

    ReplyDelete
  52. "Rambang mata nak pilih gambar dia. I wish to include all *_*"

    tapi hanis end up letak gambar dari sebelah tepi kek na yg xnmpk muka beliau.....hahahha hanis nak kena ni..
    congrats kek na!

    ReplyDelete
  53. really missed to read your blog hanis. ;') u bila pulak ? hahahah betul. i am total agreed with u. i pn ckp the same thing to my mom. my mom pn ckp i suka fikir n nk buat mende pelik. betul, mcm waste gila duit kan buat segala ? baik terus nikah jimat.. ;') tp biasala org2 tua disekeliling sy ni tak setuju lansungggg

    ReplyDelete
  54. hanis....mama hanis kata ehem2 tu sapa eh..bahahahaha..nyibuknya eka..hihi

    ReplyDelete
  55. opss lupa...tahniah untuk kekna...cantik!

    ReplyDelete
  56. kekna cantik! hanis bile ag.. hehe

    ReplyDelete
  57. Saya suka tengok mama Hanis. Muda, cantik dan pandai masak. Bole tak buat satu entry khas utk hanis ceritakan psl mama u? Nak tgk gmbr dia masa muda, time kawin dan mcmna bole kenal papa u.

    ReplyDelete
  58. Congrats to Kekna. Sukaaa sgt!!

    ReplyDelete
  59. ehem.. siapakah mamat encem yg gambar dia sblm gambar hanis itew? Adakah?? *wink*

    ReplyDelete
  60. I could really feel that you guys are geniunely happy for us :')

    Saya bila lagi? I. am. only. 20. years. old.

    Bye.

    ReplyDelete
  61. congrats kekna, well planned, cantik jer teratur semua ;) ni baru tunang... tungu kawin sok.. lagi pengsan busy nye!

    ReplyDelete
  62. dulu2 rasa mcm tu jugak..nak nikah trus.tapi finally bertunang jugak dulu :D sebab sekali seumur hidup kan^^

    ReplyDelete
  63. dulu2 rasa mcm tu jugak..nak nikah trus.tapi finally bertunang jugak dulu :D sebab sekali seumur hidup kan^^

    ReplyDelete
  64. Dengaq kata Hanis Zalikha nak bertunang tahun depan..btoi ka?

    ReplyDelete
  65. kekna cantik!! tapi kalau kurus lagi sikit, lagi cantik. :-)

    ReplyDelete
  66. Menariknya tengok gambar-gambar majlis Pertunangan ni.. Tahniah buat tuan yang empunya majlis..

    ReplyDelete
  67. Tapi saya rasa kalau Majlis Pertunangan Hanis Zalikha nanti pasti lagi meriah..

    Maklumlah orang nya pun cantik.. Lepas tu terkenal..

    Sedang menunggu siapakah lelaki bertuah tersebut.. ;)

    ReplyDelete
  68. OK Kekna, done with the happy-happy and now beware of the unhappy-unhappy challenges of being engaged.

    All the best!

    ReplyDelete
  69. TAHNIAH DAN SELAMAT BERTUNANG :) Meriah tul majlisnya :)
    New Entry "Nurul Syuhada Nurul Ain Mohd Zain kahwin Julai."

    ReplyDelete
  70. fabulous, gorgeous and awesomeee....

    ReplyDelete
  71. kekna cantik sangat majlis pun sederhana jer :)

    ReplyDelete
  72. tahniah utk kaka awak!! :)

    ReplyDelete
  73. assalamualaikum..kekna suda...hanis bila lg...haha..xpe2..stdy dlu...

    ReplyDelete
  74. ok..kite boleh geng la hanis..saye pun dah decide taknak bertunang nak terus nikah je..bhaha..macam gelojoh..;p


    anyway,kekna is so beautiful..congrats to her..^_^

    ReplyDelete
  75. Hi hanis, congrats to ur sister.

    Ochh hensem 'ehem' hanis n yezz girls out there confirm boleh pikat nabil sekarang!

    ReplyDelete
  76. Hanis, u look fabulous as always. btw, bape tinggi u ni? u look very tall. :)

    ReplyDelete
  77. saya tumpang happy dengan kekna!! congratz yea..=)

    ReplyDelete
  78. boleh tahan cantiknya.. hantaran dia best!

