Monday, June 13, 2011

Declaring love to Daddy

Declaring my love...



Sejujurnya, I’ve a great father figure in my life. Father figure itu of courselah Daddy saya. Saya tak selalu cakap pasal Daddy, tapi kalau tengok apa yang saya pernah tulis pasal Daddy saya, tahulah betapa tinggi saya pandang dia.


I can’t imagine life tanpa Daddy, macam mana saya hari ini? Mungkin seorang yang tidak boleh diharap? Ataupun seorang yang batak sosial? Anak derhaka kepada ibu sendiri? Seorang yang takde fokus dalam hidup? Selalu lambat pergi meetings? Tak tahu kekuatan sendiri dan tiada keyakinan diri? Cakap pasal keyakinan diri, Daddy selalu marah kalau malu-malu nak mintak plastik kat kaunter McD heh tapi itu duluuu… kini tidak lagi (sungguh haprak contoh ini, but that’s not the point).


The point is, Daddy telah buat saya nak cari seorang suami yang macam dia. Sebab I nak my child to have a great father figure and turn out to be even better than me. Daddy made me realize how important it is for seorang anak to grow up having someone as wise/loving/generous/protective as he is.


Kadang-kadang kalau baca surat-surat sedih yang orang hantar dekat magazine, cerita pasal ayah diorang teruk atau diorang takde ayah, I feel really sad.





Siapa protect diorang from harm?
Kalau kena buli, mengadu kat siapa?

Masa kecik siapa angkat naik bilik kalau tertidur depan TV?
Siapa ajar bawa basikal kemudian bawa kereta manual?

Siapa educate pasal office politics?

Siapa ajar offside tuh apa?

Siapa terangkan perangai lelaki zaman sekarang & yang mana patut kita date?

Siapa orang yang disalam paling awal masa raya?

Bawa pergi masjid?

Siapa siram bunga? Tebang pokok? Gali tanah kalau nak tanam kucing mati?

Siapa nak datang dengan Mama masa hari ambil report card kat sekolahhhh?





Sedihnya :( When you don’t have a dad (or a good dad), there’s really nothing you can do about it. Suruh your mom kahwin lain? Suruh orang adopt you jadi anak dia? It doesn’t work that way.


Appreciate your dad. I love you Daddy.





Jomlah join I celebrate Father's Day dengan Aaron Aziz. Eh? Hehehehehehehe join event ini dengan Oreo cookies proof of purchase. See you this Sunday!


Dah pilih t-shirt SUPERDAD untuk Daddy. This one kena cepat, mesti datang awal kalau nak.


While you’re at it, don’t forget to send cute e-card to your dad okay! I made Daddy Daddy Cool t-shirt for him, here.


103 comments:

  1. saya pown syg abah saye....

    mmg x ley bayang kalo x ade abah....

    ReplyDelete
  2. soalan tu semua sweet . luv my dad ! :)

    anyway,,happy father day ya ~

    ReplyDelete
  3. jawapan pada smua siapa itu mesti la ayah...hehe =]

    ReplyDelete
  4. teringin nak rasa semua yang Hanis rasa dengan Hanis punya Daddy.. abah yuyu dah meninggal. dari kecik pulak tu. sedih nya. kucing mati pun, yuyu tanam sendiri :'(

    ReplyDelete
  5. so true ambil plastik kat kaunter mcd. i used to be like that, malu tak kena tempat. ;') your entry is nice. im sure your dad bangga if he read this.

    ReplyDelete
  6. thanks abah sbb jadi sumber inspirasi dan mentor sampai saat skg ni :)

    ReplyDelete
  7. True enuff..I just lost a husband and my only daughter just lost her dad at the age of 9.The worst part was he was buried in UK as we reside there all this while.Her dad was the best dad ever..I pity her so much..So,please love your dad selagi they are around..:)

    ReplyDelete
  8. aku dah 11 tahun xsalam raya dengan abahku. hanis u make me sad. ha.ha tak tahu~

    ReplyDelete
  9. lov my daddy soo muchhh
    miss him..
    =)

    ReplyDelete
  10. macam mana nak pergi ke website tu??

