Tuesday, August 7, 2012

Otak dan Rabun

Ingat tak dulu I tak rabun? Those were the good old days. 

Terima kasih Blackberry atas fasa hidup bercermin mata ini. Ya, saya still salahkan smartphone sebab seingatku, rabun bermula waktu semester ke-3 di universiti, iaitu semester sama ku mendapatkan diri ini Blackberry.

Bila saya perasan saya rabun? Waktu di dewan kuliah (mass lecture), biasa budak-budak ganas standardlah kan, duduk belakang-belakang, paling jauh dari lecturer, kalau jawab jawapan yang nakal-nakal pun sayup-sayup jer kedengaran. So bila dah duduk belakang, tengok screen projector tuh, eh apasal slide lecturer nih kabur, ingatkan dia tak adjust focus kat projector tuh, sekali tanya kawan sebelah, dia cakap, eh clear jelah. Pastu pinjam spek kawan lagi satu, wow indahnya dunia, terangnya dunia, sungguh tajam segalanya.

Rabun rupanya. Dah tak ganas dah.

Bila pergi check mata, tengok power okaylah, 125 and 150, tak jauh sangat mata kanan dan kiri. Tapi baru-baru ini, check lagi dah naik dah. Mata kanan 175, mata kiri 225. Pergh, tua tua tua. Kekna kata, mata kiri lagi tinggi naik power, sebab tak exercise otak kanan. Otak kanan kan mengawal semua anggota kiri kita. Sekarang lihat rajah perbezaan otak kanan dan otak kiri dalam iklan Merc di bawah.


Jadi, mata kiri saya makin galak kerabunnya kerana saya kurang beraktiviti kreatif. Paham? Kalau dulu suka melukis dan mengecat, sekarang setiap hari pandang nombor dan baca buku. Sedihnya, I'm sorry otak kanan, I will balance my usage of both sides of my brain once again. It's time to get sketchin. I love sketching by the way.

Jadi sementara tunggu waktu berbuka, me, Alisya and Kekna was having girls day in dekat bilik Kekna (Boiri, her husband ulang-alik tak dapat masuk sebab kitorang melepak bilik diorang LOLs siblings power). So I took a pencil and decided to sketch Alisya's face. Mula-mula dia excited, pastu takleh duduk diam. Nak main my phonelah, nak pandang sana-sini lah. Bila terlukis mata dia juling, bising! Susahnya lukis benda bergerak nih! OMG kalau lukis Jaguhbi lagi susah agaknya, (unless dia tidur mati like he always does).


Alisya...

Alisya cam tak puas hati sangat, sebab tak sama dengan muka dia. Dia kata macam muka dia masa dia kecik jer. Excuse me kalau tak gerak banyak sangat takdelah teruk sangat k.


Pastu semalam waktu I sedang tidur ada bunyi orang selitkan kertas bawah pintu, alahai rindu-rindu macam surat cintew jew... rupanya.



Ini lukis out of dendam kesumat ke apa ni.



K ALISYA, SEBIJIK GILER NGAN MUKA KEKNIS. SEBIJIK GILERRRR.


68 comments:

  1. pandainya lukis.... kite blum tentu dpt lukis mcm kat bawah sekali tu... huhhhuhu..

    ReplyDelete
  2. ada bakat melukis rupanya Alisya...

    ReplyDelete
  3. betul la hanis.mata kiri memang cepat naik..dulu dalam 250 je..sekarang ni,bila pakai lenses,naik mencanak sampai 375.

    waaa sebijik ker..hahahahha
    tak lah!

    ReplyDelete
  4. Thinking... why in dreams blind peoples also can see clearly?!
    hrmmm...

    Need to sleep facing a colorful painting wall tonight then; to practice the left brain *wink

    ReplyDelete
  5. ahaha..alisya pn dh mula menjaga otak kanan dia sebaik2nya dengan mencungkil bakat melukis..konfem mata kiri alisya x rabun lepas ni..heheh

    ReplyDelete
  6. tak dpt disangkal lg, lukisan hanis kinda cute!

    ReplyDelete
  7. Saya da rabun jauh since sekolah menengah lagi and pkai contact lens dah bertahun2...agak susah bila dah rabun, sebab bergantung pada spek or contact lens. Agak leceh. Tapi saya x penah rabun kalau bab shopping, jom ; korean fashion online | malaysia online shopping have a nice day...

    ReplyDelete
  8. so funny this entry.. hahaha.. cute!!

    ReplyDelete
  9. Kalo mintak upah servis buat karikatur,berapa u charge ek?hehehe

    ReplyDelete
  10. haha. memang sebijik gilaa lah tu.

    ReplyDelete
  11. Sama la..i pun dah rabun sebab blackberry. Rasa mcm menyesal sangat tapi dah terlambat.

    ReplyDelete
  12. hahhaha..tang idung fail sikit ehhehe..