    ReplyDelete
  79. congratulations si tunang, petunang and family!

    hanis, tunang is penting sebab dia bagi preview utk kahwin day kot2 terlepas pandang anything ;) dulu i wanted to nikah terus jgk but now i see the wisdom in pertunangan, it helps both families utk refine preparation, it also tests the couple punya ketahanan/perangai for preparation sbb family politics can be tricky lol

    enjoy tunanghood! ;)

    ReplyDelete
  80. hanis...i spot "ehemehemehem" kamoo disituuu.....wahahahah....berkotak merah kan...hheheheheheh

    ReplyDelete
  81. lawanya . selamat bertunang :)

    ReplyDelete
  82. OMG En Khairi! OHHMYGODDD! Haha. No wonder masuk kelas asyik cakap pasal kahwin. Dah nak kahwin rupanyaaa. He he he

    ReplyDelete
  83. Hanis,

    Age is something that doesn't matter, unless you are a cheese.. ;p

    Btw, congratulations to kekna..

    ReplyDelete
  84. cantiknya keknis..hantran pn sgt superb..mknanan sgt membuat sy lapar! tinggi sungguh hanis and family...ikut ayah ek.hehe

    ReplyDelete
  85. Sungguh handsome ehem-ehem berbaju petak merah tu..sama padan dgn hanis. Lalalala :))

    ReplyDelete
  86. walla! i can't to see ur turn. invite me! :)

    ReplyDelete
  87. u look so gorgeous gurls . sweet sangat sangat :)

    congrats 2 your sister :D

    ReplyDelete
  88. wah~ ni dh macam kenduri kawen dh...
    cantik :)
    meriah :)

    ReplyDelete
  89. oh dear. It's good to think like that. Aku pun kalau boleh taknak bertunang n kahwin terus Jimat. Agama pun menggalakkan majlis yang simple dan tak banyak pembaziran

    Tu satu, lagi satu, lagi bagus kalau pakaian itu menutup aurat. Takpe bayar lebih sikit untuk tambah kain. Yang penting kita tutup aurat. Kalau mcm tu lagi berkat. Btw i'm not a serbanista or anything like it. Aku just cakap je sebab sakit mata tengok melayu islam nikah pakai terdedah sana terdedah sini. Kalau tutup aurat lagi sejuk mata memandang :)

    ReplyDelete
  90. ok..jom..im ready..simple je kan? kt 'pejabat' je kan? set..jom.....

    ReplyDelete
  91. soooo sweet!!!! kalau HZ cemana la agaknya...kalau kekna pun dah meriah gilos....anyway, geram kat ritter choc ngan pavlova...yummmm

    ReplyDelete
  92. Seriyesss saaangat cantik :)
    Next, turn Hanis pulak^^

    ReplyDelete
  93. like the color..sweet..Hanis bila lagi ni...:)

    ReplyDelete
  94. cantiknya..dari baju,mekap, hantaran deco..sume2 la.. =)

    ReplyDelete
  95. kekna sudah sedia santikk,hanisss cantiikkk+comelll,mak dia cantiksantik!deco n hantaran semua cantik!mmg cantik!tak sabar kaknajwa nak mekap lagi disember nih!

    ReplyDelete
  96. wahhh syok nye tunang. tunang pon dah wat cggitu. kalu kawin..haaaaaaaahh. tapi takde ke gmbor kekna tu ngn tunang dia jer? nk tgok gmbar dorg ber2

    ReplyDelete
  97. Hanis kaw nak tunang tunggu aku balik dulu plis..hehe..

    ReplyDelete
  98. best ! cntik ! lovely ! simple ! yg pnting : banyaknyer bunge n warne2 segar. i'm lovin it !

    ReplyDelete
  99. Dengan berani nya saya letah men TAG awak dalam entry....


    http://oreohitam.blogspot.com/2011/05/segmen-oreo-hitam-apa-itu-makna.html

    ReplyDelete
  100. happy family..
    how seweettt hanis..
    saya suke KELUARGA BAHAGIA..:)

    ReplyDelete
  101. seriously, so sweet!!! heart them! hehe..

    ReplyDelete
  102. tahniah!semoga semuanya berjalan dengan lancar.amen.

    ReplyDelete
  103. en khairi ke?
    oh..lecturer kita!!
    keciknya dunia.

    congrat kekna and en.khairi.

    ReplyDelete
  104. cantiknye kekna!
    selamat bertunang..
    hanis jalikha lak bile?huhu

    ReplyDelete
  105. yes, pernah dapat offer tuk belajar make up dari red glow academy, tp ayah tak bg, isk isk. hehehe
    btw, i love this event, yes, simple but WOW :D

    ReplyDelete
  106. Hanis,
    baju hanis tu beli dekat mana?