    ReplyDelete
  11. ayah saya pernah ajar saya naik beskal 4 roda.. lepas tue beskal 2 roda.. kalau jatuh selalu kena piat telinga.. tapi sebab nk elak kena piat punya pasal kini saya boleh naik beskal dah.. heeee sayang ayah saya...

    ReplyDelete
  12. so sweet. eh ayah and mama hanis 2-2 datang masa ambik report card..?
    wah .. x penah dapat mcm tu (T.T)

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. hye!
    i've been taught to be independent in my life.. All the questions you listed above, i did it myself or with my mom's help and guidances..

    However my dad has worked so hard to provide us with comfortable life.. So, i APPRECIATE just the way it is..

    :)live life to the fullest!

    ReplyDelete
  15. yaaa...i love my daddy too...

    agk touching la bcer entry nie...

    =)

    ReplyDelete
  16. akak pun sayang habis degree kat arwah bapak akak. he's always in my heart.

    ReplyDelete
  17. saya tak dpt menafikan yg entry ni memang yang terbaik.. ikhlas!!

    entry ni menyedarkan saya akan kepentingan seorang abah..

    ReplyDelete
  18. reading the questions one by one made me sad :'(

    ReplyDelete
  19. the link given is broken.i want the t-shirt.dad's gona look so cute in it. :D

    ReplyDelete
  20. my answer for all you question is..my mom..

    emm;(

    ReplyDelete
  21. syg Abah! iphone 4 satu! hahahahaha

    http://wowimstillamyshuhada.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. Kepada yang dah tak der Daddy, hope Mummy korang had a strong soul utk besarkan korang, berikan ilmu dunia dan akhirat agar korang menjadi manusia yang beriman, berilmu dan berjaya.

    ReplyDelete
  23. perangai anak perempuan dengan bapak yang boleh kongsi sama bila :

    duduk sambil baca paper, bincang tentang isu semasa.

    duduk sambil tengok bola, sampai pukul berapa pun tak kisah.

    duduk sambil minum petang, cerita pasal lelaki, tapi takut-takut, sebab dah besar, so abah open sikit. haha! =D

    duduk dengan abah, sambil bincang hal-hal lain. idea dan nasihat dia juga yang saya perlukan.


    love abah saya! =D

    ReplyDelete
  24. saye juge sgt sayangkan abah saye walaupun x pernah ucapkan...

    ReplyDelete
  25. the best conversation dengan ayah adalah bila cakap pasal ciri ciri potential guy for my future hihi.and if dad has another identical copy sure dah pilih untuk jadi husband :D

    ReplyDelete
  26. Yer, ayah banyak mengajar kita erti sebenar kehidupan. Have to be independant agar kita tidak jadi haprak. ( tiru ayat Hanis..)

    ReplyDelete
  27. Thank you ayah kerana amat mempercayai anakmu ini. Kepercayaan ayah tidak akan dipersiakan. Hope you all pun bersikap sebegitu. Jangan musnahkan harapan dan impian ibu dan ayah kita. Betul tak Hanis.. : )

    ReplyDelete
  28. i love my dad too .

    sadly he has always been overshadowed my mom . and me ? poof .

    ReplyDelete
  29. sayang ayah juga....
    sjujurnya tanpa ayah siapalah sya..

    ReplyDelete
  30. all by myself~ and mak of coz..bygkan time tgah prtngahan sem 2 kat matrik..ayah pergi tinggalkan kitorg..

    skrg tgah nak amek lesen,rasanya kalau ayah ada msti sng mcm kkk dlu ayah ajar..=)

    ReplyDelete
  31. ramai yg menulis "saya sayang ayah saya" kat sini. What's the point?

    Pegi ckpla kat ur dad on ur own...

    ReplyDelete
  32. daddy hanis hebat.
    ayah saya juga.
    sayang ayah :)<--kot kot ayah baca belog Hanis. LOL

    ReplyDelete
  33. ye, ayah saya la yg ajar bwk keta manual sampai saya terdrive atas divider jalan. kah2. tp tu bukan salah dia, tapi salah anak dia yang excited blaja nak bawak keta. huhu...