    ReplyDelete
  13. haha...so cute..
    anyway, dengarnye, orang rabun elok makan karot. lepas ni, makan karot, minum karot selaluu ye...hewhewhew

    ReplyDelete
  14. Assalam, wakakaka... lawak lukisan muka Alisya tu.... nie semua mungkin kerana lukisan hanis tu sebab tulah dia nak balas dendam...

    ReplyDelete
  15. HAHAHA~ comel gile Alisya lukis. Rambut SEBIJIK GILE lar Sis. Kikiki~

    ReplyDelete
  16. haha~comel je korg nih..suka tgk korg punye siblings bonding :)

    ReplyDelete
  17. pndai alisya lukis yer..'sebijik' mcm real..hihi

    ReplyDelete
  18. ok, kelakar lukisan si alisya tuh. hahahaa

    ReplyDelete
  19. hahaha sgt la comel!!!..ketawa i read dis!!..^_^

    hanis singgah2 la my blog..^_^

    ReplyDelete
  20. weh hanis, memang alisya pandai lukis.masa aku dgn kengkawan mula tengok kitorg cakap "weh sumpah sama giler" serius! lengok rambut pun sama..

    ReplyDelete
  21. hahahaha......kecik2 dh pandai dendam ngn akak dia..comelll sgt plak tu sketching dia! cicicicici

    ReplyDelete
  22. cute btl alisya lukis gambar kak hanis..

    http://www.cyberarmy.com.my/blog/tips-mudah-tambah-berat-badan-dalam-2-minggu/

    ReplyDelete
  23. Hahahahaha baju pun sama bebbbb!!!

    ReplyDelete
  24. ni bukn sebijik gile dh ni.. memg SEJIBIK dh.. good job alisha~ hikhikhik xD

    ReplyDelete
  25. baa~ CAK!!

    kah~ kah~ kah~ pndi gak kecha lukis.. mcm pablo picasso

    ReplyDelete
  26. wahh..xsgke hanis ade bakat dlm sketching..:)

    ReplyDelete
  27. Lukisan Alisya tu...
    errr...
    a lil bit creepy...

    ReplyDelete
  28. selalunya malas nak komen, tapi dah xlarat nak gelak dengan caption dendam kesumat tu. Hanis Zalikha is the Queen of caption! :D

    ReplyDelete
  29. Adolf Hitler had a passion in art. He was also a great painter. He drew many wonderful drawings during his life...

    ReplyDelete
  30. Seriu gmbr tu sebijik dgn hnis. Pling sama tang rmbut tuh. Hee

    ReplyDelete
  31. ahaha.. memang tak tahan nak gelak
    kelakar... keke

    ReplyDelete
  32. Ahahaha alisya pun ada bakat cm keknis dia. Mmg SEJIBIK sgt ngn muka keknis dia lukis! ahaha

    ReplyDelete
  33. hehehe..pandai tu alisya lukis....ngee

    ReplyDelete
  34. wow the drawing of alisya looks like the real her. impressive!

    ReplyDelete
  35. wahh...ada bakat melukis...bakat turun temurun ni heee :)

    ReplyDelete
  36. dulu mase sekolah kite pernah try lukis muke org tp orang lain tafsir 'bende' lain plak! arrrggghhh memang x berbakat gayenye nak melukis! huhu

    www.diyanamarissa.com

    ReplyDelete
  37. tergelak terguling tengok lukisan. hahahaha

    ReplyDelete
  38. ha3x cute!.. yg paling sama sekali tang rambut.. :-)

    ReplyDelete
  39. haha.. lawa sgt alisya nye lukisan.. smpy rase nk suh alisya yg sketch gmba kite.. hakhak

    ReplyDelete
  40. pergh lukisan monalisa menarik..
    cantik gambar u kt fb..

    ReplyDelete
  41. Hahahaha.. lawak ok hanis.. knpa lukisan Alisya lagi comel drp tulisan u ?? haha :p

    ReplyDelete
  42. hi hanis...cantik nya lukisan...hahaha

    ReplyDelete
  43. peningkatan drastik ur eye's degree. me pun cpat rabun juga, and tahun ni bli laig spec baru sbab spec lama dah blurr2 gitu..

    ReplyDelete
  44. Sebijik macam muka hanis lah! Serius...good job Alisya...HAHA

    ReplyDelete
  45. suka sangat having girls talk with the sisters kan? i love it tho :)

    ReplyDelete
  46. hahaha.. dia balas dendam balik la tu..hehehe

    ReplyDelete
  47. i like the brain artwork. kalau part smartphone tu tak mampu le. orang miskin, banyak buat kerja charity. well, that's about it.

    ReplyDelete
  48. hehehe..so funny keknis's face!

    ReplyDelete
  49. Cantik rambut yg dlm lukisan tuhh..rambut je.. :p Bhahah

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!