Saturday, May 1, 2010

Sibling Rivalry, Bagaimana Kalau Iri Hati Dengan Adik-Beradik Sendiri?

Saya. Sangat. Teruk. Ada satu entri yang tergendala dari tahun Myspace ke apa tah, dan saya akan selesaikannya hari ini juga (tekad). Ini adalah susulan dari dua entri saya yang dulu. Iaitu:



Okay sebenarnya, tajuk dua entri tadi lebih indah dari itu, tapi saja nak bagi gambaran kasar. Maka susulan dari dua entri tadi (sila baca dulu supaya anda tidak tidak jelas, kalau pernah baca, thumbs up, bagi kacang Nganyin sepacket). Maka soalan yang paling best, saya pilih ialah daripada pembaca bertuah, Superheroes' Mom !

Review dulu: Belog Superheroes' Mom ini comel sangat sebab dia ada tiga anak lelaki tembam comel yang nakal! Tambahan pula, dia suka mengarang apa sahaja yang terjadi kepada dirinya dan anak-anak. Banyak juga dia bagi tips, so far belog ini memang lebih kurang macam genre belog saya juga (so kalau suka genre catatan harian dan tips, awak patut lawat). Bahasanya light dan mudah dipahami, wajah penulisnya juga sejuk mata memandang. Dan naturally, as a loving mother to her boys, she asked me this question:




Jawapan: Yes I admit sibling rivalry is very common and obviously, being in a big family with 2 sisters and 3 brothers, I've experienced that first hand hehe. Truth is, you can't escape or prevent it from happening (for example, to your children maybe), but it's the way you handle sibling rivalry that makes it a very healthy thing. I can say my parents tackled the matter very well and hence, you have us, the happy bunch of sibs, insyaAllah.


Bila bercakap tentang sibling rivalry, atau bila orang tanya adik-beradik tak jealous/iri hati ke etc, obviously mereka akan bercakap tentang Kakak saya, Kekna. Sebab sibling rivalry biasanya terjadi antara adik beradik yang paling rapat, sama ada yang atas kita atau bawah kita. So atas saya, I have Kekna. Bawah saya, is Khairi, so tiada sibling rivalry di situ kerana Khairi ialah seorang lelaki, dan waktu fasa hanya wujud kami bertiga, Khairi is anak bongsu, jadi instead of bersibling rivalry, I dan Kekna team up nak buli Khairi teehee.


Saya rasa sibling rivalry is healthy bila parents pandai tackle. Sebab dalam hidup, kita senantiasa perlu bersaing untuk menjadi yang terbaik. Saingan paling sihat adalah antara adik-beradik, sebab kau maju, aku pun nak maju, keluarga kita juga yang maju. Dari kecil Mama dan Daddy suka bagi habuan kalau pandai dalam pelajaran, jadi bila Kekna PMR 7As, I pun waktu tuh UPSR wajib kena dapat 5As. Jadi bila keputusan keluar, kami berdua dapat talipon bimbit (habuan asal ialah siapa dapat masuk asrama, dapat talipon bimbit, tapi Daddy manjakan sikit sebab alololo kesian dah dapat 5As teehee).


Paling penting dalam nak handle sibling rivalry ialah kita kena akui, dan acknowledge adik-beradik kita tentang kelebihan mereka satu persatu. Parents pun kena buat benda ni! Macam Kekna pandai masak, maka dia selalu ajar saya macam-macam tentang perihal dapur. Jadi bila lapar katalah NAK KEKNA MASAK, KEKNA GORENG AYAM PALING SEDAP. Heh gemok. Atau bila Kekna ada wedding nak attend, dia terpaksa make up maka dia pula HANIS PANDAI MAKE UP NAK HANIS MAKE UP KAN JUGAK CEPAT AJAR SEKARANG. Dari kecil kami memang macam ni. Saya pula dari dulu lemah Maths, tapi Kekna pula terel sangat dengan calculation segala, maka dialah tempat saya mengadu nasib bila Maths lembeb. Dia ajar garang, tapi mesti ingat punya. Benda pertama dia ajar ialah, macam mana nak bahagi :') Banyak lagi benda yang Kekna dah ajar I. Dulu I benci tempe, susu soya, begedel pastu dia kata hoi sila rasa dulu, lepas rasa baru boleh decide nak benci ke tak. Bila I dah rasa terus heh, Favourite food: Tempe & Begedel ♥


Dengan adik-beradik tak payahlah ego, tak ke mana. Kelakar je nak ego-ego sangat, padahal dua-dua dah selalu nampak keadaan masing-masing yang paling teruk. Jadi even kalau bergaduh, I akan tulis surat minta maaf, selitkan bawah pintu (nak cakap depan-depan maluew). MALU EH, BUKAN EGO. Pastu selalu kena belajar jaga hati. Jaga hati jaga hati jaga hati. Ini memang perkara yang parents sangat tekankan. Jadi kalau rasa tersalah cakap, mesti nanti sesi tulis surat bermula (-_-")


Tambahan lagi, kami selalu want the best for each other. Kalau dapat boyfriend best, kami adik-beradik lain juga yang di bawa ke hulu ke hilir yeay makan best-best yeay. Kalau salah seorang dapat job yang bagus, family juga yang merasa kebahagiaan yeay. Something like that, tak susah sangat nak faham kan?