    ReplyDelete
  34. my dad............passed away 3 years ago............

    ReplyDelete
  35. kucing mati, tebang pokok, cuci kipas..semua buat sendiri..;') harap dapat suami yg terbaik..;')insyaAllah..

    ReplyDelete
  36. i saw u with ur dad in his wira car at giant sect 13 last week..:)

    ReplyDelete
  37. perghhh..
    sok besday abah aku..

    ReplyDelete
  38. i miss my dad very much...yep, appreciate ur dad hnis

    ReplyDelete
  39. org yang ajar saye "english education" -dah 3 tahun pergi mengadap illahi..

    bile bace ape hanis tules tuh teringat n tersedih lah pulak huhu~

    ReplyDelete
  40. i love my babah too..
    bertuah saya dapat babah seperti babah saya..
    bila hanis tulis macam tu, mcm tnye dri sndiri gak..
    tak dapat byngkan idup tanpe babah..

    ReplyDelete
  41. Father..sumber inspirasi utk didik kte dari kecik pai beso, ble dh kahwin or ad anak nnt..:)

    ReplyDelete
  42. love this post.and i LOVE my abah very20x much ;)

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. hanis, pasal model kena bermuka serius ek? mmg requirement dia ek? takder la seolah2 mcm kena paksa je pakai baju tu. takder la just asking jer. mcm ilang naturality pulak serius merius ni.

    eh eh komen takder kena mengena dgn post pulak

    -father of 2

    ReplyDelete
  45. Honestly, it's better to be an orphan rather than having one, at least u'll never hurt them...

    http://mresan-lifeofadecentguy.blogspot.com/

    ReplyDelete
  46. sedihnya contoh2 yg hanis bg tu. sebak jap teringat ayah huhu

    ReplyDelete
  47. Hanis darling, nice post..=)

    it's hard to answer all of ur questions cause i don't really have any answer..my dad left us since i wasnt even born yet..he's not passed away, just left. growing up till 24 years old without him, for me, he's like never existed..so unlucky, kan..

    however i dont blame anyone n i accept that as qada & qadar Allah. i believe He has better gift for me since i dont get to know what all of u lucky people ever feel. =)

    to all, appreciate ur dad & Happy Father's Day..

    ReplyDelete
  48. we can never choose whos going to be our father n mother,,,, its all have been decided long before we are born... all we can do it to make the most of the decision that have been made for us.. :)love'em,,, protet them,,, just like they do when we are just learning about this world...

    ReplyDelete
  49. i love my daddy as well:'))
    happy father's day!

    ReplyDelete
  50. you should be more emphatic when writing your post (i read your blog now and then anyway). not everyone as lucky as you are and when reading the part which written that there is nothing you can do if you don't have a daddy or your daddy is a crook, i don't think it is wise.

    i love my daddy but too bad he is not around anymore. thus, when reading that part i feel that you are mocking those yang tak punya daddy..

    ReplyDelete
  51. huhuu..very cool daddy....

    chaiyok hanis zalikha....


    nak tengok script kesudahan nora elena jom http://musalmahghazali.blogspot.com

    ReplyDelete
  52. I love my daddy.... <3 <3 <3

    ReplyDelete
  53. i once have a dad.but now i don't even know who he is.he never accept our (me and bro) existence.'daddy' word is the least for me in this life. :(

    ReplyDelete
  54. Not mocking at all. Dont even go there. You know I dont mean it that way.

    ReplyDelete
  55. my dad is a superman !! haha..

    ReplyDelete
  56. i wish i have a daddy. saya masih ingat, saya hati saya tersentuh kat luar pagar sbb saya tengok bapa kawan saya hantar dia. tp saya, naik bas. hati saya tersentih, bila hari saya menerima anugerah..semua perents datang, tp saya, mama sahaja. hati saya juga tersentuh, setiap kali melihat cerita kekeluargaan di tv. hati saya tersentuh, bila ada hari bapa menjelang. tapi buatkan saya sgt sedih, bapa saya masih ada, tp kenapa dia buat seolah dia masih tiada. perkataan ayah boleh di kira sepanjang hidup saya.