    ReplyDelete
  107. tahiah en.khairi n kekna....nak kawen da yerp my lect,, hope bhgia smpai ank cucu,,,

    ReplyDelete
  108. nice..
    do check out
    www.crakylife.blogspot.com

    ReplyDelete
  109. ceremony is superb and awesome

    --do check ya -- www.crakylife.blogspot.com. newbie --

    ReplyDelete
  110. congrates :) i doakan semuanya berjalan lancar.

    ReplyDelete
  111. gempak laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

    camne gambar tu boleh zoom ea? ada guna html blog pape ke tak?

    ReplyDelete
  112. pisca cantek semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa^*

    ReplyDelete
  113. nape mcm henry golding jer yang empunya baju petak2 d petak hamis tuh??

    ReplyDelete
  114. wahh da mcm kenduri da...
    nnti kenduri lagi havoc..:)

    taniahh..

    ReplyDelete
  115. tahniah to ur sis
    semoga tabah di waktu pertunangan yang penuh mencabar....

    ReplyDelete
  116. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  117. salam. Hanis, owh.. KekNa awak bertunang dgn orang andalas yea?? wah.. sungguh xsangka..adik dia Khaizum tu sama kelas dengan saya. so, bertunang dgn orang dekat n yg plng xsangka, dgn orang glamour =) nnt leh jumpe Hanis face to face bila kenduri belah laki kan?

    ReplyDelete
  118. congrats to your kekna btw lama tak nampak majlis tunang yg tade mini pelamin ..very traditional ..simple tapi nampak meriahnye ..

    ReplyDelete
  119. hanis hanis, lelaki tunang kekna tu En Khairi kan kan?
    he's my lecturer! :D seriously i was like haaaa en khairi!en khairi! and even tweeted all my coursemates =='
    haha i really wasnt expected, en khairi kelakar gila buat lawak and sempoi habis.

    ReplyDelete
  120. En Khairi lecturer QS UiTM Perak rite?

    ReplyDelete
  121. meriah gile! baru bertunang. nti wedding mesti lagi gempak! :)

    ReplyDelete
  122. kekna and keknis sangat cantik.....suke tengok.....

    ReplyDelete
  123. jelitanya keknis...bile plak giliran keknis???

    ReplyDelete
  124. jelitanya keknis...bile plak giliran keknis???hehe:-p

    ReplyDelete
  125. Salam Hanis,

    What a beautiful ceremony it was. Your sister looks stunning!

    Cuma satu je yang agak tak selesa is during the sarung cincin part. Mcm tak sesuai kan bakal ibu mertua melutut menyarungkan cincin kpd bakal menantu yang selesa duduk atas katil; positioned higher than the elderly. She, afterall is the mother of our future husband, should she be treated as such? Wrong, no? I've noticed this in so many engagement ceremonies, even during solemnization and it bothered me much, given the fact that I am a Malay too.

    So I do hope Hanis and Na ok dan terbuka akan teguran ni. Other than that, hats off to your close-knit family, mmg keluarga contoh, I love how all of u make an effort to display your affection towards each other.

    Will always support your blog.
    Chill. :-)

    Riena.

    ReplyDelete
  126. comel 'ehem-ehem' (bak kata bff dlm blog dia) awak...hehehe..xsabar nak tgk gmbr tunang awak ngn ehem2 tu..hihihi

    ReplyDelete
  127. bile hanis nak kawin jgn lupe jemput saya ye~keke

    ReplyDelete
  128. Yeah! HAHA. Bila la agaknye turn kak Hanis ye :P

    ReplyDelete
  129. ANYONYONYO.CANTIKNYA U SIS HANIS (:

    ReplyDelete
  130. NI BARU KEKNA.KALAU SIS HANIS NNTI MESTI GRAND GILAAAAA RIGHT XD

    ReplyDelete
  131. kakna cantik betul on her engagement day...and I like the majlis..simple tapi cantik and meriah..takde la cam trend sekarang ni, kadang2 majlis tunang tu, cam dah majlis kawin betul..siap ada sanding2...it's like...*erkk..after tunang ni kite terus nikah ke yang?*

    ReplyDelete
  132. her fiancee was my junior Msc in UiTM, congrats for khairi and his fiancee

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!