Lagipun, Kekna yang selalu teman atau angkut (saya kan tiada lesen), pergi mana-mana. Macam last weekend, saya minta mama dan Kekna temankan pergi cari kasut. Pastu teringat, belum belanja dia makan sempena birthdaynya yang lepas, PADAHAL DIA DAN FAMILI DAH CELEBRATE MAKAN BESAR TANPA SAYA BIASA NI EPP!! Cukup.



Mula-mula Kekna mintak nak makan dekat Delicious, tapi I dah muak sangat. Maka I paksa juga dia pusing cari tempat lain. Last-last ended up dekat Alexis. Bolehlah ni (-_-")

Happy birthday Kekna, you're the best sister one could wish for. Alisya takyah nak jealous, I meant elder sister.



And of course, the best and most gorgeous mom ever juga harus selitkan teehee.


Anggap ini birthday cake dan duduk sana diam-diam.




Ini serious sedap. Tapi bila balik rumah baru terpikir, satu dish ni RM60++, MAKNANYA SEKETUL RM20. CUKUP!!!!!





PLEASE BACA ENTRI INI DAN KAMU AKAN PAHAM KAMI DAPAT KAKAK YANG MACAM MANA.

68 comments:

  1. Nice entry, Hanis. Jadi panduan untuk anak muda lain. Kalau rasa jeles etc masa kecik2 lain cerita. Itu perkara biasa. Tapi dah besaq panjang (But for me, saya pendek :p), tak yah la nak jeles2. Bukan kat adik beradik je, tapi orang luaq pun.

    ReplyDelete
  2. mak anda adalah sangat cantik...saya terkesima seketika
    *0*

    ReplyDelete
  3. oh setuju dengan your artikel..i've 3 sisters and a brother..memang biasalah gadoh2..but then after that masing-masing acting macam takde apa-apa haha :)


    Apa Saya Nak Buat Kalau Diberi RM100?

    ReplyDelete
  4. ouh..biase lah kott jealous tuu..
    saya pun jeles..haha
    jeles kat hanis..kiki
    :)

    ReplyDelete
  5. huhu..ur mum mmg cantek hamis

    ReplyDelete
  6. salam hanis..auntie selalu baca blog hanis..tak penah comment, tapi kali ni teruja nak comment sebab tgk mak hanis yg cantik menawan..salute la dgn kejelitaan dan 'kemudaan'wajah ibu hanis tu..nnt hanis boleh korek rahsia dia dan tulis kat blog..pasti ramai nak ikut...termasuk auntie yg dah nak masuk angka 5 kat depan...keep up your good writing

    ReplyDelete
  7. auuuwww... that's a sweet post about your sister. terharu je baca

    Anggunnya

    ReplyDelete
  8. hmm, aku pun selalu iri hati kat kakak2 aku sebab diaorang confident tahap dewa dan aku tidak. (-_-") tapi subconsciously i realize yg aku bukan iri hati tapi aku admire kat diaorang and i should have done better than what i've done because they come from the same womb -if they can, of course i can. and yeah, i like your post. lawak and sentimental at the same time.

    ReplyDelete
  9. hmm, aku pun selalu iri hati kat kakak2 aku sebab diaorang confident tahap dewa dan aku tidak. (-_-") tapi subconsciously i realize yg aku bukan iri hati tapi aku admire kat diaorang and i should have done better than what i've done because they come from the same womb -if they can, of course i can. and yeah, i like your post. lawak and sentimental at the same time.

    ReplyDelete
  10. air dicincang x kan putus
    adatlah kalo kita bersaing sesama adik beradik - itukan persaingan yg sehat

    ReplyDelete
  11. hai Hanis.. actually ia perkara biasa among sibling lebih-lebih lagi kalau perempuan. u can READ THIS ENTRY BELOW

    ANAK SULUNG: Lelaki atau Perempuan

    ReplyDelete
  12. bergenang air mata bile bab2 family ni... post yg bagus, mesti ibubapa bangga ngan ur.. (hanis:lot of lurve)

    ReplyDelete
  13. hanis,

    i love this entry very much.baca dari awal hingga akhir.u noe one thing hanis,u tulis semua benda pon jadi menarik.I bet semua karangan zaman sekolah u dapat A kan?

    hehe.
    ikhlas dari;
    seorang peminat kamoo

    ReplyDelete
  14. wooaahhh...
    sama la ngan saya..selalu jeles dgn kakak yg atas saya tu...

    tapi the eldest sister mmg awesome!