    ReplyDelete
  57. dulu aku ada ayah. sekarang ayah dah tiada lagi tetapi sekarang aku dh jadi ayah. jd ayah memang mencabar,tambah pulak jd ayah zaman moden ni. so anak2 sekalian hargailah ayah2 korang semasa masih hidup.

    ReplyDelete
  58. saya malu dengan ayah saya.. > <

    ReplyDelete
  59. untung sesape yg msh ada ayah. sy akui xpenah rasa ksh syg ayah sbb xsempat jmp ayah pun. tp msh syukur ada mak yg jaga n besarkn dari kecik smpi umo 24 skrang ni.dikau la mak, dikau jualah ayah & dikau segala2 nyer..syg la mak ayah yg msh idup. dh xde nyesal pun xguna klau kita xhargai mak ayah kita..to hanis @ zali, wish u all de best n moga hepi ngan ayah serta family tersyg ok? kenalan baru di blog ni - ALVIN SHAH -

    ReplyDelete
  60. magik kan bila tertidur depan TV bangun pagi tetiba ada atas katil..kadang2 buat2 tidur..sengaja nak suruh ayah angkat.i love my daddy too..:)

    ReplyDelete
  61. untungynyew~ btw usually anak perempuan lagi rapat dengan daddy dia kan.

    happy father's day hanis! ;)

    ReplyDelete
  62. contest tuh cam menarik. hehe

    teringin nak jumpa hanis secara live. insyaAllah if ada rezki nak join gak event tuh.

    ReplyDelete
  63. Tlg saye https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/viewform?hl=en_US&formkey=dERCTXdtX0JleGhMN0tzMW53MC1YQ1E6MQ#gid=0

    ReplyDelete
  64. sayangi ayah kita semua..hargailah dia sementara dia masih ada...

    http://zackemir.blogspot.com/

    ReplyDelete
  65. u punyer post mmg superb lah..
    seriusly..

    ReplyDelete
  66. bestnya.......eringin nak jadi macam hanis zalikha dengan daddynya...apapon,kita sentiasa bersyukur dengan apa yang ada...pengorbanan bapa takkan pernah dilupakan ..

    ReplyDelete
  67. sape nak humban aku dalam stor gelap memalam buta lepas mencarut kat makcik kalau ayah tade? terime kasih ayah. kalau bukan kerna ayah humban aku dlm stor gelap. aku mungkin takut gelap dan hantu sekarang nih. terima kasih sebab mengajak aku sembahyang daripada memaksa aku sembahyang. sesungguhnya aku mmg tak leh tolak ajakan ayah.

    ReplyDelete
  68. though my dad is not a good husband to my mom,but he's a good father...ya...i love him.. :)

    ReplyDelete
  69. saya sayang ayah saya... Sekarang ni lah masa untuk membalas semula segala kesusahan masa nak besar dan sekolahkan saya sampai berjaya macam hari ni.. :) i love u dad.. :)

    Jom baca ni :Rangkaian Maqui Miracle, Lancome Membuatkan Wajah Bebas Minyak Sepanjang Hari..

    Jom baca ni :Coklat-coklat Mekah, Jenama Evliya Sultan..

    ReplyDelete
  70. Hi Hanis,

    been following ur blog for some time..like the lite readings :-)

    never wanted to comment or anything..but, this enrty i couldn't resist on sharing..not much..just sharing something...if u don't mind...

    i lost my dad recently...1st April 2011...its been 2 months since...i'm still coping with it..its hard...and i am lost...empty..lonely...i just missed my dad..badly....

    ReplyDelete
  71. Hye Hanis.. :-)
    how r u? i've been following entires in ur blog..like the lite readings you posts.. it always bring a smile n sometimes even made me thinkof my own life too..
    i only do readings but never commented b4..well, this entry i just couldn't resist..just thought of sharing something, not much, just wanted to say it..sometimes saying to somebody who doesn't know u is much better, coz they don't judge u, they just listen....if u won't mind..

    well..father's day...erm..i just lost my dad..on the 1st Apr 2011..its been 2 months since...its hard..trying to cope with it..i'm lost...empty..and lonely....i really miss my dad...so much...