    ReplyDelete
  15. sronok gak maen jeles2 ngan sesame adik bradik nie...

    ReplyDelete
  16. hanis, u are so kiuttt=)
    sukee baca belog hanis.


    jemput ke belog tak semenggah ni,
    http://aien90.blogspot.com/

    ReplyDelete
  17. my granma is the best begedel maker ever.. lol
    seriously!

    ReplyDelete
  18. awww..rindu adik beradik aku sangat weih...nice post..betul2..aku paling gaduh ngan amin and ika kot..sangat..memeries..

    ReplyDelete
  19. huwaa....u peminat tempe??? omg...tak sangka jumpe gang..bila lunch kalau ada tempe mesti i akan amik tak kira masak apa sekali pun..n orang suke ejek jawalah, khir toyolah..apalah.. tak kisahla kita minang ke pan asia ke nak suka makan tempe kan..dah selera tekak camtu..
    *erk tiba-tiba emo - ampun ya hanis*

    so far tak iri hati sesiapa..sbb i the eldest..iri sebab adik2 sibuk nak folo i..hehe..

    ReplyDelete
  20. you look lebih cantik dari kekna.
    tapi kek na nmpk younger than you.

    me also has kakak yang sometimes fight for nonsense things.

    aihh..

    http://awektocang.blogspot.com

    ReplyDelete
  21. entry ni memang terbaik. sebab i salu ada sibling rivalry. huhu. dengan adik bawah i mostly. sekarang i nak tulis surat dan letak bawah pintu dia. haha

    ReplyDelete
  22. i da link u..u pn jgn malu2 link i ye..muahahaha :)

    ReplyDelete
  23. owh~
    mmg xbaik jeles2 kt adik beradik ni
    masing2 ade kelebihan kekurangan
    tu yg akan melengkapkan family!

    anyway, mmg BEST entry ni!!

    ReplyDelete
  24. whoaaa..first time komen ..dub dab dub dab *cuak*..we are ur new followers la hanis..we were reading this entry and the following conversation took place..

    me: the sister is not that beautiful la..

    my fwen: lawala jugak..cute jak..tapi ndak maula compare dengan dia...*org sabah*

    me: struggle cari kertas nak tutup muka hanis..then haah la comel jugak..manis..

    my fwen:kan betul i cakap.

    me: lawak la u ni..haha

    both end up laughing..

    thank u for bringing laughters back in the room..*tensen nak final* aiyoyoyoyo

    ReplyDelete
  25. Salam,

    Hanis i ingat your mom alisya..hehe..honestly your mom nampak macam seorang kakak instead your mummy...

    ReplyDelete
  26. Yeayyy!! Superheroes and Mom itu kakak sayaaaa!!!

    ReplyDelete
  27. Salam....Biase ler tu...perasaan dan nafsu...over everthigs..apapun menilai kehidupan dan moral yg kao ada aku pasti..masalah tu amat kecil bagi kao...goog gurlz!Cik HZ citeler sikit pendapatan kao dalam buat blog nie...yelahh something u tak pernah mention it..yelahhh buat penaik semangat...dont to secret ......chaos...vrommmmm!

    ReplyDelete
  28. a good entry. I miss when you blog like this, asyik cakap pasal contests je teehee, sekali sekala bebel la pasal things like this banyak2. hmm okay ayat pun dah rojak kejap sekali sekala kejap banyak2. anyways, you're sweet :)

    ReplyDelete
  29. this was my assgmnt topics
    klo cpt skit u buat eh i amik isi dlm ni je
    hehe
    =))

    ReplyDelete
  30. muka kakak hanis chubby sikit ye.tapi dua dua sweet.muka mak lain sikit nampak panjang.maniss

    ReplyDelete
  31. patutlah anak2 cantik maknya pun cantikkk sangat. Anyway, entry ni memang sangat2 useful dan menarik sebab ramai sibling di luar sana yang selalu iri antara mereka. Especially, TWIN.

    ReplyDelete
  32. awww. sama la! i've great sisters juga! they're just wonderful :)

    http://ayuniazri.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. suka la cerita kamu~..i xde kakak..mesti happening ada kakak!!!:D

    love ur blog!!!:D

    ReplyDelete
  34. wahh..bestnye family cik hamis.. even my mom nor dad can do that :(

    ouhh..btw,ur mom looks young! is she 32? but that must be impossible right?so hw old is she really is?