    ReplyDelete
  72. Hye Hanis.. :-)
    how r u? i've been following entires in ur blog..like the lite readings you posts.. it always bring a smile n sometimes even made me thinkof my own life too..
    i only do readings but never commented b4..well, this entry i just couldn't resist..just thought of sharing something, not much, just wanted to say it..sometimes saying to somebody who doesn't know u is much better, coz they don't judge u, they just listen....if u won't mind..

    well..father's day...erm..i just lost my dad..on the 1st Apr 2011..its been 2 months since...its hard..trying to cope with it..i'm lost...empty..and lonely....i really miss my dad...so much...

    ReplyDelete
  73. hepy fathers day..
    tringat abah yg saya kagumi suatu tika dulu..
    kini telah lama pergi tinggalkan saya buat selamanya..

    ReplyDelete
  74. 12years ayah dah pegi tgglkan kitorang.. i only hv my mom.

    ReplyDelete
  75. this entry is so shweet! yup you are right hanis. my dad also is the one yang akan buat semua benda yang anak2 perempuan dia takut. such as kalau ada lipas ke kumbang ke tikus ke dalam rumah. my dad orang yang pertama kitaorang panggil. hikhikhik. anyway, happy father's day to semua bapa2 tidak kira di mana sahaja anda berada. Terima kasih kerana memberikan kasih sayang yang tidak tertanding, membesarkan, memberikan segala keperluan kepada kami semua. WE LOVE YOU DAD FOREVER & ALWAYS. LOVE.

    ReplyDelete
  76. Salam. .. saya ada buat satu segmen. ini pertama kali saya buat.. dan sebagai ganjarannya.. saya akan pergi ke blog idola, blogger yg menyertai segmen saya..
    .
    mintak tolong terjah blog ini..
    http://lianapm.blogspot.com/
    katanya, dia sangat respect dengan cara Hanis Zalikha berblogging..
    walaupun, dia blogger baru.. tapi banyak info yg menarik yg mampu di dapati di dalamnya..

    saya harap pihak Hanis Zalikha, sudi menjengah blog ini..

    ReplyDelete
  77. Bagaikan pungguk yang di rindukan bulan. Hanis..mana artikel terbaru nih..huhu..

    ReplyDelete
  78. huh! teringat zaman2 jahiliah dulu, selalu bertengkar dgn ayah, alhamdulilah ayah sorg penyabar dgn anaknya sorg nie.. huhu.. (ada time usha la my blog..)

    ReplyDelete
  79. kalau kes macam saya macam mana pulak? saya ada 2 Ayah. Ayah kandung: ajar saya bertatih, anta amek saya pergi sekolah sampai umur saya 8 Ayah tiri: ajar saya bawak keta manual,bawak pergi travel, anta saya masuk U. nanti saya kahwin dua2 ayah saya ni akan teman saya.. saya sayang dua2 ayah saya.. diorang lah hero saya. saya bangga ada 2 ayah yg sayangkan saya.

    ReplyDelete
  80. YOU MUST BE CLOSE WITH YOU R DAD KAN SIS HANIS ? :D

    ReplyDelete
  81. teringat arwah abah :') I miss HIM so much :')

    ReplyDelete
  82. i don't even got what you listed out between dad and daughter.
    and this is what I felt about
    http://filosofi-i.blogspot.com/2011/06/happy-fathers-day-abah.html

    however, I still love him :')

    ReplyDelete
  83. aik? nak tanam meow mati sampai kena tebang pokok? :-)

    ReplyDelete
  84. sedih baca entry hanis ni..memang betul, banyak yang seorang bapa sanggup buat untuk anak dia..teringat kat arwah ayah..semoga rohnya ditempatkan di kalangan orang2 yang beriman..Amin..

    ReplyDelete
  85. having so much time with our daddy is the precious moment,,but sometimes,,,ade certain people yang agak malu even just saying thank you to ayah sendiri,,=D btw.. you have a great moment with your dedi sys hanis <2

    ReplyDelete
  86. my dad is my inspiration. ayah explain apa itu off side dgn penuh saba.. when 1994 world cup :). ayah ayah offside tu mcm mane? hehehe.

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!