    ReplyDelete
  35. i dan kakak first mmg x ngam coz die x pnh nak amik tau psl adik² die..so slh sape..whatever klu nk bincang psl siblings..sdey

    ReplyDelete
  36. hamis jalikha the best! :))
    i like ur style~

    ReplyDelete
  37. 一沙一世界,一花一天堂,掌中握無限,剎那即永恆........................................

    ReplyDelete
  38. hahahaha..ok wat ada siblings camni..sempoi jer...

    ReplyDelete
  39. do u agree if i say second daughter is the prettiest. because i am. hahhaa. no, i meant base on my observation.

    ReplyDelete
  40. hey hanis!
    i ada wat review about you..
    do come visit yahh!
    :)

    ReplyDelete
  41. me and my siblings pun tulis surat say sorry selit bwh pintu when we were kids..hehe. rasa mcm da lama sgt lepas time tu.

    ReplyDelete
  42. Salam semua,

    Minta jasa baik tuan / puan untuk bagi idea kat

    http://arenawafiy.blogspot.com/2010/05/nak-buat-apa-dengan-penjara-pudu.html

    TQ in advance... (tuan blog, tumpang iklan skit..)

    ReplyDelete
  43. dear hanis. awk ni mmg kelakar la. sy suke. :)
    u, ur sis n ur mom sgt cantik.
    ur mom look young! mcm adik beradik. :)

    ReplyDelete
  44. yes, sometimes cemburukan adik kecil yang telah dapat handphone masa sekolah rendah. =D

    ReplyDelete
  45. what a sweet mum u've,dear..
    kirim salam mummy u yer??
    best jadi the eldest sis..i admit it..huhu

    ReplyDelete
  46. cik senah nak puji niee..
    mak hanis lawa giler arr.. (jeles sungguh cik senanh tgkkk.. ) - cayalah aunty..

    .. untung ayah hanis..punya isteri cun melecun seiring pertambahan usia.... :) heheh - congrats uncle..!

    ReplyDelete
  47. sebenarnyer antara kite adik beradik nie kena support antara satu sama lain...kite tak boleh blame sesiapa antara kite...

    Allah dah tentukan setiap manusia yang dicipta mempunyai keistimewaan masing2...kite sebagai hambanye perlu bersyukur dengan keistimewaan yang diberi kepada kite..

    so, kite tak perlu jelous2 especially dengan adik beradik kite..

    kalau nak tau pentingnye adik beradik tue,cube kite berjauhan dengan dieorg br kite rase kehilangan..sebab saya mengalaminyer..

    RINDUNYERR kat dieorg...

    ReplyDelete
  48. hanis, ckp kat k.liyana her picture ade dlm wedding album i... die ngn erry.. baik nye posing! =)

    ReplyDelete
  49. betul2 . tak perlu nak ego dgn adk brdk kndg sndr .

    ReplyDelete
  50. hi hanis hamis! ;D been blog-hopping dan terjumpa blog kamu ni (tipu ni <-- rata2 rakan blog semua ada link kamu) huhu :">

    oklah, nak bitau ni, entri ni best! walaupun sy tak pernah rasa apa itu sibling rivalry, walaupun sy anak sulung (maybe sbb sy anak kesayangan ayah) huhu..apa2 pun, yg sulung tetap akan sayang adik2 tau, walaupun awak rasa kekna awak garang ngajar math. as for me, i would die for my siblings :)

    ReplyDelete
  51. adik beradik kalau xde gaduh2, mcm tak percaya jek.. :)

    ReplyDelete
  52. Very good entry.. matang dan real.. tahniah. Bangga dpt kenal Hanis. salam pd keluarga.

    ReplyDelete
  53. wlpon xkisah
    tp boleh tengok

    makin banyak
    makin hebat
    ;)

    ReplyDelete
  54. tengok ranking blog hanis no bape
    ;)

    ReplyDelete
  55. seronoknyer....


    [URL="http://ne-vyeura4flstudio.blogspot.com/2010/04/fl-studio-penggunaan-pattern-dan-asas.html"]ne-vyeura4flstudio.blogspot.com[/URL]

    ReplyDelete
  56. kamu kumpulan sibling yg sgt chumell..

    ReplyDelete
  57. bagusnye hanis :) nice! ini kali pertama smpai blog hanis.. n i just fall in ove with it :)

    oh ye.. mak hanis gorgeous !!!

    ReplyDelete

No proper ID, no proper comment, down you go the freaking spam drain. Receiving happy vibes!